Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Śro Kwi 24, 2024 11:39 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Kiszonki - wolno czy nie wolno?
PostWysłany: Czw Sty 01, 2009 2:44 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Czw Gru 04, 2008 10:13 pm
Postów: 40
Na wszystkie dni Nowego Roku
Życzę Wam wiary w sercu i światła w mroku.
Obyście jednym krokiem mijali przeszkody,
Byście czuli się silni i wiecznie młodzi


Życzy wszystkim Natura


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: Re: Kiszonki - wolno czy nie wolno?
PostWysłany: Nie Mar 08, 2009 3:58 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Pią Maj 09, 2008 10:28 am
Postów: 247
WITAM :o

Niestety ale większość ludzi ma rozregulowaną florę bakteryjną przewodu pokarmowego ( i nie tylko ) i właśnie dobroczynne bakterie powinny być uzupełniane - szereg przyczyn z odżywianie na czele.

OCZYWIŚCIE WYKORZYSTUJE TO SKRZĘTNIE PRZEMYSŁ MLECZARSKI wymyślając co chwila tzw.: produkty "nowe generacji" i wciskając KOMERCYJNY chłam "świadomym konsumentom ".

Na pierwszej stronie tego tematu pisałem jak wykonać samemu probiotyk z kapusty zawierający kilka BILIONÓW DOBROCZYNNYCH BAKTERII W PORCJI - REJUVELAC.

Innym probiotykiem , który można wykonać samemu to Rejuvelac z nasion pszenicy - inaczej kiszony napój pszenny - jest to niedrogie źródło przyjaznych bakterii, wspomagających tworzenie zdrowej flory jelitowej

Sposób przygotowania :
2 szklanki ziaren pszenicy
1litr wody

Należy namoczyć 2 filiżanki ziaren pszenicy przez 1 dzień.
Wylać wodę . Najlepiej nadają się do tego miękkie , białe ziarna pszenicy.
wypłukać ziarna i namoczyć ponownie w słoiku zawierającym ok. 1 litra wody.
Przykryć słoik ściereczka lub taca do kiełkowania i odstawić na 2 dni .
odlać gotowy Rejuvelac.
Do pozostałej pszenicy dodać 1 litr wody.
Dzień później odlać kolejną partię Rej.
( Ziarna pszenicy można przeznaczyć na kompost.)
Jeżeli ktoś chce stosować Rej. regularnie to należny zacząć moczenie następnej porcji pszenicy aby zrobić świeży Rej.

Wydajność to ok. 4 filiżanki

Rej. jest w smaku lekko kwaśny , podobny do serwatki. Jeżeli jest zbyt kwaśny , skrócić czas fermentowania a gdy smak jest nieprzyjemny to wyrzucić go - zdarz się czasem , gdy fermentacja przebiega zbyt długo lub gdy pszenica jest złej jakości.
Rej . powstaje szybciej podczas ciepłej pogody.
Po zrobieniu powinien być przechowywany w lodówce

Aby zrobić bardziej kwaśny napój , po przygotowaniu pierwszej partii należy wstawić rej. do lodówki , a pszenicę pozostawić w słoiku. Z każdym razem, kiedy odlewa się napój, ponownie napełniaj słoik.
Rejuvelac można przechowywać kilka tygodni.

Rej. używa się jako płynu - bazy do sporządzania jogurtów (np.z nasion owsa itd.) , dressingów , zup ,sosów. Jeżeli ktoś wypieka chleb to może wykorzystać go jako naturalny zaczyn na chleb. Można nim zastąpić zakwas w przepisie na chleb na zakwasie.

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :o


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 19 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności