Forum dyskusyjne    

MENU

Strona główna

Forum Dyskusyjne

Dieta a zdrowie

Żywność transgeniczna

Żylaki

Zdrowe zęby

Oblicz swoją dietę

Odchudzanie

Witaminy

Profilaktyka cholesterolowa

Zdrowe warzywa

Czy wiesz co pijesz?

Nadmiar cukru

Kosmetyki

Kosmetyki naturalne

Komputery szkodzą

Wody mineralne

Wypoczynek w SPA

Polskie uzdrowiska

Telefon a zdrowie

Ziołolecznictwo

Przedwczesne łysienie

Wady wzroku

Bioenergoterapia

Rzuć palenie !

Biorytmy

Horoskop

linki

 

 


E dodatki do żywności

 E dodatki to składniki chemiczne dodawane do żywności w celu poprawienia jej smaku, wyglądu, trwałości lub innych właściwości. Lista "E" dopuszczonych do użycia w produkcji żywności została ustalona przez "Komitet Naukowy Technologii Żywności" i warunki ich stosowania określone są w unijnych dyrektywach.
Lista nie obejmuje składników smakowo-zapachowych identycznych z naturalnymi o ile ich stężenie w gotowym produkcie nie przekracza 1% ich masy.
E składniki są uznane za bezpieczne jednak w indywidualnych przypadkach przy częstym ich spożywaniu mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie, np. właściwości alergizujące, dlatego istnieje obowiązek podawanie tych E oznaczeń na etykietach produktów.


Polskie prawo reguluje możliwość dodawania tych związków do produktów żywnościowych. Przepisy prawne.


 

Barwniki

Kod

Nazwa

Właściwości

E100

Kurkumina (Curcumin)

Barwnik pomarańczowo- żółty

E101

Riboflawina (Riboflavin)

Barwnik żółty, witamina B2

E102

Tartrazyna (Tartrazine)

Barwnik żółty, barwnik azowy

E104

Żółcień chinolinowa (Quinoline Yellow)

Barwnik zielozo-żółty, syntetyczny

E106

Riboflawiny-5- fosporan sodu (Riboflavin-5'-phosphate)

Barwnik żółty, witamina B2

E107

Żółcień 2G

Barwnik żółty, barwnik azowy

E110

Żółcień pomarańczowa FCF (Sunset Yellow FCF)

Barwnik żółty, barwnik azowy

E120

Karmina, Koszenila (Carmines, Carminic acid, Cochineal)

Barwnik czerwony, naturalny

E122

Azorubina (Azorubine, Carmoisine)

Barwnik czerwony , barwnik azowy

E123

Amarant (Amaranth)

Barwnik czerwony , barwnik azowy

E124

Pąs 4R (Ponceau 4R, Cochineal Red A)

Barwnik czerwony , barwnik azowy. U osób uczulonych na aspirynę wystąpi alergia.

E127

Erytrozyna (Erythrosine)

Barwnik czerwony, syntetyczny

E128

Czerwień 2G (Red 2G)

Barwnik czerwony , syntetyczny

E129

Czerwień Allura AC (Allura Red AC)

Barwnik czerwony , barwnik azowy

E131

Błękit patentowy V (Patent Blue V)

Barwnik niebieski , syntetyczny

E132

Indygotyna (Indigotine, Indigo carmine)

Barwnik niebieski , syntetyczny

E133

Błękit brylantowy FCF (Brilliant Blue FCF)

Barwnik niebieski , syntetyczny

E140

Chlorofile (Chlorophylls, Chlorophyllins)

Barwnik zielony, naturalny

E141

Chlorofili kompleksy miedziowe (Copper complexes of chlorophylls)

Barwnik zielony, syntetyczny

E142

Zieleń S (Greens S)

Barwnik zielony, syntetyczny

E150a-d

Karmel (Plain caramel)

Barwnik brązowy

E151

Czerń brylantowa BN (Brilliant Black BN, Black PN)

Barwnik czarny , barwnik azowy

E153

Węgiel  (Vegetable carbon)

Barwnik naturalny czarny, dodany do skórki niektórych serów może zawierać benzopyren, którego nie należy spożywać ze względu na gromadzenie toksyn.

E154

Brąz FK (Brown FK)

Barwnik brązowy , barwnik azowy

E155

Brąz HT (Brown HT)

Barwnik brązowy , barwnik azowy

E160a

Alfa-, Beta- i Gamma- karoten (Carotenes)

Barwnik naturalny pomarańczowo- żółty 

E160b

Annatto, Biksyna, Norbiksyna (Annatto, bixin, norbixin)

Barwnik naturalny żółty, może wywołujywać alergie

E160c

Ekstrakt z papryki (Paprika extract, capsanthin, capsorubin)

Barwnik naturalny pomarańczowy

E160d

Likopen (Lycopene)

Barwnik naturalny czerwony 

E160e

Beta-apo-8'-karotenal (Beta-apo-8'-carotenal)

Barwnik naturalny pomarańczowo- żółty 

E160f

Ester etylowy kwasu beta-apo-8'-karotenowego (Ethyl ester of beta-apo-8'-carotenic acid)

Barwnik naturalny pomarańczowo- żółty 

E161a

Flawoksantyna

Barwnik naturalny, żółty 

E161b

Luteina (Lutein )

Barwnik naturalny, żółty 

E161c

Kryptoksantyna

Barwnik naturalny, żółty 

E161d

Rubiksantyna

Barwnik naturalny, żółty 

E161e

Wioloksantyna

Barwnik naturalny, żółty 

E161f

Rodoksantyna

Barwnik naturalny, żółty 

E161g

Kantaksantyna (Canthaxanthin)

Barwnik naturalny, żółty 

E161h

Cytranaksantyna

Barwnik naturalny, żółty 

E162

Ekstrakt buraczany (Beetroot Red, Betanin)

Barwnik naturalny czerwony 

E163

Antocyjany (Anthocyanins)

Barwnik naturalny czerwono-purpurowy 

E170

Węglan wapnia (Calcium carbonates)

Barwnik biały

E171

Dwutlenek tytanu (Titanium dioxide)

Barwnik biały

E172

Tlenki żelaza (Iron oxides and hydroxides)

Barwnik naturalny czerwono- brązowy

E173

Aluminium

Barwnik metaliczny

E174

Srebro (Silver)

Barwnik metaliczny

E175

Złoto (Gold)

Barwnik metaliczny

E180

Czerwień litolowa BK (Latolrubine BK)

Barwnik czerwony , barwnik azowy

E181

Taniny (Tannins)

Barwnik żółto-biały

 

 

Środki konserwujące

Kod

Nazwa

Właściwości

E200

Kwas sorbinowy, sorbowy (Sorbic acid)

Naturalny środek konserwujący

E201

Sorbinian sodu (Sodium sorbate)

Syntetyczny środek konserwujący

E202

Sorbinian potasu (Potassium sorbate)

Syntetyczny środek konserwujący

E203

Sorbinian wapnia (Calcium sorbate)

Syntetyczny środek konserwujący

E210

Kwas benzoesowy (Benzoic acid)

Naturalny środek konserwujący

E211

Benzoesan sodu (Sodium benzoate)

Syntetyczny środek konserwujący

E212

Benzoesan potasu (Potassium benzoate)

Syntetyczny środek konserwujący

E213

Benzoesan wapnia (Calcium benzoate)

Syntetyczny środek konserwujący

E214

Para-hydroksybenzoesan etylu (Ethyl p-hydroxybenzoate)

Syntetyczny środek konserwujący

E215

Sól sodowa para-hydroksybenzoesanu etylu (Sodium ethyl p-hydroxybenzoate)

Syntetyczny środek konserwujący

E216

Para-hydroksybenzoesan propylu (Propyl p-hydroxybenzoate)

Syntetyczny środek konserwujący

E217

Sól sodowa E216 (Sodium propyl p-hydroxybenzoate)

Syntetyczny środek konserwujący

E218

Para-hydroksybenzoesan metylu (Methyl p-hydroxybenzoate)

Syntetyczny środek konserwujący wytworzony z kwasu benzoesowego

E219

Sól sodowa (Sodium methyl p-hydroxybenzoate)

Syntetyczny środek konserwujący wytworzony z kwasu benzoesowego

E220

Dwutlenek siarki (Sulphur dioxide)

Naturalny środek konserwujący

E221

Siarczyn sodu (Sodium sulphite)

Syntetyczny środek konserwujący

E222

Wodorosiarczyn sodu (Sodium hydrogen sulphite)

Syntetyczny środek konserwujący; środek bielący

E223

Dwusiarczyn sodu, pirosiarczyn sodu (Sodium metabisulphite)

Syntetyczny środek konserwujący; przeciwutleniacz

E224

Dwusiarczyn potasu, pirosiarczyn potasu (Potassium metabisulphite)

Syntetyczny środek konserwujący

E225

Siarczyn potasu

Syntetyczny środek konserwujący

E226

Siarczyn wapnia (Calcium sulphite)

Syntetyczny środek konserwujący

E227

Wodorosiarczyn wapnia (Calcium hydrogen sulphite)

Syntetyczny środek konserwujący

E228

Wodorosiarczyn potasu (Potassium hydrogen sulphite)

Syntetyczny środek konserwujący

E230

Bifenyl, difenyl (Biphenyl, diphenyl)

Syntetyczny środek konserwujący, do impregnowania skórek owoców

E231

2-hydroksydifenyl, orto-fenylofenol (Orthophenyl phenol)

Syntetyczny środek konserwujący, do impregnowania skórek bananów, trucizna.

E232

Orto-fenylofenolan sodu (Sodium orthophenyl phenol)

Syntetyczny środek konserwujący, do impregnowania skórek cytrusów, trucizna.

E233

Tiabendazol (Thiabendazole)

Syntetyczny środek konserwujący, do zabezpieczania owoców, trucizna.

E234

Nizyna (Nisin)

Naturalny antybiotyk

E235

Natamycyna (Natamycin)

Naturalny antybiotyk

E236

Kwas mrówkowy (Formic acid)

Naturalny kwas, środek konserwujący

E237

Mrówczan sodu (Sodiumformate)

Naturalna sól, środek konserwujący

E238

Mrówczan wapnia (Calcium formate)

Naturalna sól, środek konserwujący

E239

Hexametylenoczteroamina (Hexamethylene tetramine)

Syntetyczny środek konserwujący

E240

Aldehyd mrówkowy, formaldehyd

Środek konserwujący

E242

Dwuwęglan dimetylu (Dimethyl dicarbonate)

Syntetyczny środek konserwujący

E249

Azotyn potasu (Potassium nitrite)

Naturalna sól, środek konserwujący. Zabezpiecza przed bakterią Clostridium Botulinum, produkującą jad kiełbasiany.

E250

Azotyn sodu (Sodium nitrite)

Naturalna sól, środek konserwujący. Zabezpiecza przed bakterią Clostridium Botulinum, produkującą jad kiełbasiany.

E251

Azotan sodu (Sodium nitrate)

Naturalna sól, środek konserwujący

E252

Azotan potasu (Potassium nitrate)

Naturalna sól, środek konserwujący

E260

Kwas octowy (Acetic acid)

Naturalny kwas, środek konserwujący

E261

Octan potasu (Potassium acetate)

Naturalna sól, środek konserwujący

E262

Octany sodu, Kwaśny octan sodu, Dioctan sodu (Sodium acetates, Sodium hydrogen acetate, sodium diacetate)

Naturalna sól, środek konserwujący

E263

Octan wapnia (Calcium acetate)

Naturalna sól, środek konserwujący

E270

Kwas mlekowy (Lactic acid)

Naturalny kwas

E280

Kwas propionowy (Propionic acid)

Naturalny kwas, może być przyczyną raka żołądka.

E281

Propionian sodu (Sodium propionate)

Naturalna sól

E282

Propionian wapnia (Calcium propionate)

Naturalna sól

E283

Propionian potasu (Potassium propionate)

Naturalna sól

E284

Kwas borowy (Boric acid)

Naturalny kwas

E285

Tetraboran sodu, (Sodium tetraborate, borax)

Naturalny kwas

E290

Dwutlenek węgla (Carbon dioxide)

Naturalny gaz

E296

Kwas jabłkowy (Malic acid)

Kwas

E297

Kwas fumarowy (Fumaric acid)

Naturalny kwas

 

 

Przeciwutleniacze

Kod

Nazwa

Właściwości

E300

Kwas askorbinowy, witaminaC (Ascorbic acid)

Stosowany do wyrobów przechowywanych ponad 3 miesiące.

E301

Askorbinian sodu (Sodium ascorbate)

Do wyrobów masarskich.

E302

Askorbinian wapnia (Calcium ascorbate)

Do gotowych dań przeznaczonych do kuchenek mikrofalowych.

E304

Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego, Palmitynian askorbylu, Stearynian askorbylu (Fatty acid esters of ascorbic acid, Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate)

Do prażonych płatków ziemniaczanych, kostki rosołowe z kury

E306

Ekstrakt bogaty w tokoferol (Tocopherol-rich extract)

Do wyrobów mięsnych i ciastkarskich, oleji roślinnych, tłuszczy cukierniczych, smalecu i margaryny.

E307

Alfa-tokoferol, witamina E (Alpha-tocopherol)

Do herbatników z masłem.

E308

Gamma-tokoferol (Gamma-tocopherol)

związek syntetyczny

E309

Delta-tokoferol

związek syntetyczny

E310

Galusan propylu (Propyl gallate)

szkodliwe w dużych ilościach, wywołuje alergie

E311

Galusan oktylu (Octyl gallate)

szkodliwe w dużych ilościach

E312

Galusan dodecyu (Dodecyl gallate)

chroni tłuszcze przed jełczeniem, szkodliwe w dużych ilościach

E315

Kwas izoaskorbinowy, Erythorbic acid

Antyoksydant

E316

Izoaskorbinian sodu (Sodium erythorbate)

Antyoksydant

E320

Butylohydroksyanizol (Butylated hydroxyanisole)

szkodliwe - wpływa niekorzystnie na poziom cholesterolu, powoduje zaburzenia pracy wątroby.

E321

Butylohydroksytoluen (Butylated hydroxytoluene)

szkodliwe - wpływa niekorzystnie na poziom cholesterolu, powoduje zaburzenia pracy wątroby i alergie skórne.

E322

Lecytyna (Lecithins)

Naturalny fosfatyd, dodatek powierzchniowo czynny i emulgator

E325

Mleczan sodu (Sodium lactate)

Do serów i pieczywa, stosowany także w farmacji.

E326

Mleczan potasu (Potassium lactate)

Do tortów i wypieków

E327

Mleczan wapnia (Calcium lactate)

Do deserów błyskawicznych.

E330

Kwas cytrynowy (Citric acid)

Możliwe działanie rakotwórcze

E331

Cytryniany sodu, Cytrynian monosodowy, Cytrynian dwusodowy, Cytrynian trójsodowy (Sodium citrates: Monosodium citrate, Disodium citrate, Trisodium citrate)

Do serów, mleka i koncentratów napojów w proszku.

E332

Cytryniany potasu, Cytrynian monopotasowy, Cytrynian trójpotasowy (Potassium citrates, Monopotassium citrate, Tripotassium citrate)

-

E333

Cytryniany wapnia, Cytrynian monowapniowy, Cytrynian dwuwapniowy, Cytrynian trójwapniowy (Calcium citrates, Monocalcium citrate, Dicalcium citrate, Tricalcium citrate)

Do serów, wina i koncentratów napojów w proszku.

E334

Kwas winowy (Tartaric acid)

Składnik napojów bezalkoholowych.

E335

Winiany sodu, Winian monosodowy, Winian dwusodowy (Sodium tartrates, Monosodium tartrate, Disodium tartrate)

Składnik napojów bezalkoholowych.

E336

Winiany potasu, Winian monopotasowy, Winian dwupotasowy (Potassium tartrates, Monopotassium tartrate, Dipotassium tartrate)

Składnik napojów bezalkoholowych.

E337

Winian sodowo-potasowy (Sodium potassium tartrate)

Składnik napojów bezalkoholowych.

E338

Kwas fosforowy, ortofosforowy (Phosphoric acid)

Do napojów typu Cola. Szkodliwe - zakłócanie procesu trawienia.

E339

Fosforany sodu, Fosforan monosodowy, Fosforan dwusodowy, Fosforan trójsodowy )Sodium phosphates, Monosodium phosphate, Disodium phosphate, Trisodium phosphate)

Szkodliwe - zakłócanie procesu trawienia.

E340

Fosforany potasu, Fosforan monopotasowy, Fosforan dwupotasowy, Fosforan trójpotasowy (Potassium phosphates, Monopotassium phosphate, Dipotassium phosphate, Tripotassium phosphate)

Szkodliwe - zakłócanie procesu trawienia.

E341

Fosforany wapnia, Fosforan monowapniowy, Fosforan dwuwapniowy, Fosforan trójwapniowy (Calcium phosphates, Monocalcium phosphate, Dicalcium phosphate, Tricalcium phosphate)

Szkodliwe - zakłócanie procesu trawienia.

E343

Fosforany magnezu, Fosforan monomagnezowy, Fosforan dwumagnezowy (Magnesium phosphates, monomagnesium phosphate, Dimagnesium phosphate)

Środek spulchniający (Uwaga: ten dodatek zostanie prawdopodobnie usunięty z listy kolejną dyrektywą UE)

E350

Jabłczany sodu, Jabłczan sodu, Kwaśny jabłczan sodu (Sodium malates, Sodium malate, Sodium hydrogen malate)

Regulator kwasowości

E351

Jabłczan potasu (Potassium malate)

Regulator kwasowości

E352

Jabłczany wapnia, Jabłczan wapnia, Kwaśny jabłczan wapnia (Calcium malates, Calcium malate, Calcium hydrogen malate)

-

E353

Kwas metawinowy (Metatartaric acid)

Emulgator

E354

Winian wapnia (Calcium tartrate)

Emulgator

E355

Kwas adypinowy (Adypic acid)

Proszki do pieczenia.

E356

Adypinian sodu (Sodium adipate)

Regulator kwasowości

E357

Adypinian potasu (Potassium adipate)

Regulator kwasowości

E363

Kwas bursztynowy (Succinic acid)

Regulator kwasowości

E375

Kwas nikotynowy, witaminaPP (Niacin)

Utrwalacz barwy produktów żywnościowych.

E380

Cytrynian trójamonowy (Triammonium citrate)

Regulator kwasowości

E385

Sól wapniowo dwusodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego (Calcium disodium ethylene diamine tetra-acetate, Calcium disodium)

Utrwalacz barwy produktów żywnościowych.

 

Inne dodatki

E400 - E1000 - Emulgatory i środki zagęszczające, wzmacniacze smaku, antybiotyki oraz inne dodatki  Dodatki do żywności, emulgatory, zagęstniki, wzmacniacze smaku.

 

 

Porozmawiaj na ten temat na Forum dyskusyjnym

Copyright: © http://zdrowo.info.pl - 2006 r. - informacje o stronie