Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Czw Mar 28, 2024 8:38 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1190 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 80  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Lip 30, 2007 9:52 am 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Sob Lip 28, 2007 6:20 pm
Postów: 2
"O"
Bardzo dziękuję za podpowiedzi - wyruszam właśnie zaopatrzyć się w potrzebne warzywa i owoce no i oczywiście w pieczywo ryżowe i chleb żytni.
Diete stosuję dopiero od soboty a puki co mam cukier w normie więc chyba działa - chociaz to dopiero trzeci dzień, będe więc dzielnie sie trzymać i często to zaglądać. :D pozdrawiam wzystkich i dziękuje za podpowiedzi.


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu:
PostWysłany: Pon Lip 30, 2007 5:45 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Śro Cze 20, 2007 12:04 pm
Postów: 39
Miejscowość: Ostr
"A"
Podaję mój przepis na sałatkę z cykorii:
cykoria
morele
orzechy włoskie
oliwka
trochę miodu lub cukru
ilości wg uznania
Mnie bardzo smakuje, mam nadzieję, że Wam też będzie.
Smacznego


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Lip 30, 2007 7:56 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
Dziękuję za wyrazy współczucia, jesteście bardzo miłe, za jakiś czas wrócę do Was, tylko się pozbieram. Pa


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Lip 30, 2007 8:25 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Śro Cze 20, 2007 12:04 pm
Postów: 39
Miejscowość: Ostr
"A"
Sorry, do sałatki z cykorii należy dodać jeszcze cytryny


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Lip 31, 2007 2:47 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
"B"
Jestem w trakcie zmiany pracy i dodatkowo mam utrudniony dostęp do internetu, dlatego rzadko ostatnio się odzywam. Właśnie przeczytałam wiadomość o śmierci Twojej Mamy Krystyno i chociaż w takich chwilach trudno coś napisać bo słowa pocieszenia niewiele dają, wiedz jednak że bardzo Ci współczuję i wierzę że szybko dojdziesz do równowagi.
Mam też nadzieję że wkrótce uporam się ze swoimi sprawami i będę mogła dorzucić nowe przepisy do kącika kulinarnego.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Lip 31, 2007 10:11 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Mar 23, 2007 9:16 pm
Postów: 113
Miejscowość: nadwaga, stany zapalne, k
"0"
Wypróbowałam dzisiaj podany przez Graskę przepis na sałatkę z cykorii, jest rewelacyjny, poczęstowałam też koleżanki i smakował tak bardzo, że musiałam zrobić im dodatkową porcję :)
Tak w ogóle to warto wykorzystać okres letni, kiedy w sprzedaży jest dużo świeżych warzyw i owoców aby dostarczyć organizmowi więcej witamin, polecam picie świeżo wyciskanych soków owocowo-warzywnych, mój ulubiony to:

Sok marchewkowo-jabłkowy:
3 średnie marchewki i 2 jabłka należy umyć, obrać i opłukać a następnie wycisnąć przez sokowirówkę. Podawać zaraz po przyrządzeniu, bo dłużej przechowywany traci cenne witaminy.

Można też przygotować sok z samej marchwi - jest bardzo zdrowy, pomaga w leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego, niedokrwistości, nerek, wątroby, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych. (sok z marchwi jest korzystny dla wszystkich grup krwi).


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Sie 02, 2007 9:44 am 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Śro Cze 20, 2007 12:04 pm
Postów: 39
Miejscowość: Ostr
"A"
Ok. Skoro sprawdził sie przepis na cykorię, podaję sposób na dorsza. Jest niezły.
Pozdrawiam wszystkich. Do pogadania po 19 sierpnia (wyjazd)

Dorsz z masłem ziołowym
4 filety z dorsza,
3 pęczki natki,
3 ząbki czosnku,
8 łyżek oleju,
2 łyżki soku z cytryny,
sól,
(może być pieprz lub jakiś zamiennik).

Sposób przyrządzenia:
Filety opłucz i osusz. Natkę umyj, osusz i drobno posiekaj, a obrany czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj w misce z natką, olejem, sokiem z cytryny i pół łyżeczki soli i pieprzu.
Połowę sosu wlej do żaroodpornej formy, ułóż w niej filety, polej je resztą sosu i przykrytą formę, wstaw na godzinę do lodówki. Rybę taką piecze się przykrytą folia aluminiowa ok. 20 minut w temperaturze 180°C, a podaje się z masłem ziołowym

Masło ziołowe
80 g solonego masła
5 gałązek pietruszki
1 gałązka estragonu
1 listki lubczyka
½ ząbka czosnku
sok z ½ cytryny
świeżo mielony pieprz (lub zamiennik)
Masło pozostawić w temp. pokojowej. Umyć zioła, otrząsnąć z wody, oddzielić listki od gałązek. Obrać czosnek, mały kawałek dodać do ziół i wszystko drobno posiekać. Zioła, sok z cytryny i pieprz dodać do masła. Całość wymieszać widelcem. Papier pergaminowy nawilżyć zimną wodą, położyć pas masła i uformować wałek. Dobrze zmrozić w lodówce. Przed podaniem nożem zanurzonym w gorącej wodzie pokroić na plasterki


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: status wydzielania/niewydzielania
PostWysłany: Sob Sie 04, 2007 12:15 pm 
B

hej!

na diecie wg grupy krwi byłam prawie pół roku, ale niestety wszystko się zawaliło wraz z ciężką sesją, gdy ze stresu jadłam co popadnie a potem nie miałam "sił" i "energii" by zacząć znowu;

w między czasie zaopatrzyłam się w nowa książkę - żyj sgodnie z grupą krwi, w której są nowe informacje na temat żywienia, m.in podział na wydzielaczy i na niewydzielaczy; nie wiem czy "ryzykować" - uznać, że należe do 80% społeczeństwa i jeść jak wydzielacz czy zapisać się na listę chętnych do zakupu zestawu badającego status :) (jeżeli jest jeszcze aktualna); a może są inne sposoby, typowo laboratoryjne badające ten status? może da się to zbadać, tak jak bada się grupę krwi?

edytowane 15 marca 2010


Góra
  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Sie 04, 2007 8:59 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Czw Mar 01, 2007 8:34 pm
Postów: 60
Miejscowość: Krak
"O"
Witam serdecznie, ja również jestem zainteresowana zakupem testu dla określenia statusu wydzielacza i niewydzielacza, jednak teraz jestem w ciągłych rozjazdach i dopiero w połowie września mogłabym za niego zapłacić dlatego na razie nie zapisuję się bo nie wiem czy wówczas nie będzie za późno.
Myślę że jak tylko jest możliwość to warto zrobić sobie taki test, co prawda większość ludzi to wydzielacze, ale ja wole nie ryzykować, lepiej jest wiedzieć na pewno, a chyba jedynym sposobem jest ten test bo ja nigdy nie słyszałam o innych typowo laboratoryjnych sposobach badających ten status.

Jeśli chodzi o jakieś polskie wydanie z przepisami o diecie wg grup krwi, to chyba kiedyś u kogoś widziałam taka książkę niestety teraz nijak sobie nie przypomnę :( a z koleżanką, u której to widziałam nie będę miała kontaktu do końca tego miesiąca, jednak jakby mi się wcześniej przypomniało to dam znać.

Marzeno, ja też mam grupę krwi „O” - na II śniadania najchętniej jadam teraz surowe owoce i warzywa (uwielbiam młodą kalarepkę, dla grupy krwi 0 kalerepa jest bardzo wskazana, nie jest też kaloryczna), myślę że warzywa, owoce, świeże soki owocowo-warzywne są Ci obecnie bardzo potrzebne, dbaj o siebie, potrzebujesz dużo witamin a teraz na szczęście w świeże warzywa i owoce zaopatrzysz się bez problemu :)

PS Krystyno, przykro mi z powodu Twojej Mamy, tak wiele dla niej zrobiłaś, na pewno chciałaby abyś teraz był silna, na pewno ze wszystkim się uporasz i wszystko dobrze Ci się ułoży, trzymam za Ciebie kciuki
Monika


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Sie 04, 2007 9:50 pm 
B

hmm.. ja jeszcze przeanalizuję produkty dla wydzielacza i niewydzialacza dla mojej grupy i zobaczę czy się "opłaca"; w wielu przypadkach nie ma znaczących różnic, wielu rzeczy też po prostu nie jem :)

ale to jutro

pozdrawiam :)


Góra
  
 
 Temat postu: A pasta dr Budwig
PostWysłany: Nie Sie 05, 2007 1:17 am 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Nie Sie 05, 2007 1:14 am
Postów: 1
mam pytanie odnośnie pasy Budwig dla grupy A.
z tego co czytam ser biały chudy jest w produktach zabronionych ...
.. to jak się ma stosowanie pasty w tej grupie ?????


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Sie 06, 2007 6:42 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
"A"

Wracam, już mogę do Was dołączyć, mimo, że żal zostaje, trzeba żyć i zmagać się z teraźniejszością. Jestem jak kot, smutek muszę przetrawić w samotności.

Twaróg chudy jest dla grupy A neutralny, tak więc nie koliduje z dietą grupy krwi.

Ja podtrzymuję swój akces co do zakupu testu, przypominam tak na wszelki wypadek.

Muszę sobie założyć folder z przepisami, bo nam się forum rozrasta, aż miło czytać. Pomyślę nad jakimś przepisem :?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Sie 06, 2007 7:21 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
"A"

Dla grupy A- soczewica po chińsku.

Szczególnie mi smakuje latem z lodówki. To dla mnie taki substytucik sałatki ziemniaczanej, której niestety nie jadam, ze względu właśnie na ziemniaki.


Składniki:
paczka soczewicy zielonej , 2x marchewka, 2x pietrucha, 1x seler, 1x cebula, 1x por, 8x suszone śliwki, fruktoza do smaku, sól, ziele angielskie mielone, 1.5 - 2 cm imbiru.
Wykonanie:
soczewicę należy ugotować w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i 1-2 ząbków czosnku (wody 2 cm ponad poziom soczewicy, uwaga ma być jędrna nie rozgotowana), po ugotowaniu czosnek i liść laurowy wyrzucamy, warzywa należy poddusić na patelni z dodatkiem wody i oleju np. z pestek winogron (ok. 20 min), kiedy woda odparuje dodajemy cebulkę, a po chwili namoczone parę min wcześniej śliwki oraz fruktozę; wszystko koniecznie doprawiamy utartym imbirem, solą i zielem angielskim. Ugotowana soczewice przerzucamy na patelnię z warzywami i starannie wszystko mieszamy. Odstawiamy do "przegryzienia".

źródło: informacje znalezione na stronach internetowych


Ostatnio edytowany przez KrystynaP, Czw Lis 15, 2007 11:22 pm, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Sie 06, 2007 9:31 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Mar 23, 2007 9:16 pm
Postów: 113
Miejscowość: nadwaga, stany zapalne, k
"0"
Niedawno robiłam dorsza z masłem ziołowym, smakował doskonale. Soczewica niestety nie dla mnie, ale dla grupy „A” to idealny przepis. Ja mam dzisiaj coś z fasolki szparagowej, dostałam ten przepis od koleżanki, która poczęstowała mnie pyszną słatką z fasolki szparagowej i winogron.

Sałatka z fasolki szparagowej i winogron:
Składniki
- 600 g fasolki szparagowej
- 300 g winogron
- sól
Winegret:
- 1 nieduża szalotka
- 1 łyżka oleju z włoskich orzechów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka wody, mielony pieprz, sól

Sposób przyrządzenia:
Z fasolki odkroić końce, długie strąki pokrajać na mniejsze części. Zagotować ok. 2,5 l wody, wrzucić fasolkę, posolić. Gotować na dużym ogniu pod przykryciem przez ok. 5-10 minut (młodą fasolkę zawsze gotuje się krócej), następnie wyjąć łyżką cedzakową z gorącej wody, zanurzyć w zimnej wodzie i osączyć na sitku. Umyte winogrona pokroić na połówki.
Winegret – przygotowanie:
obraną szalotkę pokroić na plasterki, następnie miksować przez ok. minutę wraz z olejem z orzechów włoskich, oliwą, sokiem z cytryny, wodą, solą i pieprzem.
Fasolkę oraz winogrona przełożyć do salaterki, skropić winegretem, wymieszać i serwować.
(Uwaga: najlepiej do sałatki nadaje się świeżo zebrana młoda fasolka)

Fasolka szparagowa ma działanie korzystne dla grupy krwi A, zaś dla pozostałych grup krwi jest neutralna, więc z powodzeniem można ją wykorzystywać do wzbogacania jadłospisu. Dostarcza m.in. wapnia, potasu, prowitaminy A. Fasolka szparagowa jest też lekkostrawna i niskokaloryczna :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Sie 06, 2007 10:25 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Lip 09, 2007 10:02 am
Postów: 15
Miejscowość: figurka, guzki tarczycy i inne
Witam, przepraszam dlugo mnie nie bylo.... najpierw problemy techniczne, pozniej wywczasy rodzinne (panszczyzne z dzieckiem odrobic trzeba ;) ) ...
.....ale strasznie mi przykro :cry: z powodu tego co tu wyczytalam... Krystyno przepraszam, ze dopiero teraz moge dolaczyc sie do wyrazow ubolewania nad stata Twojej mamy. Jednyne co przychodzi mi do glowy co mogloby moze choc w minimalnym stopniu zlagodzic bol po utracie bliskiej... najblizszej - osoby to to, ze teraz juz jej niczego nie brakuje i ze juz nie cierpi.

Jesli chodzi o tescick nie ma sprawy dopisujcie sie do listy... na razie bede dowiadywac sie jak technicznie rozwiazac problem zamowienia...


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1190 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 80  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności