Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Wto Kwi 16, 2024 11:57 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 256 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Sty 28, 2008 2:07 pm 
Offline
Member
Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Śro Sty 16, 2008 1:07 pm
Postów: 39
Miejscowość: Wroc
"A"
Pyszny chleb z ziołami

SKŁADNIKI
pół kostki drożdży (50 g) • 1 kg mąki pszennej lub razowej • 1,5 szklanki letniej wody • 1 płaska łyżka soli (najlepiej ciemnej nieczyszczonej) • 1 łyżka dobrego miodu (najlepiej spadziowy z wiejskiej pasieki) • ziarna słonecznika • zioła: bazylia, rozmaryn, majeranek, tymianek • 2/3 torebki kaszy gryczanej lub mała miseczka kaszy kuskus. W zależności od upodobań, można połączyć zioła ze słonecznikiem lub innymi ziarnami, np. pestkami dyni, lub też wybrać wersję słodszą - dać więcej miodu oraz mak, migdały, rodzynki lub posiekane suszone śliwki.

• W dużej misce zmieszać drożdże, wodę, sól, miód, ziarna oraz zioła. Odstawić do wyrośnięcia, a następnie dodać mąkę i wyrabiać ciasto ręką ok. 5 min tak, by było gęste i odlepiało się od mąki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 min.
• Ugotować kaszę gryczaną lub kuskus, przestudzić i połączyć z ciastem. Całość wyrabiać ręką ok. 20 min, koniecznie myśląc o czymś przyjemnym, wówczas chleb będzie emanował dobrą energią.
• Foremkę keksówkę posmarować oliwką, na jej dnie dobrze jest ułożyć płatki owsiane (np. górskie), wlać ciasto i ręką zmoczoną wodą uformować wierzch bochenka. Rozgrzać piekarnik do 190-200şC, włożyć chleb i piec 60 min.
• Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim chleb jeszcze na 10 min. Gotowy bochenek przetrzeć dłonią zmoczoną wodą, wówczas skórka będzie chrupiąca.

Polecam


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu:
PostWysłany: Pon Sty 28, 2008 5:25 pm 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Paź 27, 2007 12:32 pm
Postów: 200
Dzięki! :D proste ogólnodostępne składniki, i proste przyrządzenie! :D to jest to! x) Dzieki ;)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Sty 28, 2008 9:51 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Keks z kaszy jaglanej

Składniki:
szklanka kaszy jaglanej
ok. 3 łyżki sproszkowanego korzeni lukrecji (można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepie zielarskim)
1/3 szklanki płatków owsianych
ok. 2 duże łyżki migdałów
ok. 2 łyżki rodzynek
ok. 2 łyżki moreli suszonych
ok. 2 łyżki śliwek suszonych

Przygotowanie:

Wywar z lukrecji:
3 łyżki sproszkowanego korzenia lukrecji zalać zimną wodą (ok. 2 szklanki) na noc i następnego dnia gotować na małym ogniu przez 20 minut. Po przecedzeniu można przechowywać w szklanym naczyniu w lodówce przez kilka dni. Sproszkowany korzeń można również gotować bezpośrednio, bez uprzedniego namaczania, jednak wówczas należy gotować trochę dłużej.
Keks :
Bakalie kroimy w drobną kostkę.
Kaszę jaglaną gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem ok. 2 łyżek wywaru z lukrecji (na 1 szklankę kaszy dajemy ok. 2,5 szklanki wody; po ugotowaniu kasza powinna mieć konsystencje ‘rozgotowaną’).
Ugotowaną kaszę wymieszać z płatkami owsianymi oraz pokrojonymi bakaliami. Masę nakładać do wysmarowanych tłuszczem foremek.
Piec w piekarniku ok.30 minut.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Sty 29, 2008 9:35 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
Dziękuję za przepis.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "A"
PostWysłany: Pon Lut 11, 2008 11:08 am 
Offline
Member
Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Śro Sty 16, 2008 1:07 pm
Postów: 39
Miejscowość: Wroc
Zielona soczewica z brązowym ryżem

1 Szklanka zielonej soczewicy
(gotujemy 30 min.bez dodatku soli za to z majerankiem 2 liścmi laurowymi i 2 ząbkami czosnku,po ugotowaniu liscie i czosnek wyrzucamy)
1 szklanka brązowego ryżu
(gotujemu 30 min.z dodatkiem soli)
1-2 cebule smażymy na łyżce oliwy
Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku(kurkuma,sól,ziele ang.mielone)
srówówka dowolna albo sałata z oliwą z oliwy,albo pokrojony por z solą.
Naprawdę polecam.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "A"
PostWysłany: Pon Lut 11, 2008 12:57 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
Dziękuję Aniu, soczewica jest bardzo smaczna i ma wiele zalet zdrowotnych :D


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "A"
PostWysłany: Pon Lut 11, 2008 5:51 pm 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Paź 27, 2007 12:32 pm
Postów: 200
Dokładnie, ale najgorsze jest to, że nigdzie nie można dostać mąki pełnoziarnistej :x :x :x CHAMSTWO POPROSTU! Nie dosć, że taka zdrowa, to tańsza w eksploatacji i obróbce! Trzeba byc totalnym idiotom, zeby prowadzic sklep spozywczy i zeby tam nie było mąki razowej :x :x :x


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "A"
PostWysłany: Nie Lut 17, 2008 7:38 pm 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Paź 27, 2007 12:32 pm
Postów: 200
OMG! Podam przepis na WSPANIAŁĄ SAŁATKĘ !!! IDEALNA DO OBIADÓW!!!

pół ogórka
3 cebule
ok.50/80 gram twarogu koziego obojetnie jaki czy tłusty, czy chudy bez znaczenia!
200 gram ugotowanych brokuł

ogórka umyć, nie obierać, pokroiić w plasterki, cebule obrac w kosteczke pokroić, wymieszac z twarogiem potem dodamy twaróg mieszamy a na koniec można dodac zioła, czy pietruszke! :D pyszne !!


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "A"
PostWysłany: Nie Lut 17, 2008 7:58 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Śro Cze 20, 2007 12:04 pm
Postów: 39
Miejscowość: Ostr
Łosoś w porach
2 płaty łososia
2 duże pory
musztarda dijon
1/2 pęczka koperku
cytryna
sól i pieprz
Przeciąć por wzdłuż i sparzyć chwilkę wrzątkiem. Folię aluminiową posmarować musztardą, rozłożyć na niej obok siebie płaty łososia. Posolić je i ew. popieprzyć, ułożyć na wierzch plasterki cytryny, sparzony por i gałązki koperku. Zawinąć folię. Piec w piekarniku w zamkniętym naczyniu 45 min. w tem. 180 oC. Ja po 30 min. otwieram naczynie.
Smacznego :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "A"
PostWysłany: Sob Lut 23, 2008 7:59 am 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Pierniczki bezglutenowe
3 szklanki mąki gryczanej
3 jajka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy (1 torebka)
4 łyżki oleju
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy korzennej
ok. 10 suszonych moreli, 10 suszonych śliwek, 10 wiśni
sezam , cukier kryształ

Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę gryczaną z przyprawą korzenną i sodą oczyszczoną. Jajka dobrze miksujemy z cukrem waniliowym oraz kryształem, otrzymaną masę wlewamy do mąki.
Wyrabiamy gładkie ciasto, na końcu dodajemy olej. Formujemy kulę, wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po upływie tego czasu wyciągamy ciasto z lodówki. Odrywamy kawałki ciasta, z którego formujemy małe kulki, obtaczamy je w sezamie i układamy na formie do pieczenia wyłożonej pergaminem. W każdą kulkę wciskamy jakiś owoc.
Temperatura pieczenia: 170 stopni.
Czas pieczenia: ok. 25 minut.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "A"
PostWysłany: Śro Mar 12, 2008 6:40 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Surówka z selera z orzechami włoskimi

Składniki:
1 mały seler lub połówka dużego
1 winne jabłko
łyżka grubo posiekanych orzechów włoskich
sok z cytryny
pół szklanki jogurtu naturalnego
łyżka drobno posiekanej pietruszki zielonej
sól, cukier do smaku
Sposób przyrządzenia:
Seler umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce i natychmiast skropić sokiem z cytryny.
Dodać starte jabłko i orzechy.
Wymieszać z jogurtem doprawionym solą i cukrem, całość posypać zieloną pietruszką.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "A"
PostWysłany: Śro Mar 12, 2008 6:40 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Surówka z rzodkiewek z melisą

Składniki:
1 pęczek rzodkiewek
1 świeży ogórek
pęczek młodych porów
pół pęczka melisy
pół pęczka szczypioru
ok. 3 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Warzywa dokładnie umyć, osuszyć, następnie pokroić rzodkiewki na ćwiartki, ogórek na cienkie plastry, pory przyciąć a szczypior posiekać. Warzywa ułożyć w salaterce, skropić oliwą z oliwek.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "A"
PostWysłany: Czw Mar 13, 2008 9:20 am 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Sałatka z cykorii i jabłka

Składniki:

1 cykoria

1 małe winne jabłko

łyżeczka soku z cytryny

ok. 1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, cukier, pieprz do smaku

Wykonanie:

Cykorię umyć, osuszyć, usunąć głąby. Listki cykorii pokroić w drobne krążki.
Jabłko obrać, zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z listkami cykorii, dodać jogurtu naturalnego i doprawić do smaku


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "A"
PostWysłany: Czw Mar 13, 2008 11:29 am 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Gru 08, 2007 7:43 pm
Postów: 522
Miejscowość: Niemcy
Witam Panie od diety.
Naprawde bardzo ciekawe opisy i przepisy kulinarne,uh odrazu zglodnialem czytajac niektore z nich.
Krystyna bardzo ciekawy opis na temat bialej maki,moge tylko potwierdzic dla,niektorych ludzi biala maka jest wrecz zabojcza,tak jak czerwone mieso(szczegolnie wieprzowina).
Takich artykulow i opisow dietetycznych powinno byc coraz wiecej.
Serdecznie Was pozdrawiam.
Ciesze sie,ze weszlem na te forum.
PS.Zaczalem szukac rozwiazania nadwagi przez akupresure wiecej innym razem.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "A"
PostWysłany: Nie Mar 16, 2008 3:47 pm 
Offline
Member
Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Czw Paź 04, 2007 8:05 pm
Postów: 95
Miejscowość: problemy z w
Zgadzam się co do mąki, ten artykuł był bardzo ciekawy :)
A ja mam dzisiaj mam przepis na zdrową sałatkę:

Sałatka z rzodkiewek, sałaty i jajek

Składniki na sałatkę:
2 jajka ugotowane na twardo
pęczek rzodkiewek
różne rodzaje sałaty: rukola, lodowa, strzępiasta
ulubione kiełki
Składniki na sos ziołowy:
oliwka z oliwek
zioła: koperek, natka pietruszki, bazylia
ocet winny
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania sałatki:
Umytą i osączoną sałatę porwać na strzępy, jajka i rzodkiewki pokroić w ćwiartki, wymieszać z sałatą, całość posypać kiełkami, polać sosem.
Sposób przygotowania sosu:
Oliwę wymieszać z solą. Zioła bardzo drobno posiekać, wsypać do oliwy, następnie dodać odrobinę octu winnego, na końcu doprawić do smaku pieprzem.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 256 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności