Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Pon Lis 19, 2018 5:43 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1186 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 80  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Lip 17, 2007 12:35 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Lip 09, 2007 10:02 am
Postów: 15
Miejscowość: figurka, guzki tarczycy i inne
Tak - jesli bedzie zainteresowanie jestem w stanie "pociagnac" sprawe zamowienia :)


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: pozbyłam sie alergii!!!!
PostWysłany: Wto Lip 17, 2007 3:25 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Śro Lip 05, 2006 2:57 pm
Postów: 16
Przeczytałam kilka e-maili na tym forum i widzę, że trafiłam na fajne grono fachowców na temat diety zgodnej z grupą krwi. Chcę się z Wami podzielić moim doświadczeniem w tej sprawie, bo może komuś to pomoże.
Otóż od siedmiu lat od wiosny do jesieni chorowałam na alergię. Bywało bardzo ciężko, bo była to alergia na różne pyłki, a do tego doszła tzw. alergia krzyżowa. Jedyne, co lekarze mi proponowali, to zyrtec, loratadyna, itp. Najtrudniej było w ciąży, bo nic nie mogłam brać, a męczyłam się bardzo.
I oto rok temu dałam się namówić pewnej wielkiej entuzjastce diety zgodnej z grupą krwi na wypróbowanie jej. Nie zamierzałam wprowadzać rygorystycznej diety, ale jak mialam kupic kurczaka czy indyka, to brałam indyka (mam grupę B). I wyobraźcie sobie, że w tym roku przyszedł marzec, ja mam już przygotowany komplet leków przeciwalergicznych, a alergii nie ma! Ani w kwietniu, ani do tej pory. Ani alergii pyłkowej, ani krzyzowej.
Chociaż jak ostatnio zdjadlam kukurydzę, to trochę mnie pomęczył katar.

Po raz pierwszy od siedmiu lat nie biorę żadnych leków na alergię. Po prostu zniknęła! :D


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Lip 18, 2007 12:17 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
"A"

Witam w imieniu grona szanownych fachowców, kolejnego do kompletu. Będzie nam raźniej i weselej :wink:
Doskonale rozumiem Twoją radość, po tylu latach, taka ulga :), masz już staż roczny, a to dużo. Na pewno wesprzesz doświadczeniem grupę B. W moim środowisku jestem osamotniona, zachęcałam z wielkim zapałem, ale bez rezultatów. Każdy się zapala na początku a potem ....., dlatego miło mi poznawać "pasjonatki" z doświadczeniem. Jak już mówi kilka osób, to głos jest donośniejszy i bardziej przekonywujący.

Ponawiam ofertę (szczegóły w poprzednich postach, Scoobe deklaruje załatwienie formalności)

Lista zainteresowanych zamówieniem testu ( w USA) dla określenia statusu wydzielacza i niewydzielacza.

1. Scoobe,
2. KrystynaP,
3. ..........
4. ..........


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Lip 18, 2007 12:42 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
"A"

Mam jeszcze jedną sugestię, a mianowicie, żeby w swoim profilu, w pozycji miejsce zamieszkania, wpisać główną dolegliwość, z którą udaje się nam skuteczne walczyć, bądź liczymy na pomoc w jej zwalczaniu. Wydaje mi się, że to będzie dobra wskazówka dla zainteresowanych tematem.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: kozie mleko
PostWysłany: Czw Lip 19, 2007 9:38 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Śro Lip 05, 2006 2:57 pm
Postów: 16
Swietny pomysl, żeby dopisywać do profilu konkretną dolegliwość, na którą komuś pomogła ta dieta. A przy okazji, szkoda, że lekarze nie podpowiadają alergikom, że coś takiego może pomóc. Ja ciągle dostawałam tabletki i tabletki, az po zyrteku miałam chwilowo problemy z nerkami. Nawet gdy poszłam do lekarza i powiedzialam mu, że juz nie mam zadnych objawow alergii dzieki tej diecie, to nie dał się przekonać. Stwierdził, że może to zasługa grypy z wysoką gorączką (ale wcześniej gorączka jakoś mi nie pomagała na alergię).

Jeszcze dwa słowa o kozim mleku - jeśli ktos chce poznac jego prawdziwy smak, to trzeba kupic mleko bezposrednio od gospodarza (na szczęście kozy są coraz bardziej popularne). Swieze mleko od kozy, ktora sie pasie na łące, czasem trudno odróżnic od krowiego. Zimą, gdy kozy są trzymane w zamknięciu i mają ubogą dietę, zapach ich mleka rzeczywiście bywa intensywny. Ale kiedys kupilam w supermarkecie cos o nazwie "mleko kozie" w poltoralitrowym zielonym kartoniku (nie moge sobie przypomniec nazwy producenta) co chyba nie miało nic wspólnego z takim mlekiem. Po takim czymś takim kazdy uwierzylby, ze to jest wstretne. A prawdziwe kozie mleko ma delikatny smak.

Moja wiedza na temat diety zgodnej z grupą krwi ogranicza się do tabelki produktow dla grupy B, więc do wątku nt. wydzielaczy i niewydzielaczy na razie się włączam. Jak będę trochę mniej zalatana, to postaram się zgłębić moją wiedzę, chociaż Krystynie pewnie nie dorównam :wink: .


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Lip 19, 2007 10:55 am 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
"A"

Status wydzielacza, czy niewydzielacza, w przypadku diety grupy krwi, jest równie ważny, jak określenie grupy krwi układu AB0 (tego najbardziej nam znanego). Pozwala na najodpowiedniejszy dla siebie, dobór produktów, a to poza walorami zdrowotnymi, ma oczywiście znaczenie kulinarno-smakowe. Status ten określa grupowanie krwi wg kryteriów ustalonych przez Levisa. Jako przykład w grupie krwi „A”, mogę podać cytowane już wcześniej pomidory. Ponieważ nie zrobiłam takiego testu, zakładam, że jestem wydzielaczem (zgodnie z zaleceniem D’Adamo) i z tego powodu rezygnuję z ich spożywania. Natomiast, gdyby się okazało, że jestem niewydzielaczem z grupą „A”, wtedy mogę je spożywać, traktując jako pokarm neutralny, czyli taki, który działa pozytywnie na mój organizm, nie stanowiąc jednak dla niego „lekarstwa”. Wydzielacz z grupą „A” musi traktować pomidor jak truciznę.
Tak w skrócie przedstawia się problem dodatkowego rozróżnika grup krwi. Taki test można zamówić poprzez stronę P. D’Adamo i to na tą okoliczność, razem ze scoobe, ogłosiłyśmy „nabór”. Oczywiście jest to tylko nasza propozycja, mająca w założeniu zmniejszyć koszt przesyłki, potencjalnie zamówionych testów.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Lip 19, 2007 7:53 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Śro Cze 20, 2007 12:04 pm
Postów: 39
Miejscowość: Ostr
"A"
Ja również dopisuję się do chętnych na test. Obiecałam Wam przepisy na cukinię. Póki co mam wypróbowane trzy. Jutro zbiorę się i napiszę. Widzę, że jest nas coraz więcej. Bardzo mnie to cieszy. A co do namawiania znajomych na dietę, to zdecydowałam, że nie ma sensu. Bo albo ktoś chce, albo nie. Na ogół bywa to drugie. Moi znajomi wiedzą, że trzymam tę dietę i jeśli tylko ktoś będzie chciał skorzystać, to chętnie pomogę, udostępniając książki, czy wskazując to forum.
3. Grażyna N.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: cukinia
PostWysłany: Pią Lip 20, 2007 10:04 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Śro Lip 05, 2006 2:57 pm
Postów: 16
Mam pytanie - w tabeli http://zdrowo.info.pl/grupa-krwi.html dynia nie jest wskazana dla grupy B. A co z cukinią albo kabaczkiem? Czy traktować je tak jak dynię?

Szczerze mówiąc, cukinia zawsze myli mi się z kabaczkiem i chyba w smaku bym ich nie odróżniła.

_________________
Alergia


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Lip 20, 2007 10:08 am 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
"A"

Cześć, czekam na cukinie, ale bez nerw :wink:
Ja też się cieszę, że nasze grono się powiększa, poczekamy chyba jeszcze z zamknięciem listy :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Lip 20, 2007 10:16 am 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
Sprawdzę po południu w pomocy naukowej, lista, którą mam pod ręką, wskazuje kabaczek dla "B" jako pokarm neutralny, ale się upewnię.
Ja też nie rozróżniam cukinii od kabaczka :?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Lip 20, 2007 7:22 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Śro Cze 20, 2007 12:04 pm
Postów: 39
Miejscowość: Ostr
"A"

Zupa krem (bardzo smaczna):
- 2-3 średnie cukinie
- 1 dużą cebulę
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- wywar
- grzanki
Cukinię myjemy i, nie obierając, drobno kroimy. (można zetrzeć na tarce). Do rozgrzanej oliwy w garnku wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zarumieni, dolewamy 1,5 litra wywaru i dodajemy cukinię. Solimy i przez kwadrans gotujemy pod przykryciem. Gdy zaobserwujemy zmiękczenie się cukini, miksujemy i dosmaczamy. Ja dodałam trochę kurkumy, kolendry, sosu sojowego i imbirowego. W przerwach między tymi czynnościami można robić grzanki. Grzanki robimy tak, że kroimy drobno chleb i smażymy go na oliwie z solą i rozgniecionym czosnkiem.

Duszona cukinia
Cukinię kroimy w cienkie plasterki, smażymy na oliwie razem z cebulą i startą marchewką, dodajemy soli i jak kto lubi (kolendra, kurkuma – w oryginale jest sól i pieprz). Smażymy dalej dopóki cukinia nie będzie miękka.

Cukinia na śniadanie
Pokroić cukinię w plastry, obsmażyć na rozgrzanej oliwce, posolić, doprawić jakąś przyprawę zamiast pieprzu, położyć na kromce benusa, na to nieco sosu jogurtowo-czosnkowego. W oryginale jest jeszcze plaster pomidora. Można go zastąpić innym warzywem.

Smażona cukinia
Cukinię pokroić w plastry , umoczyć plastry w jajku a następnie w bułce tartej (ja robiłam bez bułki, chyba można ją czymś zastąpić. Zastanawiałam się nad sezamem) i smażyć na oliwce .

Cukinia do parowaru
Cukinię można gotować jak ziemniaczki, czyli obrać i wrzucić pokrojoną w kostkę do osolonej wody. Ja spróbuję w parowarze.

Cukinia i kozi ser
Cukinia +kozi ser + (jakieś warzywo zamiast pomidora) ułożone wszystko na przemian pokrojone w plastry, posypane solą i np. kurkumą (zamiast pieprzu) i obficie polane oliwą z oliwek z rozgniecionym czosnkiem. Zapiekać aż ser się rozpuści a cukinia będzie miękka.

Smacznego
Swoje pomysły i innowację wskazane (również do podzielenia się na forum)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Lip 20, 2007 8:42 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Lip 09, 2007 10:02 am
Postów: 15
Miejscowość: figurka, guzki tarczycy i inne
"A"

łoł... sie dzieje ;) czlowiek na chwile sie wyłaczy a tu taki "ruch w interesie" :D fajne przepisy na cukinie.. :) (jak tak dalej pojdzie to zamiast tracic na wadze zaczne przybierac :D :D w zyciu nie mialam takiej ochoty na gotowanie jak teraz :)

No wlasnie ja w sprawie ewentualnych zamiennikow smakowych.. dla takich np. pomidorkow czy papryczek... macie moze jakies pomysly?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Lip 21, 2007 2:17 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Śro Cze 20, 2007 12:04 pm
Postów: 39
Miejscowość: Ostr
"A"
Mam jeszcze sposób na cukier. Istnieje recepta, która pozwala z cukru - wroga, zrobić cukier - przyjaciela. 75 dag cukru – kryształu, 200 ml. wody i 20 dag miodu należy wymieszać i odstawić na 8 dni . Trzy razy dziennie przemieszać całość łyżką drewnianą. W wyniku tego szkodliwa dla organizmu sacharoza, która pochłania wapń, pod wpływem miodu i wody rozkłada się na glukozę i fruktozę, które są bardzo zdrowe.

Pozdrawiam wszystkich cieplutko.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Lip 22, 2007 8:36 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Lip 09, 2007 10:02 am
Postów: 15
Miejscowość: figurka, guzki tarczycy i inne
"A"

A co myslicie o ksylitolu? Nie mozna tego duzo, ale zalety tej "slodkosci" sa naprawde wielkie. Nie wiem tylko jak to sie ma do diety zgodnej z grupa krwi ...


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Lip 23, 2007 10:24 am 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
"A"

Witam, o ksylitolu najpierw czytałam same pochlebne opinie, już się nim zachwyciłam, aż tu nagle krytyka, nie wiem gdzie jest prawda, dlatego poprzestanę na fruktozie. Niewiele jej używam, ale czasami jest potrzebna.

Z zamienników polecam dla grupy a zamiast tartej bułki, otręby owsiane, jeżeli są niestabilizowane, to jej miksuję krótko w blenderze. Rzadko smażę, ale karpia na Wigilie, to sobie już nie odpuszczam, przecież już nie mogę kapusty z grzybami, ziemniaków, ale o tym może bliżej tych Świąt.

Dzięki za przepisy na cukinię, skopiowałam i zapewne wpadną mi w krew, na "oko", wydają mi się smakowite. :lol:


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1186 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 80  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności