"A"
Dla grupy krwi A mleko i jego przetwory, generalnie nie są wskazane. Wyjątek stanowi
chudy twaróg i ser riccota oraz produkty probiotyczne, czyli
jogurty naturalne, najlepiej 0 % i
kefir.
Sery żółte absolutnie NIE, ponieważ są bardzo tłuste,
maślanka również ze względu na obecność niedozwolonej serwatki.
Jestem pewna, że ma to bezpośredni związek z niestosownymi, dla grupie A, tłuszczami zwierzęcymi i kazeiną.
Proces obróbki powoduje, że krowi chudy twaróg nie zawiera tłuszczu zwierzęcego i kazeiny, im bardziej suchy, tym mniej serwatki w jego składzie. Jogurty produkowane są na bazie suchego mleka a więc z istoty rzeczy też są tych związków pozbawiane, za to dodaje się do nich
żywe kultury bakterii, które znakomicie służą naszym jelitom.
Dozwolone są również sery owcze i kozie, ze względu na znacznie mniejszą zawartość kazeiny, substancji, która służy miedzy innymi do budowy masy rogowej, tak, więc logiczne jest, że im mniejsze zwierzę kopytne, tym mniejsze jego zapotrzebowanie na tą substancję i mniejsza jej zawartość w mleku matki. W każdym przypadku białka zwierzęcego nie należy przekraczać zalecanej dawki.
Przykro mi R., ale z serami żółtymi powinieneś się pożegnać