Naprawdę nie wiem co TOBIE powiedzieć - stwierdzasz , że masz gr.kr. A a jednocześnie nie lubisz warzyw i owoców - ciekawe choć nie pierwszy raz się z tym spotkałem. Dodatkowo ta choroba.
Na śniadanie możesz spróbować ( jeżeli przewiduje to Twoja dieta przy tej chorobie , jeżeli nie to niech to będą takie produkty zbożowe , które możesz np.: makarony. )
Płatki namoczyć na noc lub przez ok. 8 - 10 godz.- w stosunku 2:1.
(Namoczenie uaktywnia enzym rozkładającą kwas fitynowy znajdujący się w ziarnie. Kwas fitynowy wiąże wapń, magnez, żelazo i cynk w przewodzie pokarmowym, uniemożliwiając ich wchłanianie) .Rano tylko krótko zgotujesz , przykryj i już gotowe. Możesz przejść do innych czynności .
Po kilkunastu minutach możesz dodać do tego jakieś owoce suszone ( jeżeli pozwalają Tobie na to możliwości finansowe to najlepsze są nie konserwowane chemicznie dostępne w sklepach zielarskich lub innych z podobną żywnością ) lub surowe oraz SIEMIE LNIANE ( 1 - 2 ŁYŻKI) ALE ZMIELONE W MŁYNKU BEZPOŚREDNI PRZED SPOŻYCIEM - KW.TŁUSZCZOWE ZAWARTE W TYCH NASIONACH BARDZO SZYBKO SIĘ UTLENIAJĄ.
Również możesz dodać wskazane dla twojej grupy krwi orzechy lub inne , których nie musisz unikać a lubisz oraz kefir lub jogurt - oczywiście jeżeli lubisz - pamiętaj zęby nie był bezpośrednio z lodówki - powinien być lekko ogrzany !!! np.: wkładasz kubek z jogurtem do graczka z ciepłą lub gorącą wodą na kilka chwil - poeksperymentuj z temperaturami ( co kilka chwil pomieszaj. )
Jeżeli nie lubisz płatków owsianych możesz spróbować innych : żytnich ,jęczmiennych , orkiszowych , kukurydzianych ( ALE NIE TYCH KOMERCYJNYCH !!!)
Także możesz zmielić siemie lniane 1-2 łyżki dodać odrobinę ciepłej wody tak aby powstało smarowidło i nakładać na pieczywo wskazane dla Twojej gr. kr.lub wafle ryżowe i dodać dobrej jakości miód oraz suszone owoce.jeżeli , również możesz zmielić nasiona sezamu - i powstanie bardzo ciekawa pasta .
Dr .ADAMO w ENCYKLOPEDII ZDROWIA- Jedz zgodnie ze swoją gr. krwi, przy Twojej chorobie zaleca ( str. 322 ):
"Protokoły stosowane przy gr. kr. A" ( czyli tak jak postępuje z pacjentami w swojej klinice ) :
1. WSPOMAGAJĄCY ZDROWIE JELIT - okres stosowania 4 tygodnie( str.377) :
Kwercyna , 500 mg: 1 kapsułka z posiłkami
Olej z nasion czarnej porzeczki , kapsułki , 500 mg: 2-3 kapsułki dziennie
Aloe vera , 200 mg: 1 kapsułka podczas posiłków
Proszek z topinabura ,( helianthus tuberosus ) , 750mg: 1 kaps. 2 razy dziennie
Proszek z cykorii ( cichorium intybus) , 400 mg: 1 kapsułka 2 razy dziennie
Korzeń łopionu , herbatka 1- 3 filiżanki dziennie
2.WSPOMAGAJĄCY ZDR. ŻoŁĄDKA - okr, stos.: 4 tyg. (str.379)
Brodaczka ( porost - usnea barbata ) , wyciąg alkoholowy : 7-10 kropel na ciepłą wodę pred posiłkami
Goryczka żółta (Gentiana lutea) wyciąg alkoholowy; % kropel na ciepłą wodę przed posiłkami
Natrium carbonicum ( 6c )- homeopatczna sól ustrojowa); 2- 5 tabletek między posiłkami
3.PRZECIWSTRESOWY :
Rumianek (Matricaria chamomilla ) , wyciąg alkoholowy : 25 kropel na ciepłą wode 2 lub 3 razy dziennie
Bakopa drobnolistan (bacopa monnieri ) 200 mg: 1-2 kapsułki 2 razy dziennie
Avena sativa 750 mg: 1-2 kapsułki 2 razy dziennie
Tulasi , Holy Basil ( Ocium sanctum ) wyciąg z liści , 50 mg; 1-2 kapsułki 2 razy dziennie
Boerhaavia diffusa , 250 mg: 1-2 kapsułki 2 razy dziennie
Joga lub taichi : 22 - 30 mkin 5 razy tygodniowo.
Oczywiście w Polsce nie zakupisz niektórych ziół ale inne z pewnością tak ale nie musisz się sztywno trzymać podanych protokołów - DOSTOSUJ JE DO SWOICH MOŻLIWOŚCI - najważniejszy jest nr1 i jeżeli się postarasz to znajdziesz wszystkie wymienione zioła jeżeli nie w postaci kapsułek to na pewno innej.
Jeżeli nie lubisz owoców to możesz spróbować robić z nich miksy owocowe na bazie dobrej wody mineralnej spróbuj różnych proporcji - mnogość kombinacji .
a może coś takiego będzie Tobie odpowiadać , zaglądnij tutaj :
http://www.surawka.republika.pl/rawf1.htm
Nie wiem jaka może być przyczyna ,że nie lubisz surówek ale możesz spróbować miksować warzywa w różnych kombinacjach ( potrzebny dobry elektryczny rozdrabniacz lub mikser) dodawać ziół , przypraw z rozwagą i BARDZO DOBRĄ GATUNKOWO oliwę z oliwek odrobinę soli kamiennej i ogrzać surówki do ok.40 st. C - może taki sposób zachęci Ciebie do ich spożywania.
Możesz tez zwrócić uwagę na to czy pijesz dobrą wodę , przebywasz na świeżym powietrzu : las i CZY DOBRZE SIĘ WYSYPIASZ oraz jakie masz nastawienie do otoczenia.
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY