Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Pią Kwi 19, 2024 9:04 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 256 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "A"
PostWysłany: Śro Wrz 17, 2008 8:04 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
Kurczak z kozim serem i bazylia

SKŁADNIKI:

4 filety z piersi kurczaka bez skóry,
10 dag miękkiego koziego sera,
mały pęczek świeżej bazylii,
sól morska,
mielone ziele angielskie,
2 łyżki bazylii.

SPOSÓB WYKONANIA:

Ostrym cięciem wykonać jedno długie nacięcie wzdłuż każdej piersi, a następnie ostrożnie otworzyć, aby zrobić małą kieszonkę.
Do każdej kieszonki nałożyć porcję sera i dodać 3-4 listki bazylii.
Zapiąć kieszonki drewnianymi szpilkami.
Przyprawić mięso solą i zielem angielskim. Na patelni rozgrzać oliwę. Ułożyć piersi kurczaka i smażyć 15-20 minut, kilka razy ostrożnie obracając, aż nabiorą złocistej barwy i będą miękkie.
Podawać ciepłe, przybrane listkami bazylii.

Smacznego :).


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "A"
PostWysłany: Czw Wrz 18, 2008 5:33 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
Mus z kiwi

Składniki:
8 dużych i dojrzałych owoców kiwi,
3 łyżki fruktozy,
po ? szklanki wody i białego wytrawnego wina,
1 surowe białko.

Wykonanie
Owoce obrać, pokroić i zmiksować. Do garnka wlać wodę, wsypać fruktozę, gotować bez przykrycia 3-5 minut, wystudzić, wymieszać z przecierem z kiwi i winem. Dodać lekko ubite białka i ubijać aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza.
Przelać mus do miski, wstawić do zamrażalnika. Po godzinie wyjąć i jeszcze raz ubić mikserem nastawionym na najniższe obroty, ponownie wstawić do zamrażalnika, by się mocno schłodził, ale nie zamroził.

Podawać ozdobione liśćmi mięty i plastrami kiwi.

Smacznego :).


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "A"
PostWysłany: Pią Wrz 19, 2008 7:15 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
INDYK Z GORCZYCĄ

Składniki:

1 kg piersi indyka,
3-4 szklanki białego wytrawnego wina,
4 łyżek oleju,
l łyżka mąki,
2 marchewki,
2 cebule,
1/2 szklanki soku z cytryny,
5 łyżek musztardy,
sól morska,
oraz przyprawy : 3 łyżeczki czosnku granulowanego, 8 łyżeczek gorczycy, łyżeczka goździków, łyżeczka mielonego ziela angielskiego.

Wykonanie

Wino wymieszać z musztarda, gorczycą, mielonym zielem angielskim, olejem, sokiem z cytryny i czosnkiem. Dodać marchewkę zszatkowana l cebule naszpikowane goździkami. Mięso włożyć do marynaty i zostawić w chłodnym miejscu na 8-12 godzin.
Następnie mięso odsączyć i obsmażyć na oleju. Przełożyć je do rondla, dodać sól, ziele angielskie oraz przecedzona marynatę. Dusić na małym ogniu około godziny.
Miękkie mięso pokroić w plastry. Sos zaprawić mąka i zagotować. Mięso polać sosem.

źródło: http://samarkan.w.interia.pl

Smacznego :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "A"
PostWysłany: Sob Wrz 20, 2008 3:44 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
Daktyle z migdałami


Składniki:

40 migdałów,
40 daktyli bez pestek,
5 dag białej czekolady,
20 dag deserowej czekolady.

Etapy przygotowania

Migdały sparzyć, wyłuskać ze skórek. Deserową czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze.
Daktyle wypełnić migdałami, zanurzyć w czekoladzie. Odłożyć do zastygnięcia. Białą czekoladę też stopić, nałożyć do pergaminowej tutki i wycisnąć ozdobny szlaczek na ciemnej czekoladzie.

Smacznego :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "A"
PostWysłany: Nie Wrz 21, 2008 1:29 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
Sałatka ze szpinaku, awokado i pestek dyni

Składniki:

- 150 g liści szpinaku
- awokado
- 1/4 szklanki pestek z dyni
- skórka z limety
- sok z limety
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól morska

Wykonanie

Liście szpinaku wrzućcie do miseczki, dodajcie wydrążony łyżeczką miąższ awokado. Wsypcie pestki dyni, a następnie przygotujcie sos.
Otrzyjcie skórkę z limety i wyciśnijcie z niej sok. Wymieszajcie z łyżką oliwy z oliwek i skropcie sosem szpinak z awokado i pestkami.
http://www.rondelek.pl/salatka-ze-szpinaku-awokado-i-pestek-dyni/

Smacznego :).


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "A"
PostWysłany: Wto Wrz 23, 2008 4:58 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
Szpinak z ryżem

Składniki:

szpinak 1 paczka
cebula 3 sztuk
ryż basmati 1 szklanek
koperek 1 sztuka
oliwa 5 łyżek stołowych
sól morska według uznania
mielone ziele angielskie według uznania
sok z cytryny według uznania.

Wykonanie

Szpinak rozmarżamy w rondlu na średnim ogniu. Cebulę podsmażamy na patelni. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany koperek. Cebulę z koperkiem dodajemy do szpinaku. Jeśli ze szpinaku odparowała woda należy dolać około 2 szklanek. Wsypujemy opłukany ryż i dusimy pod przykryciem na małym ogniu mieszając co kilka minut aż do momentu kiedy ryż będzie miekki. Szpinak z ryżem podajemy polany obficie sokiem z cytryny.
Uwagi:
Paczka szpinaku mrożonego, cebula pokrojona w krążki.
http://www.ksiazka-kucharska.pl/przepis/1194/Szpinak-z-ryzem/

Smacznego :).


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "A"
PostWysłany: Pią Wrz 26, 2008 7:02 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
KARDAMONOWY KURCZAK

Składniki:

1,5kg części kurczaka
25 szt. kardamonu
4 ząbki czosnku
3cm świeżego imbiru
310 ml gęstego jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
skórka otarta z jednej cytryny
2 łyżki oleju z pestek winogron
420ml mleka migdałowego
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie

W robocie kuchennym rozdrabniamy czosnek i imbir. Ziarenka kadamonu miażdżymy w
moździerzu. Mieszamy z czosnkiem, imbirem, zielem angielskim, skórką z cytryny i 3 łyżkami
jogurtu. Pastę rozsmarowujemy na kurczaku, zostawiamy na noc w lodówce.

Olej rozgrzewamy i smażymy kurczaka do lekkiego zbrązowienia. Dodajemy resztę
jogurtu, mleko migdałowe, zagotowujemy, po czym wrzucamy kolendrę. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut albo do czasu kiedy kurczak będzie ugotowany. Doprawiamy solą morską i sokiem z cytryny.

Smacznego :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "A"
PostWysłany: Nie Wrz 28, 2008 8:12 am 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
DORSZ Z KOPERKIEM

Składniki:
0.5 kg dorsza,
2 marchewki,
30 dag. pieczarek,
1 duża cebula,
sól morska, mielone ziele angielskie,
sok z 1 cytryny,
0.75 lt. wody,
2 łyżki mąki orkiszowej,
kilka gałązek kopru,
olej z pestek winogron

Wykonanie
Ryby oczyścić, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewki i pieczarki w plasterki. Warzywa przesmażyć na oleju, zalać wodą , doprawić i gotować do miękkości marchewki.
Po tym czasie dodać rybę i gotować ok. 10 min. Gulasz zagęścić mąką.

Smacznego :) !


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "A"
PostWysłany: Sob Paź 04, 2008 8:56 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Witam serdecznie wszystkich nowych użytkowników :) :) :) i przesyłam przepis odpowiedni dla osób z grupą krwi A:


Racuszki z dyni
Składniki:
? kg obranej dyni
2 jajka
1,5 szklanki mąki
łyżka mielonych orzechów włoskich
przyprawy: imbir, kurkuma
sól
olej do smażenia

Wykonanie:
Dynię zetrzeć na grubej tarce, dodać 2 żółtka, mąkę, sól, przyprawy, zmielone orzechy, wymieszać i połączyć z pianą ubitą z białek. Nakładać łyżką na rozgrzany olej, po usmażeniu podawać z miodem lub syropem klonowym.

Dynia jest lekkostrawna i zasadotwórcza, zawiera witaminy A, B1, B2, C, PP oraz dużo składników mineralnych: żelaza, fosforu, wapnia, potasu i magnezu. Sezon na dynie trwa długo, bo od września aż do lutego. Dynię można mrozić i przechowywać w tej postaci do następnego sezonu (pokrojona w kostkę będzie świetnym dodatkiem do wielu potraw). Dla wielu osób jest dość mdła w smaku, dlatego przyprawia się ją np. kurkumą, cynamonem, imbirem, goździkami, pieprzem lub łączy z innymi produktami. Dynia ma korzystne działanie dla grupy A, warto więc korzystać z jej cennych dla zdrowia właściwości :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "A"
PostWysłany: Pią Lis 21, 2008 2:28 pm 
Offline
Member
Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Lis 15, 2008 1:40 pm
Postów: 36
Miejscowość: zachodniopomorskie
Surówka z brokuła

Dla grupy krwi: A, B, AB.

Składniki:
1 mały brokuł (surowy)
1 łyżka koperku
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka szczypiorku
2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
2-3 ząbki czosnku
1/2 małego kubeczka jogurtu naturalnego
sól, sok z cytryny do doprawienia

Przygotowanie:
Kroimy drobno brokuł, starając się wybrać miękkie części, nie bierzemy twardego trzonu.
Dodajemy drobno pokrojoną zieleninę, orzechy, jogurt, wygniatamy w prasce czosnek, następnie doprawiamy do smaku. Mieszamy i gotowe :)
Życzę smacznego

_________________
A Rh+


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "A"
PostWysłany: Czw Lis 27, 2008 6:53 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3942
Kiedy tylko jest okazja jedzmy sardynki :D

Zawierają one ponoć składnik, który może pozytywnie modyfikować dotychczasową podatność na choroby właścicieli grupy krwi A
Cytuj:
filet sardynki w/g D'Adamo zawiera w % RDA: wit. B12 ok. 400%, wapnia -50%, selenu -150%, magnezu-20%.


do poprzedniego postu dodam:
Cytuj:
"kubek" brokułów zawiera w % RDA: wit E ok.15%, A-30%, C-130%, żelaza -15% magnezu-6%, selenu-4%, wapnia- 2%


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "A"
PostWysłany: Nie Gru 07, 2008 9:10 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Nie Paź 05, 2008 7:21 pm
Postów: 47

SURÓWKA Z NATKI PIETRUSZKI

2 pęczki natki pietruszki
1 duża marchew
1 puszka tuńczyka
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny (do smaku)
2 całe jajka(gotowane na twardo)
oliwa z oliwek

Natkę pietruszki umyć,osuszyć i drobno pokroić.Marchew zetrzeć na grubej tarce.Jajka pokroić w grubszą kostkę.Natkę,marchew i jajka przełożyć do miseczki,dołożyć tuńczyka,dodać oliwę z oliwek,doprawić solą,pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
SMACZNEGO


Można też zamiast tuńczyka dodać sardynki .


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "A"
PostWysłany: Nie Gru 07, 2008 9:18 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Nie Paź 05, 2008 7:21 pm
Postów: 47
SURÓWKA Z NATKI PIETRUSZKI 2


2 pęczki natki
1 marchew
ser feta(lub mocarella)
sól ,pieprz ,sok z cytryny -do smaku
oliwa z oliwek


Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku.

SMACZNEGO




Próbowałam też z łososiem gotowanym na parze(zamiast sera )PYCHA


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "A"
PostWysłany: Nie Gru 07, 2008 11:30 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Nie Paź 05, 2008 7:21 pm
Postów: 47
SURÓWKA Z TUŃCZYKA

- 1.seler naciowy
-1. por
-1. puszka kukurydzy
-4. jajka
-3.kiszone ogórki
-2. puszki tuńczyka
do smaku : majonez, sól , pieprz.

Seler, por , jajka, ogórki drobno pokroić dodać kukurydze i tuńczyka. Wszystko razem wymieszać
doprawić majonezem solą i pieprzem.
Smacznego:D


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "A"
PostWysłany: Pią Sty 09, 2009 6:39 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3942
Pierogi jagodowe-szybkie danie trochę zdrowotne -bo jagodowe, trochę niezdrowe -bo najlepsze z cukrem i ze śmietaną

Na ok. 20 pierogów potrzeba 10 łyżek mąki (połowa orkiszowej i ok. szklanki zamrożonych jagód.
Ciasto zarobić gorącą wodą (będzie się dobrze zlepiać, a bez jajka, pierogi będą bardzo miękkie). Po wyrobieniu, uformować wałek i podzielić go na części odpowiedniej wielkości. Następnie w rękach formować placuszki , napełniać je jagodami (z zamrażarki) i lekko posypawszy cukrem , zlepiać dokładnie, starając się nie uszkadzać ciasta. Podczas formowania pierogów zagotować wodę w 3l garnku (wodę lekko posolić). Powinno wystarczyć czasu. Wrzucić kolejno przygotowane (ułożone na
posypanej mąką deseczce) pierogi do gotującej się wody. Lekko zamieszać i poczekać 10 minut od momentu zagotowania się wody ( po wrzuceniu pierogów). Wyjąć na talerze, lekko posypać cukrem i polać śmietaną. Są pyszne.

Smacznego :D


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 256 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 27 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności