SELER NACIOWY Z PIERSIĄ Z INDYKA150 g piersi z indyka,
pęczek selera naciowego,
1,2 cebule,
2,3 ząbki czosnku
przyprawy: liść laurowy, lubczyk, kurkuma, ziele angielskie, kolendra, gałka muszkatołowa, sól morska, sos sojowy, bazylia,
olej z pestek winogron,
łyżeczka mąki ryżowej.
Pierś z kurczaka gotujemy z dodatkiem połówki cebuli, jednego ząbka czosnku, kolendry, liścia laurowego, ziela angielskiego i lubczyku.
Seler naciowy kroimy ukośnie w 2-3 cm kawałki, cebulę w piórka, czosnek siekamy na drobne kawałeczki.
Rozgrzewamy WOK i dodajemy oleju z pestek winogron, następnie kolendry, gałkę muszkatołową, mielone ziele angielskie i kurkumę, chwilę pozostawiamy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy cebulę i sól, lekko podsmażamy. Po chwili wsypujemy rozdrobniony czosnek, mieszamy przez chwilę i na koniec wrzucamy pokrojony seler naciowy. Dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Na koniec lekko zagęszczamy mąką ryżową.
Zdejmujemy z ognia, kroimy wcześniej ugotowane mięso w dużą kostkę, łączymy z wcześniej przygotowanym selerem naciowym, przyprawiamy suszoną lub świeżą bazylią, dodajemy odrobinę sosu sojowego.
Smacznego!!!
R. pozdrawiam