Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Czw Mar 28, 2024 3:59 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 105 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Przepisy dla grupy krwi "0"
PostWysłany: Wto Lis 13, 2007 4:08 pm 
Offline
Site Admin
Site Admin
Awatar użytkownika

Dołączenie: Wto Maj 09, 2006 11:02 pm
Postów: 52
Miejscowość: Wroc
Zebrane przepisy dla grupy krwi „0”, skopiowane z wątku "Dieta zgodna z grupą krwi"


„WŁOSKA PASTA” czyli MAKARON ORKISZOWY ZE SZPINAKIEM
Składniki:
  • 1 szpinak mrożony,
  • 20-30 dkg makaronu orkiszowego,
  • 2 duże cebule,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1-2 łyżki oleju z pestek winogron,
przyprawy:
  • sól morska (podobno lepiej przyswajalna niż kamienna, a na pewno dodająca, charakterystycznego dla kuchni śródziemnomorskiej, aromatu),
  • mielone ziele angielskie,
  • mielona kolendra,
  • suszona albo świeża bazylia,
  • kurkuma,
  • sos sojowy
Kroimy cebulę w paski i dusimy na oleju wraz wszystkim przyprawami, za wyjątkiem bazylii i sosu sojowego. Do duszenia dolewamy odrobinę wody. Czosnek siekamy i dodajemy do już lekko zeszklonej cebuli, po minucie wsypujemy mrożony lub świeży szpinak. W przypadku mrożonego potrawa jest gotowa w momencie rozmrożenia szpinaku (świeży trochę dłużej). Na koniec dodajemy bazylii i wspomnianego wcześniej sosu sojowego.
Gotujemy makaron orkiszowy z dodatkiem odrobiny oleju i soli, makaron musi być jędrny, bo w przeciwnym wypadku, po wymieszaniu go ze szpinakiem zrobi się z tego papka, a to umniejszy walorów smakowych przygotowanej potrawy. Wymieszany makaron ze szpinakiem pozostawiamy na 5 minut do tzw. „przegryzienia”.
Sugeruję, żeby szpinak dominował nad ilością makaronu. Smacznego.

Zapiekana wołowina z macierzanką
Składniki:
  • 200 g wołowiny gotowanej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki
  • odrobina suszonej macierzanki
  • 4 pomidory
  • sól, pieprz
  • trochę tartej bułki
Przygotowanie:
Czosnek drobno posiekać, pomidory pokroić na plasterki. Wołowinę pokroić na małe kostki. Foremkę do zapiekania wysmarować oliwą i posypać częścią posiekanego czosnku. Dno foremki wyłożyć połową plasterków pomidorów, które wcześniej należy obsypać pietruszką i lekko oprószyć solą. Następnie na warstwę pomidorów nałożyć pokrojoną wołowinę, posypać macierzanką, czosnkiem, pietruszką, odrobiną soli i pieprzu. Na to nałożyć warstwę pozostałych plasterków pomidorów, posypać resztą pietruszki, czosnku, lekko oprószyć solą. Całość posypać tartą bułką (powierzchnię tej zapiekanki powinno się posypywać oprócz tartej bułki również startym żółtym serem, dlatego grupy które mogą, powinny tak zrobić, ja robię bez sera i też mi smakuje). Piec w gorącym piekarniku ok. 20 min.

Kurczak z ananasem
Składniki:
  • 25 dag piersi z kurczaka
  • strąk papryki czerwonej
  • 15 dag strączków zielonego groszku
  • 1 świeży ananas
  • sos sojowy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mąki
Sposób wykonania:
Strączki groszku i paprykę dokładnie umyć.
Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w słomkę.
Mięso opłukać a następnie pokroic w paski.
Ananas obrać , pociąć na kawałki.
Rozgrzać olej w woku lub na głębokiej patelni, wrzucic paprykę i smażyć 3 minuty. Dodać strączki groszki oraz ananas i smażyć następne 3 minuty. Dodać mięso, dusić jakiś 5 minut, na koniec przyprawić sosem sojowym.
Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody i zagęścić potrawę. Potrawę serwujemy na gorąco.

Sałatka szpinakowa z włoskimi orzechami:
Składniki:
  • 4 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 45 dag liści młodego szpinaku
  • 2 czerwone cebule średniej wielkości
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 10 suszonych pomidorów w oliwie
  • ok. 5 łyżek posiekanej świeżej kolendry
  • sól
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w cienkie krążki, orzechy posiekać na grube kawałki. Pomidory odsączyć i pokroić. Olej podgrzać w rondlu, dodać cebulę, orzechy, pomidory i szpinak, posolić. Podsmażać ok. 1 minutę ciągle mieszając a następnie przełożyć sałatkę do salaterki i udekorować świeżą kolendrą.

Sałatka z fasolki szparagowej i winogron:
Składniki
  • 600 g fasolki szparagowej
  • 300 g winogron
  • sól
Winegret:
  • 1 nieduża szalotka
  • 1 łyżka oleju z włoskich orzechów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka wody, mielony pieprz, sól
Sposób przyrządzenia:
Z fasolki odkroić końce, długie strąki pokrajać na mniejsze części. Zagotować ok. 2,5 l wody, wrzucić fasolkę, posolić. Gotować na dużym ogniu pod przykryciem przez ok. 5-10 minut (młodą fasolkę zawsze gotuje się krócej), następnie wyjąć łyżką cedzakową z gorącej wody, zanurzyć w zimnej wodzie i osączyć na sitku. Umyte winogrona pokroić na połówki.
Winegret – przygotowanie:
obraną szalotkę pokroić na plasterki, następnie miksować przez ok. minutę wraz z olejem z orzechów włoskich, oliwą, sokiem z cytryny, wodą, solą i pieprzem.
Fasolkę oraz winogrona przełożyć do salaterki, skropić winegretem, wymieszać i serwować.
(Uwaga: najlepiej do sałatki nadaje się świeżo zebrana młoda fasolka)

Sałatka z brokułów i fasolki szparagowej
Składniki:
  • 3 różyczki brokułów
  • 250 ml fasolki szparagowej
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól, zmielony pieprz
  • mała fioletowa cebula
  • natka pietruszki do posypania sałatki
Sposób przygotowania:
Brokuły podzielić na drobniejsze kawałki, sparzyć lekko osolonym wrzątkiem, następnie gotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody nie dłużej niż 4 minuty. Po ugotowaniu wyjąć na sito, przelać zimną wodą, osączyć, osuszyć. Cebulę pokroić w piórka. Fasolkę ugotować, osączyć, przełożyć do dużej salaterki i wymieszać z oliwą oraz sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wsypać pokrojoną cebulę, następnie dodać brokuły, skropić niewielką ilością soku z cytryny. Posypać całość natką pietruszki. Sałatka powinna mieć pokojową temperaturę.

Pasta z borowików z oliwą
Składniki:
  • Borowiki
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
Wykonanie:
Borowiki należy oczyścić, umyć, osuszyć i pokrajać na kawałki. Oliwę rozgrzać w rondlu, dodać grzyby i natychmiast je posolić żeby szybciej puściły sok. Dusimy na małym ogniu bez przykrycia aż cały płyn odparuje. Wówczas wyjmujemy grzyby z rondla, przekładamy do blendera i miksujemy na jednolitą, gładką masę. Gotową pastę przekładamy do malutkich uprzednio wyparzonych i osuszonych słoiczków, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 30 min. Pastę tę można wykorzystywać na wiele sposobów, np. można nią przyprawiać sosy lub zupy.

SAŁATKA Z INDYKA I WARZYW
Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • pół papryki zielonej
  • liście sałaty zielonej
  • kiełki brokuła
  • 10 dag pieczonego indyka
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek Extra Virgin
  • 3 drobno posiekane liście szałwi
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
Umyte i oczyszczone warzywa drobno posiekać (zostawić parę liści sałaty do dekoracji). Mięso pokroić na kawałki, wymieszać z warzywami, dodać kiełki. Sałatkę polać oliwą, skropić sokiem z cytryny, doprawić do solą, pieprzem, posypać szałwią.

Pyszne danie z ryb
  • 80 dag filetów rybnych
  • 3 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • kilka ogórków konserwowych lub kiszonych (ok. 20 dag)
  • natka pietruszki
  • 1/4; szklanki oliwy z oliwek
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • łyżka musztardy
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
- Filety dzielimy na części, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy delikatnie solą i wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.
- Czosnek, cebulę, ogórki siekamy w bardzo drobną kosteczkę. Pokrojone składniki dokładnie mieszamy.
- Oliwę mieszamy z koncentratem pomidorowym i musztardą, doprawiamy do smaku.
-Natkę pietruszki drobno siekamy.
- W uprzednio natłuszczonym naczyniu do zapiekania układamy warstwę filetów, na to dajemy mieszankę cebulowo-ogórkową, posypujemy natką, polewamy częścią sosu. Następnie nakładamy kolejna warstwę filetów i ponownie dajemy na to mieszanką cebulowo-ogórkową, posypujemy natką, polewamy częścią sosu i tak w kółko aż wykorzystamy wszystkie filety i resztę produktów. Na koniec całość zalewamy sosem. Przykrywamy folią aluminiowa i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 200 stopni C przez ok. 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i wstawiamy jeszcze do piekarnika na ok. 5 minut

POTRAWKA Z ŁOSOSIA
Składniki:
  • filet z łososia (świeży, niewędzony) – ćwiartka ryby, średniej wielkości (może być więcej)
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duży seler,
  • 2 marchewki duże,
  • 2 pietruszki duże, albo 1 pietruszka i 1 pasternak ( bardziej aromatyczny i słodszy od pietruszki),
  • koniecznie około 2 cm świeżego imbiru, imbir suszony (dodaje pikanterii), bazylia suszona, sól najlepiej morska, sos sojowy tamari , pieprz lub mielone ziele angielskie (to w zależności od posiadanej grupy krwi).
Cebulę, czosnek, pietruszkę, seler, marchewkę kroimy na kawałki, kształt według fantazji, seler można w większą kosteczkę (1cm na 1cm), wtedy będzie udawać ziemniaki. Ogólnie nie należy bardzo jarzyn rozdrabniać, potrawa zyska wtedy na atrakcyjnym wyglądzie. Do jarzyn dodajemy imbir mielony, bazylię, sól, utarty świeży imbir, olej z pestek winogron i niewielką ilość wody. To wszystko dusimy pod przykryciem około 20 minut, pilnując by zawsze w rondlu była woda. Kroimy filet z łososia w kostkę (raczej większą) i dodajemy go do jarzyn już po odstawieniu ich z ognia, doprawiamy sosem tamari i dajemy potrawie odpocząć przez parę minut. Potem pozostaje już delektować się smakiem i czerpać zdrową energię z naszego kulinarnego dzieła.
Można to samo zrobić z dorszem, ale ja wolę łososia, bo daje potrawie wyrazisty smak ryby, co w połączeniu z resztą składników, tworzy dla mnie wyśmienitą całość.
Dla nadania bardziej zwartej konsystencji, można dodać odrobinę mąki orkiszowej.

przepisy z wykorzystaniem ziół:
Łatwy obiad z dodatkiem ziół
  • ok. 100 g ryżu
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan (uwaga! bakłażana musi unikać grupa A)
  • 2 papryki (papryki musi unikać grupa A i AB)
  • 2 pomidory (pomidorów - grupa A i B)
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • zioła: tymianek, oregano
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko.
Warzywa (z wyjątkiem pomidorów) obrać i pokroić w drobna kostkę. Czosnek pociąć w cieniutkie plasterki. Wrzucić na rozgrzaną oliwę, smażyć przez mniej więcej 10 minut. Pomidory sparzyć, pokroić w grubą kostkę, dodać do podsmażonych warzyw. Doprawić do smaku i dusić ok. 20 minut często mieszając. Podawać z ryżem na sypko.
Po dodaniu tymianku (może być zarówno świeży jak i suszony) bakłażan i cukinia wyjątkowo dobrze smakują, polecam!

Spaghetti z wołowiną (na ok. 4 porcje):
  • 40 dag wołowiny mielonej
  • 4 łyżki oleju
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki tartego sera
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
Dodajemy troszeczkę wody i dalej dusimy przez ok. 15 min. mieszając od czasu do czasu. Tak przygotowanym sosem polewamy ugotowany makaron i posypujemy na wierzchu serem.
(Uwaga! Przecier pomidorowy jest zabroniony dla grup A i B, natomiast wołowinę niewskazaną dla grup krwi A oraz AB zastąpić można mielonym mięsem z indyka).

Filet z ziołami
Składniki:
  • 15 dag piersi z kurczaka
  • 2 pomidory
  • 3-4 liście szałwi
  • pieprz, przyprawa do kurczaka
  • 2 plasterki cytryny do dekoracji
Filet natrzeć przyprawą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć liście szałwi, przypiąć do fileta wykałaczkami. Upiec na ruszcie. W międzyczasie pomidory pokroić w kostkę, lekko poddusić i doprawić do smaku. Upieczone filety podawać z pomidorami, całość udekorować plasterkami cytryny.

Makaron z ziołami i z dodatkiem sałatki warzywnej
Składniki:
  • makaron
  • oliwa z oliwek
  • 1 cebula
  • 2-3 liście szałwi
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Oliwę podgrzewamy na patelni, wrzucamy pokrojone liście szałwi i posiekaną cebule. Dusimy kilka minut by aromat szałwi przeszedł do tłuszczu. Tak przygotowanym sosem polewamy makaron, mieszamy, doprawiamy do smaku. Podajemy z ulubioną sałatką warzywną, np.:
Sałatka - składniki:
  • brokuły,
  • kalafior,
  • czerwona papryka,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz,
Przygotowanie:
Kalafior i brokuły gotujemy na parze, pozostawiamy do wystygnięcia. Czerwoną paprykę kroimy na drobne cienkie paseczki. Kalafior i brokuły po przestygnięciu dzielimy na małe części, dodajemy pokrojoną paprykę, całość skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy do smaku.

Koktajl z grejpfruta i ananasa:
Składniki:
  • 1 grejpfrut,
  • 2 krążki ananasa.
Wykonanie:
Wyciskamy sok z grejpfruta, miksujemy ananasa i łączymy go z sokiem. Najlepiej podawać z lodem.

Sok marchewkowo-jabłkowy:
3 średnie marchewki i 2 jabłka należy umyć, obrać i opłukać a następnie wycisnąć przez sokowirówkę. Podawać zaraz po przyrządzeniu, bo dłużej przechowywany traci cenne witaminy.

Pyszny koktajl na upał
SKŁADNIKI
  • 60 ml soku z czerwonych winogron
  • 20 ml soku z wiśni
  • kostki lodu
  • gazowana woda mineralna do uzupełnienia (pozostałe grupy krwi mogą chyba zastąpić ją wodą niegazowaną)
PRZYGOTOWANIE
Należy energicznie wymieszać w shakerze wszystkie składniki (łącznie z kostkami lodu), a następnie uzupełnić wodą mineralną.

Galaretka z pomarańczy
Składniki (dla 8 osób):
  • 1 litr soku z pomarańcz (trzeba wycisnąć sok z ok. 2 kg pomarańcz)
  • 600 ml soku z cytryn (trzeba wycisnąć sok z ok. 1,20 kg cytryn)
  • 4 dag żelatyny
  • 20 dag cukru
  • 3 pomarańcze
  • liście świeżej mięty do dekoracji
  • 1 łyżka likieru Grand Marnier

Wykonanie:
Dokładnie zmieszać: pół litra soku z pomarańczy, pół litra soku z cytryn, 8 dag cukru, żelatynę.
Pozostawić na 20 minut, następnie przelać do garnka, postawić na małym ogniu i mieszać aż żelatyna rozpuści się całkowicie.
Zdjąć z ognia i odstawić w chłodne miejsce.
Pomarańcze obrać, pousuwać białe włókna.
Połowę zimnej galaretki wlać do okrągłej formy i dać do lodówki. Gdy już zesztywnieje, udekorować liśćmi mięty i pomarańczami.
Następnie bardzo wolno wlać resztę galaretki i ponownie dać do lodówki na kilka godzin.
Sos do polania galaretki: pozostałe pół litra soku pomarańczowego i resztę soku z cytryn wlać do małego garnka, dodać resztę cukru i łyżkę Grand Marnier, gotować aż połowa wyparuje i powstanie dosć gęsty sos, wówczas zdjąć z ognia, wystudzić.
Galaretkę wyjmujemy z formy i serwujemy polaną sosem.


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu:
PostWysłany: Czw Lis 15, 2007 5:34 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Mar 23, 2007 9:16 pm
Postów: 113
Miejscowość: nadwaga, stany zapalne, k
Wątróbka z jabłkami

pół kg wątróbki cielęcej
2 kwaśne jabłka
cebula
oliwa
trochę mąki
do przyprawienia: czosnek, majeranek, tymianek, szałwia, posiekana papryczka chili,
odrobina soli i pieprzu

Cebulę pokroić w talarki, zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w cząstki jabłka, dusić pod przykryciem ok. 5 minut. Wątróbkę cielęcą umyć i pokroić w grubą kostkę, obtoczyć w mące. Zdjąć z patelni jabłka i cebulę. Usmażyć wątróbkę (ok. 3-4 minuty z każdej strony), doprawić solą i pieprzem, obłożyć jabłkami i cebulą, następnie doprawić świeżo wyciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, majerankiem, szałwią oraz papryczką chili i podgrzewać jeszcze jakieś 5 minut.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Lis 16, 2007 10:15 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Mar 23, 2007 9:16 pm
Postów: 113
Miejscowość: nadwaga, stany zapalne, k
Łosoś z ziolami

Składniki:
4 duże filety z łososia
zioła: pietruszka bazylia
2 gałązki naci selera
pęczek koperku
3 gałązki tymianku
25 dag masła czosnkowego

Zioła ułożyć w pojemniku do gotowania na parze a na nich filety z łososia.
Dusić 15 minut pod przykryciem.
Po wyjęciu na każdy filet nałożyć plaster masła czosnkowego.
Moja znajoma dodaje jeszcze trochę mięty do ziół, mi osobiście nie smakuje takie połączenie ale niektórzy się zachwycają.


Ostatnio edytowany przez Halina, Wto Lis 20, 2007 7:32 pm, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Lis 20, 2007 7:31 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Mar 23, 2007 9:16 pm
Postów: 113
Miejscowość: nadwaga, stany zapalne, k
Łosoś z cytryną i z ziołami

Składniki:
500 g łososia (filetu)
1 łyżka świeżych lub suszonych ziół: szałwi oraz macierzanki
szczypta bazylii
1 łyżka soku z cytryny
odrobina soli

Sposób przyrządzania:
Rybę skropić sokiem z cytryny, obsypać z obu stron ziołami, ułożyć na folii posmarowanej olejem, zawinąć (na górze zrobić kilka dziurek widelcem). Piec w piekarniku nagrzanym do temp.180st.C przez ok. 20 minut.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Lis 22, 2007 10:13 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Mar 23, 2007 9:16 pm
Postów: 113
Miejscowość: nadwaga, stany zapalne, k
Żurawina z gruszką
pół kg świeżych owoców żurawiny
2 gruszki
1 szklanka cukru
1/4 szklanki wody
odrobina soli

Żurawinę opłukać, wysuszyć. Z cukru i wody zagotować gęsty syrop. Gruszki umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Starte gruszki oraz owoce żurawiny dodać do gęstego syropu. Gotować na małym ogniu w rondelku z nierdzewnej stali, potrząsając rondelkiem do czasu aż owoce żurawiny staną się szkliste, dodać odrobinę soli. Jeszcze gorące od razu nakładać do wyparzonych ciepłych słoiczków i zamknąć wygotowanymi pokrywkami. Obrócić do góry dnem, pozostawić do wystygnięcia.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Lis 27, 2007 3:23 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Mar 23, 2007 9:16 pm
Postów: 113
Miejscowość: nadwaga, stany zapalne, k
Sałatka z orzechów i żurawiny

Składniki :

łyżka owoców żurawiny suszonej
2 marchewki karotki
łyżka pokruszonych orzechów włoskich
pół łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
pół łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
odrobina miodu, szczypta soli

Sposób przygotowania:

Umyte i obrane marchewki zetrzeć na tarce z grubymi otworami, przełożyć do salaterki. Na startą marchew wsypać żurawinę.
Miód rozpuścić w 1 malej łyżeczce przegotowanej wody, połączyć z sokiem z cytryny, dodać odrobinę soli. Tak przygotowanym sosem skropić marchew, następnie całość posypać orzechami i wstawić do lodówki. Przed podaniem wymieszać i posypać pietruszką. Sałatka najlepiej smakuje dobrze schłodzona.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Gru 12, 2007 5:49 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Buraczki z chrzanem

Składniki:
buraki
chrzan tarty
sok z cytryny
Sposób wykonania:
Buraki wyszorować i ugotować (w całości i w skórce) w niesolonej wodzie na małym ogniu (około 60 minut). Gdy już będą miękkie wystudzić i obrać ze skórki, następnie zetrzeć na tarce o drobnych otworach, doprawić chrzanem i sokiem z cytryny do smaku.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Gru 18, 2007 4:05 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
KOMPOT Z SUSZU

Składniki:
25 dag śliwek suszonych (bez pestek)
kawałek cynamonu
25 dag fig
2 łyżki cukru
sok z cytryny
kawałek skórki cytrynowej

Sposób przyrządzenia:
Figi oraz śliwki (osobno) należy zalać zimną wodą i zostawić na noc.
Do śliwek dodać 1 łyżkę cukru, kawałek cynamonu i gotować przez ok. 5 minut, do fig – 1 łyżkę cukru, trochę skórki z cytryny oraz sok z cytryny, również gotować przez 5 minut.
Po tym czasie wyciągnąć cynamon oraz skórkę cytryny i połączyć kompoty.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Gru 19, 2007 5:31 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Mar 23, 2007 9:16 pm
Postów: 113
Miejscowość: nadwaga, stany zapalne, k
Królik gotowany na parze

Do przygotowania tej potrawy potrzebny jest szybkowar

Składniki:
6 kawałków królika
ok. 1,5 kg marchwi
3 cebule
2 liście laurowe
szczypta anyżku
szczypt cynamonu
odrobina soli

Przygotowanie:
Cebule i marchew myjemy obieramy, obrać
Podgrzewamy w szybkowarze ok. 1 litr wody z dodatkiem pokrojonej cebuli oraz szczypty cynamonu i odrobiny soli.
Na sitku do gotowania na parze układamy królika, całe marchewki, anyżek i liście laurowe, wkładamy do szybkowaru i zamykamy szybkowar. Gotujemy na parze przez ok. pół godziny.
Danie jest bardzo lekkostrawne.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Sty 12, 2008 6:21 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Pią Gru 07, 2007 12:21 am
Postów: 39
Miejscowość: Norwegia
W końcu mam chwilkę, by coś tu dorzucić... :) Mam nadzieję, że będzie smakować :

ŁOSOŚ LUB KURCZAK W PIĘCIU SMAKACH

Przyprawa „pięć smaków” własnej roboty
goździki
cynamon (grupa B nie może)
gwiazdki anyżu (grupa AB nie może)
koper włoski
kwiat pieprzowy lub pieprz seczuański lub pieprz biały (ja właściwie nie dodaję, można dodać kurkumę)
imbir (nie jest wymagany i można go pominąć lub dodać mniejszą ilość - np. grupa O)
Wszystkie przyprawy zemleć i wymieszać w równych proporcjach i gotowe :)

Składniki:
łosoś lub pierś z kurczaka (ok pół kilograma)
ryż biały (tyle ile mamy ochoty)
sól, przyprawa „pięć smaków”
groszek cukrowy (ok 100 g)
por (lub cebula w zastępstwie dla np. grupy O)
2-3 marchewki
2 cm świeżego imbiru
oliwa

Sposób wykonania:
Przygotowane mięsko (oprawione, umyte i pokrojone w paski o szer. ok. 3 cm) natrzeć przyprawą „pięć smaków” i oprószyć solą. Przyprawa jest bardzo aromatyczna i ostra, więc trzeba uważać by nie dać za dużo :)
Groszek cukrowy, marchew oraz por (jasna część) pokroić w paseczki ok 5 cm długości. Wymieszać razem ze startym imbirem i niedużą ilością soli. Ugotować ryż.
Mięsko i warzywka można przygotować sobie wcześniej by wszystko się trochę „przegryzło”. Samo smażenie trwa niedługo, a najlepiej smakuje świeżutkie.
Usmażyć łososia lub piersi na niewielkiej ilości oleju, po ich zdjęciu podsmażyć warzywka tak, by pozostały lekko chrupiące (ok 5 min). W wok-u oczywiście nie ma potrzeby zdejmowania. :)
Podawać mięsko ułożone na warzywkach w uprzednio ułożonym okręgu z ryżu. :)

KURCZAK ZE ŚLIWKAMI (można też mięsko indyka lub inne odpowiednie)

Składniki:
kurczak, lub piersi
śliwki
brokuły (można tez dorzucić kalafior, oczywiście z wyjątkiem grupy O)
por (w zastępstwie można cebulę np. dla grupy O)
marchewka
sól, kurkuma,
curry,
oliwa

Sposób wykonania:
Przygotowane mięsko (oprawione, umyte) natrzeć oliwą i posypać solą, kurkumą oraz curry. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pozostawić na pół godziny, po czym piec w nagrzanym piekarniku do czasu aż się zrumieni.
W międzyczasie śliwki jeśli są suszone – namoczyć, po czym przekroić na połówki.. Marchew pokroić w plasterki, por w krążki, brokuły w małe kwiatki (jeśli dodajemy kalafior to też). Warzywka (oprócz pora lub cebuli) sparzyć na sitku.
Wyjąć zrumienione mięsko i dołożyć warzywa i śliwki. Piec jeszcze ok 10 min.

KURCZAK W JABŁKACH (można też mięsko indyka lub inne odpowiednie)

Składniki:

filety, lub cały kurczak
2 ząbki czosnku
2 jabłka
2 łyżki żurawin lub borówek
sól, kurkuma/ziele angielskie,
majeranek,
olej

Sposób wykonania:
Mięsko umyć, osuszyć. Czosnek rozetrzeć z solą i kurkumą/zielem angielskim po czym natrzeć mięsko i po posypaniu majerankiem odstawić na ok 2 godziny. Naczynie posmarować olejem i ułożyć mięsko, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 C. Piec ok. 1 godziny.
Kiedy skórka się zrumieni wystawić i obłożyć połówkami jabłek, wypełnić je borówkami, po czym całość ponownie wstawić do piekarnika na na 20 minut.

Jeszcze to co dorzuciłam jakiś czas temu tylko dla grupy "A", ale tu też powinno pasować :)

KURCZAK W MIODZIE (można też mięsko indyka lub inne odpowiednie)

Składniki:

skrzydełka kurczaka (bez końcówek), udka, lub piersi - co kto ma i lubi
miód,
sól, ziele angielskie,
czosnek,
olej lub oliwa

Sposób wykonania:
Części kurczaka posolić, oprószyć zielem angielskim i wetrzeć wcześniej rozdrobniony czosnek. Można dodać trochę słodkiej papryki lub oregano jak ktoś lubi. Lekko zrumienić na tłuszczu, po czym dodać miód i smażyć/dusić (uwaga może wykipieć ) do momentu gdy mięsko będzie miękkie.
RYBA SMAŻONA

Składniki:

panga lub dorsz
mąka np orkiszowa lub żytnia
sól, kurkuma, ziele angielskie,
cytryna,
olej lub oliwa

Sposób wykonania:
Umyte filety skropić sokiem z cytryny i posolić, tak pozostawić na ok pół godziny. Mąkę (w ilości ok 1-3 łyżki zależy od ilości ryby) wymieszać z kurkumą i zielem angielskim. Pogrzać tłuszcz i wkładać rybkę od razu po obtoczeniu w mące (później może się kleić, z ilościa mąki nie przesadzać ) Upiec.
Można do takiej rybki podsmażyć cebulę w plasterkach dodając czerwoną słodką papryką (przyprawa) i cukrem. Uważać, bo łatwo się przypala.

_________________
Krystyna, grupa krwi "A"

gotuj


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Sty 12, 2008 11:45 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
PLACKI Z RYŻU I BIAŁEJ FASOLI

1. Przygotowujemy równe ilości białej fasoli, ryż moczymy przez noc w wodzie, fasolę gotujemy do miękkości.
2. Fasolę i ryż mielimy w mikserze, dodajemy wody do uzyskania konsystencji ciasta na placki ziemniaczane.
3. Przyprawiamy solą, przyprawami indyjskimi cury, kurkumą.
4. Smażymy na patelni z olejem z pestek winogron (ze względu na jego wysoka temperaturę palenia)
5. Podajemy z jogurtem przyprawionym pietruszką i czosnkiem.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Sty 20, 2008 3:47 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Kotlety z kaszy jaglanej

Składniki:
kasza jaglana
płatki owsiane
dowolne kiełki (np. brokuł),
3 łyżki mąki orkiszowej
trochę wody
ulubione przyprawy

Przygotowanie:
Ugotować kaszę jaglaną, płatki owsiane, dodać kiełki, mąkę, trochę wody, przyprawy. Wszystkie składniki wymieszać, formować kotlety i upiec.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Sty 21, 2008 5:21 pm 
Offline
Member
Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Czw Paź 04, 2007 8:05 pm
Postów: 95
Miejscowość: problemy z w
Krem z kaszy jaglanej

Składniki:
kasza jaglana
rodzynki
banan
trochę miodu naturalnego
szczypta soli

Jak zrobić:
Ugotowaną kaszę jaglaną należy zmiksować z rodzynkami, bananem, odrobiną miodem i szczyptą soli.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Sty 24, 2008 9:09 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Mar 23, 2007 9:16 pm
Postów: 113
Miejscowość: nadwaga, stany zapalne, k
OMLET ZE SZPINAKIEM

Składniki:
1 duże jajko
trochę szpinaku
trochę sera feta
odrobina masła
olej do smażenia
sól, przyprawy
natka pietruszki do posypania omleta


Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić, odcisnąć na sicie. W rondlu rozgrzać odrobinę masła, dodać szpinak, dusić przez parę minut. Dodać rozgnieciony, miękki ser. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać. Razem chwilę poddusić.

Jajko umyć, sparzyć, wybić i ubijać tak aby stało się puszyste, doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej, gdy olej jest już rozgrzany wlać jajko rozlewając je po całej powierzchni patelni.
Następnie posmarować omlet ciepłą masą szpinakową. Złożyć na pół i zsunąć na talerz. Posypać posiekaną natką pietruszki.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Sty 28, 2008 9:47 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Keks z kaszy jaglanej

Składniki:
szklanka kaszy jaglanej
ok. 3 łyżki sproszkowanego korzeni lukrecji (można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepie zielarskim)
1/3 szklanki płatków owsianych
ok. 2 duże łyżki migdałów
ok. 2 łyżki rodzynek
ok. 2 łyżki moreli suszonych
ok. 2 łyżki śliwek suszonych

Przygotowanie:

Wywar z lukrecji:
3 łyżki sproszkowanego korzenia lukrecji zalać zimną wodą (ok. 2 szklanki) na noc i następnego dnia gotować na małym ogniu przez 20 minut. Po przecedzeniu można przechowywać w szklanym naczyniu w lodówce przez kilka dni. Sproszkowany korzeń można również gotować bezpośrednio, bez uprzedniego namaczania, jednak wówczas należy gotować trochę dłużej.
Keks :
Bakalie kroimy w drobną kostkę.
Kaszę jaglaną gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem ok. 2 łyżek wywaru z lukrecji (na 1 szklankę kaszy dajemy ok. 2,5 szklanki wody; po ugotowaniu kasza powinna mieć konsystencje ‘rozgotowaną’).
Ugotowaną kaszę wymieszać z płatkami owsianymi oraz pokrojonymi bakaliami. Masę nakładać do wysmarowanych tłuszczem foremek.
Piec w piekarniku ok.30 minut.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 105 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności