Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia.
Obecny czas: Wto Lis 21, 2017 11:11 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 49 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Przepisy dla grupy krwi "AB"
PostWysłany: Wto Lis 13, 2007 3:58 pm 
Offline
Site Admin
Site Admin
Awatar użytkownika

Dołączenie: Wto Maj 09, 2006 11:02 pm
Postów: 48
Miejscowość: Wrocław
Zebrane przepisy dla grupy krwi „AB”, skopiowane z wątku "Dieta zgodna z grupą krwi"


POTRAWKA Z ŁOSOSIA

Składniki:
  • filet z łososia (świeży, niewędzony) – ćwiartka ryby, średniej wielkości (może być więcej)
  • 1 duży por sałatkowy (grupa 0 bez pora, zamiast niego 2 cebule),
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duży seler,
  • 2 marchewki duże,
  • 2 pietruszki duże, albo 1 pietruszka i 1 pasternak ( bardziej aromatyczny i słodszy od pietruszki),
  • koniecznie około 2 cm świeżego imbiru, imbir suszony (dodaje pikanterii), bazylia suszona, sól najlepiej morska, sos sojowy tamari , pieprz lub mielone ziele angielskie (to w zależności od posiadanej grupy krwi).

Por, cebulę, czosnek, pietruszkę, seler, marchewkę kroimy na kawałki, kształt według fantazji, seler można w większą kosteczkę (1cm na 1cm), wtedy będzie udawać ziemniaki. Ogólnie nie należy bardzo jarzyn rozdrabniać, potrawa zyska wtedy na atrakcyjnym wyglądzie. Do jarzyn dodajemy imbir mielony, bazylię, sól, utarty świeży imbir, olej z pestek winogron i niewielką ilość wody. To wszystko dusimy pod przykryciem około 20 minut, pilnując by zawsze w rondlu była woda. Kroimy filet z łososia w kostkę (raczej większą) i dodajemy go do jarzyn już po odstawieniu ich z ognia, doprawiamy sosem tamari i dajemy potrawie odpocząć przez parę minut. Potem pozostaje już delektować się smakiem i czerpać zdrową energię z naszego kulinarnego dzieła.
Można to samo zrobić z dorszem, ale ja wolę łososia, bo daje potrawie wyrazisty smak ryby, co w połączeniu z resztą składników, tworzy dla mnie wyśmienitą całość.
Dla nadania bardziej zwartej konsystencji, można dodać odrobinę mąki orkiszowej.

Sok marchewkowo-jabłkowy:

3 średnie marchewki i 2 jabłka należy umyć, obrać i opłukać a następnie wycisnąć przez sokowirówkę. Podawać zaraz po przyrządzeniu, bo dłużej przechowywany traci cenne witaminy.

Koktajl z grejpfruta i ananasa:

Składniki:
  • 1 grejpfrut,
  • 2 krążki ananasa.
Wykonanie:
Wyciskamy sok z grejpfruta, miksujemy ananasa i łączymy go z sokiem. Najlepiej podawać z lodem.

Pyszny koktajl na upał
SKŁADNIKI
  • 60 ml soku z czerwonych winogron
  • 20 ml soku z wiśni
  • kostki lodu
  • niegazowana woda mineralna do uzupełnienia

PRZYGOTOWANIE
Należy energicznie wymieszać w shakerze wszystkie składniki (łącznie z kostkami lodu), a następnie uzupełnić wodą mineralną.


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu:
PostWysłany: Śro Gru 12, 2007 5:48 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Buraczki z chrzanem

Składniki:

buraki
chrzan tarty
sok z cytryny

Sposób wykonania:

Buraki wyszorować i ugotować (w całości i w skórce) w niesolonej wodzie na małym ogniu (około 60 minut). Gdy już będą miękkie wystudzić i obrać ze skórki, następnie zetrzeć na tarce o drobnych otworach, doprawić chrzanem i sokiem z cytryny do smaku.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 18, 2007 4:06 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
KOMPOT Z SUSZU

Składniki:
25 dag śliwek suszonych (bez pestek)
kawałek cynamonu
25 dag fig
2 łyżki cukru (można użyć cukier "uzdatniony" )
sok z cytryny
kawałek skórki cytrynowej

Sposób przyrządzenia:
Figi oraz śliwki (osobno) należy zalać zimną wodą i zostawić na noc.
Do śliwek dodać 1 łyżkę cukru, kawałek cynamonu i gotować przez ok. 5 minut, do fig – 1 łyżkę cukru, trochę skórki z cytryny oraz sok z cytryny, również gotować przez 5 minut.
Po tym czasie wyciągnąć cynamon oraz skórkę cytryny i połączyć kompoty.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Gru 19, 2007 5:34 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Mar 23, 2007 9:16 pm
Postów: 113
Miejscowość: nadwaga, stany zapalne, kłopoty trawienne, nadkwaśność
Królik gotowany na parze

Do przygotowania tej potrawy potrzebny jest szybkowar

Składniki:
6 kawałków królika
ok. 1,5 kg marchwi
3 cebule
2 liście laurowe
szczypt cynamonu
odrobina soli

Przygotowanie:
Cebule i marchew myjemy obieramy, obrać
Podgrzewamy w szybkowarze ok. 1 litr wody z dodatkiem pokrojonej cebuli oraz szczypty cynamonu i odrobiny soli.
Na sitku do gotowania na parze układamy królika, całe marchewki i liście laurowe, wkładamy do szybkowaru i zamykamy szybkowar. Gotujemy na parze przez ok. pół godziny.
Danie jest bardzo lekkostrawne.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Gru 20, 2007 6:43 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
BARSZCZ KISZONY:

Składniki:
1 kg buraków
skórka z razowego chleba
sól, pieprz, liść laurowy

Buraki wymyć, obrać i pokroić w plastry, włożyć do kamiennego garnka lub wyparzonego szklanego słoja i zalać ok. 2 litrami ciepłej przegotowanej wody. Dodać kawałek (ok. 4-5 dag) skórki z razowego chleba i trzymać w cieple przez ok. 3-4 dni. Po tym czasie zlać do czystych butelek i hermetycznie zamknąć. Młody barszczyk nadaje się do picia bezpośrednio po ukiszeniu, starszy jest nieco kwaśny – doskonale nadaje się jako zaprawa do barszczu ugotowanego z włoszczyzny i buraków - przyprawiamy go solą, pieprzem i listkiem laurowym.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Sty 12, 2008 6:24 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Pią Gru 07, 2007 12:21 am
Postów: 39
Miejscowość: Norwegia
W końcu mam chwilkę, by coś tu dorzucić... :) Mam nadzieję, że będzie smakować :

ŁOSOŚ LUB KURCZAK W PIĘCIU SMAKACH

Przyprawa ?pięć smaków? własnej roboty
goździki
cynamon (grupa B nie może)
gwiazdki anyżu (grupa AB nie może)
koper włoski
kwiat pieprzowy lub pieprz seczuański lub pieprz biały (ja właściwie nie dodaję, można dodać kurkumę)
imbir (nie jest wymagany i można go pominąć lub dodać mniejszą ilość - np. grupa O)
Wszystkie przyprawy zemleć i wymieszać w równych proporcjach i gotowe :)

Składniki:
łosoś lub pierś z kurczaka (ok pół kilograma)
ryż biały (tyle ile mamy ochoty)
sól, przyprawa ?pięć smaków?
groszek cukrowy (ok 100 g)
por (lub cebula w zastępstwie dla np. grupy O)
2-3 marchewki
2 cm świeżego imbiru
oliwa

Sposób wykonania:
Przygotowane mięsko (oprawione, umyte i pokrojone w paski o szer. ok. 3 cm) natrzeć przyprawą ?pięć smaków? i oprószyć solą. Przyprawa jest bardzo aromatyczna i ostra, więc trzeba uważać by nie dać za dużo :)
Groszek cukrowy, marchew oraz por (jasna część) pokroić w paseczki ok 5 cm długości. Wymieszać razem ze startym imbirem i niedużą ilością soli. Ugotować ryż.
Mięsko i warzywka można przygotować sobie wcześniej by wszystko się trochę ?przegryzło?. Samo smażenie trwa niedługo, a najlepiej smakuje świeżutkie.
Usmażyć łososia lub piersi na niewielkiej ilości oleju, po ich zdjęciu podsmażyć warzywka tak, by pozostały lekko chrupiące (ok 5 min). W wok-u oczywiście nie ma potrzeby zdejmowania. :)
Podawać mięsko ułożone na warzywkach w uprzednio ułożonym okręgu z ryżu. :)

KURCZAK ZE ŚLIWKAMI (można też mięsko indyka lub inne odpowiednie)

Składniki:
kurczak, lub piersi
śliwki
brokuły (można tez dorzucić kalafior, oczywiście z wyjątkiem grupy O)
por (w zastępstwie można cebulę np. dla grupy O)
marchewka
sól, kurkuma,
curry,
oliwa

Sposób wykonania:
Przygotowane mięsko (oprawione, umyte) natrzeć oliwą i posypać solą, kurkumą oraz curry. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pozostawić na pół godziny, po czym piec w nagrzanym piekarniku do czasu aż się zrumieni.
W międzyczasie śliwki jeśli są suszone ? namoczyć, po czym przekroić na połówki.. Marchew pokroić w plasterki, por w krążki, brokuły w małe kwiatki (jeśli dodajemy kalafior to też). Warzywka (oprócz pora lub cebuli) sparzyć na sitku.
Wyjąć zrumienione mięsko i dołożyć warzywa i śliwki. Piec jeszcze ok 10 min.

KURCZAK W JABŁKACH (można też mięsko indyka lub inne odpowiednie)

Składniki:

filety, lub cały kurczak
2 ząbki czosnku
2 jabłka
2 łyżki żurawin lub borówek
sól, kurkuma/ziele angielskie,
majeranek,
olej

Sposób wykonania:
Mięsko umyć, osuszyć. Czosnek rozetrzeć z solą i kurkumą/zielem angielskim po czym natrzeć mięsko i po posypaniu majerankiem odstawić na ok 2 godziny. Naczynie posmarować olejem i ułożyć mięsko, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 C. Piec ok. 1 godziny.
Kiedy skórka się zrumieni wystawić i obłożyć połówkami jabłek, wypełnić je borówkami, po czym całość ponownie wstawić do piekarnika na na 20 minut.

Jeszcze to co dorzuciłam jakiś czas temu tylko dla grupy "A", ale tu też powinno pasować :)

KURCZAK W MIODZIE (można też mięsko indyka lub inne odpowiednie)

Składniki:

skrzydełka kurczaka (bez końcówek), udka, lub piersi - co kto ma i lubi
miód,
sól, ziele angielskie,
czosnek,
olej lub oliwa

Sposób wykonania:
Części kurczaka posolić, oprószyć zielem angielskim i wetrzeć wcześniej rozdrobniony czosnek. Można dodać trochę słodkiej papryki lub oregano jak ktoś lubi. Lekko zrumienić na tłuszczu, po czym dodać miód i smażyć/dusić (uwaga może wykipieć ) do momentu gdy mięsko będzie miękkie.

Uwaga! - dodane przez admina
Jak wynika z dyskusji w dalszej części tego wątku kurczak nie jest zalecany dla grupy krwi "AB"
jak pisze TeSa

Cytuj:
Małe sprostowanie:
Niestety, zgodnie z zaleceniami dr D'Adamo mięso kurczaka nie jest odpowiednie dla gr krwi AB, należy je zastąpić mięsem z indyka, które działa na tę grupę krwi jak idealne lekarstwo . Tak też działa tylko na tę grupę białko kurzego jaja , a na niewydzielaczy AB - całe jajo kurze. Właściciele grupy AB nie powinni natomiast używać jaj kaczych.


RYBA SMAŻONA

Składniki:

panga lub dorsz
mąka np orkiszowa lub żytnia
sól, kurkuma, ziele angielskie,
cytryna,
olej lub oliwa

Sposób wykonania:
Umyte filety skropić sokiem z cytryny i posolić, tak pozostawić na ok pół godziny. Mąkę (w ilości ok 1-3 łyżki zależy od ilości ryby) wymieszać z kurkumą i zielem angielskim. Pogrzać tłuszcz i wkładać rybkę od razu po obtoczeniu w mące (później może się kleić, z ilościa mąki nie przesadzać ) Upiec.
Można do takiej rybki podsmażyć cebulę w plasterkach dodając czerwoną słodką papryką (przyprawa) i cukrem. Uważać, bo łatwo się przypala.

_________________
Krystyna, grupa krwi "A"

gotuję dla "A" i "0", pragniemy mieć siły i zdrowie, by przeżyć razem wieeeeeeele lat... :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Sty 12, 2008 11:35 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
PLACKI Z RYŻU I SOCZEWICY

1. Równe ilości soczewicy i ryżu moczymy przez noc w wodzie.
2. Namoczoną soczewicę i ryż mielimy w mikserze, dodajemy wody do uzyskania konsystencji ciasta na placki ziemniaczane.
3. Przyprawiamy solą, przyprawami indyjskimi cury, kurkumą.
4. Smażymy na patelni z olejem z pestek winogron (ze względu na jego wysoka temperaturę palenia)
5. Podajemy z jogurtem przyprawionym pietruszką i czosnkiem.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Sty 12, 2008 11:42 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
PLACKI Z RYŻU I BIAŁEJ FASOLI

1. Przygotowujemy równe ilości białej fasoli, ryż moczymy przez noc w wodzie, fasolę gotujemy do miękkości.
2. Fasolę i ryż mielimy w mikserze, dodajemy wody do uzyskania konsystencji ciasta na placki ziemniaczane.
3. Przyprawiamy solą, przyprawami indyjskimi cury, kurkumą.
4. Smażymy na patelni z olejem z pestek winogron (ze względu na jego wysoka temperaturę palenia)
5. Podajemy z jogurtem przyprawionym pietruszką i czosnkiem.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Sty 20, 2008 3:48 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Kotlety z kaszy jaglanej

Składniki:
kasza jaglana
płatki owsiane
dowolne kiełki (np. brokuł),
3 łyżki mąki orkiszowej
trochę wody
ulubione przyprawy

Przygotowanie:
Ugotować kaszę jaglaną, płatki owsiane, dodać kiełki, mąkę, trochę wody, przyprawy. Wszystkie składniki wymieszać, formować kotlety i upiec.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Sty 21, 2008 5:21 pm 
Offline
Member
Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Czw Paź 04, 2007 8:05 pm
Postów: 95
Miejscowość: problemy z wątrobą, zaburzenia przemiany materii
Krem z kaszy jaglanej

Składniki:
kasza jaglana
rodzynki
banan
trochę miodu naturalnego
szczypta soli

Jak zrobić:
Ugotowaną kaszę jaglaną należy zmiksować z rodzynkami, bananem, odrobiną miodem i szczyptą soli.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Sty 23, 2008 5:26 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Kasza jaglana z suszonymi owocami

Skladniki:
100g kaszy jaglanej
50g suszonych owoców: morele, brzoskwinie, rodzynki
¼ kubeczka chudego jogurtu naturalnego
cynamon

Sposób przygotowania:
Ugotować kaszę jaglaną.
Suszone owoce dokładnie umyć, wyparzyć, namoczyć w przegotowanej wodzie na ok. 2 godziny. Po upływie tego czasu zagotować z cynamonem w małej ilości wody. Wymieszać z kaszą, polać naturalnym jogurtem.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Sty 28, 2008 9:44 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Keks z kaszy jaglanej

Składniki:
szklanka kaszy jaglanej
ok. 3 łyżki sproszkowanego korzeni lukrecji (można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepie zielarskim)
1/3 szklanki płatków owsianych
ok. 2 duże łyżki migdałów
ok. 2 łyżki rodzynek
ok. 2 łyżki moreli suszonych
ok. 2 łyżki śliwek suszonych

Przygotowanie:

Wywar z lukrecji:
3 łyżki sproszkowanego korzenia lukrecji zalać zimną wodą (ok. 2 szklanki) na noc i następnego dnia gotować na małym ogniu przez 20 minut. Po przecedzeniu można przechowywać w szklanym naczyniu w lodówce przez kilka dni. Sproszkowany korzeń można również gotować bezpośrednio, bez uprzedniego namaczania, jednak wówczas należy gotować trochę dłużej.
Keks :
Bakalie kroimy w drobną kostkę.
Kaszę jaglaną gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem ok. 2 łyżek wywaru z lukrecji (na 1 szklankę kaszy dajemy ok. 2,5 szklanki wody; po ugotowaniu kasza powinna mieć konsystencje ‘rozgotowaną’).
Ugotowaną kaszę wymieszać z płatkami owsianymi oraz pokrojonymi bakaliami. Masę nakładać do wysmarowanych tłuszczem foremek.
Piec w piekarniku ok.30 minut.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "AB"
PostWysłany: Czw Mar 13, 2008 9:17 am 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Sałatka z cykorii i jabłka

Składniki:

1 cykoria

1 małe winne jabłko

łyżeczka soku z cytryny

ok. 1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, cukier, pieprz do smaku

Cykorię umyć, osuszyć, usunąć głąby. Listki cykorii pokroić w drobne krążki.
Jabłko obrać, zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z listkami cykorii, dodać jogurtu naturalnego i doprawić do smaku


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "AB"
PostWysłany: Pią Mar 28, 2008 7:03 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Pierogi z śliwkami suszonymi

Składniki:
Na ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki wody
1 jajko
nadzienie:
ok. 15 g suszonych śliwek węgierek
kilka łyżek miodu naturalnego
ok. 3 łyżeczki cukru waniliowego
trochę masła

Wykonanie:

Śliwki zalać ciepłą wodą, odstawić na 10 minut, po czym odcedzić.
Z mąki i wody zagnieść ciasto, dodać jajko. Następnie zwinąć ciasto w kulę i przykryć ściereczką. Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy i szklanką powycinać krążki. Na każdym krążku ułożyć po 1 śliwce i pozlepiać brzegi ciasta. W międzyczasie zagotować wodę z dodatkiem ok. 2 łyżeczek cukru waniliowego, gdy woda zawrze wrzucać powoli gotowe pierogi uważając aby się nie pozlepiały. Gdy pierogi wypłyną na wierzch to znaczy że są już dobre i trzeba je wyciągnąć.
Masło roztopić w rondelku, dodać miód naturalny i resztę cukru waniliowego, dokładnie zamieszać i tak przygotowanym sosem polać ugotowane pierogi.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "AB"
PostWysłany: Śro Kwi 02, 2008 9:20 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Sałatka z liści młodej pokrzywy

Składniki na sałatkę:
ok. 30 dag liści młodej pokrzywy
po 1 łyżce posiekanego szczypiorku, koperku i natki pietruszki
ok. 1 łyżka drobno posiekanych lub startych orzechów włoskich
Składniki na sos:
3 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
łyżka oliwy
szczypta pieprzu cayenne oraz pieprzu czarnego
trochę soli, odrobina cukru

Wykonanie:
Listki pokrzywy opłukać i sparzyć w osolonym wrzątku, następnie osączyć na sicie, drobniutko posiekać i połączyć ze szczypiorkiem, koperkiem i natką pietruszki oraz z orzechami włoskimi.
Sos: czosnek utrzeć z pieprzem, solą, odrobiną cukru i pieprzem cayenne, wymieszać z sokiem z cytryny i oliwą.
Polać sałatkę sosem, wymieszać.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 49 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
cron




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności