Forum dyskusyjne    

MENU

Strona główna

Forum Dyskusyjne

Dieta a zdrowie

Żywność transgeniczna

Żylaki

Zdrowe zęby

Oblicz swoją dietę

Odchudzanie

Witaminy

Profilaktyka cholesterolowa

Zdrowe warzywa

Czy wiesz co pijesz?

Nadmiar cukru

Kosmetyki

Kosmetyki naturalne

Komputery szkodzą

Wody mineralne

Wypoczynek w SPA

Polskie uzdrowiska

Telefon a zdrowie

Ziołolecznictwo

Przedwczesne łysienie

Wady wzroku

Bioenergoterapia

Rzuć palenie !

Biorytmy

Horoskop

linki

 

 



E dodatki do żywności

 Sztuczne dodatki do żywności stały się tak powszechne, że już trudno znaleźć coś co jest w 100% naturalnym wyrobem. Statystycznie w ciągu roku spożywamy około 5 kg konserwantów, poprawiaczy smaku i wyglądu. Po mimo świadomości ich szkodliwego działania, często informacje o e-składnikach są ignorowane przez konsumentów. Zgadzamy się na faszerowanie żywności chemią, bo dzięki temu produkt jest tańszy, dłużej się przechowuje i zachowuje swój wygląd. Dopuszczenie do użytku zwykle oznacza tylko, że e-dodatek bezpośrednio nie zagraża zdrowiu. Może on jednak okazać się szkodliwy w przypadku częstego spożywania i jego działanie uwidoczni się dopiero po długim czasie. Warto przed zakupem sprawdzić skład oznaczony na opakowaniu i unikać podawania takich produktów naszym dzieciom i osobom o mniejszej odporności.

Polskie prawo reguluje możliwość dodawania tych związków do produktów żywnościowych. Przepisy prawne.

 

Barwniki, środki konserwujące, przeciwutleniacze

 Lista ( E100 - E385) - dodatków zawierająca ich nazwy, właściwości i inne uwagi: E dodatki do żywności: konserwanty, barwniki, przeciwutleniacze.

 

Emulgatory i środki zagęszczające

 Ta grupa dodatków nie jest szczególnie szkodliwa dla zdrowia, stosowanie zagęszczaszy to zabieg marketingowy, który poprawia wygląd produktów i niskim kosztem zwiększa ich ilość. Podstęp polega na tym, że na 100 gramów śmietany, może być jej faktycznie tylko 60 gramów a reszta to woda i guma guar. To i tak nie jest źle, bo można z 10 kg szynki zrobić aż 20 kg gotowej do sprzedaży. Najbardziej jesteśmy oszukiwani na parówkach, niektórzy producenci robią je całkiem bez mięsa. Wygląd smak i zapach zapewniają im chemiczne dodatki do żywności.
Emulgatory najczęściej spotykamy w nabiałach, są to tłuszcze do smarowania zastępujące masło i margaryny i majonez. Zagęszczacze powszechnie dodawane są do zup, sosów ciast, czekolady i pieczywa. Najczęściej spotykany emulgator to lecytyna, występuje w soi. W serkach topionych używa się środki syntetyczne jak fosforany i polifosforany sodu i potasu. Negatywne działania tych składników mogą objawiać się zaburzeniem równowagi wodnej w organizmie i powodować nadciśnienie i skłonność do otyłości.


Kod

Nazwa

Właściwości

E400

Kwas alginowy (Alginic acid)

Naturalny środek zagęszczający, kwas polimannuronowy otrzymywany z alg morskich.

E401

Alginian sodu (Sodium alginate)

Naturalny środek zagęszczający, sól sodowa kwasu alginowego, stosowany w lodach, środkach odchudzających. śmietance w proszku.

E402

Alginian potasu (Potassium alginate)

Naturalny środek zagęszczający, np. w śmietankach UHT

E403

Alginian amonu (Ammonium alginate)

Naturalny środek zagęszczający, stosowany w lodach, środkach odchudzających. śmietance w proszku.

E404

Alginian wapnia (Calcium alginate)

Naturalny środek zagęszczający, np. sztuczna śmietana beztłuszczowa, śmietanka UHT.

E405

Alginian propylenowo-glikolowy (Propan-1,2-diol alginate)

Otrzymany z kwasu alginowego, np. sosy, dresingi, majonez.

E406

Agar

Naturalny środek zagęszczający, składnik galaretek, lodów. Stosowany w przetworach rybnych, śmietance UHT, środeku przeczyszczającym dla psów i kotów.

E407

Karagen (Carrageenan)

Naturalny środek zagęszczający, otrzymywany z wodorostu czerwonego - likiery, sosy, galaretki, kremy, dżemy, napoje mleczne, kremożele, twarogi termizowane. pudingi, odżywki dla dzieci.

E408

Furcelleran

Naturalny środek zagęszczający

E410

Mączka chleba świętojańskiego (Carob,Carubin,Arobon)

Naturalny środek zagęszczający, np. lody, sosy sałatkowe, desery, konserwy rybne.

E411

Mączka z tamaryszku

Naturalny środek zagęszczający

E412

Guma guar (Guar gum)

Naturalny środek zagęszczający, dodatek tolerowany przez diabetyków

E413

Tragakanta (Tragacanth)

Naturalny środek zagęszczający

E414

Guma arabska, (Acacia gum, gum arabic)

Naturalny środek zagęszczający. Wysuszony sok z pinii, stosowany w  napojach bezalkoholowych.

E415

Guma ksantanowa (Xanthan gum)

Naturalny środek zagęszczający

E416

Guma karaya (Karaya gum)

Naturalny środek zagęszczający

E418

Guma gellan (Gellan gum)

Naturalny środek zagęszczający

E420

Sorbitol (Sorbitol syrup)

Naturalny alkohol wielowodorotlenowy. Przemysłowo otrzymywany z glukozy, dekstrozy do słodyczy dla diabetyków, bo nie podnosi poziomu glukozy. Stosowany w owocach kandyzowanych, lodach, koncentratach.

E421

Mannitol

Naturalny alkohol wielowodorotlenowy, otrzymywany sztucznie z cukru, stocowany w owocach kandyzowanych.

E422

Glicerol (Glycerol)

Naturalny alkohol

E430

Stearynian polixyetylenu 8

 

E431

Stearynian polixyetylenu 40 (Polyoxyethylene 40 stearate)

Syntetyczny emulgator

E432

Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu, (Polyoxyethylene sorbitan monolaurate)

Syntetyczny emulgator

E433

Monooleinian polioksyetylenosorbitolu (Polyoxyethylene sorbitan monooleate)

Syntetyczny emulgator

E434

Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu (Polyoxyethylene sorbitan monopalmitate)

Syntetyczny emulgator

E435

Monostearynian polioksyetylenosorbitolu (Polyoxyethylene sorbitan monostearate)

Syntetyczny emulgator

E436

Tristearynian polioksyetylenosorbitolu (Polyoxyethylene sorbitan tristearate)

Syntetyczny emulgator

E440

Pektyna (Pectins, amidated pectin)

Naturalny środek zagęszczający

E441

Żelatyna (Gelatin)

Naturalny środek zagęszczający

E442

Fosfatydy amonu (Ammonium phosphatides)

Syntetyczny emulgator

E450

Difosforany (Diphosphates)

Sól kwasu fosforowego, stosowanyw serkach topionych i proszku kakaowym.

E451

Trifosforany (Triphosphates)

Sól kwasu fosforowego

E452

Polifosforany (Polyphosphates)

Sól kwasu fosforowego

E460

Celuloza (Cellulose)

Naturalne włókno, środek zagęszczający, składnik preparatów odchudzających.

E461

Metyloceluloza (Methyl cellulose)

Półsyntetyczny środek zagęszczający

E462

Etyloceluloza

Półsyntetyczny środek zagęszczający

E463

Hydroksypropyloceluloza (Hydroxypropyl cellulose)

Półsyntetyczny środek zagęszczający

E464

Hydroxypropylometyloceluloza (Hydroxypropyl methyl cellulose)

Półsyntetyczny środek zagęszczający

E465

Etylometyloceluloza (Ethyl methyl cellulose)

Półsyntetyczny środek zagęszczający

E466

Karboksylmetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy (Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose)

Półsyntetyczny środek zagęszczający

E470

Sole sodowe, potasowe lub wapniowe kwasów tłuszczowych. (Sodium, potassium and calcium salts of fatty acids)

Półsyntetyczny emulgator

E471

Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (Mono and diglycerides of fatty acids)

Półsyntetyczny emulgator

E472

Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasami (Acetic acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids)

Półsyntetyczny emulgator

E473

Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych (Sucrose esters of fatty acids)

Półsyntetyczny emulgator

E474

Sacharoglicerydy (Sucroglycerides)

Półsyntetyczny emulgator

E475

Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (Polyglycerol esters of fatty acids)

Półsyntetyczny emulgator

E476

Polirycynoleinian poliglicerolu (Polyglycerol polyricinoleate)

Półsyntetyczny emulgator

E477

Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego (Propane-1,2-diol esters of fatty acids)

Półsyntetyczny emulgator

E478

Mieszanina glicerolu oraz kwasów tłuszczowych estryfikowanych kwasem mlekowymi i glikolu propylenowego

Półsyntetyczny emulgator

E479

Zestryfikowany olej sojowy (Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids)

Półsyntetyczny emulgator

E480

Kwas stearylo-2- mlekowy

Syntetyczny emulgator

E481

Stearyoilomleczan sodu (Sodium stearoyl-2-lactylate)

Półsyntetyczny emulgator

E482

Stearyoilomleczan wapnia (Calcium stearoyl-2-lactylate)

Półsyntetyczny emulgator

E483

Winian stearylu (Stearyl tartrate)

Półsyntetyczny emulgator

E484

Cytrynian stearylu

Półsyntetyczny emulgator

E485

Patrz E 441

 

E490

Glikol propylenowy

Rozpuszczalnik

E491

Monostearynian sorbitolu . (Sorbitan monostearate)

Półsyntetyczny emulgator

E492

Tristearynian sorbitolu (Sorbitan tristearate)

Półsyntetyczny emulgator

E493

Monolaurynian sorbitolu (Sorbitan monolaurate)

Półsyntetyczny emulgator

E494

Monooleinian sorbitolu (Sorbitan monooleate )

Półsyntetyczny emulgator

E495

Monopalmitynian sorbitolu (Sorbitan monopalmitate)

Półsyntetyczny emulgator

 

Inne dodatki

 

Kod

Nazwa

Właściwości

E500

Węglan sodu (Sodium carbonates)

Regulator kwasowości

E501

Węglan potasu (Potassium carbonates)

Regulator kwasowości

E503

Węglan amonu (Ammonium carbonates)

Regulator kwasowości

E504

Węglan magnezu (Magnesium carbonates)

Regulator kwasowości, substancja przeciwzbrylająca

E505

Węglan żelaza ((Magnesium Ferrous)

Regulator kwasowości

E507

Kwas chlorowodorowy (Hydrochloric acid)

Regulator kwasowości

E508

Chlorek potasu (Potassium chloride)

Zamiennik soli

E509

Chlorek wapnia (Calcium chloride)

Sekwestrant, substancja stabilizująca

E510

Chlorek amonu

Pożywka dla drożdży, dodatek smakowy

E511

Chlorek magnezu (Magnesium chloride)

Regulator kwasowości

E512

Chlorek cyny (Stannous chloride)

Przeciwutleniacz

E513

Kwas siarkowy (Sulphuric acid)

Regulator kwasowości

E514

Siarczan sodu (Sodium sulphates)

Regulator kwasowości, substancja stabilizująca

E515

Siarczan potasu (Potassium sulphates)

Zamiennik soli

E516

Siarczan wapnia (Calcium sulphate)

Substancja stabilizująca

E517

Siarczan amonu (Ammonium sulphate)

Regulator kwasowości

E518

Siarczan magnezu

Suplement żywieniowy

E 520

Siarczan glinu (Aluminium sulphate)

Środek filtracyjny

E 521

Siarczan sodowo-glinowy (Aluminium sodium sulphate)

Regulator kwasowości

E 522

Siarczan potasowo glinowy (Aluminium potassium sulphate)

-

E 523

Siarczan amonowo-glinowy (Aluminium ammonium sulphate

Substancja stabilizująca

E 524

Wodorotlenek sodu (Sodium hydroxide)

Regulator kwasowości, rozpuszczalnik barwników

E 525

Wodorotlenek potasu (Potassium hydroxide)

Regulator kwasowości

E 526

Wodorotlenek wapnia (Calcium hydroxide)

Substancja wiążąca (teksturotwórcza)

E 527

Wodorotlenek amonu (Ammonium hydroxide)

Regulator kwasowości

E 528

Wodorotlenek magnezu (Magnesium hydroxide)

Regulator kwasowości

E 529

Tlenek wapnia (Calcium oxide)

Regulator kwasowości, środek żrący

E 530

Tlenek magnezu (Magnesium oxide)

Substancja przeciwzbrylająca, regulator kwasowości

E 535

Żelazocyjanek sodu (Sodium ferrocyanide)

Substancja przeciwzbrylająca, utrudnia zbrylanie się

E 536

Żelazocyjanek wapnia (Potassium ferrocyanide)

Substancja przeciwzbrylająca, utrudnia zbrylanie się

E 537

Żelazocyjanek manganu

Substancja przeciwzbrylająca

E 538

Żelazocyjanek wapnia (Calcium ferrocyanide)

Substancja przeciwzbrylająca, utrudnia zbrylanie się

E 539

Tiosiarczan sodu

Substancja przeciwzbrylająca

E 540

Difosforan dwuwapniowy

Substancja spulchniajaca

E 541

Fosforan glinowo-sodowy, kwaśny (Sodium aluminium phosphate, acidic)

Substancja spulchniajaca

E 542

Fosforan kostny

Substancja przeciwzbrylająca

E 543

Polifosforan sodowo-wapniowy

Emulgator

E 544

Polifosforan wapnia

Emulgator

E 545

Polifosforan amonu

Emulgator

E 546

Pirofosforan magnezu

Emulgator

E 550

Krzemian sodu

Substancja przeciwzbrylająca

E 551

Dwutlenek krzemu (Silicon dioxide)

Substancja przeciwzbrylająca

E 552

Krzemian wapnia (Calcium silicate)

Substancja przeciwzbrylająca

E 553

Krzemian magnezu (Magnesium silicate)

Substancja przeciwzbrylająca

E 554

Krzemian sodowo-glinowy (Sodium aluminium silicate)

Substancja przeciwzbrylająca

E 555

Krzemian potasowo-glinowy (Potassium aluminium silicate)

Substancja przeciwzbrylająca

E 556

Krzemian wapniowo-glinowy (Calcium aluminium silicate)

Substancja przeciwzbrylająca

E 557

Krzemian cynku

Substancja przeciwzbrylająca

E 558

Bentonit (Bentonite)

Substancja przeciwzbrylająca, do klarowania soków, napojów

E 559

Kaolin, Aluminium silicate

Substancja przeciwzbrylająca

E 570

Kwas stearynowy (Fatty acids)

Substancja przeciwzbrylająca

E 571

Stearynian amonu

Substancja przeciwzbrylająca

E 572

Stearynian magnezu (Magnesium stearate)

Substancja przeciwzbrylająca

E 573

Stearynian glinu

Substancja przeciwzbrylająca

E 574

Kwas glukonowy (Gluconic acid)

Sekwestrant

E 575

Lakton kwasu glukonowego (Glucono-delta-lactone)

Sekwestrant

E 576

Glukonian sodu (Sodium gluconate)

Sekwestrant

E 577

Glukonian potasu (Potassium gluconate)

Sekwestrant

E 578

Glukonian wapnia (Calcium gluconate)

Substancja stabilizująca, sekwestrant, do klarowania soków, napojów.

E 579

Glukonian żelaza (Ferrous gluconate)

Barwnik i składnik żywieniowy

E 585

Mleczan żelaza (Ferrous lactate)

Składnik żywieniowy

 

Wzmacniacze smaku

 

Kod

Nazwa

Właściwości

E 620

Kwas glutaminowy 

Syntetyczny wzmacniacz smaku, do przypraw, koncentratów, zup w proszku, konserw mięsnych itp.

E 621

Glutaminian jednosodowy

Syntetyczny wzmacniacz smaku potraw. Bardzo kontrowersyjna substancja. Badania wykazały, że osoby spożywające potrawy wysoko-przetworzone z dodatkiem glutaminianu sodu prawie trzykrotnie bardziej narażone są na otyłość. Nadmiar tej substancji może prowadzić do utraty wzroku.

E 622

Glutaminian jednopotasowy

Wzmacniacz aromatu

E 623

Dwuglutaminan wapnia

Wzmacniacz aromatu

E 624

Glutaminian monoamonowy

Wzmacniacz aromatu

E 625

Dwuglutaminian magnezu 

Wzmacniacz aromatu

E 626

Kwas guanylowy

Wzmacniacz aromatu

E 627

Guanylan dwusodowy

Naturalny wzmocniacz smaku potraw

E 628

Guanylan dwupotasowy

Wzmacniacz aromatu

E 629

Guanylan wapniowy

Wzmacniacz aromatu

E 630

Kwas inozynowy

Wzmacniacz aromatu

E 631

Inozynian dwusodowy

Naturalny wzmocniacz smaku potraw

E 632

Inozynian dwupotasowy

Wzmacniacz aromatu

E 633

Inozynian wapniowy 

Wzmacniacz aromatu

E 634

Rybonukleotydy wapnia

Wzmacniacz aromatu

E 635

Rybonukleotydy dwusodowe

Naturalny wzmocniacz smaku potraw

E 636

Maltol 

Wzmacniacz aromatu

E 637

Etylmaltol

Wzmacniacz aromatu

E 640

Glicyna i jej sól sodowa

Wzmacniacz aromatu

 

Antybiotyki

 

Kod

Nazwa

Właściwości

E 710

Spiramycyny

Antybiotyk

E 713

Tylozyna

Antybiotyk

 

Inne dodatki

 

Kod

Nazwa

Właściwości

E 900

Dimetylopolisiloksan 

Substancja przeciwpianotwórcza, przeciwzbrylająca

E 901

Wosk pszczeli

Nabłyszczacz

E 902

Wosk candelilla

Nabłyszczacz

E 903

Wosk carnauba

Nabłyszczacz, (wosk z liści palmy brazylijskiej).

E 904

Szelak

Nabłyszczacz

E 905

Parafina, Wazelina

Nabłyszczacz

E 906

Żywica benzoesowa

Nabłyszczacz

E 907

Wosk krystaliczny

Nabłyszczacz

E 908

Wosk z otrąb ryżowych

Jadalne powłoki 

E 912

Ester kwasu montanowego

Jadalne powłoki 

E 913

Lanolina 

Nabłyszczacz

E 915

Colofonium esters

Nabłyszczacz

E 920

Cysteina

Polepszacze chleba 

E 921

Cystyna

Substancja ulepszająca

E 922

Nadsiarczek potasu

Polepszacze chleba 

E 923

Nadsiarczek amonu

Polepszacze chleba 

E 924

Bromian potasu 

Substancja ulepszająca do chleba

E 925

Chlor

Wybielacz

E 926

Dwutlenek chloru

Wybielacz, konserwant

E 927a

Azodikarbonamid

Polepszacze chleba

E 927b

Mocznik 

Substancja ulepszająca

E 928

Nadtlenek benzoilu 

Substancja ulepszająca

E 930

Nadtlenek wapnia

Polepszacze chleba

E 938

Argon

Substancja ulepszająca

E 939

Hel

Gaz do pakowania

E 940

Dichlorodifluormetan 

Propelent, środek przeciw zamarzaniu

E 941

Azot

Gaz do pakowania

E 942

Tlenek azotu

Gaz nośny

E 950

Acesulfam K

Substancja słodząca

E 951

Aspartam

Substancja słodząca

E 952

Cyklaminiany 

Substancja słodząca

E 953

Izomaltoza

Substancja słodząca

E 954

Sacharyna

Substancja słodząca

E 955

Sukroza 

Substancja słodząca

E 957

Taumatyna 

Substancja słodząca

E 959

Neohesperidin 

Substancja słodząca

E 965

Maltitol

Substancja słodząca

E 966

Laktitol

Substancja słodząca

E 967

Ksylitol

Substancja słodząca

E 999

Ekstrakt kwilai (mydłoka) 

Substancja pianotwórcza

E1103

Inwertaza

Stabilizator

E1105

Lizozym

konserwant

E1200

Polidekstroza

Stabilizator

 

 

Witaminy i składniki mineralne naturalnie występujące w warzywach Warzywa

 

Porozmawiaj na ten temat na Forum dyskusyjnym

Copyright: © http://zdrowo.info.pl - 2006 r. - informacje o stronie