E dodatki do żywności

e-lista dodatów do żywności

Sztuczne dodatki do żywności stały się tak powszechne, że już trudno znaleźć coś co jest w 100% naturalnym wyrobem. Statystycznie w ciągu roku spożywamy około 5 kg konserwantów, poprawiaczy smaku i wyglądu. Po mimo świadomości ich szkodliwego działania, często informacje o e-składnikach są ignorowane przez konsumentów.

Zgadzamy się na faszerowanie żywności chemią, bo dzięki temu produkt jest tańszy, dłużej się przechowuje i zachowuje swój wygląd. Dopuszczenie do użytku zwykle oznacza tylko, że e-dodatek bezpośrednio nie zagraża zdrowiu. Może on jednak okazać się szkodliwy w przypadku częstego spożywania i jego działanie uwidoczni się dopiero po długim czasie. Warto przed zakupem sprawdzić skład oznaczony na opakowaniu i unikać podawania takich produktów naszym dzieciom i osobom o mniejszej odporności.

Polskie prawo reguluje możliwość dodawania tych związków do produktów żywnościowych.

Barwniki, środki konserwujące, przeciwutleniacze

Lista ( E100 - E385) - dodatków zawierająca ich nazwy, właściwości i inne uwagi:

Emulgatory i środki zagęszczające

Ta grupa dodatków nie jest szczególnie szkodliwa dla zdrowia, stosowanie zagęszczaszy to zabieg marketingowy, który poprawia wygląd produktów i niskim kosztem zwiększa ich ilość. Podstęp polega na tym, że na 100 gramów śmietany, może być jej faktycznie tylko 60 gramów a reszta to woda i guma guar. To i tak nie jest źle, bo można z 10 kg szynki zrobić aż 20 kg gotowej do sprzedaży. Najbardziej jesteśmy oszukiwani na parówkach, niektórzy producenci robią je całkiem bez mięsa. Wygląd smak i zapach zapewniają im chemiczne dodatki do żywności.

Emulgatory najczęściej spotykamy w nabiałach, są to tłuszcze do smarowania zastępujące masło i margaryny i majonez. Zagęszczacze powszechnie dodawane są do zup, sosów ciast, czekolady i pieczywa. Najczęściej spotykany emulgator to lecytyna, występuje w soi. W serkach topionych używa się środki syntetyczne jak fosforany i polifosforany sodu i potasu. Negatywne działania tych składników mogą objawiać się zaburzeniem równowagi wodnej w organizmie i powodować nadciśnienie i skłonność do otyłości.

Kod Nazwa Właściwości
E400 Kwas alginowy (Alginic acid) Naturalny środek zagęszczający, kwas polimannuronowy otrzymywany z alg morskich.
E401 Alginian sodu (Sodium alginate) Naturalny środek zagęszczający, sól sodowa kwasu alginowego, stosowany w lodach, środkach odchudzających. śmietance w proszku.
E402 Alginian potasu (Potassium alginate) Naturalny środek zagęszczający, np. w śmietankach UHT
E403 Alginian amonu (Ammonium alginate) Naturalny środek zagęszczający, stosowany w lodach, środkach odchudzających. śmietance w proszku.
E404 Alginian wapnia (Calcium alginate) Naturalny środek zagęszczający, np. sztuczna śmietana beztłuszczowa, śmietanka UHT.
E405 Alginian propylenowo-glikolowy (Propan-1,2-diol alginate) Otrzymany z kwasu alginowego, np. sosy, dresingi, majonez.
E406 Agar Naturalny środek zagęszczający, składnik galaretek, lodów. Stosowany w przetworach rybnych, śmietance UHT, środeku przeczyszczającym dla psów i kotów.
E407 Karagen (Carrageenan) Naturalny środek zagęszczający, otrzymywany z wodorostu czerwonego - likiery, sosy, galaretki, kremy, dżemy, napoje mleczne, kremożele, twarogi termizowane. pudingi, odżywki dla dzieci.
E408 Furcelleran Naturalny środek zagęszczający
E410 Mączka chleba świętojańskiego (Carob,Carubin,Arobon) Naturalny środek zagęszczający, np. lody, sosy sałatkowe, desery, konserwy rybne.
E411 Mączka z tamaryszku Naturalny środek zagęszczający
E412 Guma guar (Guar gum) Naturalny środek zagęszczający, dodatek tolerowany przez diabetyków
E413 Tragakanta (Tragacanth) Naturalny środek zagęszczający
E414 Guma arabska, (Acacia gum, gum arabic) Naturalny środek zagęszczający. Wysuszony sok z pinii, stosowany w napojach bezalkoholowych.
E415 Guma ksantanowa (Xanthan gum) Naturalny środek zagęszczający
E416 Guma karaya (Karaya gum) Naturalny środek zagęszczający
E418 Guma gellan (Gellan gum) Naturalny środek zagęszczający
E420 Sorbitol (Sorbitol syrup) Naturalny alkohol wielowodorotlenowy. Przemysłowo otrzymywany z glukozy, dekstrozy do słodyczy dla diabetyków, bo nie podnosi poziomu glukozy. Stosowany w owocach kandyzowanych, lodach, koncentratach.
E421 Mannitol Naturalny alkohol wielowodorotlenowy, otrzymywany sztucznie z cukru, stocowany w owocach kandyzowanych.
E422 Glicerol (Glycerol) Naturalny alkohol
E430 Stearynian polixyetylenu 8
E431 Stearynian polixyetylenu 40 (Polyoxyethylene 40 stearate) Syntetyczny emulgator
E432 Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu, (Polyoxyethylene sorbitan monolaurate) Syntetyczny emulgator
E433 Monooleinian polioksyetylenosorbitolu (Polyoxyethylene sorbitan monooleate) Syntetyczny emulgator
E434 Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu (Polyoxyethylene sorbitan monopalmitate) Syntetyczny emulgator
E435 Monostearynian polioksyetylenosorbitolu (Polyoxyethylene sorbitan monostearate) Syntetyczny emulgator
E436 Tristearynian polioksyetylenosorbitolu (Polyoxyethylene sorbitan tristearate) Syntetyczny emulgator
E440 Pektyna (Pectins, amidated pectin) Naturalny środek zagęszczający
E441 Żelatyna (Gelatin) Naturalny środek zagęszczający
E442 Fosfatydy amonu (Ammonium phosphatides) Syntetyczny emulgator
E450 Difosforany (Diphosphates) Sól kwasu fosforowego, stosowanyw serkach topionych i proszku kakaowym.
E451 Trifosforany (Triphosphates) Sól kwasu fosforowego
E452 Polifosforany (Polyphosphates) Sól kwasu fosforowego
E460 Celuloza (Cellulose) Naturalne włókno, środek zagęszczający, składnik preparatów odchudzających.
E461 Metyloceluloza (Methyl cellulose) Półsyntetyczny środek zagęszczający
E462 Etyloceluloza Półsyntetyczny środek zagęszczający
E463 Hydroksypropyloceluloza (Hydroxypropyl cellulose) Półsyntetyczny środek zagęszczający
E464 Hydroxypropylometyloceluloza (Hydroxypropyl methyl cellulose) Półsyntetyczny środek zagęszczający
E465 Etylometyloceluloza (Ethyl methyl cellulose) Półsyntetyczny środek zagęszczający
E466 Karboksylmetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy (Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose) Półsyntetyczny środek zagęszczający
E470 Sole sodowe, potasowe lub wapniowe kwasów tłuszczowych. (Sodium, potassium and calcium salts of fatty acids) Półsyntetyczny emulgator
E471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (Mono and diglycerides of fatty acids) Półsyntetyczny emulgator
E472 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasami (Acetic acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids) Półsyntetyczny emulgator
E473 Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych (Sucrose esters of fatty acids) Półsyntetyczny emulgator
E474 Sacharoglicerydy (Sucroglycerides) Półsyntetyczny emulgator
E475 Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (Polyglycerol esters of fatty acids) Półsyntetyczny emulgator
E476 Polirycynoleinian poliglicerolu (Polyglycerol polyricinoleate) Półsyntetyczny emulgator
E477 Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego (Propane-1,2-diol esters of fatty acids) Półsyntetyczny emulgator
E478 Mieszanina glicerolu oraz kwasów tłuszczowych estryfikowanych kwasem mlekowymi i glikolu propylenowego Półsyntetyczny emulgator
E479 Zestryfikowany olej sojowy (Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids) Półsyntetyczny emulgator
E480 Kwas stearylo-2- mlekowy Syntetyczny emulgator
E481 Stearyoilomleczan sodu (Sodium stearoyl-2-lactylate) Półsyntetyczny emulgator
E482 Stearyoilomleczan wapnia (Calcium stearoyl-2-lactylate) Półsyntetyczny emulgator
E483 Winian stearylu (Stearyl tartrate) Półsyntetyczny emulgator
E484 Cytrynian stearylu Półsyntetyczny emulgator
E485 Patrz E 441
E490 Glikol propylenowy Rozpuszczalnik
E491 Monostearynian sorbitolu . (Sorbitan monostearate) Półsyntetyczny emulgator
E492 Tristearynian sorbitolu (Sorbitan tristearate) Półsyntetyczny emulgator
E493 Monolaurynian sorbitolu (Sorbitan monolaurate) Półsyntetyczny emulgator
E494 Monooleinian sorbitolu (Sorbitan monooleate ) Półsyntetyczny emulgator
E495 Monopalmitynian sorbitolu (Sorbitan monopalmitate) Półsyntetyczny emulgator

Inne dodatki

Kod Nazwa Właściwości
E500 Węglan sodu (Sodium carbonates) Regulator kwasowości
E501 Węglan potasu (Potassium carbonates) Regulator kwasowości
E503 Węglan amonu (Ammonium carbonates) Regulator kwasowości
E504 Węglan magnezu (Magnesium carbonates) Regulator kwasowości, substancja przeciwzbrylająca
E505 Węglan żelaza ((Magnesium Ferrous) Regulator kwasowości
E507 Kwas chlorowodorowy (Hydrochloric acid) Regulator kwasowości
E508 Chlorek potasu (Potassium chloride) Zamiennik soli
E509 Chlorek wapnia (Calcium chloride) Sekwestrant, substancja stabilizująca
E510 Chlorek amonu Pożywka dla drożdży, dodatek smakowy
E511 Chlorek magnezu (Magnesium chloride) Regulator kwasowości
E512 Chlorek cyny (Stannous chloride) Przeciwutleniacz
E513 Kwas siarkowy (Sulphuric acid) Regulator kwasowości
E514 Siarczan sodu (Sodium sulphates) Regulator kwasowości, substancja stabilizująca
E515 Siarczan potasu (Potassium sulphates) Zamiennik soli
E516 Siarczan wapnia (Calcium sulphate) Substancja stabilizująca
E517 Siarczan amonu (Ammonium sulphate) Regulator kwasowości
E518 Siarczan magnezu Suplement żywieniowy
E 520 Siarczan glinu (Aluminium sulphate) Środek filtracyjny
E 521 Siarczan sodowo-glinowy (Aluminium sodium sulphate) Regulator kwasowości
E 522 Siarczan potasowo glinowy (Aluminium potassium sulphate) -
E 523 Siarczan amonowo-glinowy (Aluminium ammonium sulphate Substancja stabilizująca
E 524 Wodorotlenek sodu (Sodium hydroxide) Regulator kwasowości, rozpuszczalnik barwników
E 525 Wodorotlenek potasu (Potassium hydroxide) Regulator kwasowości
E 526 Wodorotlenek wapnia (Calcium hydroxide) Substancja wiążąca (teksturotwórcza)
E 527 Wodorotlenek amonu (Ammonium hydroxide) Regulator kwasowości
E 528 Wodorotlenek magnezu (Magnesium hydroxide) Regulator kwasowości
E 529 Tlenek wapnia (Calcium oxide) Regulator kwasowości, środek żrący
E 530 Tlenek magnezu (Magnesium oxide) Substancja przeciwzbrylająca, regulator kwasowości
E 535 Żelazocyjanek sodu (Sodium ferrocyanide) Substancja przeciwzbrylająca, utrudnia zbrylanie się
E 536 Żelazocyjanek wapnia (Potassium ferrocyanide) Substancja przeciwzbrylająca, utrudnia zbrylanie się
E 537 Żelazocyjanek manganu Substancja przeciwzbrylająca
E 538 Żelazocyjanek wapnia (Calcium ferrocyanide) Substancja przeciwzbrylająca, utrudnia zbrylanie się
E 539 Tiosiarczan sodu Substancja przeciwzbrylająca
E 540 Difosforan dwuwapniowy Substancja spulchniajaca
E 541 Fosforan glinowo-sodowy, kwaśny (Sodium aluminium phosphate, acidic) Substancja spulchniajaca
E 542 Fosforan kostny Substancja przeciwzbrylająca
E 543 Polifosforan sodowo-wapniowy Emulgator
E 544 Polifosforan wapnia Emulgator
E 545 Polifosforan amonu Emulgator
E 546 Pirofosforan magnezu Emulgator
E 550 Krzemian sodu Substancja przeciwzbrylająca
E 551 Dwutlenek krzemu (Silicon dioxide) Substancja przeciwzbrylająca
E 552 Krzemian wapnia (Calcium silicate) Substancja przeciwzbrylająca
E 553 Krzemian magnezu (Magnesium silicate) Substancja przeciwzbrylająca
E 554 Krzemian sodowo-glinowy (Sodium aluminium silicate) Substancja przeciwzbrylająca
E 555 Krzemian potasowo-glinowy (Potassium aluminium silicate) Substancja przeciwzbrylająca
E 556 Krzemian wapniowo-glinowy (Calcium aluminium silicate) Substancja przeciwzbrylająca
E 557 Krzemian cynku Substancja przeciwzbrylająca
E 558 Bentonit (Bentonite) Substancja przeciwzbrylająca, do klarowania soków, napojów
E 559 Kaolin, Aluminium silicate Substancja przeciwzbrylająca
E 570 Kwas stearynowy (Fatty acids) Substancja przeciwzbrylająca
E 571 Stearynian amonu Substancja przeciwzbrylająca
E 572 Stearynian magnezu (Magnesium stearate) Substancja przeciwzbrylająca
E 573 Stearynian glinu Substancja przeciwzbrylająca
E 574 Kwas glukonowy (Gluconic acid) Sekwestrant
E 575 Lakton kwasu glukonowego (Glucono-delta-lactone) Sekwestrant
E 576 Glukonian sodu (Sodium gluconate) Sekwestrant
E 577 Glukonian potasu (Potassium gluconate) Sekwestrant
E 578 Glukonian wapnia (Calcium gluconate) Substancja stabilizująca, sekwestrant, do klarowania soków, napojów.
E 579 Glukonian żelaza (Ferrous gluconate) Barwnik i składnik żywieniowy
E 585 Mleczan żelaza (Ferrous lactate) Składnik żywieniowy

Wzmacniacze smaku

Kod Nazwa Właściwości
E 620 Kwas glutaminowy Syntetyczny wzmacniacz smaku, do przypraw, koncentratów, zup w proszku, konserw mięsnych itp.
E 621 Glutaminian jednosodowy Syntetyczny wzmacniacz smaku potraw. Bardzo kontrowersyjna substancja. Badania wykazały, że osoby spożywające potrawy wysoko-przetworzone z dodatkiem glutaminianu sodu prawie trzykrotnie bardziej narażone są na otyłość. Nadmiar tej substancji może prowadzić do utraty wzroku.
E 622 Glutaminian jednopotasowy Wzmacniacz aromatu
E 623 Dwuglutaminan wapnia Wzmacniacz aromatu
E 624 Glutaminian monoamonowy Wzmacniacz aromatu
E 625 Dwuglutaminian magnezu Wzmacniacz aromatu
E 626 Kwas guanylowy Wzmacniacz aromatu
E 627 Guanylan dwusodowy Naturalny wzmocniacz smaku potraw
E 628 Guanylan dwupotasowy Wzmacniacz aromatu
E 629 Guanylan wapniowy Wzmacniacz aromatu
E 630 Kwas inozynowy Wzmacniacz aromatu
E 631 Inozynian dwusodowy Naturalny wzmocniacz smaku potraw
E 632 Inozynian dwupotasowy Wzmacniacz aromatu
E 633 Inozynian wapniowy Wzmacniacz aromatu
E 634 Rybonukleotydy wapnia Wzmacniacz aromatu
E 635 Rybonukleotydy dwusodowe Naturalny wzmocniacz smaku potraw
E 636 Maltol Wzmacniacz aromatu
E 637 Etylmaltol Wzmacniacz aromatu
E 640 Glicyna i jej sól sodowa Wzmacniacz aromatu

Antybiotyki

Kod Nazwa Właściwości
E 710 Spiramycyny Antybiotyk
E 713 Tylozyna Antybiotyk

Inne dodatki

Kod Nazwa Właściwości
E 900 Dimetylopolisiloksan Substancja przeciwpianotwórcza, przeciwzbrylająca
E 901 Wosk pszczeli Nabłyszczacz
E 902 Wosk candelilla Nabłyszczacz
E 903 Wosk carnauba Nabłyszczacz, (wosk z liści palmy brazylijskiej).
E 904 Szelak Nabłyszczacz
E 905 Parafina, Wazelina Nabłyszczacz
E 906 Żywica benzoesowa Nabłyszczacz
E 907 Wosk krystaliczny Nabłyszczacz
E 908 Wosk z otrąb ryżowych Jadalne powłoki
E 912 Ester kwasu montanowego Jadalne powłoki
E 913 Lanolina Nabłyszczacz
E 915 Colofonium esters Nabłyszczacz
E 920 Cysteina Polepszacze chleba
E 921 Cystyna Substancja ulepszająca
E 922 Nadsiarczek potasu Polepszacze chleba
E 923 Nadsiarczek amonu Polepszacze chleba
E 924 Bromian potasu Substancja ulepszająca do chleba
E 925 Chlor Wybielacz
E 926 Dwutlenek chloru Wybielacz, konserwant
E 927a Azodikarbonamid Polepszacze chleba
E 927b Mocznik Substancja ulepszająca
E 928 Nadtlenek benzoilu Substancja ulepszająca
E 930 Nadtlenek wapnia Polepszacze chleba
E 938 Argon Substancja ulepszająca
E 939 Hel Gaz do pakowania
E 940 Dichlorodifluormetan Propelent, środek przeciw zamarzaniu
E 941 Azot Gaz do pakowania
E 942 Tlenek azotu Gaz nośny
E 950 Acesulfam K Substancja słodząca
E 951 Aspartam Substancja słodząca
E 952 Cyklaminiany Substancja słodząca
E 953 Izomaltoza Substancja słodząca
E 954 Sacharyna Substancja słodząca
E 955 Sukroza Substancja słodząca
E 957 Taumatyna Substancja słodząca
E 959 Neohesperidin Substancja słodząca
E 965 Maltitol Substancja słodząca
E 966 Laktitol Substancja słodząca
E 967 Ksylitol Substancja słodząca
E 999 Ekstrakt kwilai (mydłoka) Substancja pianotwórcza
E1103 Inwertaza Stabilizator
E1105 Lizozym konserwant
E1200 Polidekstroza Stabilizator


Porozmawiaj na ten temat:


Polecamy

Szukaj u nas

Kontakt

W sprawach publikacji lub reklamy

Email:

Disclaimer

Nasze artykuły chronione sa prawami autorskimi.