Zebrane przepisy dla grupy krwi A skopiowane z wątku "Dieta zgodna z grupą krwi"
Warzywa z sosem na bazie pasty z chudego twarogu
(w zastępstwie, niedozwolonej śmietany)
Do tego celu wykorzystuję przygotowaną wcześniej pastę dr Budwig (chudy twaróg zmiksowany z olejem lnianym na aksamitną masę, twa to około 5-8 min, jest potrzebny dosyć wytrzymały mikser):
- do tego celu używam 100 g twarogu, 0,5 małego jogurtu 0% tłuszczu,
4 łyżki oleju lnianego lub oleju z pestek winogron (nie robiłam, bo stosuję, na co dzień pastę na bazie oleju lnianego, więc nie szukam zamiennika, ale myślę, że olej z pestek winogron, również się świetnie do tego celu nadaje),
- 1 mały ząbek czosnku,
- kawałek świeżego imbiru (ok. 1 cm),
- odrobina mielonej kolendry, kurkumy, gałki muszkatołowej i mielonego ziela angielskiego, szczyptę soli.
Tak przygotowanym sosem polewam wcześniej wystudzone (do temperatury ok. 40 stopni) krótko gotowane jarzyny: brokuł, kalafior i marchewkę.
Można zwiększyć ilość sosu poprzez dodanie do pasty odrobiny oleju lnianego i jogurtu, ponownie krótko zmiksować. Aby utrzymać kremową, zawiesistą konsystencję sosu dodaję do miksowania kawałek wcześniej ugotowanego brokuła.
Drugą, równie smaczną wersją jest dodanie w zamian imbiru, jednego małego, świeżego ogórka i koperku, reszta składników bez zmian.
PLACKI Z DYNI Składniki:
- 30 dag dyni,
- 1 łyżka mąki,
- żółtko,
- sól
Wykonanie:
Dynię zetrzeć na tarce, dodać mąkę aby otrzymać konsystencję gęstej śmietany. Z żółtka utrzeć kogel-mogel, połączyć z otrzymaną masą z dyni i mąki. Dodać szczyptę soli. Smażyć na silnie rozgrzanym oleju tak jak placki kartoflane.
Sałatka szpinakowa z włoskimi orzechami: Składniki:
- 4 łyżki oleju z orzechów włoskich
- 45 dag liści młodego szpinaku
- 2 czerwone cebule średniej wielkości
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- ok. 5 łyżek posiekanej świeżej kolendry
- sól
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w cienkie krążki, orzechy posiekać na grube kawałki. Pomidory odsączyć i pokroić. Olej podgrzać w rondlu, dodać cebulę, orzechy i szpinak, posolić. Podsmażać ok. 1 minutę ciągle mieszając a następnie przełożyć sałatkę do salaterki i udekorować świeżą kolendrą.
KURCZAK CURRY Z BAKALIAMI Składniki:
- 4 połówki piersi kurczaka
- 2 torebki ryżu (po 100 g)
- 4 łyżki migdałów (płatki)
- 1/2 szkl. suszonych owoców (śliwki, morele, rodzynki – pokrojone na kawałeczki)
- 1/2 szkl. posiekanej cebuli
- 1/2 szkl. posiekanego szczypiorku
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oleju lub oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki imbiru (w proszku)
- 1,5 szkl. bulionu
- 2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu (lub zamiennika)
Wykonanie:
Migdały uprażyć na suchej patelni (2-3 min.). Na oleju podsmażyć kurczaka (ok. 1 min. z każdej strony). Zdjąć z patelni, na ten sam olej wrzucić cebulę, czosnek i imbir. Dusić przez 2 min., dodać pozostałe przyprawy (curry, sól, pieprz), wlać bulion. Wsypać suszone owoce, dodać kurczaka, przykryć patelnię i dusić aż kurczak będzie miękki (10-15 min). Ugotować ryż, rozłożyć na talerze. Na każdej porcji położyć kurczaka. Polać sosem i posypać prażonymi migdałami i szczypiorkiem.
POTRAWKA Z ŁOSOSIA Składniki:
- filet z łososia (świeży, niewędzony) – ćwiartka ryby, średniej wielkości (może być więcej)
- 1 duży por sałatkowy (grupa 0 bez pora, zamiast niego 2 cebule),
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku
- 1 duży seler,
- 2 marchewki duże,
- 2 pietruszki duże, albo 1 pietruszka i 1 pasternak ( bardziej aromatyczny i słodszy od pietruszki),
- koniecznie około 2 cm świeżego imbiru, imbir suszony (dodaje pikanterii), bazylia suszona, sól najlepiej morska, sos sojowy tamari , pieprz lub mielone ziele angielskie (to w zależności od posiadanej grupy krwi).
Por, cebulę, czosnek, pietruszkę, seler, marchewkę kroimy na kawałki, kształt według fantazji, seler można w większą kosteczkę (1cm na 1cm), wtedy będzie udawać ziemniaki. Ogólnie nie należy bardzo jarzyn rozdrabniać, potrawa zyska wtedy na atrakcyjnym wyglądzie. Do jarzyn dodajemy imbir mielony, bazylię, sól, utarty świeży imbir, olej z pestek winogron i niewielką ilość wody. To wszystko dusimy pod przykryciem około 20 minut, pilnując by zawsze w rondlu była woda. Kroimy filet z łososia w kostkę (raczej większą) i dodajemy go do jarzyn już po odstawieniu ich z ognia, doprawiamy sosem tamari i dajemy potrawie odpocząć przez parę minut. Potem pozostaje już delektować się smakiem i czerpać zdrową energię z naszego kulinarnego dzieła.
Można to samo zrobić z dorszem, ale ja wolę łososia, bo daje potrawie wyrazisty smak ryby, co w połączeniu z resztą składników, tworzy dla mnie wyśmienitą całość. Dla nadania bardziej zwartej konsystencji, można dodać odrobinę mąki orkiszowej.
Zupa krem (bardzo smaczna): - 2-3 średnie cukinie
- 1 dużą cebulę
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- wywar
- grzanki
Cukinię myjemy i, nie obierając, drobno kroimy. (można zetrzeć na tarce). Do rozgrzanej oliwy w garnku wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zarumieni, dolewamy 1,5 litra wywaru i dodajemy cukinię. Solimy i przez kwadrans gotujemy pod przykryciem. Gdy zaobserwujemy zmiękczenie się cukini, miksujemy i dosmaczamy. Ja dodałam trochę kurkumy, kolendry, sosu sojowego i imbirowego. W przerwach między tymi czynnościami można robić grzanki. Grzanki robimy tak, że kroimy drobno chleb i smażymy go na oliwie z solą i rozgniecionym czosnkiem.
Duszona cukinia Cukinię kroimy w cienkie plasterki, smażymy na oliwie razem z cebulą i startą marchewką, dodajemy soli i jak kto lubi (kolendra, kurkuma – w oryginale jest sól i pieprz). Smażymy dalej dopóki cukinia nie będzie miękka.
Cukinia na śniadanie Pokroić cukinię w plastry, obsmażyć na rozgrzanej oliwce, posolić, doprawić jakąś przyprawę zamiast pieprzu, położyć na kromce benusa, na to nieco sosu jogurtowo-czosnkowego. W oryginale jest jeszcze plaster pomidora. Można go zastąpić innym warzywem.
Smażona cukinia Cukinię pokroić w plastry , umoczyć plastry w jajku a następnie w bułce tartej (ja robiłam bez bułki, chyba można ją czymś zastąpić. Zastanawiałam się nad sezamem) i smażyć na oliwce .
Cukinia do parowaru Cukinię można gotować jak ziemniaczki, czyli obrać i wrzucić pokrojoną w kostkę do osolonej wody. Ja spróbuję w parowarze.
Cukinia i kozi ser Cukinia +kozi ser + (jakieś warzywo zamiast pomidora) ułożone wszystko na przemian pokrojone w plastry, posypane solą i np. kurkumą (zamiast pieprzu) i obficie polane oliwą z oliwek z rozgniecionym czosnkiem. Zapiekać aż ser się rozpuści a cukinia będzie miękka.
Przepis na sałatkę z cykorii: - cykoria
- morele
- orzechy włoskie
- oliwka
- trochę miodu lub cukru
- ilości wg uznania
- sok z cytryny
Wszystkie składniki połączyć i dokladnie wymieszać.
Dorsz z masłem ziołowym - 4 filety z dorsza,
- 3 pęczki natki,
- 3 ząbki czosnku,
- 8 łyżek oleju,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól,
(może być pieprz lub jakiś zamiennik).
Sposób przyrządzenia:
Filety opłucz i osusz. Natkę umyj, osusz i drobno posiekaj, a obrany czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj w misce z natką, olejem, sokiem z cytryny i pół łyżeczki soli i pieprzu.
Połowę sosu wlej do żaroodpornej formy, ułóż w niej filety, polej je resztą sosu i przykrytą formę, wstaw na godzinę do lodówki. Rybę taką piecze się przykrytą folia aluminiowa ok. 20 minut w temperaturze 180°C, a podaje się z masłem ziołowym
Masło ziołowe - 80 g solonego masła
- 5 gałązek pietruszki
- 1 gałązka estragonu
- 1 listki lubczyka
- 1/2 ząbka czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- świeżo mielony pieprz (lub zamiennik)
Masło pozostawić w temp. pokojowej. Umyć zioła, otrząsnąć z wody, oddzielić listki od gałązek. Obrać czosnek, mały kawałek dodać do ziół i wszystko drobno posiekać. Zioła, sok z cytryny i pieprz dodać do masła. Całość wymieszać widelcem. Papier pergaminowy nawilżyć zimną wodą, położyć pas masła i uformować wałek. Dobrze zmrozić w lodówce. Przed podaniem nożem zanurzonym w gorącej wodzie pokroić na plasterki
soczewica po chińsku Składniki:
- paczka soczewicy zielonej ,
- 2x marchewka,
- 2x pietrucha,
- 1x seler,
- 1x cebula,
- 1x por,
- 8x suszone śliwki,
- fruktoza do smaku,
- sól,
- ziele angielskie mielone,
- 1.5 - 2 cm imbiru.
Wykonanie:
soczewicę należy ugotować w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i 1-2 ząbków czosnku (wody 2 cm ponad poziom soczewicy, uwaga ma być jędrna nie rozgotowana), po ugotowaniu czosnek i liść laurowy wyrzucamy, warzywa należy poddusić na patelni z dodatkiem wody i oleju np. z pestek winogron (ok. 20 min), kiedy woda odparuje dodajemy cebulkę, a po chwili namoczone parę min wcześniej śliwki oraz fruktozę; wszystko koniecznie doprawiamy utartym imbirem, solą i zielem angielskim. Ugotowana soczewice przerzucamy na patelnię z warzywami i starannie wszystko mieszamy. Odstawiamy do "przegryzienia".
KOTLETY RYŻOWE - 3 szklanki ryżu (najlepiej pełnoziarnistego)
- 2 duże cebule
- 2 jaja
- 2 czubate łyżki wyłuskanych nasion słonecznika lub dyni
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżka oleju
- łyżka zmielonych ziaren sezamu
- 3 ząbki czosnku
- sproszkowane przyprawy- imbir, kolendra
- mielone ziele angielskie, sól
panierka:
- 3 łyżki mąki np. orkiszowej
- łyżka owsianych otrąb
- 2 łyżki ziaren sezamu
- olej do smażenia
Wykonanie:
Ryż wypłucz, zalej sześcioma szklankami gorącej wody i wstaw do gotowania (na około 15-20 minut). W tym czasie rozetrzyj czosnek z solą, a cebule pokrój w kostkę.
Ugotowany ryż, cebulę, czosnek i natkę pietruszki dokładnie zmiksuj, następnie wymieszaj z jajkiem, sosem sojowym, nasionami słonecznika oraz przypraw do smaku kolendrą, imbirem, solą i zielem angielskim. Z powstałej masy uformuj nieduże kotlety, obtocz je w mące wymieszanej z otrębami i ziarnem sezamu. Smaż na gorącym oleju np. z pestek winogron.
„WŁOSKA PASTA” czyli MAKARON ORKISZOWY ZE SZPINAKIEM składniki:
- 1 szpinak mrożony,
- 20-30 dkg makaronu orkiszowego,
- 2 duże cebule,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1-2 łyżki oleju z pestek winogron,
przyprawy:
- sól morska (podobno lepiej przyswajalna niż kamienna, a na pewno dodająca, charakterystycznego dla kuchni śródziemnomorskiej, aromatu),
- mielone ziele angielskie,
- mielona kolendra,
- mielona gałka muszkatołowa
- suszona albo świeża bazylia,
- kurkuma,
- sos sojowy
Kroimy cebulę w paski i dusimy na oleju wraz wszystkim przyprawami, za wyjątkiem bazylii i sosu sojowego. Do duszenia dolewamy odrobinę wody. Czosnek siekamy i dodajemy do już lekko zeszklonej cebuli, po minucie wsypujemy mrożony lub świeży szpinak. W przypadku mrożonego potrawa jest gotowa w momencie rozmrożenia szpinaku (świeży trochę dłużej). Na koniec dodajemy bazylii i wspomnianego wcześniej sosu sojowego.
Gotujemy makaron orkiszowy z dodatkiem odrobiny oleju i soli, makaron musi być jędrny, bo w przeciwnym wypadku, po wymieszaniu go ze szpinakiem zrobi się z tego papka, a to umniejszy walorów smakowych przygotowanej potrawy. Wymieszany makaron ze szpinakiem pozostawiamy na 5 minut do tzw. „przegryzienia”.
Sugeruję, żeby szpinak dominował nad ilością makaronu. Smacznego.
Sałatka z kurczaka lub indyka z brokułami Składniki:
- 100 g gotowanego lub pieczonego kurczaka czy indyka bez skóry
- 100 g groszku z marchewką
- 50 g kiełków sojowych
- 3 liście sałaty rzymskiej
- 150 g brokułów
- 50 g jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki fruktozy
- łyżeczka suszonej bazylii
- pół łyżeczki kurkuma
- sok z cytryny
- sól do smaku,
Wykonanie:
1. Brokuły ugotuj na półtwardo (4-5 minut). Groszek z marchewką odcedź, jeżeli jest z puszki, lub ugotuj na półtwardo, jeżeli to mrożonka.
2. Umytą sałatę porwij na duże kawałki, wrzuć do miski, dodaj groszek z marchewką, mięso pokrojone w dość dużą kostkę, kiełki i brokuły. Wymieszaj.
3. Zrób sos z jogurtu, bazylii, kurkumy, fruktozy i soku z cytryny. Tym sosem polej sałatkę.
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ 1 szkl. płatków owsianych zwykłych lub "Górskich" zalać wrzątkiem, odstawić na ok. 15 minut, po czym zmieszać z 1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej, 1 dużą drobno pokrojoną i uduszoną cebulą, 3 ząbkami czosnku, przyprawami i solą. Formować kotlety i smażyć na małym ogniu.
Uprzedzam, że z tej porcji wychodzi sporo tych kotletów. Ja wzięłam po pół szklanki kaszy i płatków i wyszło mi chyba z 6 sztuk (jeszcze na dzisiejszy obiad mi zostało). Można je jeść z sosem lub z jakąś ulubioną surówką. Ja zrobiłam do nich surówkę z pora i kalarepki (bardzo dobra).
SURÓWKA Z PORA I KALAREPKI - 1 por
- 1 kalarepka
- pęczek koperku
- jogurt naturalny
- cukier, sól
- sok z 1/2 cytryny.
Pora pokroić, kalarepkę utrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać posiekany koperek, jogurt, sok z cytryny, przyprawić do smaku.
przepis na domowy ser ricotta ,
- 2,8 litra mleka chudego
- 1-2 łyżek stołowych soku z cytryny
- 1 szklanka (250 ml) zwykłego niesłodzonego, naturalnego chudego jogurtu
Do mleka wlej sok cytrynowy i odstaw na niższą półkę lodówki na 3 doby. Po tym czasie, weź mleko z cytrynowym sokiem i domieszaj do niego jogurt. Zagotuj tak, by całość się zważyła. Gdy się nie zważy po zagotowaniu, dodaj odrobinę więcej soku z cytryny. Powinno się ściąć momentalnie.
Odcedź serwatkę, przelewając ser na sitku pokrytym gaza. Zbierz 4 rogi gazy i zawiąż w woreczek z serkiem w środku i zawieś do odsączenia na godzinkę. Potem włóż do lodówki. Z tej porcji mleka wychodzi jakieś pól kilo serka.
PASTA WEGETARIAŃSKA DO PIECZYWA - 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 szklanka ugotowanej soczewicy
- 1 duża cebula,
- garść orzechów włoskich,
- 2 łyżki oleju
- 15 dag serka sojowego tofu,
- kminek, sól, pieprz
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać kaszę i soczewicę, przesmażyć. Zmiksować lub zemleć w maszynce razem z obranymi orzechami i osączonym z zalewy serkiem tofu. Doprawić solą, zmielonym kminkiem i pieprzem. Wstawić do lodówki.
PASTA Z BIAŁEJ RZODKWI Z OGÓRKIEM - 40-50 dag białej rzodkwi (dajkon)
- zielony ogórek
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub mięty
- pojemniczek jogurtu naturalnego
- sok z cytryny
- cukier, sól
Rzodkiew obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniała. Obrany ogórek posiekać, dodać do rzodkwi. Jogurt przyprawić solą i cukrem, wymieszać z natką pietruszki (miętą), a następnie z warzywami. Odstawić na pół godziny.
PASTA MARCHEWKOWA Z BIAŁĄ RZODKWIĄ - szklanka drobno startej marchewki
- 2 łyżki drobno startej białej rzodkwi
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- łyżka ziaren słonecznika
- sól
Ziarna słonecznika uprużyć na patelni, zmiksować z marchwią, rzodkwią, solą, sokiem z cytryny i oliwą.
PASTA JABŁKOWA Z SELEREM NACIOWYM - 2 winne jabłka
- 3 łodygi selera naciowego
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka miodu
- 2 łyżki kefiru
- szczypta cynamonu
- sol, pieprz
Obrane jabłka zetrzeć na tarce o małych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Łodygi selera obrać, jedna posiekać i wymieszać z 2 łyżkami drobno pokrojonych orzechów. Pozostałe łodygi i orzechy zmiksować z jabłkiem, miodem, solą, pieprzem, cynamonem i kefirem. Obie masy połączyć, lekko schłodzić.
PASTA Z GROCHU Z MAJERANKIEM - szklanka grochu
- po ćwierć łyżeczki cukru i suszonego cząbru
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki startej na tarce cebuli
- 2 łyżki oleju
- ćwierć łyżeczki otartego majeranku
sól, pieprz
Umyty groch zalać 3 szklankami wody, zostawić na noc. Następnego dnia dodać do niego cukier i cząber, gotować do miękkości na bardzo małym ogniu, osolić, lekko odparować, zmiksować z czosnkiem, sokiem z cytryny, olejem, majerankiem i cebulą. Siemię lniane uprużyć na gorącej patelni, zemleć, wymieszać z pastą, doprawić do smaku solą i szczyptą pieprzu, schłodzić. Posmarowane pastą kanapki można posypać szczypiorkiem, zieloną pietruszką itp.
PASTA Z SOCZEWICY - 10 dag brązowej soczewicy
- łyżka oleju
- duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżka sosu sojowego
- pół łyżeczki przyprawy warzywnej
- 3 łyżeczki drobno posiekanej i kilka listków zielonej bazylii
- sól, pieprz
Umytą soczewicę namoczyć na noc, a następnego dnia odcedzić, zalać przegotowaną wodą, ugotować do miękkości pod przykryciem, odkryć, odparować, zestawić z ognia. Drobno posiekaną cebulę i czosnek przesmażyć na oleju, posypać przyprawą warzywną, przestudzić. Cebulę, czosnek i soczewicę zmiksować z sosem sojowym, solą, pieprzem i 2-3 łyżkami wywaru z soczewicy. Schłodzić. Przed podaniem pastę wymieszać z posiekana bazylią, udekorować listkami.
PASTA KORZENNA - 20 dag chudego twarogu
- łyżka miodu
- łyżka jogurtu
- po ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu i imbiru
- szczypta mielonych goździków
Składniki utrzeć na gładką jednolitą masę, a następnie lekko schłodzić.
TSATSIKI – GRECKA PASTA SEROWA - 25 dag chudego twarożku
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- ogórek wąż
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sok z pół cytryny
- sól, pieprz
Ogórek bardzo drobno pokroić, przełożyć na sitko, posolić, zostawić na kilka minut. Posiekany czosnek rozetrzeć z solą. Twarożek utrzeć na gładką masę z jogurtem, olejem, sokiem z cytryny, połączyć z czosnkiem, pieprzem i odciśniętym z nadmiaru soku ogórkiem, dokładnie wymieszać, lekko schłodzić.
PASTA Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI- 20 dag chudego twarogu
- pół szklanki jogurtu
- 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
- 2 łyżki rodzynek
- sól, pieprz
Umyte rodzynki przelać wrzątkiem, osączyć. Zmiksować twaróg z jogurtem, sola, pieprzem i orzeszkami. Do masy dodać rodzynki, wymieszać, lekko schłodzić.
CIASTECZKA ORZECHOWE - 10 dag zmielonych orzechów włoskich
- 10 dag cukru pudru
- 2 białka
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i orzechy. Nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 200°C przez ok. 15 min.
CIASTECZKA OWSIANE - 10 dag płatków owsianych
- 5 dag migdałów
- 5 dag orzechów
- 2 białka
- 3/4 szklanki cukru pudru
Płatki wysypać na suchą patelnie i uprużyć, stale mieszając, a potem na desce zmiażdżyć wałkiem. Migdały i orzechy sparzyć, oczyścić z łupinek, drobniutko posiekać. Białka ubijać, dosypując stopniowo cukier puder, aż lśniąca piana będzie się odrywała płatami od trzepaczki. Wymieszać ją z płatkami, orzechami i migdałami. Masę wyciskać ze szprycy małymi porcjami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można też kłaść łyżką). Wstawić do ciepłego piekarnika (150°C) na 30 min.
Ciasteczka orzechowe kiedyś często robiłam (jak miałam nadmiar orzechów w domu) i wszystkim bardzo smakowały. Ciasteczek owsianych jeszcze nie robiłam (dopiero wczoraj natknęłam się na ten przepis) ale zamierzam je zrobić.
Nie wiem czy cukier puder w tych przepisach można czymś zastąpić (czekam na sugestie), ale jeśli nawet nie to myślę, że raz na jakis czas trochę takich słodkości nam nie zaszkodzi.
ŻÓŁTE PLACUSZKI Z KASZY JAGLANEJ - 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 30 dag dyni lub marchewki
- 2-3 jaja
- szczypta proszku do pieczenia
- gałka muszkatołowa
- sól
- olej do smażenia
Kaszę zalać 3 szklankami zimnej wody, osolić, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż się rozklei. Marchewkę lub dynię obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn. Dodać do kaszy wraz z jajami, proszkiem do pieczenia, solą i gałką muszkatołową. Wyrobić masę. Łyżką formować placuszki i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
KOTLECIKI ARABSKIE Z SOI – FALAFLE - szklanka soi
- 2 cebule
- jajo
- łyżka kaszy kukurydzianej
- 2 ząbki czosnku
- bułka tarta (ja chyba z niej zrezygnuję lub spróbuję czymś zastąpić)
- sól, pieprz (lub inna przyprawa)
- olej do smażenia
Namoczoną na noc soję zalać świeżą wodą, ugotować do miękkości, odcedzić. Cebulę obrać, posiekać i przesmażyć (nie rumienić) na 2 łyżkach oleju. Soję i cebulę zemleć w maszynce, dodać kaszę, jajo, sól, pieprz i zmiażdżony czosnek. Wyrobić masę. Zwilżonymi dłońmi formować małe kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na oleju.
GOFRY OWSIANE - 2 szklanki wody,
- 2 szkl. płatków owsianych zwykłych lub "Górskich",
- 1 szkl. pokrojonych jabłek,
- 2 łyżki otrąb owsianych,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli.
Wszystkie składniki zmiksować razem. Piec w gofrownicy posypując nasionami słonecznika.
Sok marchewkowo-jabłkowy:
3 średnie marchewki i 2 jabłka należy umyć, obrać i opłukać a następnie wycisnąć przez sokowirówkę. Podawać zaraz po przyrządzeniu, bo dłużej przechowywany traci cenne witaminy.