Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Pon Wrz 16, 2019 2:35 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 103 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "B"
PostWysłany: Sob Lip 05, 2008 11:50 am 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
Witam TeSa, masz rację należy chyba poprosić administratora o usunięcie niestosownych, dla grupy "B", przepisów.
Przyznaję, nie zauważyłam tego błędu, chyba dlatego, że jestem zainteresowana głównie grupą "A" i dla tej grupy staram się zamieszczać przepisy. Dobrze, że to zauważyłaś.

Pozdrawiam.


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "B"
PostWysłany: Czw Lip 17, 2008 3:35 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3501
Witam Wszystkich


A oto mój wierszyk edukacyjny napisany (w sierpniu 2007) specjalnie dla mojej wnuczki. Pozwalam sobie go opublikować tu na tym forum, ponieważ zawarte w nim rady są pożyteczne dla wszystkich właścicieli gr.B dorosłych i dzieci i nie mam nic przeciwko temu, aby wierszyk był wykorzystywany dla własnych celów. Ładnie wygląda wydrukowany na papierze z ramką, sprawdzone. *pomidory są dozwolone dla niewydzielaczy B, ** sok z kapusty należy pić tylko natychmiast po odciśnięciu.


Rady babci dla Gabrysi

Gdy grupę krwi masz B -droga koleżanko,
Pamiętaj o zupie mlecznej na każde śniadanko.
Wiedz też, jakie przetwory są dla Ciebie zdrowe
Zwłaszcza serki i płatki: owsiane, ryżowe.
Jeśli zjeść chcesz bułeczki -tylko grahamowe,
Jeśli jakieś wafelki-to tylko ryżowe.
Pamiętaj, gdy jesz popcorn i różne ciasteczka,
To niedługo już możesz być gruba jak beczka.
Nie zaszkodzi Ci porcja chudej cielęciny,
Ale raczej nie jadaj żadnej wieprzowiny,
Ani kur i kurczaków,ani pomidorów*,
A do tego z nich różnych, jak keczup przetworów.
Jeśli tylko możesz jedz mięsko z królika,
Lecz jeżeli go nie ma, może też być z indyka.
Unikaj słodyczy, lodów, oranżady,
Nie zaszkodzi Ci kostka gorzkiej czekolady.
Uwierz mi, choć na razie jesteś jeszcze mała,
Twego zdrowia bez przerwy strzeże armia cała
Naturalnych zabójców bakterii, wirusów...
Nie znoszą oni coli, niektórych cytrusów...
Surówki z warzyw i owoców za to uwielbiają,
Zwłaszcza, gdy zdrowotne składniki w sobie mają.
W Twej surówce być musi oliwa z oliwek,
Dowolna papryka, czosnek , dużo śliwek,
Żurawina, czereśnie, wiśnie, winogrona,
Koniecznie cebula, pietruszka zielona,
Kawałek marchewki oraz pasternaku,
Banan, arbuz, ananas też dodają smaku.
Wszystko posyp imbirem no i jeszcze curry.
Jedz najczęściej jak możesz sprawdź, to nie są czary.
Jedz też ryby, pij soki z kapusty**, ananasa.
Twoje zdrowie podziwiać będzie cała klasa !
Gdy Twoja armia jest najedzona, każdą bakterię łatwo pokona.
Rozwiązuj krzyżówki, tańcz często i śpiewaj.
Na rower lub rolki -też czasem wyjść trzeba.
Pamiętaj , by nie pić, gdy jesz i odwrotnie.
Popływaj, poszybuj, choć w myślach, na lotni.
Myj ręce, gdy tylko powrócisz do domu.
Graj w szachy i czytaj ten wiersz po kryjomu.
Gdy już zastosujesz te wszystkie me rady,
będziesz na pewno zdrowa do przesady.


Wszystkim życzę zdrowia :)
TeSa


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "B"
PostWysłany: Śro Lip 23, 2008 12:28 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3501
Witam
Krysia napisała:
Cytuj:
TeSa, masz rację należy chyba poprosić administratora o usunięcie niestosownych, dla grupy "B", przepisów. Przyznaję, nie zauważyłam tego błędu, chyba dlatego, że jestem zainteresowana głównie grupą "A" i dla tej grupy staram się zamieszczać przepisy. Dobrze, że to zauważyłaś.


Nic nie szkodzi, nie mylą się tylko ci co nic nie robią...myślę, że umieszczenie Twoich i moich uwag wystarczy.

Stres nas zabija !

Artykuł o takim tytule przeczytałam 10 stycznia 2006r. Artykuł mówił o nowym odkryciu australijskich naukowców z Instytutu Medycznego w Sidney. Ponoć morduje nas białko o nazwie neuropeptyd Y, które jest produkowane przez nasz organizm w gigantycznych ilościach, gdy się denerwujemy. Wynika z tego że musimy dokładać starań, by nie denerwować się byle czym, no i nie denerwować też innych. W/g D'Adamo (w jego książkach jest mowa o kortyzolu) właściciele gr krwi B są bardzo nerwowi (prawie jak właściciele gr krwi A), ale organizm właścicieli gr B potrafi sobie doskonale radzić z rozładowaniem stresu. Denerwują się często i bardzo, ale szybko im ten stan "przechodzi". W celu pozbycia się stresu właściciele grupy krwi B powinni stosować metodę wizualizacji (no i oczywiście dietę zgodną z grupą krwi). Powinni też pamiętać by w stresie nie jadać.

Pozdrawiam Wszystkich :D

TeSa


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "B"
PostWysłany: Śro Sie 06, 2008 3:42 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3501
Witam Wszystkich :D

A oto fragment mówiący o surówce:
Cytuj:
Uwierz mi, choć na razie jesteś jeszcze mała,
Twego zdrowia bez przerwy strzeże armia cała
Naturalnych zabójców bakterii, wirusów...
Nie znoszą oni coli, niektórych cytrusów...
Surówki z warzyw i owoców za to uwielbiają,
Zwłaszcza, gdy zdrowotne składniki w sobie mają.
W Twej surówce być musi oliwa z oliwek,
Dowolna papryka, czosnek , dużo śliwek,
Żurawina, czereśnie, wiśnie, winogrona,
Koniecznie cebula, pietruszka zielona,
Kawałek marchewki oraz pasternaku,
Banan, arbuz, ananas też dodają smaku.
Wszystko posyp imbirem no i jeszcze curry.
Jedz najczęściej jak możesz sprawdź, to nie są czary.


Do surówki dodajemy poza wymienionymi w wierszyku składnikami również kawałki warzyw modyfikujących dotychczasową podatność na choroby właściciela grupy krwi B i tak się składa, że oprócz jarmużu i kapust (włoskiej, białej*, czerwonej*, pekińskiej*) są to warzywa łatwe do zapamiętania, bo na literę grupy B: brokuły, bakłażan*, botwina, brukselka, burak.
Warzywa oznaczone* nie mają tych własności w stosunku do niewydzielaczy B. Może więc uzupełnię wierszyk...

Wszystkim życzę zdrowia :)
TeSa


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "B"
PostWysłany: Sob Sie 09, 2008 5:10 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
GROSZEK ZIELONY Z MIGDAŁAMI

Składniki:

- 1/2 kg zielonego groszku,
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 3-4 dkg płatków migdałowych,
- sól morska,
- sok z cytryny.

Sposób przygotowania :

1) Świeżo wyłuskany groszek wrzucamy do dobrze osolonej, gotującej się wody. Wodę zakwaszamy odrobiną soku z cytryny, dzięki czemu groszek zachowa swą piękną zieloną barwę.

2) Gotujemy na dość ostrym ogniu ok. 10 min. Sprawdzamy po tym czasie, czy jest miękki. Jeśli tak, wylewamy na durszlak.

3) Na patelnię wlewamy olej. Gdy stanie się gorący wrzucamy płatki migdałowe. Mieszamy do lekkiego zrumienienia, co następuje błyskawicznie. W tym momencie na patelnię wrzucamy ugotowany groszek. Całość mieszamy krótko i energicznie. Podajemy jak najszybciej.

Jak podawać?
Oddzielnie jako jarzynę w salaterce. Bezpośrednio na talerzu.

Smacznego :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "B"
PostWysłany: Wto Sie 12, 2008 6:38 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
DORSZ W SOSIE AGRESTOWYM

Składniki:

4 filety z dorsza,
25 dag zielonego agrestu,
5 łyżek oleju z pestek winogron,
6 dag fruktozy (grupa A i wydzielacze grupy B) albo cukru (pozostałe grupy),
1 łyżeczka szczypiorku,
sól morska.

Wykonanie

Filety z dorsza umyć, osuszyć, natrzeć solą.
Owoce agrestu włożyć do garnuszka, dodać 2 łyżki oleju i dusić pod przykryciem. W trakcie duszenia można dodać 5-6 łyżek wody. Powoli podgrzewać dopóki agrest się nie rozpadnie i nie powstanie gęsta masa.
Masę agrestową przetrzeć przez sito, dodać fruktozę (albo cukier) i przyprawić solą morską. Dodać do przecieru agrestowego posiekany szczypiorek i wszystko zmiksować na gładką masę.
Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak i żywy zielony kolor. Po przyrządzeniu nie należy już gotować, bo straci barwę.
Na patelni mocno rozgrzać oliwę. Usmażyć rybę na złoto.
Polać ciepłym sosem agrestowym i posypać szczypiorkiem.

Życzę smacznego!!! :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "B"
PostWysłany: Pią Sie 22, 2008 9:32 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3501
Osoby z grupą krwi B mogą pić większość soków owocowych i warzywnych. Istnieje specjalny napój dla osób z grupą B, który czytelnicy dr D'Adamo nazwali
MEMBROZJA
Oto przepis :
1 łyżeczka oleju lnianego
1 łyżeczka dobrej jakości granulowanej lecytyny
160-220 gramów wybranego soku owocowego.
Lecytyna, enzym wytwarzany zarówno przez zwierzęta jak i rośliny, poprawia własności układu trawiennego i odpornościowego. Membrozja zapewnia wysoki poziom choliny,seriny i etanolaminy-fosforolipidów bardzo ważnych dla grupy B. Napój ten ponoć jest o wiele smaczniejszy niż można to sobie wyobrazić po lekturze przepisu. Lecytyna emulguje i łączy się z olejem, dzięki temu dobrze miesza się z sokiem (przepis i info z książki "Gotuj zgodnie ze swoją grupą krwi").


Życzę smacznego :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "B"
PostWysłany: Nie Sie 24, 2008 7:22 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3501
PIJ MLEKO !
Dla porządku przypomnę, że zgodnie z wiedzą D'Adamo właściciele grupy krwi B, to jedyna grupa mogąca w pełni korzystać z mleka, zarówno chudego jak i pełnego oraz z większości jego przetworów Z przykrością należy tu dodać, że niestety nie należą do nich lody, które u właścicieli grupy krwi B wywołują nienormalne reakcje we krwi. Dla wydzielaczy gr B w/g encyklopedii D'Adamo korzystne jest mleko i. kefir, jogurt , feta, mozzarella, ricotta, twaróg, serek wiejski. Dla całej grupy B zdrowotne jest mleko kozie i ser z tego mleka też. Szkodliwych serów jest niewiele (amerykański i pleśniowy) oraz kilka szkodliwych tylko dla niewydzielaczy (np.cammembert, cheddar, ementalski,parmezan, provolone, szwajcarski)Przypominam o tym, ponieważ prof. Tombak nie sprawdzał pod tym kątem swoich rad. Z doświadczenia mojej rodziny wynika, że i w tym przypadku teoria D'Adamo się potwierdza.

Życzę smacznego :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "B"
PostWysłany: Śro Sie 27, 2008 1:39 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Śro Sie 13, 2008 9:19 am
Postów: 6
"A"


TeSa Twój wierszyk jest cudowny. Powiem Ci, że Twoja rodzina ma super z Tobą, przejmujesz się o każdego, stosując im dietę odpowiednią dla ich grupy krwi, chciałbym mieć kogoś takiego.

Przeczytałam wszystkie widomości na forum o zaletach tej diety jestem pełna podziwu dla Was.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "B"
PostWysłany: Śro Sie 27, 2008 8:00 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3501
Cześć Ilka :)

Miło mi, że Ci się podoba to, co napisałam. Pisząc wierszyki edukacyjne myślałam, że jeśli nie od razu, to może za jakiś czas łatwiej utrwali się w pamięci, co należy wybierać do jedzenia, mając oczywiście wybór, a czego przede wszystkim trzeba unikać. Swojej rodzinie tłumaczę, że nie chodzi o to, by być niewolnikiem jakiejś diety, tylko dać sobie szansę na zdrowie. Moje wnuki lubią słuchać różnych ciekawostek, o których przeczytałam u D'Adamo . Mam nadzieję, że nauka nie pójdzie w las i tej zimy te najbardziej oporne wnuki (wciąż spragnione ciasteczek), też już nie będą chorować. Dwoje ma grupę B i cieszą się mlekiem i serkami. Czasami dostają na raz dwie potrawy (jedną- np.płatki górskie na mleku- dla "naturalnych zabójców" i drugą, niezbyt zdrową, którą bardzo niestety lubią np. kulki z mlekiem). Pozdrawiam :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "B"
PostWysłany: Śro Wrz 03, 2008 7:08 am 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3501
PIECZEŃ Z RÓŻNYCH MIĘS
Dla grupy B korzystne jest mięso baranie, z królika, z kozy, jagnięcina (dziczyzna
też, ale wymaga dłuższego przygotowania przed pieczeniem). Jeśli mamy większą rodzinę i występuje u nas niejedna grupa krwi, zachęcam do upieczenia od czasu do czasu łącznie kawałka cielęciny, baraniny, udźca indyka i części królika. Ilość mięsa zależy od potrzeb. Pieczone mięso można jeść na gorąco i na zimno , jest pyszne z surówką i bez. Mięso po umyciu należy natrzeć ulubionymi przyprawami, ale tak, by nie zatracić prawdziwego smaku dobrego mięsa. Baranina wymaga dodatkowego natarcia czosnkiem. Po tym zabiegu mięso powinno trochę poleżeć w naczyniu do pieczenia nawet do następnego dnia, ale minimum godzinę. Przed wstawieniem do piekarnika mięso podlewam wodą (u mnie wszyscy lubią przyprawę do mięs Delikat , a więc stosując ją nie używam dodatkowej soli). Jeśli czasem korzystam z mięsa mrożonego nie wylewam tego co powstaje po rozmrożeniu. Piekę w temperaturze ok 180 st C przez czas zależny od ilości mięsa. Zazwyczaj jest to ok. 1,5 godziny i jeśli trzeba dopiekam. Kiedyś dodawałam do w/w mięs też kawałek karkówki lub szynki wieprzowej, ale już od dawna tego nie robę (chyba, że na specjalne życzenie). Po upieczeniu otwieram garnek i odwracam upieczone kawałki na drugą stronę, sprawdzając przy tym czy są dostatecznie miękkie. Jeśli nie trzeba dopiec, pozostawiam do ostygnięcia i ...wszyscy już na to czekają (O i B). Pychotka. Takie pieczone mięso jest też alternatywą dla przemysłowych wędlin. Zauważyłam, że lepiej zjeść mniejszy kawałek mięsa z grupy wskazanych niż większy i tańszy z grupy produktów nie sprzyjających naszemu zdrowiu. Proszę nie bać się smaku baraniny i jeśli uda się ją kupić, spróbować. A jagnięcina byłaby pewnie jeszcze lepsza. Wczoraj dowiedziałam się, że w Tesco można kupić mrożone mięso królika, ciekawe, czy te króliki jadły głównie trawę? Można też raz spróbować. Smak mięsa zależy od żywienia zwierzęcia. Czytałam, że świetne w smaku jest mięso zwierząt karmionych pasternakiem, ciekawe, czy ktoś z hodowców o tym wie...30 lat wstecz, jeszcze wiedzieli. Swoją drogą mamy szczęście, że u nas w większości nie ma przemysłowych hodowli. Małym dzieciom z gr B radzę też podawać posiekane mięsko z królika, zupki z tym mięskiem też. Są bardzo lubiane i zdrowotne (nawet bobovita z królikiem).

Smacznego :D

TeSa

Jeśli pomoże Ci moja rada pomyśl o mnie dobrze


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "B"
PostWysłany: Śro Paź 15, 2008 9:58 am 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3501
Zauważyłam, że przedstawiciele grupy krwi B lubią coś podjadać. Zwłaszcza słodycze. D'Adamo zaleca tej grupie jadanie zdrowych przekąsek. Może to być wafel ryżowy lub zdrowotny owoc. Ja uważam, że najlepiej samemu sobie zrobić mieszankę z podsuszonych owoców zdrowotnych (lub chociaż nieszkodliwych) i sięgać po nią kiedy potrzeba, zwłaszcza na wycieczce:
W składzie tej mieszanki powinny się znaleźć :

kawałki ananasa
kawałki banana
żurawiny
rodzynki
figi
śliwki
pestki arbuza
nie wiem czy są dostępne, ale mogłyby być też winogrona i porzeczki

Smacznego :D

TeSa

Jeśli pomoże Ci moja rada pomyśl o mnie dobrze


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "B"
PostWysłany: Śro Paź 15, 2008 11:00 am 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3501
Zapomniałam o jednym bardzo ważnym składniku....
Cytuj:
W składzie mieszanki dla grupy krwi B powinny się znaleźć :
orzechy włoskie
kawałki ananasa
kawałki banana
żurawiny
rodzynki
figi
śliwki
pestki arbuza
nie wiem czy są dostępne, ale mogłyby być też winogrona i porzeczki


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "B"
PostWysłany: Pią Lis 21, 2008 2:39 pm 
Offline
Member
Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Lis 15, 2008 1:40 pm
Postów: 36
Miejscowość: zachodniopomorskie
Surówka z brokuła

Dla grupy krwi: A, B, AB.

Składniki:
1 mały brokuł (surowy)
1 łyżka koperku
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka szczypiorku
2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
2-3 ząbki czosnku
1/2 małego kubeczka jogurtu naturalnego
sól, sok z cytryny do doprawienia

Przygotowanie:
Kroimy drobno brokuł, starając się wybrać miękkie części, nie bierzemy twardego trzonu.
Dodajemy drobno pokrojoną zieleninę, orzechy, jogurt, wygniatamy w prasce czosnek, następnie doprawiamy do smaku. Mieszamy i gotowe :)
Życzę smacznego

_________________
A Rh+


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Przepisy dla grupy krwi "B"
PostWysłany: Czw Lis 27, 2008 7:03 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3501
Kiedy tylko jest okazja jedzmy sardynki :D

Właściciele grupy krwi B mogą z nich "wyciągnąć" dużo składników odżywczych
Cytuj:
filet sardynki w/g D'Adamo zawiera w % RDA: wit. B12 ok. 400%, wapnia -50%, selenu -150%, magnezu-20%.


do poprzedniego postu dodam:
Cytuj:
"kubek" brokułów zawiera w % RDA: wit E ok.15%, A-30%, C-130%, żelaza -15% magnezu-6%, selenu-4%, wapnia- 2%


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 103 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności