E dodatki do żywności

e-dodatki do żywności

E dodatki to składniki chemiczne dodawane do żywności w celu poprawienia jej smaku, wyglądu, trwałości lub innych właściwości. Lista "E" dopuszczonych do użycia w produkcji żywności została ustalona przez "Komitet Naukowy Technologii Żywności" i warunki ich stosowania określone są w unijnych dyrektywach.

Lista nie obejmuje składników smakowo-zapachowych identycznych z naturalnymi o ile ich stężenie w gotowym produkcie nie przekracza 1% ich masy.
E składniki są uznane za bezpieczne jednak w indywidualnych przypadkach przy częstym ich spożywaniu mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie, np. właściwości alergizujące, dlatego istnieje obowiązek podawanie tych E oznaczeń na etykietach produktów.

Polskie prawo reguluje możliwość dodawania tych związków do produktów żywnościowych.

Barwniki

Kod Nazwa Właściwości
E100 Kurkumina (Curcumin) Barwnik pomarańczowo- żółty
E101 Riboflawina (Riboflavin) Barwnik żółty, witamina B2
E102 Tartrazyna (Tartrazine) Barwnik żółty, barwnik azowy
E104 Żółcień chinolinowa (Quinoline Yellow) Barwnik zielozo-żółty, syntetyczny
E106 Riboflawiny-5- fosporan sodu (Riboflavin-5'-phosphate) Barwnik żółty, witamina B2
E107 Żółcień 2G Barwnik żółty, barwnik azowy
E110 Żółcień pomarańczowa FCF (Sunset Yellow FCF) Barwnik żółty, barwnik azowy
E120 Karmina, Koszenila (Carmines, Carminic acid, Cochineal) Barwnik czerwony, naturalny
E122 Azorubina (Azorubine, Carmoisine) Barwnik czerwony , barwnik azowy
E123 Amarant (Amaranth) Barwnik czerwony , barwnik azowy
E124 Pąs 4R (Ponceau 4R, Cochineal Red A) Barwnik czerwony , barwnik azowy. U osób uczulonych na aspirynę wystąpi alergia.
E127 Erytrozyna (Erythrosine) Barwnik czerwony, syntetyczny
E128 Czerwień 2G (Red 2G) Barwnik czerwony , syntetyczny
E129 Czerwień Allura AC (Allura Red AC) Barwnik czerwony , barwnik azowy
E131 Błękit patentowy V (Patent Blue V) Barwnik niebieski , syntetyczny
E132 Indygotyna (Indigotine, Indigo carmine) Barwnik niebieski , syntetyczny
E133 Błękit brylantowy FCF (Brilliant Blue FCF) Barwnik niebieski , syntetyczny
E140 Chlorofile (Chlorophylls, Chlorophyllins) Barwnik zielony, naturalny
E141 Chlorofili kompleksy miedziowe (Copper complexes of chlorophylls) Barwnik zielony, syntetyczny
E142 Zieleń S (Greens S) Barwnik zielony, syntetyczny
E150a-d Karmel (Plain caramel) Barwnik brązowy
E151 Czerń brylantowa BN (Brilliant Black BN, Black PN) Barwnik czarny , barwnik azowy
E153 Węgiel (Vegetable carbon) Barwnik naturalny czarny, dodany do skórki niektórych serów może zawierać benzopyren, którego nie należy spożywać ze względu na gromadzenie toksyn.
E154 Brąz FK (Brown FK) Barwnik brązowy , barwnik azowy
E155 Brąz HT (Brown HT) Barwnik brązowy , barwnik azowy
E160a Alfa-, Beta- i Gamma- karoten (Carotenes) Barwnik naturalny pomarańczowo- żółty
E160b Annatto, Biksyna, Norbiksyna (Annatto, bixin, norbixin) Barwnik naturalny żółty, może wywołujywać alergie
E160c Ekstrakt z papryki (Paprika extract, capsanthin, capsorubin) Barwnik naturalny pomarańczowy
E160d Likopen (Lycopene) Barwnik naturalny czerwony
E160e Beta-apo-8'-karotenal (Beta-apo-8'-carotenal) Barwnik naturalny pomarańczowo- żółty
E160f Ester etylowy kwasu beta-apo-8'-karotenowego (Ethyl ester of beta-apo-8'-carotenic acid) Barwnik naturalny pomarańczowo- żółty
E161a Flawoksantyna Barwnik naturalny, żółty
E161b Luteina (Lutein ) Barwnik naturalny, żółty
E161c Kryptoksantyna Barwnik naturalny, żółty
E161d Rubiksantyna Barwnik naturalny, żółty
E161e Wioloksantyna Barwnik naturalny, żółty
E161f Rodoksantyna Barwnik naturalny, żółty
E161g Kantaksantyna (Canthaxanthin) Barwnik naturalny, żółty
E161h Cytranaksantyna Barwnik naturalny, żółty
E162 Ekstrakt buraczany (Beetroot Red, Betanin) Barwnik naturalny czerwony
E163 Antocyjany (Anthocyanins) Barwnik naturalny czerwono-purpurowy
E170 Węglan wapnia (Calcium carbonates) Barwnik biały
E171 Dwutlenek tytanu (Titanium dioxide) Barwnik biały
E172 Tlenki żelaza (Iron oxides and hydroxides) Barwnik naturalny czerwono- brązowy
E173 Aluminium Barwnik metaliczny
E174 Srebro (Silver) Barwnik metaliczny
E175 Złoto (Gold) Barwnik metaliczny
E180 Czerwień litolowa BK (Latolrubine BK) Barwnik czerwony , barwnik azowy
E181 Taniny (Tannins) Barwnik żółto-biały

Środki konserwujące

Kod Nazwa Właściwości
E200 Kwas sorbinowy, sorbowy (Sorbic acid) Naturalny środek konserwujący
E201 Sorbinian sodu (Sodium sorbate) Syntetyczny środek konserwujący
E202 Sorbinian potasu (Potassium sorbate) Syntetyczny środek konserwujący
E203 Sorbinian wapnia (Calcium sorbate) Syntetyczny środek konserwujący
E210 Kwas benzoesowy (Benzoic acid) Naturalny środek konserwujący
E211 Benzoesan sodu (Sodium benzoate) Syntetyczny środek konserwujący
E212 Benzoesan potasu (Potassium benzoate) Syntetyczny środek konserwujący
E213 Benzoesan wapnia (Calcium benzoate) Syntetyczny środek konserwujący
E214 Para-hydroksybenzoesan etylu (Ethyl p-hydroxybenzoate) Syntetyczny środek konserwujący
E215 Sól sodowa para-hydroksybenzoesanu etylu (Sodium ethyl p-hydroxybenzoate) Syntetyczny środek konserwujący
E216 Para-hydroksybenzoesan propylu (Propyl p-hydroxybenzoate) Syntetyczny środek konserwujący
E217 Sól sodowa E216 (Sodium propyl p-hydroxybenzoate) Syntetyczny środek konserwujący
E218 Para-hydroksybenzoesan metylu (Methyl p-hydroxybenzoate) Syntetyczny środek konserwujący wytworzony z kwasu benzoesowego
E219 Sól sodowa (Sodium methyl p-hydroxybenzoate) Syntetyczny środek konserwujący wytworzony z kwasu benzoesowego
E220 Dwutlenek siarki (Sulphur dioxide) Naturalny środek konserwujący
E221 Siarczyn sodu (Sodium sulphite) Syntetyczny środek konserwujący
E222 Wodorosiarczyn sodu (Sodium hydrogen sulphite) Syntetyczny środek konserwujący; środek bielący
E223 Dwusiarczyn sodu, pirosiarczyn sodu (Sodium metabisulphite) Syntetyczny środek konserwujący; przeciwutleniacz
E224 Dwusiarczyn potasu, pirosiarczyn potasu (Potassium metabisulphite) Syntetyczny środek konserwujący
E225 Siarczyn potasu Syntetyczny środek konserwujący
E226 Siarczyn wapnia (Calcium sulphite) Syntetyczny środek konserwujący
E227 Wodorosiarczyn wapnia (Calcium hydrogen sulphite) Syntetyczny środek konserwujący
E228 Wodorosiarczyn potasu (Potassium hydrogen sulphite) Syntetyczny środek konserwujący
E230 Bifenyl, difenyl (Biphenyl, diphenyl) Syntetyczny środek konserwujący, do impregnowania skórek owoców
E231 2-hydroksydifenyl, orto-fenylofenol (Orthophenyl phenol) Syntetyczny środek konserwujący, do impregnowania skórek bananów, trucizna.
E232 Orto-fenylofenolan sodu (Sodium orthophenyl phenol) Syntetyczny środek konserwujący, do impregnowania skórek cytrusów, trucizna.
E233 Tiabendazol (Thiabendazole) Syntetyczny środek konserwujący, do zabezpieczania owoców, trucizna.
E234 Nizyna (Nisin) Naturalny antybiotyk
E235 Natamycyna (Natamycin) Naturalny antybiotyk
E236 Kwas mrówkowy (Formic acid) Naturalny kwas, środek konserwujący
E237 Mrówczan sodu (Sodiumformate) Naturalna sól, środek konserwujący
E238 Mrówczan wapnia (Calcium formate) Naturalna sól, środek konserwujący
E239 Hexametylenoczteroamina (Hexamethylene tetramine) Syntetyczny środek konserwujący
E240 Aldehyd mrówkowy, formaldehyd Środek konserwujący
E242 Dwuwęglan dimetylu (Dimethyl dicarbonate) Syntetyczny środek konserwujący
E249 Azotyn potasu (Potassium nitrite) Naturalna sól, środek konserwujący. Zabezpiecza przed bakterią Clostridium Botulinum, produkującą jad kiełbasiany.
E250 Azotyn sodu (Sodium nitrite) Naturalna sól, środek konserwujący. Zabezpiecza przed bakterią Clostridium Botulinum, produkującą jad kiełbasiany.
E251 Azotan sodu (Sodium nitrate) Naturalna sól, środek konserwujący
E252 Azotan potasu (Potassium nitrate) Naturalna sól, środek konserwujący
E260 Kwas octowy (Acetic acid) Naturalny kwas, środek konserwujący
E261 Octan potasu (Potassium acetate) Naturalna sól, środek konserwujący
E262 Octany sodu, Kwaśny octan sodu, Dioctan sodu (Sodium acetates, Sodium hydrogen acetate, sodium diacetate) Naturalna sól, środek konserwujący
E263 Octan wapnia (Calcium acetate) Naturalna sól, środek konserwujący
E270 Kwas mlekowy (Lactic acid) Naturalny kwas
E280 Kwas propionowy (Propionic acid) Naturalny kwas, może być przyczyną raka żołądka.

E281

Propionian sodu (Sodium propionate)

Naturalna sól

E282 Propionian wapnia (Calcium propionate) Naturalna sól
E283 Propionian potasu (Potassium propionate) Naturalna sól
E284 Kwas borowy (Boric acid) Naturalny kwas
E285 Tetraboran sodu, (Sodium tetraborate, borax) Naturalny kwas
E290 Dwutlenek węgla (Carbon dioxide) Naturalny gaz
E296 Kwas jabłkowy (Malic acid) Kwas
E297 Kwas fumarowy (Fumaric acid) Naturalny kwas

Przeciwutleniacze

Kod Nazwa Właściwości
E300 Kwas askorbinowy, witaminaC (Ascorbic acid) Stosowany do wyrobów przechowywanych ponad 3 miesiące.
E301 Askorbinian sodu (Sodium ascorbate) Do wyrobów masarskich.
E302 Askorbinian wapnia (Calcium ascorbate) Do gotowych dań przeznaczonych do kuchenek mikrofalowych.
E304 Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego, Palmitynian askorbylu, Stearynian askorbylu (Fatty acid esters of ascorbic acid, Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate) Do prażonych płatków ziemniaczanych, kostki rosołowe z kury
E306 Ekstrakt bogaty w tokoferol (Tocopherol-rich extract) Do wyrobów mięsnych i ciastkarskich, oleji roślinnych, tłuszczy cukierniczych, smalecu i margaryny.
E307 Alfa-tokoferol, witamina E (Alpha-tocopherol) Do herbatników z masłem.
E308 Gamma-tokoferol (Gamma-tocopherol) związek syntetyczny
E309 Delta-tokoferol związek syntetyczny
E310 Galusan propylu (Propyl gallate) szkodliwe w dużych ilościach, wywołuje alergie
E311 Galusan oktylu (Octyl gallate) szkodliwe w dużych ilościach
E312 Galusan dodecyu (Dodecyl gallate) chroni tłuszcze przed jełczeniem, szkodliwe w dużych ilościach
E315 Kwas izoaskorbinowy, Erythorbic acid Antyoksydant
E316 Izoaskorbinian sodu (Sodium erythorbate) Antyoksydant
E320 Butylohydroksyanizol (Butylated hydroxyanisole) szkodliwe - wpływa niekorzystnie na poziom cholesterolu, powoduje zaburzenia pracy wątroby.
E321 Butylohydroksytoluen (Butylated hydroxytoluene) szkodliwe - wpływa niekorzystnie na poziom cholesterolu, powoduje zaburzenia pracy wątroby i alergie skórne.
E322 Lecytyna (Lecithins) Naturalny fosfatyd, dodatek powierzchniowo czynny i emulgator
E325 Mleczan sodu (Sodium lactate) Do serów i pieczywa, stosowany także w farmacji.
E326 Mleczan potasu (Potassium lactate) Do tortów i wypieków
E327 Mleczan wapnia (Calcium lactate) Do deserów błyskawicznych.
E330 Kwas cytrynowy (Citric acid) Możliwe działanie rakotwórcze
E331 Cytryniany sodu, Cytrynian monosodowy, Cytrynian dwusodowy, Cytrynian trójsodowy (Sodium citrates: Monosodium citrate, Disodium citrate, Trisodium citrate) Do serów, mleka i koncentratów napojów w proszku.
E332 Cytryniany potasu, Cytrynian monopotasowy, Cytrynian trójpotasowy (Potassium citrates, Monopotassium citrate, Tripotassium citrate) -
E333 Cytryniany wapnia, Cytrynian monowapniowy, Cytrynian dwuwapniowy, Cytrynian trójwapniowy (Calcium citrates, Monocalcium citrate, Dicalcium citrate, Tricalcium citrate) Do serów, wina i koncentratów napojów w proszku.
E334 Kwas winowy (Tartaric acid) Składnik napojów bezalkoholowych.
E335 Winiany sodu, Winian monosodowy, Winian dwusodowy (Sodium tartrates, Monosodium tartrate, Disodium tartrate) Składnik napojów bezalkoholowych.
E336 Winiany potasu, Winian monopotasowy, Winian dwupotasowy (Potassium tartrates, Monopotassium tartrate, Dipotassium tartrate) Składnik napojów bezalkoholowych.
E337 Winian sodowo-potasowy (Sodium potassium tartrate) Składnik napojów bezalkoholowych.
E338 Kwas fosforowy, ortofosforowy (Phosphoric acid) Do napojów typu Cola. Szkodliwe - zakłócanie procesu trawienia.
E339 Fosforany sodu, Fosforan monosodowy, Fosforan dwusodowy, Fosforan trójsodowy )Sodium phosphates, Monosodium phosphate, Disodium phosphate, Trisodium phosphate) Szkodliwe - zakłócanie procesu trawienia.
E340 Fosforany potasu, Fosforan monopotasowy, Fosforan dwupotasowy, Fosforan trójpotasowy (Potassium phosphates, Monopotassium phosphate, Dipotassium phosphate, Tripotassium phosphate) Szkodliwe - zakłócanie procesu trawienia.
E341 Fosforany wapnia, Fosforan monowapniowy, Fosforan dwuwapniowy, Fosforan trójwapniowy (Calcium phosphates, Monocalcium phosphate, Dicalcium phosphate, Tricalcium phosphate) Szkodliwe - zakłócanie procesu trawienia.
E343 Fosforany magnezu, Fosforan monomagnezowy, Fosforan dwumagnezowy (Magnesium phosphates, monomagnesium phosphate, Dimagnesium phosphate) Środek spulchniający (Uwaga: ten dodatek zostanie prawdopodobnie usunięty z listy kolejną dyrektywą UE)
E350 Jabłczany sodu, Jabłczan sodu, Kwaśny jabłczan sodu (Sodium malates, Sodium malate, Sodium hydrogen malate) Regulator kwasowości
E351 Jabłczan potasu (Potassium malate) Regulator kwasowości
E352 Jabłczany wapnia, Jabłczan wapnia, Kwaśny jabłczan wapnia (Calcium malates, Calcium malate, Calcium hydrogen malate) -
E353 Kwas metawinowy (Metatartaric acid) Emulgator
E354 Winian wapnia (Calcium tartrate) Emulgator
E355 Kwas adypinowy (Adypic acid) Proszki do pieczenia.
E356 Adypinian sodu (Sodium adipate) Regulator kwasowości
E357 Adypinian potasu (Potassium adipate) Regulator kwasowości
E363 Kwas bursztynowy (Succinic acid) Regulator kwasowości
E375 Kwas nikotynowy, witaminaPP (Niacin) Utrwalacz barwy produktów żywnościowych.
E380 Cytrynian trójamonowy (Triammonium citrate) Regulator kwasowości
E385 Sól wapniowo dwusodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego (Calcium disodium ethylene diamine tetra-acetate, Calcium disodium) Utrwalacz barwy produktów żywnościowych.

Inne dodatki


Porozmawiaj na ten temat:


Polecamy

Szukaj u nas

Kontakt

W sprawach publikacji lub reklamy

Email:

Disclaimer

Nasze artykuły chronione sa prawami autorskimi.