Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Wto Kwi 23, 2024 3:10 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Kiszonki - wolno czy nie wolno?
PostWysłany: Sob Gru 13, 2008 7:52 am 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3942
Witam :D
Ja doszłam do takich samych wniosków, jak Natura :D
W uzupełnieniu dodam, że wpisując dziś w google: substancje konserwujące E , możemy poznać wszystkie nazwy i symbole stosowanych powszechnie konserwantów (i nie tylko). Przy czym jest to stan aktualny na 2001r. Szkoda , że na tej liście nie ma uzupełnienia, jakie mają one własności niepożądane. A może gdzieś jest i ta informacja, trzeba poszukać (ja taką listę, już wprawdzie zdezaktualizowaną, bo pochodzi z dawnych czasów mam). Pozdrawiam :D


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: Re: Kiszonki - wolno czy nie wolno?
PostWysłany: Sob Gru 13, 2008 10:34 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Czw Gru 04, 2008 10:13 pm
Postów: 40
Witam
TeSa podaje link: http://zdrowo.info.pl/e-dodatki.html
Dane z 2006 roku.
Najprościej byłoby nie jeść aby żyć :cry:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Kiszonki - wolno czy nie wolno?
PostWysłany: Sob Gru 13, 2008 11:02 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3942
Dzięki Naturo za info :D

Na pewno skorzystam, inni pewnie też. W którejś z książek D'Adamo niedawno czytałam, że naukowcy już nie podchodzą tak kategorycznie do niektórych "trucizn", twierdzą, że niektóre środki konserwujące, spożywane w małych ilościach, są nawet pozytywne dla organizmu. Jak ponownie się na to natknę, to napiszę, gdzie jest takie pocieszenie...Pozdrawiam :D


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Kiszonki - wolno czy nie wolno?
PostWysłany: Sob Gru 13, 2008 11:11 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Sob Lis 29, 2008 10:20 pm
Postów: 244
Przecież niektóre E to przeciwutleniacze jak wit C,E prowitaminy jak karoten, nie wszystko E złe jak je malują:)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Kiszonki - wolno czy nie wolno?
PostWysłany: Śro Gru 17, 2008 12:47 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Pią Maj 09, 2008 10:28 am
Postów: 247
WITAM!!! :o

Tutaj znajdziecie przydatna stronkę o e- dodatkach do żywności i nie tylko ( można zadać pytanie w j. ang. ) :

http://www.food-info.net/pl/index.htm

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :o


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Kiszonki - wolno czy nie wolno?
PostWysłany: Sob Gru 20, 2008 12:17 am 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Czw Gru 04, 2008 10:13 pm
Postów: 40
amanis napisał(a):
Przecież niektóre E to przeciwutleniacze jak wit C,E prowitaminy jak karoten, nie wszystko E złe jak je malują:)

W tej postaci wymienione przeciwutleniacze magą mieć małe znaczenie a może nawet żadne. Na to aby cokolwiek zostało przez organizm przyjęte czyli przyswojone musi być podane we właściwym składzie. Znam przypadki,że osoby z grupą A całe życie jadły ser i piły mleko krowie, a po 30 latach okazywało się,że mają ostoroporozę, tak więc wapń zawarty w tych produktach nie był przyswajany przez ich organizm. Czy zastanowiliscie się dlaczego w większości produktach znajdują sie przeciwutleniacze?. Skoro żywność jest właściwa po co dawać przeciwutleniacze?. Pozdrawiam :lol:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Kiszonki - wolno czy nie wolno?
PostWysłany: Sob Gru 20, 2008 12:52 am 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Sob Lis 29, 2008 10:20 pm
Postów: 244
Po to żeby się nie zepsuła, nie utleniła. Przedłuża się zdatność do spożycia. Jeśli dodamy do soku np. wit C to na powietrzu najpierw utleni się ta witamina(swoją drogą wit C utlenia się do .... wit C:), a tak poważniej to przechodzi z formy zredukowanej do utlenionej i te dwie formy razem to dopiero wit C ) a potem jak już cała wit się utleni zacznie utleniać jakiś składnik soku np podatna glukoza. Po co się to robi? A po co trzyma się żywność w lodówce?
Sama dieta nie uchroni przed osteoporozą, osteoporoza często wynika również z niedoborów wapnia, którego w codziennej diecie Polacy jedzą stanowczo za mało,ale jednak częściej z zaburzeń hormonalnych(np. okres menopauzalny) i samo dostarczanie wapnia nie poprawi sytuacji.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Kiszonki - wolno czy nie wolno?
PostWysłany: Sob Gru 20, 2008 5:46 am 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Czw Gru 04, 2008 10:13 pm
Postów: 40
Są inne naturalne konserwacji i przedłużania terminu ważności produktów spożywczych.
No właśnie ? czym są przeciwutleniacze zwane inaczej antyoksydantami
Przeciwutleniacze to związki, które zapobiegają lub opóźniają proces utleniania wiązań chemicznych danej substancji . Dodatkowym warunkiem do spełnienia pełnej definicji przeciwutleniacza jest to, że antyoksydant musi być w stężeniu niższym niż substancja utleniana. Czyli nie można bez ograniczeń zażywać suplementów diety w postaci kapsułek witaminowych lub produktów bogatych w witaminy rozpuszczalnych w tłuszczach, gdyż można przedawkować. Witaminy znajdują się w różnych produktach i są z tych produktów najlepiej przyswajalne np. karoten w marchewce, Wit C cytryna, brokuł itd.,
Teraz przybliżę ci pojęcie ?wolnych rodników?, które wymagają? zastosowania przeciwutleniaczy
Wolne rodniki ? bardzo ?towarzyskie? związki
Wolne rodniki są bardzo ?towarzyskie? i lubią podłączać swoje wolne elektrony, dzięki czemu uzyskują stabilność chemiczną. Zjawisko to jest właśnie utlenianiem zwane inaczej oksydacją. Czas życia wolnego rodnika jest bardzo krótki, dlatego też bardzo szybką wyrządza szkody. Skutkiem tego są uszkodzenia komórek ciała, materiału genetycznego i inne. Wolne rodniki powstają m.in. w wyniku stresu, w wyniku zanieczyszczenia środowiska (np. spaliny samochodowe, zanieczyszczenia przemysłowe, dym tytoniowy), podczas intensywnego wysiłku fizycznego, przy nadużywaniu leków i w wielu innych sytuacjach. Warto także wiedzieć, że wolne rodniki zawsze naturalnie powstają w organizmie. Ważne jest natomiast, aby równowaga pomiędzy nimi, a przeciwutleniaczami nie została zachwiana. Przykładowo podczas wypalenia jednego papierosa powstaje w organizmie około 100 000 000 000 wolnych rodników, czyli palacze będą potrzebowali więcej przeciwutleniaczy w swojej codziennej diecie. Uważa się, że nadmiar wolnych rodników przyczynia się do powstawania ponad 75 różnych chorób i schorzeń.
cd..


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Kiszonki - wolno czy nie wolno?
PostWysłany: Sob Gru 20, 2008 5:47 am 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Czw Gru 04, 2008 10:13 pm
Postów: 40
Antyoksydanty dostarczone z pożywieniem wspomagają naturalne mechanizmy ochronne organizmu pozwalające zachować odpowiednią równowagę. Dlatego też są bardzo ważnym elementem codziennej diety. Do najpowszechniejszych przeciwutleniaczy należą witaminy m.in. witamina A, beta ? karoten, witamina E, witamina C. Składniki mineralne takie jak np. selen oraz inne związki czynne ? przykładowo polifenole, a szczególnie katechiny także wykazują działanie silnie przeciwutleniające. Witaminy i składniki mineralne znajdziemy przede wszystkim w świeżych owocach, warzywach i orzechach. Z kolei związki polifenolowe występują głównie w czerwonym winie i herbacie.

Urozmaicanie codziennej diety jest bardzo ważne, gdyż niektóre antyoksydanty działają tylko w parach. Przykładowo witamina C będzie skutecznie zwalczała reakcje wolnorodnikowe w połączeniu z odpowiednią podażą witaminy E. Czyli sałatkę ze świeżych warzyw bogatą w witaminę C trzeba polać olejem roślinnym, który jest z kolei bardzo dobrym źródłem witaminy E.
Czyli wniosek jest jeden, skoro ?produkujemy? tak skażone środowisko i żywność trzeba czymś to naprawiać. Chociaż osobiście uważam, że ta naprawa wcale nam dobre nam nie wychodzi, gdyż jesteśmy "zasypywani" coraz nowszymi chorobami z którymi nie umiemy walczyć . Nie chcę dodawać, że większość z nich nie ma nawet medycznego określenia. 8O


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Kiszonki - wolno czy nie wolno?
PostWysłany: Sob Gru 20, 2008 6:03 am 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Czw Gru 04, 2008 10:13 pm
Postów: 40
A tu przedstawię taka króciutką informację dla dobra innych formułowiczów:

Przeciwutleniacze te świetne witaminki i inne suplementy
Proszę zwrócić uwagę, że skutki spożywania nie ujete są jako stwierdzenie lecz domniemanie-czyli nikt nie wie jakie maja właściwie skutki na organizm człowieka
E300
Kwas L-askorbinowy, witamina C; przeciwutleniacz; syntetycznie wytwarzana substancja o aktywności witaminy C; ze względów technologicznych coraz częściej stosowany w przemyśle spożywczym; przy ciągłym przedawkowywaniu (kilka gram dziennie) może przyczyniać się do powstawania kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu; uważany za nieszkodliwy.

E301
Askorbinian sodu, sól sodowa kwasu askorbinowego; przeciwutleniacz; syntetyczny; przy ciągłym przedawkowywaniu (kilka gram dziennie) może przyczyniać się do powstawania kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu; uważany za nieszkodliwy.

E302
Askorbinian wapnia, sól wapniowa kwasu askorbinowego; przeciwutleniacz; syntetyczny; przy ciągłym przedawkowywaniu (kilka gram dziennie) może przyczyniać się do powstawania kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu; uważany za nieszkodliwy.

E304
Kwas palmitynowy, palmitynian askrobylu; pochodna witaminy C; przeciwutleniacz; syntetyczny; przy ciągłym przedawkowywaniu (kilka gram dziennie) może przyczyniać się do powstawania kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu; uważany za nieszkodliwy.

E306
Witamina E; przeciwutleniacz naturalny, otrzymywany z olejów roślinnych. Tylko w przypadku nadmiernego spożycia preparatów zawierających witaminę E istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania, co może niekorzystnie oddziaływać na stan zdrowia. Uważane za nieszkodliwe.

E307
?-tokoferol; syntetycznie produkowana witamina E; przeciwutleniacz i substancja wzbogacająca. Tylko w przypadku nadmiernego spożycia preparatów zawierających witaminę E istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania, co może niekorzystnie oddziaływać na stan zdrowia. Uważane za nieszkodliwe.

E308
?-tokoferol; syntetycznie produkowana witamina E. Tylko w przypadku nadmiernego spożycia preparatów zawierających witaminę E istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania, co może niekorzystnie oddziaływać na stan zdrowia. Uważane za nieszkodliwe.

E309
?-tokoferol; syntetycznie produkowana witamina E. Tylko w przypadku nadmiernego spożycia preparatów zawierających witaminę E istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania, co może niekorzystnie oddziaływać na stan zdrowia. Uważane za nieszkodliwe.

E310
Galusan propylowy; przeciwutleniacz; syntetyczny. Istnieje podejrzenie, że substancja ta utrudnia wchłanianie żelaza. Wszystkie galusany podejrzewane są o możliwość wywoływania alergii. Powoduje wysypki.

E311
Galusan oktylu; przeciwutleniacz; syntetyczny. Istnieje podejrzenie, że substancja ta utrudnia wchłanianie żelaza. Wszystkie galusany podejrzewane są o możliwość wywoływania alergii. Powoduje wysypki.

E312
Galusan dodecylu; przeciwutleniacz; syntetyczny. Istnieje podejrzenie, że substancja ta utrudnia wchłanianie żelaza. Wszystkie galusany podejrzewane są o możliwość wywoływania alergii. Powoduje wysypki.

E320
BHA, Butylowany hydroksyanizol, Antracine 12, Embanox, Nipantiox 1-F; przeciwutleniacz; syntetyczny. W dużych dawkach powoduje zaburzenia pracy wątroby i powstawanie wrzodów dwunastnicy. Przy przyjmowaniu dużych dawek możliwe jest odkładanie się w organizmie. BHA podejrzewany jest o możliwość wywoływania alergii. Odradza się częste spożywanie. Zwiększa poziom cholesterolu. W wielu krajach jest niedozwolony w produktach dla dzieci.

E321
BHT, Butylowany hydroksytoluen, Impruvol; Syntetycznie produkowany przeciwutleniacz. przeciwutleniacz; syntetyczny. W dużych dawkach powoduje zaburzenia pracy wątroby i powstawanie wrzodów dwunastnicy. Przy przyjmowaniu dużych dawek możliwe jest odkładanie się w organizmie. BHT podejrzewany jest o możliwość wywoływania alergii. Zwiększa poziom cholesterolu. W wielu krajach jest niedozwolony w produktach dla dzieci. Odradza się częste spożywanie.

E322
Lecytyna; naturalny, roślinny emulgator i przeciwutleniacz pozyskiwany z olejów: sojowego, słonecznikowego lub rzepakowego. Występuje w żywych komórkach. Uważany za nieszkodliwy.

E325
Mleczan sodowy, sól sodowa kwasu mlekowego; syntetyczny; U noworodków może prowadzić do zaburzeń przemiany materii, jeśli system trawienny nie został jeszcze dostatecznie wykształcony. Dotyczy to tylko formy D(-) kwasu mlekowego. W żywności dla niemowląt występuje nieszkodliwa postać (pochodna kwasu L(+) mlekowego). Uważany za nieszkodliwą.

E330
Kwas cytrynowy; naturalny; otrzymywany na drodze fermentacji pleśniowej; substancja występująca w przemianie materii człowieka. Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia. Uważany za nieszkodliwą.

E331
Cytrynian sodu, sól sodowa kwasu cytrynowego; syntetyczny; regulator kwasowości i stabilizator; Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia. Uważany za nieszkodliwą.

E332
Cytrynian potasu; sól potasowa kwasu cytrynowego; syntetyczny; regulator kwasowości i stabilizator; Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia. Uważany za nieszkodliwą.

E333
Cytrynian wapnia, sól wapniowa kwasu cytrynowego; syntetyczny; regulator kwasowości i stabilizator; Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w przyswajaniu wapnia. Uważany za nieszkodliwą.

E335
Winian sodu, sól sodowa kwasu winowego; naturalny, roślinny regulator kwasowości i przeciwutleniacz; w dużych dawkach działa przeczyszczająco; uważany za nieszkodliwe.

E336
Winian monopotasowy, wodorowinian potasu, kamień winny; naturalny, roślinny regulator kwasowości i przeciwutleniacz; w dużych dawkach działa przeczyszczająco; uważany za nieszkodliwe.

E337
Winian sodowo-potasowy, sól sodowo-potasowa kwasu winowego; naturalny, roślinny regulator kwasowości i przeciwutleniacz; w dużych dawkach działa przeczyszczająco; uważany za nieszkodliwe.

E338
Kwas fosforowy, kwas ortofosforowy; przeciwutleniacz i regulator kwasowości. W dużej dawce może upośledzać wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza. Duże spożycie fosforu może prowadzić do osłabienia kości i odkładania się wapnia. Zakłóca trawienie; odradza się częste spożywanie.

E339
Ortofosforan monosodowy, diwodoroortofosforan sodu, sól sodowa kwasu ortofosforowego; syntetyczny; dodatek do ryb wędzonych, surowych soków owocowych; zakłóca trawienie; odradza się częste spożywanie.

E340
Ortofosforan monopotasowy, diwodoroortofosforan potasu, sól potasowa kwasu ortofosforowego; syntetyczny; dodatek do ryb wędzonych, surowych soków owocowych; zakłóca trawienie; odradza się częste spożywanie.

E341
Ortofosforan wapnia, ortofosforan tripotasowy, sól wapniowa kwasu ortofosforowego; syntetyczny; dodatek do ryb wędzonych, surowych soków owocowych; zakłóca trawienie; odradza się częste spożywanie.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Kiszonki - wolno czy nie wolno?
PostWysłany: Sob Gru 20, 2008 6:17 am 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Czw Gru 04, 2008 10:13 pm
Postów: 40
Jeszcze tylko zapytam siebie, a kto panuje nad ilością spożywanych sztucznych witamin?- chyba nikt bo nie jest w stanie.
Spożywane z naturalnym jedzeniem witaminy nie zostaną nigdy przedawkowane jest to rzecz bezsporna, ale dodatkowe dawki tych witamin(sztucznych) niestety ale są szkodliwe.
Pozdrawiam :D


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Kiszonki - wolno czy nie wolno?
PostWysłany: Sob Gru 20, 2008 6:58 am 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3942
Witam Koleżanko Naturo :D
Chyba mam własności telepatyczne, bo włączyłam się zaraz po Tobie...sprawdziłam na tym starym wykazie , o którym już gdzieś pisałam- i na odcinku E300- E341 zauważyłam, w tym co przytoczyłaś, taką weryfikację. Pojawił się w Twoim wykazie E310, a zniknęły E326 i E327, E 334. Natomiast E 330 bez żadnych wyjaśnień określony był jako rakotwórczy. Przy innych były informacje też b. krótkie np. E320 i E321 cholesterol, E311, E312 powodują wysypki, ale ogólnie zgodne z wykazem aktualnym, tzn. nieszkodliwe jest nieszkodliwe.
Słyszałam wczoraj w Teleekspresie o polskich lekach ze skorupek jaj (pisałam o tym trzy dni temu, pierwsze info było na tvn, ale , że od kilku lat prof Tombak to poleca nikt nie wspomniał, ot....taka jest rzetelność ....dziennikarska też). O lekach z żółtek też już myślą (jajka w/g D'Adamo nieszkodliwe są dla nikogo). Pozdrawiam :D


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Kiszonki - wolno czy nie wolno?
PostWysłany: Sob Gru 20, 2008 7:34 am 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Czw Gru 04, 2008 10:13 pm
Postów: 40
Witam Cię gorąco.
Słyszałam też o jajkach.Pracują nad tym we Wrocławiu. Zółtko ma być stosowane na nerwy, a białko na ostoroporozę. Przecież skorupka to czysty wapń tylko co oni zrobia z tą salmonellą. Podobno w Tarnowie na fermie wykryli skażenie kur ta bakterią i mieli wybić całe stado.Ale potem sprawa przycichła i nic na ten temat nie wiadomo Z tego co wiem to na fermach kurzych wszystkie gniazda sa skażone salmonellą. Ja z przewrażliwienia myję jajka w płynie do mycia naczyń, a potem płukam letnia woda i przelewam gorącą. Nie zezwalam na robienie jajecznicy czy gotowania jaj na miekko. W mojej rodzinie są małe dzieciątka więc musze szczególnie być na to uczulona. Bardzo cie proszę powiedz na jakim forum Krzysiu pisał o szczepieniach bo chciałabym przeczytać, a nie mogę znależć.
Serdecznie cię pozdrawiam :D


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Kiszonki - wolno czy nie wolno?
PostWysłany: Sob Gru 20, 2008 8:22 am 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3942
Salmonella ponoć ginie w wysokiej temperaturze, a poza tym myślę, że jak się jest odpornym, to ona chyba nie jest w stanie zaszkodzić...ja jem żółtka na surowo, w tatarze i nic...nigdy też u nas w domu nie szorujemy jajek przed użyciem, kupuję je na pobliskim targu u " praktycznie" sprawdzonego producenta ....
no teraz, to już chyba naprawdę wyjdę :D
A Krzysztof ostatnio pisał chyba tutaj, w wątku "Szczepienia?". Pozdrawiam :D


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Kiszonki - wolno czy nie wolno?
PostWysłany: Śro Gru 24, 2008 8:46 am 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Czw Gru 04, 2008 10:13 pm
Postów: 40
Czarodziejskich chwil,
Ciepłej rodzinnej atmosfery,
Usmiechów,zdrówka,
Pyszności na stole,
Cudownych prezencików,
Spełnienia marzeń,
Wyjatkowego Sylwestra
i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku
życzy NATURA :D


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 15 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności