Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Pią Gru 06, 2019 11:23 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 103 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Gru 17, 2007 12:54 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Zupa grzybowa

Składniki:

5 dag grzybów suszonych
włoszczyzna
1 i 1 / 2 litra wody
cebula
łyżka masła
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Grzyby dokładnie umyć i pozostawić do namoczenia na całą noc.
Zagotować wodę, dodać do niej grzyby wraz z wodą w której się moczyły i gotować aż grzyby będą prawie miękkie, wówczas dodać drobno pokrojoną włoszczyznę i zrumienioną bez tłuszczu cebulę. Całość gotować jeszcze ok. pół godziny, przecedzić, grzyby pokroić w paseczki i z powrotem wrzucić do wywaru, dodać masło.


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu:
PostWysłany: Śro Gru 19, 2007 5:35 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Mar 23, 2007 9:16 pm
Postów: 113
Miejscowość: nadwaga, stany zapalne, k
Królik gotowany na parze

Do przygotowania tej potrawy potrzebny jest szybkowar

Składniki:
6 kawałków królika
ok. 1,5 kg marchwi
3 cebule
2 liście laurowe
szczypta anyżku
odrobina soli

Przygotowanie:
Cebule i marchew myjemy obieramy, obrać
Podgrzewamy w szybkowarze ok. 1 litr wody z dodatkiem pokrojonej cebuli i odrobiny soli.
Na sitku do gotowania na parze układamy królika, całe marchewki, anyżek i liście laurowe, wkładamy do szybkowaru i zamykamy szybkowar. Gotujemy na parze przez ok. pół godziny.
Danie jest bardzo lekkostrawne.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Gru 19, 2007 8:45 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
KOMPOT Z SUSZU

Skladniki:
suszone jabłka, śliwki, gruszki, morele
kilka goździków
sok z 1 cytryny
trochę cukru

Przygotowanie:
Suszone owoce umyć, sparzyć i namoczyć w osobnych naczyniach aby napęczniały.
Następnie do śliwek dodać trochę cukru i zagotować w wodzie w której się moczyły.
Do gruszek dodać goździki, zagotować.
Pozostałe owoce również zagotować w wodzie w której się moczyły.
Na końcu połączyć wywary, dodać sok z cytryny, odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Gru 20, 2007 6:40 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
BARSZCZ KISZONY

Składniki:
1 kg buraków
skórka z razowego chleba
sól, pieprz, liść laurowy

Przygotowanie:
Buraki wymyć, obrać i pokroić w plastry, włożyć do kamiennego garnka lub wyparzonego szklanego słoja i zalać ok. 2 litrami ciepłej przegotowanej wody. Dodać kawałek (ok. 4-5 dag) skórki z razowego chleba i trzymać w cieple przez ok. 3-4 dni. Po tym czasie zlać do czystych butelek i hermetycznie zamknąć.
Młody barszczyk nadaje się do picia bezpośrednio po ukiszeniu, starszy jest nieco kwaśny – doskonale nadaje się jako zaprawa do barszczu ugotowanego z włoszczyzny i buraków - przyprawiamy go solą, pieprzem i listkiem laurowym.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Gru 21, 2007 6:55 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Wigilijna zupa migdałowa

25 dag łuskanych migdałów
torebka ryżu (ok. 10 dag)
litr mleka
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Ryz ugotować na sypko.
Migdały sparzyć, obrać ze skórki, wysuszyć, drobno zmielić, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu przez ok. pół godziny cały czas mieszając.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę i następnie wlewać powoli do mleka migdałowego mleka (mleko nie może w tym czasie wrzeć bo się porobią grudki!).
Uprażony na sypko ryż wsypać do wazy i zalać gorącym mlekiem migdałowym.
Serwować w głębokich talerzach.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Gru 22, 2007 10:14 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
I jeszcze jeden przepis okolicznościowy :)

Barszcz wigilijny

Składniki:
1 kg buraków
cebula
2 ząbki czosnku
porcja włoszczyzny
10 ziaren pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
1 mały liść laurowy
sok z cytryny
sól
cukier
2 szklanki kwasu buraczanego
kilka dużych kapeluszy borowików suszonych
Sposób przyrządzenia:
Grzyby dokładnie myjemy, moczymy, gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczyły.
Odstawiamy do ostygnięcia. Buraki i włoszczyznę obieramy, myjemy, gotujemy razem z przyprawami przez pół godziny i odstawiamy. Następnie wywar ten cedzimy przez gęste sito, dodajemy do niego przecedzony wywar z grzybów oraz kwas buraczany i przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.
Odstawiamy barszcz aby smaki dokładnie się połączyły - najlepiej przygotować barszcz w przeddzień wigilii.
Przed podaniem barszcz podgrzewamy lecz nie zagotowujemy. Na kilkanaście minut przed podaniem na stół dodajemy utarty czosnek.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Gru 28, 2007 9:16 am 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Zapiekanka z kaszy jaglanej

Skladniki
1 szklanka kaszy jaglanej
ok. 3 dag rodzynek
ok. 3 dag orzechów włoskich
ok. 15 dag suszonych moreli
ok. 15 dag suszonych śliwek bez pestek
ok. 2 łyżeczki miodu
trochę masła
2 goździki
trochę cukru wanilinowego

Wykonanie:
Kaszę wysypać na sitko, opłukać zimną wodą, następnie przelać wrzątkiem aby usunąć goryczkę. Opłukaną kaszę wrzucić do wrzącej wody (na 1 szklankę kaszy dajemy 2 szklanki wody), dodać goździki oraz trochę masła i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 minut aż kasza wchłonie całą wodę (kasza powinna być ugotowana na sypko).
Rodzynki opłukać, sparzyć, osączyć. Orzechy posiekać, wymieszać z rodzynkami, cukrem oraz miodem i dodać do kaszy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Śliwki i morele opłukać, sparzyć, osączyć i pokroić: śliwki na połówki a morele w ćwiartki.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Układać kolejno warstwy kaszy, śliwek oraz moreli. Zapiekać w piekarniku przez ok. 10 minut.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Gru 31, 2007 4:02 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Co prawda chłodnik o tej porze roku nie bardzo pasuje, ale być może przepis przyda się w czasie cieplejszych dni:

Chłodnik migdałowy

Składniki:
75 g migdałów
30 g czerstwej bułki bez skórki
1 duży ząbek czosnku
125 g białych dużych winogron
łyżka oliwy z oliwek
pół łyżeczki soli jodowanej
450 ml zimnej przegotowanej wody

Przygotowanie:
Bułkę zalać zimną wodą, moczyć przez kilka minut.
Kiść winogron opłukać, zanurzyć na moment we wrzącej wodzie, następnie osączyć i obrać owoce ze skórki, pousuwać pestki i odstawić w chłodne miejsce.
Migdały sparzyć, obrać ze skórki i miksować wraz z czosnkiem, oliwą i odrobiną soli aż do uzyskania gęstej masy. Do tej masy dodać odciśniętą z wody bułkę i miksować jeszcze przez chwile.
Następnie przełożyć masę do osobnego naczynia i połączyć z przegotowaną zimną wodą, którą należy dodawać stopniowo cały czas mieszając. Na końcu dodać odrobinę soli jodowanej i wstawić na ok. 2 godziny do lodówki.
Chłodnik serwować mocno schłodzony w małych miseczkach, przed podaniem posypać winogronami.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Sty 04, 2008 8:35 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Koktajl z kwaśnego mleka

1 szklanka zsiadłego mleka
1 szklanka kwasu buraczanego
łyżka drobniutko posiekanej zielonej pietruszki

Składniki dokładnie zmiksować, dodać pietruszkę, można przyprawić do smaku np. solą i pieprzem.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Sty 05, 2008 8:43 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Placki z mąki Graham

Składniki:

2 szklanki mąki Graham Bio (można dostać w sklepie ze zdrową żywnością)
1 jajko
1 litr mleka
1 duże jabłko
olej z pestek winogron do smażenia
szczypta soli do smaku
mus z jabłek (lub z innych owoców)

Przygotowanie:

Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Zmiksować razem mąkę, mleko, jajko i starte jabłko, dodać szczyptę soli. Smażyć na gorącym oleju, formując niewielkie placuszki.
Serwować z musem.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Sty 11, 2008 1:41 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
SOK Z JABŁEK I BURAKA

Składniki:
pół kilograma jabłek
1 mały soczysty burak czerwony albo połówka dużego

Przygotowanie:
Buraka wyszorować, obrać ze skórki, pokroić.
Jabłka umyć, pokroić, usunąć gniazda nasienne
Przepuścić przez sokowirówkę jabłka i buraka, wypić zaraz po wyciśnięciu.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Sty 12, 2008 6:24 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Pią Gru 07, 2007 12:21 am
Postów: 39
Miejscowość: Norwegia
W końcu mam chwilkę, by coś tu dorzucić... :) Mam nadzieję, że będzie smakować :

ŁOSOŚ LUB KURCZAK W PIĘCIU SMAKACH

Przyprawa ?pięć smaków? własnej roboty
goździki
cynamon (grupa B nie może)
gwiazdki anyżu (grupa AB nie może)
koper włoski
kwiat pieprzowy lub pieprz seczuański lub pieprz biały (ja właściwie nie dodaję, można dodać kurkumę)
imbir (nie jest wymagany i można go pominąć lub dodać mniejszą ilość - np. grupa O)
Wszystkie przyprawy zemleć i wymieszać w równych proporcjach i gotowe :)

Składniki:
łosoś lub pierś z kurczaka (ok pół kilograma)
ryż biały (tyle ile mamy ochoty)
sól, przyprawa ?pięć smaków?
groszek cukrowy (ok 100 g)
por (lub cebula w zastępstwie dla np. grupy O)
2-3 marchewki
2 cm świeżego imbiru
oliwa

Sposób wykonania:
Przygotowane mięsko (oprawione, umyte i pokrojone w paski o szer. ok. 3 cm) natrzeć przyprawą ?pięć smaków? i oprószyć solą. Przyprawa jest bardzo aromatyczna i ostra, więc trzeba uważać by nie dać za dużo :)
Groszek cukrowy, marchew oraz por (jasna część) pokroić w paseczki ok 5 cm długości. Wymieszać razem ze startym imbirem i niedużą ilością soli. Ugotować ryż.
Mięsko i warzywka można przygotować sobie wcześniej by wszystko się trochę ?przegryzło?. Samo smażenie trwa niedługo, a najlepiej smakuje świeżutkie.
Usmażyć łososia lub piersi na niewielkiej ilości oleju, po ich zdjęciu podsmażyć warzywka tak, by pozostały lekko chrupiące (ok 5 min). W wok-u oczywiście nie ma potrzeby zdejmowania. :)
Podawać mięsko ułożone na warzywkach w uprzednio ułożonym okręgu z ryżu. :)

KURCZAK ZE ŚLIWKAMI (można też mięsko indyka lub inne odpowiednie)

Składniki:
kurczak, lub piersi
śliwki
brokuły (można tez dorzucić kalafior, oczywiście z wyjątkiem grupy O)
por (w zastępstwie można cebulę np. dla grupy O)
marchewka
sól, kurkuma,
curry,
oliwa

Sposób wykonania:
Przygotowane mięsko (oprawione, umyte) natrzeć oliwą i posypać solą, kurkumą oraz curry. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pozostawić na pół godziny, po czym piec w nagrzanym piekarniku do czasu aż się zrumieni.
W międzyczasie śliwki jeśli są suszone ? namoczyć, po czym przekroić na połówki.. Marchew pokroić w plasterki, por w krążki, brokuły w małe kwiatki (jeśli dodajemy kalafior to też). Warzywka (oprócz pora lub cebuli) sparzyć na sitku.
Wyjąć zrumienione mięsko i dołożyć warzywa i śliwki. Piec jeszcze ok 10 min.

KURCZAK W JABŁKACH (można też mięsko indyka lub inne odpowiednie)

Składniki:

filety, lub cały kurczak
2 ząbki czosnku
2 jabłka
2 łyżki żurawin lub borówek
sól, kurkuma/ziele angielskie,
majeranek,
olej

Sposób wykonania:
Mięsko umyć, osuszyć. Czosnek rozetrzeć z solą i kurkumą/zielem angielskim po czym natrzeć mięsko i po posypaniu majerankiem odstawić na ok 2 godziny. Naczynie posmarować olejem i ułożyć mięsko, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 C. Piec ok. 1 godziny.
Kiedy skórka się zrumieni wystawić i obłożyć połówkami jabłek, wypełnić je borówkami, po czym całość ponownie wstawić do piekarnika na na 20 minut.

Jeszcze to co dorzuciłam jakiś czas temu tylko dla grupy "A", ale tu też powinno pasować :)

KURCZAK W MIODZIE (można też mięsko indyka lub inne odpowiednie)

Składniki:

skrzydełka kurczaka (bez końcówek), udka, lub piersi - co kto ma i lubi
miód,
sól, ziele angielskie,
czosnek,
olej lub oliwa

Sposób wykonania:
Części kurczaka posolić, oprószyć zielem angielskim i wetrzeć wcześniej rozdrobniony czosnek. Można dodać trochę słodkiej papryki lub oregano jak ktoś lubi. Lekko zrumienić na tłuszczu, po czym dodać miód i smażyć/dusić (uwaga może wykipieć ) do momentu gdy mięsko będzie miękkie.
RYBA SMAŻONA

Składniki:

panga lub dorsz
mąka np orkiszowa lub żytnia
sól, kurkuma, ziele angielskie,
cytryna,
olej lub oliwa

Sposób wykonania:
Umyte filety skropić sokiem z cytryny i posolić, tak pozostawić na ok pół godziny. Mąkę (w ilości ok 1-3 łyżki zależy od ilości ryby) wymieszać z kurkumą i zielem angielskim. Pogrzać tłuszcz i wkładać rybkę od razu po obtoczeniu w mące (później może się kleić, z ilościa mąki nie przesadzać ) Upiec.
Można do takiej rybki podsmażyć cebulę w plasterkach dodając czerwoną słodką papryką (przyprawa) i cukrem. Uważać, bo łatwo się przypala.

Uwaga!
Jak wynika z dyskusji w dalszej części tego wątku kurczak nie jest zalecany dla grupy krwi "B"
jak pisze TeSa

Cytuj:
KURCZAK (też KURA rasy cornish), dla krwi grupy B nie są wskazane, należy ich więc według rad dr D'Adamo -UNIKAĆ ! Unikać trzeba też (z tych bardziej popularnych) mięsa wieprzowego, gęsi i kaczek. Inne nie szkodzą...natomiast mięso królika, baranina, jagnięcina (wątróbka cielęca - dla niewydzielaczy B) - działają jak lekarstwo

dodane przez admina

_________________
Krystyna, grupa krwi "A"

gotuj


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Sty 12, 2008 11:44 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
PLACKI Z RYŻU I BIAŁEJ FASOLI

1. Przygotowujemy równe ilości białej fasoli, ryż moczymy przez noc w wodzie, fasolę gotujemy do miękkości.
2. Fasolę i ryż mielimy w mikserze, dodajemy wody do uzyskania konsystencji ciasta na placki ziemniaczane.
3. Przyprawiamy solą, przyprawami indyjskimi cury, kurkumą.
4. Smażymy na patelni z olejem z pestek winogron (ze względu na jego wysoka temperaturę palenia)
5. Podajemy z jogurtem przyprawionym pietruszką i czosnkiem.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Sty 20, 2008 3:46 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Kotlety z kaszy jaglanej.

Składniki:
kasza jaglana
płatki owsiane
dowolne kiełki (np. brokuł),
3 łyżki mąki orkiszowej
trochę wody
ulubione przyprawy

Przygotowanie:
Ugotować kaszę jaglaną, płatki owsiane, dodać kiełki, mąkę, trochę wody, przyprawy. Wszystkie składniki wymieszać, formować kotlety i upiec.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Sty 21, 2008 5:20 pm 
Offline
Member
Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Czw Paź 04, 2007 8:05 pm
Postów: 95
Miejscowość: problemy z w
Krem z kaszy jaglanej

Składniki:
kasza jaglana
rodzynki
banan
trochę miodu naturalnego
szczypta soli

Jak zrobić:
Ugotowaną kaszę jaglaną należy zmiksować z rodzynkami, bananem, odrobiną miodem i szczyptą soli.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 103 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności