WITAM
Niestety ale większość ludzi ma rozregulowaną florę bakteryjną przewodu pokarmowego ( i nie tylko ) i właśnie dobroczynne bakterie powinny być uzupełniane - szereg przyczyn z odżywianie na czele.
OCZYWIŚCIE WYKORZYSTUJE TO SKRZĘTNIE PRZEMYSŁ MLECZARSKI wymyślając co chwila tzw.: produkty "nowe generacji" i wciskając KOMERCYJNY chłam "świadomym konsumentom ".
Na pierwszej stronie tego tematu pisałem jak wykonać samemu probiotyk z kapusty zawierający kilka BILIONÓW DOBROCZYNNYCH BAKTERII W PORCJI - REJUVELAC.
Innym probiotykiem , który można wykonać samemu to Rejuvelac z nasion pszenicy - inaczej kiszony napój pszenny - jest to niedrogie źródło przyjaznych bakterii, wspomagających tworzenie zdrowej flory jelitowej
Sposób przygotowania :
2 szklanki ziaren pszenicy
1litr wody
Należy namoczyć 2 filiżanki ziaren pszenicy przez 1 dzień.
Wylać wodę . Najlepiej nadają się do tego miękkie , białe ziarna pszenicy.
wypłukać ziarna i namoczyć ponownie w słoiku zawierającym ok. 1 litra wody.
Przykryć słoik ściereczka lub taca do kiełkowania i odstawić na 2 dni .
odlać gotowy Rejuvelac.
Do pozostałej pszenicy dodać 1 litr wody.
Dzień później odlać kolejną partię Rej.
( Ziarna pszenicy można przeznaczyć na kompost.)
Jeżeli ktoś chce stosować Rej. regularnie to należny zacząć moczenie następnej porcji pszenicy aby zrobić świeży Rej.
Wydajność to ok. 4 filiżanki
Rej. jest w smaku lekko kwaśny , podobny do serwatki. Jeżeli jest zbyt kwaśny , skrócić czas fermentowania a gdy smak jest nieprzyjemny to wyrzucić go - zdarz się czasem , gdy fermentacja przebiega zbyt długo lub gdy pszenica jest złej jakości.
Rej . powstaje szybciej podczas ciepłej pogody.
Po zrobieniu powinien być przechowywany w lodówce
Aby zrobić bardziej kwaśny napój , po przygotowaniu pierwszej partii należy wstawić rej. do lodówki , a pszenicę pozostawić w słoiku. Z każdym razem, kiedy odlewa się napój, ponownie napełniaj słoik.
Rejuvelac można przechowywać kilka tygodni.
Rej. używa się jako płynu - bazy do sporządzania jogurtów (np.z nasion owsa itd.) , dressingów , zup ,sosów. Jeżeli ktoś wypieka chleb to może wykorzystać go jako naturalny zaczyn na chleb. Można nim zastąpić zakwas w przepisie na chleb na zakwasie.
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY