Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Czw Paź 24, 2019 6:36 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 103 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "B"
PostWysłany: Nie Kwi 27, 2008 4:16 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Mus z łososia

Składniki:
ok. 15 dag fileta z łososia
białko jajka
ok. 3-4 łyżki naturalnego jogurtu
przyprawy, drobno posiekana natka pietruszki

Wykonanie:
Filet z łososia ugotować na parze, zmiksować z jogurtem naturalnym i pianą z białka, następnie wszystko raz jeszcze przegotować w wodnej kąpieli i doprawić do smaku, posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Najlepiej serwować na ciepło, np. z marchewką i brokułami.
Smacznego!


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "B"
PostWysłany: Wto Maj 06, 2008 6:53 am 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
MLEKO MIGDAŁOWE

Migdały są odpowiednie dla wszystkich grup krwi, na dodatek bardzo smaczne, polecam !!!!


Mleko migdałowe znano i używano już w średniowieczu. Mimo że ma lekko orzechowy smak, teksturą przypomina mleko zwierzęce i może go zastąpić we wszelkiego rodzaju potrawach.

Składniki:
2 szklanki migdałów
4 szklanki wody
odrobina soli do smaku

Sposób przyrządzenia:
Migdały sparzyć, obrać ze skórki. W szklanym, czystym naczyniu migdały zalać zimną wodą, odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie migdały odcedzić, dokładnie przez kilka minut płukać w zimnej wodzie. Gdy woda z płukania przestanie być mętna migdały umieścić w mikserze, dodać 4 szklanki zimnej, przegotowanej wody, sól, miksować przy dużych obrotach przez 90 sekund, przefiltrować zawartość. Przechowywać w lodówce w czystym, szczelnie zamykanym słoju.

źródło: >http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/wegetaria%f1skie/mleko-migda%b3owe.html#Scene_1


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "B"
PostWysłany: Sob Maj 10, 2008 7:53 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Omlet z brokułami

Składniki:
1 jajko
ok. 30 dag różyczek brokuła
10 dag łososia pieczonego
olej z pestek winogron (ok. 2 łyżeczki)
oliwa
odrobina octu winnego
sok z cytryny
sól, pieprz do smaku
drobno posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:
Brokuły umyć, wrzucić do wrzącej wody (gotować ok. 6 minut), osączyć z wody, skropić sosem sporządzonym z ok. 3 łyżek oliwy i odrobiny octu.
Jajko roztrzepać, doprawić solą i pieprzem, usmażyć na ok. 2 łyżeczkach oliwy z pestek winogron.
Gotowy omlet wyłożyć na talerz z łososiem i brokułami, posypać natką, skropić sokiem z cytryny.
Smacznego!


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "B"
PostWysłany: Sob Maj 17, 2008 9:33 pm 
Offline
Member
Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Czw Paź 04, 2007 8:05 pm
Postów: 95
Miejscowość: problemy z w
Szparagi z grilla

Szparagi umyć, obrać (jeśli są białe, zielonych nie obieramy), odciąć zdrewniałe końcówki. Ułożyć na folii aluminiowej, lekko posolić, posypać ziołami np. estragonem oraz pieprzem, na końcu posypać wiórkami maślanymi, można też skropić sokiem z cytryny jak ktoś lubi. Tak przygotowane szparagi zawinąć w folię i piec na grillu ok. 10 minut (w czasie pieczenia nie zapomnijmy szparagów obrócić).


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "B"
PostWysłany: Nie Maj 18, 2008 2:40 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
Sałatka z fenkuła i łososia

300 g pieczarek
300 g filetu z łososia
3 fenkuły
kilka liści szpinaku i rukoli
10 ml oliwy
cytryna, sól, pieprz, koperek

Filet z łososia ugotować na parze. Pieczarki i fenkuł pokroić w cienkie plastry, wymieszać sok z cytryny z oliwą, solą i zielem angielskim, skropić fenkuł i wymieszać. Liście szpinaku i rukoli, pieczarki, fenkuł i kawałki ryby ułożyć w salaterce, posypać koperkiem.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "B"
PostWysłany: Śro Maj 21, 2008 6:20 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Szparagi z orzechami i grzybami

Składniki:
? kg białych szparagów
15 dag pieczarek
ok. 2 łyżeczki posiekanych orzechów włoskich
łyżeczka soku cytrynowego
trochę oleju z pestek winogron do smażenia
drobno posiekana natka pietruszki
odrobina cukru, soli, gałki muszkatołowej oraz świeżo zmielonego pieprzu

Sposób przygotowania:
Szparagi cienko obieramy po czym odcinamy zdrewniałe ogonki. Następnie związujemy je w pęczek białą bawełnianą nitką i umieszczamy we wrzącej wodzie z dodatkiem odrobiny soli, cukru oraz soku z cytryny. Najlepiej szparagi gotować w wąskim wysokim garnku w takiej ilości wody, by główki pozostały nie przykryte i gotowały się na parze. Gotujemy je nie dłużej niż 7-8 minut (cienkie zawsze krócej, grube można nieco dłużej).
W międzyczasie myjemy i obieramy pieczarki a następnie kroimy je w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy orzechy, dodajemy pieczarki i smażymy ok. 4-5 minut. Następnie przyprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Na końcu dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i ok. łyżeczkę soku z cytryny.
Ugotowane szparagi odcedzamy, wykładamy na talerze i nakładamy na nie usmażone i przyprawione orzechy oraz pieczarki.
Podejrzewam, że inne grzyby zamiast pieczarek też by się dobrze komponowały.
Smacznego!


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "B"
PostWysłany: Pią Maj 23, 2008 9:22 am 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
PIKANTNY SOS (CHUTNEY) ANANASOWY

Składniki:

1 mała cebula,
2 łyżki oliwy,
1 dojrzały ananas,
2,5 centymetrowy kawałek świeżego imbiru,
sok z 2 cytryn,
1-1,5 szklanki fruktozy lub 1 szklanka brązowego cukru,
? szklanki soku z ananasa,
? szklanki rodzynek.


Wykonanie:

W rondlu podsmażamy na oliwie cebule, aż do zeszklenia, dodajemy pokrojony w kostkę ananas i potarty imbir, gotujemy kilka minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy jeszcze około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Po ostudzeniu możemy podawać na przykład z grillowanym czy gotowany mięsem z indyka.

Smacznego :P

źródło: "Gotuj zgodnie ze swoją grupa krwi"


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "B"
PostWysłany: Sob Maj 24, 2008 2:21 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
SAŁATKA PIECZARKOWA

Składniki:

50 dag drobnych pieczarek,
4 jajka ugotowane na twardo,
3 ząbki czosnku,
1 żółtko3/4 szkl. oleju z pestek winogron lub oliwy,
sok z cytryny,
4 łyżki zielonej pietruszki,
fruktoza lub cukier,
sól, pieprz.

Wykonanie:

Pieczarki oczyścić, skropić sokiem z cytryny. Włożyć do wrzątku, zagotować, odcedzić. Jajka pokroić w kostkę. Czosnek posiekać i ustrzec z solą. Dodać żółtko i mieszając dolewać stopniowo olej. Dodać sok z cytryny, fruktozę lub cukier, sól, pieprz. Na półmisku nakładać pasami składniki tak, by jajka były po środku. Całość polać sosem, udekorować nacią.
Sałatkę podawać ostudzoną.

Smacznego!!!!!!


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "B"
PostWysłany: Nie Maj 25, 2008 10:12 am 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
FASOLKA SZPARAGOWA Z KOPERKIEM

Fasolka szparagowa jest lekkostrawna, bogata w liczne składniki odżywcze.
Zawiera min.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod oraz witaminy: E, K, B1, B2, B6, C.


Składniki

?0,5 kg zielonej fasolki szparagowej,
?duża cebula,
?olej z pestek winogron,
?koperek,
?natka pietruszki,
?sok z cytryny,
?sól, gałka muszkatołowa.

Wykonanie

Fasolkę pokroić ukośnie, ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Na oleju poddusić drobno pokrojoną cebulę, nastepnie włożyć w nią fasolę, wsypać posiekane: koperek i natkę. Dodać trochę gałki muszkatołowej, sok z cytryny do smaku i dusić na silnym ogniu przez około 10 minut.

Smacznego!!!!!!! :) :) :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "B"
PostWysłany: Pon Maj 26, 2008 4:46 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
KWIATY CZARNEGO BZU W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

Przepis Ewy Wachowicz z moją, małą modyfikacją.

Ciasto naleśnikowe:
4 jajka
2 szklanki mąki orkiszowej
1 szklanka mleka(ryżowego lub migdałowego)
ok. 1/2 szklanki wody
olej z pestek winogron
szczypta soli
kwiaty czarnego bzu
cukier puder (fruktoza) do posypania

Pracę zaczynam od dokładnego zmiksowania jajek z fruktozą i szczyptą soli (ciasto robię przy pomocy robota ręcznego z końcówkami do ubijania, dobrze też sprawdza się trzepaczka). Mąkę orkiszową przesiewam i powoli dodaję do masy jajecznej ciągle ubijając, by nie zrobiły się grudki. Gdy całość zgęstnieje, dolewam mleko(ryżowe bądź migdałowe) i dodaję resztę mąki. Na końcu wlewam wodę - dzięki niej reguluję konsystencję ciasta.

Naleśnikową masę odstawiam na 15-30 min. W tym czasie kwiaty bzu czarnego dokładnie myję i osuszam na papierowym ręczniku. Następnie kolejno chwytam każdy kwiatostan za ogonek i maczam w cieście (musi dokładnie oblepić kiść). Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaję trochę mąki. Za gęste rozcieńczam odrobiną wody.

Na patelnię nalewam (olej z pestek winogron) - kwiaty smaży się dłużej niż same naleśniki. Zezłocone placuszki kwiatowe przekładam na talerz i posypuję cukrem pudrem (fruktozą).

źródło:>http://www.wiadomosci24.pl/artykul/z_talerza_ewy_wachowicz_kwiaty_akacji_w_ciescie_nalesnikowym_28926.html

Smacznego!!!!!!! :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "B"
PostWysłany: Wto Maj 27, 2008 6:07 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
SAŁATKA Z BURAKÓW

?1/2 kg buraków
?1 szklanka fasoli "Jaś"
?1 cebulka dymka
?3 ząbki czosnku
?2 łyżki soku z cytryny
?1 łyżka majeranku
?szczypta kminku
?2 goździki
?6 łyżek oliwy
?sól morska, mielona gorczyca, mielona kolendra, kurkuma
?natka pietruszki

Sposób wykonania:

Fasolę moczyć przez parę godzin, ugotować i odcedzić, buraki ugotować i pokroić w plasterki, dymkę posiekać.

Sposób wykonania sosu:

Gorczycę rozetrzeć z sokiem cytrynowym, zmiażdżonym czosnkiem, zmielonymi przyprawami i ziołami, dodając oliwę. Fasolę, buraki i cebulę polać sosem i wymieszać.

http://www.poradnia.pl/podstrony/jedzenie/danie13.html

Smacznego :).


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "B"
PostWysłany: Czw Maj 29, 2008 4:43 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
POR

Dwuletnia roślina zielona z rodziny amarylkowatych pochodząca ze wschodnich wybrzeży Morza Śródziemnego, gdzie znano ją już od przeszło 4,5 tysięcy lat. Starożytni Egipcjanie i Rzymianie bardzo cenili to warzywo. Obecnie pory są rozpowszechnione w całej Europie, również w Polsce, a także w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Roślina ta wyrasta do wysokości 40-90 cm, ma mięsiste liście barwy od jasnozielonej do ciemnozielonej, uformowane u nasady tzw. cebuli. Pory mają duże wartości smakowe i odżywcze. Dlatego polecane są szczególnie dla dzieci i młodzieży oraz osób prowadzących siedzący tryb życia. Są też zasadotwórcze. Do spożycia przeznacza się prawie całe pory, z wyjątkiem piętki i górnych odcinków. Należy jednak pamiętać, że bardziej delikatne są białe części, natomiast zielone są aromatyczniejsze, dzięki zawartości olejków eterycznych. Warzywo to jest szczególnie polecane w leczeniu reumatyzmu, ma działanie moczopędne i wzmaga laktację.
[b]Por zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, fosfor, chlor, karoten, witaminy: E, B1, B2, B6, C, kwas nikotynowy.[/b]>http://medycyna.linia.pl/por.html


SURÓWKA Z PORA I SELERA

Składniki
? seler - 100g
? por - 150g
? oliwa - 15ml
? sok z cytryny - 5ml
? sól do smaku

Sposób przygotowania
1. Selery obrać, sparzyć wrzątkiem, przekroić wydłuż na pół, dokładnie umyć.
2. Selery i pora poszatkować bardzo cienko, posolić, doprawić sokiem z cytryny i oliwą. Wszystko wymieszać i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "B"
PostWysłany: Śro Cze 04, 2008 8:48 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
SELER NACIOWY

Surówka z kalarepy i selera naciowego

? Składniki:
? 1 duża kalarepa,
? 1 pęczek selera naciowego,
? 1/2 pęczka koperku,
? 1 jogurt naturalny,
? sól, ziele angielskie.
* Przygotowanie: kalarepę obierz, pokrój w cienkie słupki, seler naciowy obierz z zewnętrznej skóry, ponieważ jest włóknista, koperek drobno posiekaj.
* Przyrządzanie: w misce wymieszaj wszystkie składniki, dodaj jogurt według gustu, dopraw solą i mielonym zielem angielskim.

Kurczak w winie z selerem

Składniki:
? pierś z kurczaka 2 sztuki
? marchewka 2 sztuki duże
? pietruszka korzeń 1 sztuka mała
? cebula 1 sztuka duża
? wino białe półwytrawne 1 szklanka
? bulion z ziołami i oliwą 1 szklanka
? seler naciowy 2 łodygi
? czosnek 1 ząbek
? posiekana natka pietruszki 0,5 pęczka
? szuszony tymianek 2 łyżki
? liśc laurowy 1
? olej z pestek winogron do smażenia

Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy na pół, marchewkę i pietruszkę kroimy w talarki, seler naciowy obieramy z twardych włókien kroimy nieco drobniej niż marchewkę i pietruszkę, czosnek siekamy drobno. Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy kurczaka, smażymy aż się lekko zrumieni około 5 minut, następnie dodajemy wszystkie warzywa, dusimy około 5-10 minut, wlewamy bulion i wino, dodajemy tymianek, liść laurowy i natkę, dusimy około 25 min aż większość płynu odparuje.
http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/kurczak_w_winie_z_selerem_naciowym/

Smacznego!

Seler naciowy "Géant doré amélioré".
Posiada grube, mięsiste, aromatyczne ogonki liściowe, długości 25-30 cm, liście zielone, błyszczące.

Zawierają witaminy A , C, PP, i witaminy z grupy B, wysoka jest też zawartość soli mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, magnezu, żelaza , miedzi, manganu i cynku. Posiada również olejek eteryczny, dający specyficzny i pikantny smak oraz pobudzający trawienie i apetyt.

Leczniczo stosuje się go w schorzeniach przewodu pokarmowego, wątroby, nerek i w chorobach reumatycznych. Z powodu niskiej wartości kalorycznej (32 kcal na 100 g) produkt poleca się w wielu dietach leczących otyłość.
http://sklep.cnos-vilmorin.pl/go/_info/?id=305


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "B"
PostWysłany: Śro Cze 11, 2008 5:41 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
MUS ANANASOWO-BRZOSKWINIOWY NA WINIE

Składniki:

60 dag owoców-ananasy i brzoskwinie,
2 żółtka kurzego jaja,
2 szklanki wody,
szklanka czerwonego wina,
2/3 szklanki fruktozy,
listki świeżej mięty.

Przygotowanie:

Z wody i fruktozy zrób syrop, ugotuj w nim owoce, przetrzyj je przez sito. Żółtko roztrzep z winem, wlej do gorącej zupy, wymieszaj.
Wlej do talerzy, udekoruj pokrojonymi surowymi owocami, udekoruj listkami mięty.

Smacznego!

źródło: VITA MAGAZYN O ZDROWIU


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re:
PostWysłany: Sob Lip 05, 2008 8:09 am 
Online
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3525
"redi-k W końcu mam chwilkę, by coś tu dorzucić... :) "

Witam - ja też tu wpadłam na chwilkę :)

Nie wiem jaką masz grupę krwi, ale chyba nie B ! Dziękuję za przepisy Wszystkim , bo mam w domu grupę B, ale....

KURCZAK (też KURA rasy cornish), dla krwi grupy B nie są wskazane, należy ich więc według rad dr D'Adamo -UNIKAĆ ! Unikać trzeba też (z tych bardziej popularnych) mięsa wieprzowego, gęsi i kaczek. Inne nie szkodzą...natomiast mięso królika, baranina, jagnięcina (wątróbka cielęca - dla niewydzielaczy B) - działają jak lekarstwo

i dobry ich wpływ na stan zdrowia mogę potwierdzić.

Pozdrawiam Wszystkich

TeSa


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 103 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot], TeSa oraz 1 gość

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności