Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Czw Kwi 18, 2024 9:28 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 256 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Gru 28, 2007 9:18 am 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Zapiekanka z kaszy jaglanej

Skladniki
1 szklanka kaszy jaglanej
ok. 3 dag rodzynek
ok. 3 dag orzechów włoskich
ok. 15 dag suszonych moreli
ok. 15 dag suszonych śliwek bez pestek
ok. 2 łyżeczki miodu
trochę masła
2 goździki
trochę cukru wanilinowego

Wykonanie:
Kaszę wysypać na sitko, opłukać zimną wodą, następnie przelać wrzątkiem aby usunąć goryczkę. Opłukaną kaszę wrzucić do wrzącej wody (na 1 szklankę kaszy dajemy 2 szklanki wody), dodać goździki oraz trochę masła i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 minut aż kasza wchłonie całą wodę (kasza powinna być ugotowana na sypko).
Rodzynki opłukać, sparzyć, osączyć. Orzechy posiekać, wymieszać z rodzynkami, cukrem oraz miodem i dodać do kaszy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Śliwki i morele opłukać, sparzyć, osączyć i pokroić: śliwki na połówki a morele w ćwiartki.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Układać kolejno warstwy kaszy, śliwek oraz moreli. Zapiekać w piekarniku przez ok. 10 minut


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu:
PostWysłany: Sob Gru 29, 2007 9:31 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
AVOKADO porcja dla 2 osób

Owoc obrać, pokroić w małą kostkę, wycisnąć sok z cytryny, wymieszać i wstawić do lodówki na ok. pół godziny.
W międzyczasie średni pojemnik jogurtu naturalnego wymieszać z odrobina cukru, koperkiem (może być suszony) i resztą soku z pół cytryny, połączyć wszystkie składniki.

SMACZNEGO!


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Sty 03, 2008 11:51 am 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
Makaron orkiszowy z orzechami

Składniki :
• paczka makaronu
• 200 g orzechów włoskich
• bazylia
• oregano
• sól
• olej z pestek winogron

Sposób przygotowania:
Ugotować makaron. Orzechy wrzucić na suchą patelnię i prażyć do momentu, gdy zaczną wydawać swój piękny zapach. Następnie zmielić je na drobno. Dodać zioła, trochę soli i oleju. Na koniec dodać makaron.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Sty 12, 2008 6:16 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Pią Gru 07, 2007 12:21 am
Postów: 39
Miejscowość: Norwegia
W końcu mam chwilkę, by coś tu dorzucić... :) Mam nadzieję, że będzie smakować :

ŁOSOŚ LUB KURCZAK W PIĘCIU SMAKACH

Przyprawa „pięć smaków” własnej roboty
goździki
cynamon (grupa B nie może)
gwiazdki anyżu (grupa AB nie może)
koper włoski
kwiat pieprzowy lub pieprz seczuański lub pieprz biały (ja właściwie nie dodaję, można dodać kurkumę)
imbir (nie jest wymagany i można go pominąć lub dodać mniejszą ilość - np. grupa O)
Wszystkie przyprawy zemleć i wymieszać w równych proporcjach i gotowe :)

Składniki:
łosoś lub pierś z kurczaka (ok pół kilograma)
ryż biały (tyle ile mamy ochoty)
sól, przyprawa „pięć smaków”
groszek cukrowy (ok 100 g)
por (lub cebula w zastępstwie dla np. grupy O)
2-3 marchewki
2 cm świeżego imbiru
oliwa

Sposób wykonania:
Przygotowane mięsko (oprawione, umyte i pokrojone w paski o szer. ok. 3 cm) natrzeć przyprawą „pięć smaków” i oprószyć solą. Przyprawa jest bardzo aromatyczna i ostra, więc trzeba uważać by nie dać za dużo :)
Groszek cukrowy, marchew oraz por (jasna część) pokroić w paseczki ok 5 cm długości. Wymieszać razem ze startym imbirem i niedużą ilością soli. Ugotować ryż.
Mięsko i warzywka można przygotować sobie wcześniej by wszystko się trochę „przegryzło”. Samo smażenie trwa niedługo, a najlepiej smakuje świeżutkie.
Usmażyć łososia lub piersi na niewielkiej ilości oleju, po ich zdjęciu podsmażyć warzywka tak, by pozostały lekko chrupiące (ok 5 min). W wok-u oczywiście nie ma potrzeby zdejmowania. :)
Podawać mięsko ułożone na warzywkach w uprzednio ułożonym okręgu z ryżu. :)

KURCZAK ZE ŚLIWKAMI (można też mięsko indyka lub inne odpowiednie)

Składniki:
kurczak, lub piersi
śliwki
brokuły (można tez dorzucić kalafior, oczywiście z wyjątkiem grupy O)
por (w zastępstwie można cebulę np. dla grupy O)
marchewka
sól, kurkuma,
curry,
oliwa

Sposób wykonania:
Przygotowane mięsko (oprawione, umyte) natrzeć oliwą i posypać solą, kurkumą oraz curry. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pozostawić na pół godziny, po czym piec w nagrzanym piekarniku do czasu aż się zrumieni.
W międzyczasie śliwki jeśli są suszone – namoczyć, po czym przekroić na połówki.. Marchew pokroić w plasterki, por w krążki, brokuły w małe kwiatki (jeśli dodajemy kalafior to też). Warzywka (oprócz pora lub cebuli) sparzyć na sitku.
Wyjąć zrumienione mięsko i dołożyć warzywa i śliwki. Piec jeszcze ok 10 min.

KURCZAK W JABŁKACH (można też mięsko indyka lub inne odpowiednie)

Składniki:

filety, lub cały kurczak
2 ząbki czosnku
2 jabłka
2 łyżki żurawin lub borówek
sól, kurkuma/ziele angielskie,
majeranek,
olej

Sposób wykonania:
Mięsko umyć, osuszyć. Czosnek rozetrzeć z solą i kurkumą/zielem angielskim po czym natrzeć mięsko i po posypaniu majerankiem odstawić na ok 2 godziny. Naczynie posmarować olejem i ułożyć mięsko, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 C. Piec ok. 1 godziny.
Kiedy skórka się zrumieni wystawić i obłożyć połówkami jabłek, wypełnić je borówkami, po czym całość ponownie wstawić do piekarnika na na 20 minut.

_________________
Krystyna, grupa krwi "A"

gotuj


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Sty 12, 2008 11:36 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
PLACKI Z RYŻU I SOCZEWICY

1. Równe ilości soczewicy i ryżu moczymy przez noc w wodzie.
2. Namoczoną soczewicę i ryż mielimy w mikserze, dodajemy wody do uzyskania konsystencji ciasta na placki ziemniaczane.
3. Przyprawiamy solą, przyprawami indyjskimi cury, kurkumą.
4. Smażymy na patelni z olejem z pestek winogron (ze względu na jego wysoka temperaturę palenia)
5. Podajemy z jogurtem przyprawionym pietruszką i czosnkiem.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Sty 12, 2008 11:41 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
PLACKI Z RYŻU I BIAŁEJ FASOLI

1. Przygotowujemy równe ilości białej fasoli, ryż moczymy przez noc w wodzie, fasolę gotujemy do miękkości.
2. Fasolę i ryż mielimy w mikserze, dodajemy wody do uzyskania konsystencji ciasta na placki ziemniaczane.
3. Przyprawiamy solą, przyprawami indyjskimi cury, kurkumą.
4. Smażymy na patelni z olejem z pestek winogron (ze względu na jego wysoka temperaturę palenia)
5. Podajemy z jogurtem przyprawionym pietruszką i czosnkiem.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Sty 17, 2008 12:51 pm 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Paź 27, 2007 12:32 pm
Postów: 200
Kto nie lubi kefiru! :D

400g kefiru
100 gram truskawek
4 łyżki stołowe brązowego cukru

wszystko wymieszać i jemy, pyyyszne ^^


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Sty 19, 2008 1:06 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Pią Gru 07, 2007 12:21 am
Postów: 39
Miejscowość: Norwegia
ralfnight napisał(a):
Kto nie lubi kefiru! :D

400g kefiru
100 gram truskawek
4 łyżki stołowe brązowego cukru

wszystko wymieszać i jemy, pyyyszne ^^

A może tak zamiast truskawek np wysoce wskazane jagody, jeżyny, morele, wiśnie lub żurawinę... :wink:

_________________
Krystyna, grupa krwi "A"

gotuj


Ostatnio edytowany przez redi-k, Sob Sty 19, 2008 6:27 pm, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Sty 19, 2008 2:22 pm 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Paź 27, 2007 12:32 pm
Postów: 200
Ja mam je jako jako "żadko" w ksiazce ;) Pozwalam sobie na nie tylko kilka razy w zime (2-3) i na wiosne ide na działkę i jem troche takich swiezych :P Więc MOŻEMY je jeść ;) A jagody, jerzyny etc mogą być oczywiscie też ;)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Sty 19, 2008 6:26 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Pią Gru 07, 2007 12:21 am
Postów: 39
Miejscowość: Norwegia
O faktycznie... przepraszam... :oops: truskawki są neutralne. Zapomniałam że ja ich nie jadam ze względu na uczulenie, które u mnie wywołują... :cry: a tak je lubię. Już zmieniam wcześniejszy post... :)

_________________
Krystyna, grupa krwi "A"

gotuj


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Sty 20, 2008 3:49 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Kotlety z kaszy jaglanej

Składniki:
kasza jaglana
płatki owsiane
dowolne kiełki (np. brokuł),
3 łyżki mąki orkiszowej
trochę wody
ulubione przyprawy

Przygotowanie:
Ugotować kaszę jaglaną, płatki owsiane, dodać kiełki, mąkę, trochę wody, przyprawy. Wszystkie składniki wymieszać, formować kotlety i upiec.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Sty 20, 2008 6:05 pm 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Paź 27, 2007 12:32 pm
Postów: 200
Jak kupie sobie jaglaną to zrobie :D


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Sty 21, 2008 5:18 pm 
Offline
Member
Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Czw Paź 04, 2007 8:05 pm
Postów: 95
Miejscowość: problemy z w
Krem z kaszy jaglanej

Składniki:
kasza jaglana
rodzynki
banan
trochę miodu naturalnego
szczypta soli

Jak zrobić:
Ugotowaną kaszę jaglaną należy zmiksować z rodzynkami, bananem, odrobiną miodem i szczyptą soli.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Sty 22, 2008 1:49 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
FLACZKI Z BOCZNIAKA


Składniki:

50 dag boczniaka, 2 marchewki (16 dag), 1 pietruszka (8 dag), 5dag selera, 6 dag białej części pora, 1 cebula (8 dag) , 4 szklanki bulionu, albo wody z dodatkiem rosołu wegetariańskiego, 2-3 łyżki oleju z pestek winogron, 1 łyżka mąki przennej orkiszowej, pół łyżki majeranku i tymianku, 1 liść laurowy, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej, sól.

Marchewki, seler i pietruszkę obrać, umyć osączyć i pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Por oczyścić, umyć osączyć, pokroić w talarki. Boczniaki umyć, osączyć i pokroić w plasterki. Warzywa i boczniaki smażyć 5 min na oleju, stale mieszając. Wlać bulion, włożyć liść laurowy, ziele angielskie, ziarna ziela angielskiego i gotować ok. 20 minut. Z mąki i pozostałego oleju ugnieść kulkę i włożyć do zupy. Dodać majeranek, tymianek, imbir, gałkę muszkatołową, słodką paprykę, sól i odrobinę sosu sojowego. Wymieszać i zagotować.

Podawać z pieczywem (4 porcje)

Tego przepisu jeszcze nie wypróbowałam, ale robiłam podobny, mnie smakowały te flaczki. Ważne jest krojenie boczniaka, trzeba wzdłuż naturalnych "piórek"


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Sty 23, 2008 5:29 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Kasza jaglana z suszonymi owocami

Składniki:
100g kaszy jaglanej
50g suszonych owoców: morele, brzoskwinie, rodzynki (lub inne)
¼ kubeczka chudego jogurtu naturalnego
cynamon

Sposób przygotowania:
Ugotować kaszę jaglaną.
Suszone owoce dokładnie umyć, wyparzyć, namoczyć w przegotowanej wodzie na ok. 2 godziny. Po upływie tego czasu zagotować z cynamonem w małej ilości wody. Wymieszać z kaszą, polać naturalnym jogurtem.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 256 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności