Cukrzyca

Jedną z wielu chorób cywilizacyjnych jest niewątpliwie cukrzyca. Choruje na nią więcej niż 1% ogółu społeczeństwa. Głównym czynnikiem sprzyjającym rozwój cukrzycy jest nadmierne odżywianie, które prowadzi do otyłości. Wiele jest rodzin, u których genetycznie występuje cukrzyca. Ważna jest zatem świadomość, że dziedziczymy nie samą cukrzycę, ale również skłonności do niej. Epidemia tejże choroby znalazła się na pierwszych stronach gazet.

Cukrzyca - choroba cywilizacyjna

U podstaw cukrzycy leży insulinooporność czyli zaburzenia homeostazy glukozy. Pojawia się w momencie, kiedy nasz organizm nie reaguje na insulinę. To właśnie czynniki genetyczne są przyczyną insulinooporności. Kolejnymi czynnikami są niewątpliwie brak ruchu oraz nadmiar tkanki tłuszczowej.

Najbardziej charakterystycznym objawem cukrzycy jest wzmożone pragnienie oraz obfite oddawanie moczu. Na samym początku choroby, chory chudnie, czuje senność i osłabienie. Z chwilą rozpoznania cukrzycy należy jak najszybciej rozpocząć leczenie. Chory na cukrzycę musi zadbać o odpowiedni tryb życia oraz dietę cukrzycową.

Każdy chory na cukrzycę musi zachować umiar w jedzeniu oraz zadbać o regularne spożywanie posiłków. Ograniczenie węglowodanów prostych i tłuszczów, to podstawa w diecie chorego na cukrzycę. Nie ulega natomiast zmianie ilość białka.

Pokarmy węglowodanowe, które są dozwolone w tej chorobie muszą zawierać węglowodany złożone. Chodzi tu o produkty zawierające skrobię: przetwory zbożowe, ziemniaki i ryż.

Nie ulega wątpliwości, że węglowodany proste należy całkowicie wyeliminować. Mowa tu o czekoladzie, dżemie, cukierkach, miodzie itp. Węglowodany proste powodują gwałtowny wzrost stężenia cukru we krwi. Chory na cukrzycę powinien spożywać wiele owoców, zarówno w postaci surowej, gotowanej jak również suszonej. Nieocenione natomiast są warzywa i jarzyny, które są nośnikiem substancji resztkowych - błonnika.

Spośród potraw białkowych należy wybierać chude mięso : cielęcina, drób, wołowina, dziczyzna czy mięso końskie. Z wędlin należy wybierać chuda szynkę i polędwicę. Bardzo wskazane dla chorych na cukrzycę jest spożywanie dużej ilości chudych ryb, takich jak: karaś, okoń, dorsz, szczupak czy flądra.



Autorka publikacji:
Ania Nachtigal, Bluszczów


Porozmawiaj na ten temat:


Szukaj u nas


Kontakt

W sprawach publikacji lub reklamy

Email:

Disclaimer

Nasze artykuły chronione sa prawami autorskimi.