Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Pią Kwi 19, 2024 4:19 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Ludzie nie panikujcie tak z tą pszenicą!
PostWysłany: Pią Lis 23, 2007 10:28 pm 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Paź 27, 2007 12:32 pm
Postów: 200
Prześledziłem troche archiwum forum, w cewlu poszukiwania ciekawostek i informacji, których niewiem, i zauważyłem, że... osoby z A strasznie unikają tej pszenicy O_O Ludzie opanujcie się! Mówie do osób, które chwała bogu nie mają cukrzycy, nie dotyczy to osób takich jak niestety nasza droga, wspaniała, i cudowna KrystynaP :( :( :( No więc wracając, nie unikajcie pszenicy!! Ona mimo dużo czynników negatywnych (które sa tylko w nadmiarze !!) to grupa A może spożywać, ja od czasu do czasu jak skonczy mi się zytni skonczy to kupuje pszenny bo nie zawsze jest żytni bo wykupią czy coś... No wiec podsumowując, nie unikajcie tak strasznie pszenicy, bo MOŻEMY ją jeść, nie w nadmiarze tj nie po 10 kromek dziennie itp... Niewiem czemu część osób tak panikuje, jak np. matka dzieci, która zamartwia się, że dzieci nie chcą waflów ryzowych jesc, tylko pszenny :S Była taka jedna na oficjalnym forum dr. Petera D'Adamo, tylko on jej zdołał przegadac do rozumu, że moga to jesc x)


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu:
PostWysłany: Nie Lis 25, 2007 2:13 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
"A"

R., to co piszesz jest słuszne, myślę, że przenica-orkisz jest dobrym rozwiązaniem. Nawet w chlebie żytnim jest zawsze trochę pszenicy. To zapewnie wynika miedzy innymi z konieczności technologicznych, pszenica ma większe zdolności sklejania pieczywa, dlatego bez jej dodatku chleb nie byłby chlebem :( .
Dobrze, że podkreśliłeś jej wykluczenie, w przypadku walki z cukrzycą. Wiele osób przez lata nie zdaje sobie sprawy z rozwijającej się choroby. Zaburzenie gospodarki cukrowej ma kilka oblicz, ja mam cukrzycę objawiającą się insulinoodpornością. To taki przypadek kiedy organizm albo za dużo wytwarza insuliny, albo jej nie przyswaja należycie. Każdy jej nadmiar, który nie zostaje zużyty, zamienia się w tłuszcz. To jest oczywiście wielkie uproszczenie procesu, ale tak się w efekcie końcowym dzieje. Każda nadwaga, która nie wynika ze zwykłego objadania, powinna budzić podejrzenia. To może być "wizualny" sygnał informujący nas o rozwijającym się schorzeniu i coraz większej degradacji organizmu. Nawet jak nadwaga, w początkowym okresie wynika z nadmiaru jedzenia, to po pewnym czasie, na skutek spustoszenia jakie ono czyni, prędzej czy później dochodzi do rozregulowania gospodarki cukrowej. To tłumaczy nieskuteczność ograniczeń ilościowych, jakie z czasem próbujemy sobie narzucać. Nadmiar insuliny powstanie nawet z małej ilości spożytego pokarmu. Spotkałam się z opinią, że każdy człowiek z nadwagą rutynowo powinien zostać przebadany na tę okoliczność. Najlepszym wyjściem zapobiegawczym i leczniczym jest dieta grupy krwi, to ona stała się moim zdrowotnym przełomem. Stała się też zbawienna dla mojej mamy, chorującej na chorobę Alzheimera, mimo, że nasza walka w tym zakresie, moja i mamy , dobiegła końca, to jednak za sprawą diety, była walką, która sprawiła, że ostatnie 4 lata, były pasmem sukcesów znacznie poprawiających jakość życia. Wspominam o tej chorobie właśnie w tym miejscu, bo jak wynika z badań amerykańskich lekarzy, za jej rozwój w zdecydowanej większości, odpowiada właśnie cukrzyca, a konkretnie jej odmiana zwana insulinoodpornością.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Lis 26, 2007 4:12 pm 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Paź 27, 2007 12:32 pm
Postów: 200
To ci się udało :D Strzał w 10 z tą dietą ;) A jak na nią trafiłaś? Od lekarza sie dowiedzialas?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Lis 26, 2007 6:17 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
Tak od lekarza, ale z porad internetowych. Kiedy skończyła mi się ważność prawa jazdy, przypadkowo trafiłam na badanie poziomu cukru, z którego wynikało niezbicie, że jestem cukrzykiem. Byłam przerażona, bo od 2 lat prowadziłam inną dietę mającą mnie uchronić przed tym schorzeniem. Tym bardziej, że już zdecydowanie lepiej się czułam. W pierwszym momencie się załamałam, zaczęłam studiować wieści w internecie. Powoli zrozumiałam, że ten poziom cukru z niedawnego badania, to już mój sukces, że 2 lata wcześniej musiało być jeszcze gorzej. Przeszłam na tą dietę i tak jest do dziś. Stale, ale systematycznie zmniejsza się moja waga, co w kontekście tego co napisałam we wcześniejszym poście, świadczy o normalizacji poziomu cukru we krwi. W międzyczasie ustąpiło wiele schorzeń towarzyszących cukrzycy, takich jak złe krążenia w kończynach i ich opuchlizna, wzmocniła się ostrość widzenia.
Drogą dedukcji doszłam do tego, że mama też ma cukrzycę, tylko już w znacznie gorszym stadium, podjęłam decyzję, że i mamie ta dieta jest niezbędna. To było dopiero strzał w 10, szkoda tylko, że jak dla mamy, tak późno na nią natrafiłam, .............tego jest mi strasznie żal :( .


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Lis 26, 2007 9:08 pm 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Paź 27, 2007 12:32 pm
Postów: 200
KrystynaP napisał(a):
Tak od lekarza, ale z porad internetowych. Kiedy skończyła mi się ważność prawa jazdy, przypadkowo trafiłam na badanie poziomu cukru, z którego wynikało niezbicie, że jestem cukrzykiem. Byłam przerażona, bo od 2 lat prowadziłam inną dietę mającą mnie uchronić przed tym schorzeniem. Tym bardziej, że już zdecydowanie lepiej się czułam. W pierwszym momencie się załamałam, zaczęłam studiować wieści w internecie. Powoli zrozumiałam, że ten poziom cukru z niedawnego badania, to już mój sukces, że 2 lata wcześniej musiało być jeszcze gorzej. Przeszłam na tą dietę i tak jest do dziś. Stale, ale systematycznie zmniejsza się moja waga, co w kontekście tego co napisałam we wcześniejszym poście, świadczy o normalizacji poziomu cukru we krwi. W międzyczasie ustąpiło wiele schorzeń towarzyszących cukrzycy, takich jak złe krążenia w kończynach i ich opuchlizna, wzmocniła się ostrość widzenia.
Drogą dedukcji doszłam do tego, że mama też ma cukrzycę, tylko już w znacznie gorszym stadium, podjęłam decyzję, że i mamie ta dieta jest niezbędna. To było dopiero strzał w 10, szkoda tylko, że jak dla mamy, tak późno na nią natrafiłam, .............tego jest mi strasznie żal :( .


Nam z tego powodu naprawdę również :( Współczujemy to bardzo, ale tragedia sprowadza czasami ludzi na ziemię... by wstrząsnąć czytelinikami tego forum, by ocknęli się do czego prowadzi nie odpowiednia dieta... Moze pochwalisz się wynikami ile juz razem schudłaś? :D Moja mama już 3 kg x) brawo x)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Lis 27, 2007 10:32 am 
Offline
Team Leader
Team Leader
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Cze 02, 2007 6:59 pm
Postów: 1097
Czyżbyś już mamę przerobił :?: , jeżeli tak, to gratulacje. Moje odchudzanie trwa już parę lat, na początku nie ważyłam się, bo nie bardzo wierzyłam w skuteczność kolejnych zmagań, nie znam zatem dokładnego punktu wyjścia, ale z rozmiaru 52, zeszłam do 44. Tak na oko około 15-20 kg. Zważywszy na poważne rozchwianie gospodarki cukrowej, jest to chyba dobrym wynikiem. Znacznie łatwiej tego dokonać, w sytuacji, gdy nasz metabolizm jest jeszcze w miarę poprawny.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Lis 27, 2007 2:43 pm 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Paź 27, 2007 12:32 pm
Postów: 200
Ale i tak to ogromnie duzo!! :) Gratulacje ;) Nie przekabaciłem totalnie mamy, lecz... troche omija chleb, i je wiecej miesa x)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Gru 01, 2007 7:37 pm 
Offline
Moderator
Moderator

Dołączenie: Nie Mar 11, 2007 7:25 pm
Postów: 484
Problem pszenicy dotyczy nie tylko grupy A, dla mnie (grupa B) też najlepszą alternatywą okazała pszenica orkisz. Ja na stałe włączyłam do jadłospisu pieczywo z mąki orkiszowej, które pomaga mi utrzymać prawidłową wagę a także ma bardzo dobry wpływ na mój układ trawienny.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Gru 01, 2007 7:46 pm 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Paź 27, 2007 12:32 pm
Postów: 200
el-ka napisał(a):
Problem pszenicy dotyczy nie tylko grupy A.


Grupa A może jeść pszenicę! I dostarcza mnóstwo przezdrowych składników! Oczywiście wyroby pszenicy z pełnego ziarna! Tylko jej nadmiar powoduje zakwaszenie mięśni, a żeby do tego stanu doprowadzić to już jak sama nazwa wskazuje nadmiar, przesada. A gdy utrzymujesz równowagę w organizmie- czyt. dieta zgodna z grupą krwi, twój organizm sam domaga się ile pszenicy potrzebuje i kiedy mówi dosć :) Pozatym jest u nas wskazana z pełnego ziarna bo mamy najlepiej pszyswajalne węglowodany. The end x)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Mazkaron soba
PostWysłany: Sob Maj 23, 2009 2:26 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Wto Kwi 14, 2009 5:39 pm
Postów: 75
Wyglada na to, ze niewielkie ilosci pszenicy rzeczywiscie nie sa problemem, skoro D'Adamo zaleca grupie A japonski makaron gryczany o nazwie soba (jako neutralny lub zdrowotny).
Soba jest pyszna!
Sobe mozna kupic w Polsce bez wiekszych klopotow w duzych supermarketach na dziale z produktami egzotycznymi lub w sklepikach z zywnoscia azjatycka, ktore sa juz chyba w wiekszosci duzych miast. Ale soba zawiera pszenice i to sporo! Kiedy stoi sie przed polka z soboa, to widac golym okiem ze jedne soby zawieraja pszenicy duzo, inne mniej, a jednak mozna.

PS. Globalizacja ma naprawde duzo zalet! Jeszcze piec lat temu kupienie japonskiego makaronu w Europie bylo naprawde trudne, a teraz, prosze! :P


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Mazkaron soba
PostWysłany: Sob Maj 23, 2009 7:42 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3942
Przytoczę tu tylko "próbkę", malutki fragmencik nowej książki D'Adamo DIETA GENOTYPOWA (akurat na temat str52)
Cytuj:
...spójrzmy na kwestie starzenia się przez pryzmat procesu zwanego glikacją. Jest to rodzaj scukrzania, który odbywa się w organizmie i bardzo przypomina karmelizację owoców. Zachodzi on wtedy, gdy cząsteczka cukru-na przykład owocowej fruktozy lub glukozy, zawartej w białej mące- wiąże się z białkiem i uszkadza je. Uszkodzone białka zakłócają funkcjonowanie narządów i przepływ krwi, wrażliwość hormonalną oraz pracę nerek, mogąc też wywoływać zaćmę i wyniszczać neurony. ....... Wskazuje się na nie jako przyczynę stwardnienia tętnic, nadciśnienia, cukrzycy, zapalenia stawów i choroby Alzheimera.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Ludzie nie panikujcie tak z tą pszenicą!
PostWysłany: Nie Maj 24, 2009 10:23 am 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Wto Kwi 14, 2009 5:39 pm
Postów: 75
Nie bardzo rozumiem jaki to ma zwiazek z tym ze jednak pszenice mozna jesc w makaronie soba?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Ludzie nie panikujcie tak z tą pszenicą!
PostWysłany: Nie Maj 24, 2009 12:03 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Pią Maj 09, 2008 10:28 am
Postów: 247
WITAJ :o !!!

Ponieważ w ORYGINALNYM prawdziwym makaronie tego typu jest mąki pszennej bardzo mało i w dodatku wysokiej jakości. :)

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :o


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Ludzie nie panikujcie tak z tą pszenicą!
PostWysłany: Nie Maj 24, 2009 1:52 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Wto Kwi 14, 2009 5:39 pm
Postów: 75
Nie ma jednego oryginalnego przepisu na sobe. Kazda restauracja robi ja sama, wg wlasnego przepisu (w Japonii jest bardzo duzo restauracji w ktorych podaje sie wylacznie sobe i nic wiecej).


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Ludzie nie panikujcie tak z tą pszenicą!
PostWysłany: Nie Maj 24, 2009 10:18 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3942
W encyklopedii zdrowia D'Adamo (str 415) jest mowa o kluskach soba (100% mąki gryczanej) . Są one korzystne dla A i wydzielaczy 0. Reszta ma ich unikać. Jeśli w kupionym produkcie jest duża domieszka mąki pszennej, myślę, że należy się po prostu liczyć z tego konsekwencjami. A może geniusze wymyślili, że mieszając pół na pół szkodzą wszystkim tyko w połowie, jednym szkodzi połowa gryczana, a drugim połowa pszenna. I mają produkt uniwersalny! Ale to chyba jest z mojej strony nadinterpretacja...wynikająca ze znajomości książek D'Adamo.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 17 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności