Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Śro Wrz 18, 2019 7:01 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Odkwaszanie organizmu
PostWysłany: Pon Sty 24, 2011 12:00 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Sty 03, 2011 10:02 pm
Postów: 23
Kiedy złe samopoczucie staje się nieodłącznym towarzyszem naszego życia i nie skutkuje przyjmowanie tabletek, większość z nas zaczyna szukać przyczyny. Jednym z pierwszych działań, które podejmujemy, jest zrobienie analizy krwi i moczu. I co się okazuje? Wyniki badań są dobre, a nasze samopoczucie ciągle pozostawia dużo do życzenia.

Taki stan zdrowia oznacza, że zakłócona jest równowaga kwasowo-zasadowa, jeden z najważniejszych mechanizmów regulacyjnych naszego organizmu. Jest ona podstawą prawidłowego przebiegu procesów życiowych i niezbędnym warunkiem do zachowania zdrowia. Zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej prowadzi do kryzysów, które nieleczone lub tylko zaleczane przeradzają się w schorzenia przewlekłe.

Warto wtedy przestrzegać prostych zasad:
* Jadać z umiarem, bez pośpiechu
* Dokładnie przeżuwać pokarm i nasączać go śliną
* Nie najadać się do syta
* Spożywać 3 posiłki dziennie w odpowiednich godzinach, zgodnie z zegarem biologicznym

Produkty zakwaszające

Do produktów zakwaszających należą przede wszystkim kawa, czarna herbata, mięso, wędliny, słodycze, pieczywo, sery i przetwory mleczne. Jeśli dominują one w naszym codziennym jadłospisie, to prawdopodobnie organizm jest zakwaszony. Organizm zakwaszają również papierosy, alkohol, stres, zbyt intensywny nieodreagowany wysiłek umysłowy.

Tak więc by odkwasić organizm, trzeba przynajmniej na jakiś czas wykluczyć te produkty z codziennego jadłospisu lub przynajmniej zdecydowanie je ograniczyć. Zwiększyć należy zdecydowanie ilość warzyw. One neutralizują nadmiar kwaśnych produktów przemiany materii.

Dieta składa się głównie z warzyw, gotowanych na parze lub w małej ilości wody. Niektóre takie jak ziemniaki, buraki przygotowujemy w łupinach. W kuracji możemy jeść każde warzywo marchew, pietruszkę, seler, brokuły, kalafior, kapustę, por, pasternak, cukinie i wiele innych.

Przed warzywami jadamy sałatę, a zimą może być kapusta kiszona. Oczywiście wszystko przyprawiamy ziołami, zieleniną, solą morska. Dodajemy pomidory, paprykę, ogórek, rzodkiewkę, kiełki i oleje lniany, słonecznikowy, rzepakowy, oliwę z oliwek (tłoczone na zimno ). Spożywamy również nasiona słonecznika, pestki dyni, migdały, orzechy, suszone owoce. Jemy również owoce ( mogą być gotowane na parze np. jabłko, gruszka z cynamonem )- zawsze podajemy je przed warzywami.

Pijamy zioła, zakwas buraczany, soki owocowe, warzywne, wywary warzywne - pamiętając że czynimy to przed jedzeniem albo między posiłkami. Poddając się terapii odkwaszającej przestrzegamy jedzenia posiłków w określonych godzinach. To sprzyja zdrowiu, właściwemu trawieniu i wyrobieniu pozytywnych nawyków. Śniadanie spożywamy między 7:00 a 9:00, obiad 13:00 a 15:00, a kolacje do godziny 18:00


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: Re: Odkwaszanie organizmu
PostWysłany: Czw Cze 30, 2011 7:59 am 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Pią Maj 09, 2008 10:28 am
Postów: 247
WITAM :o

Zakwaszenie organizmu - ciche niebezpieczeństwo!
http://www.lepszezdrowie.info/zakwaszenie_organizmu__ciche_ni.htm
Cytuj:
Wolfgang Auer
(adaptacja artykułu - LK)

Jak dochodzi do zakwaszenia? Jakie są objawy? Jak można temu zapobiec? Nadmiar kwasów a dolegliwości reumatyczne.

Nasze ciało to laboratorium chemiczne, które pracuje ciągle nad zachowaniem równowagi przemian chemicznych. Nawet niewielkie odchylenia od normy powodują drastyczne i fatalne konsekwencje dla organizmu. Nasze nawyki żywieniowe i styl życia powodują jednak ciągłe zakwaszanie, które w końcu doprowadza do zużycia rezerw i wyczerpania systemów buforowych. Nadwyżka kwasów nie może zostać zneutralizowana i magazynowana jest w tkankach miękkich oraz stawach, szczególnie paluchów stóp, łokci, rąk i kolan, powodując stan zapalny i ból.

Jedząc i pijąc, dostarczamy organizmowi składników mineralnych, niezbędnych do utrzymania stanu równowagi kwasowo-zasadowej, który jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jeśli spożywamy zbyt duże ilości produktów kwasotwórczych, do których należą m.in. białka zwierzęce, węglowodany (np. cukier, mąka, jasny ryż, makaron), tłuszcz, kawa, czarna herbata, alkohol i nikotyna, w organizmie może powstać nadmiar kwaśnych pozostałości przemiany materii. Poziom kwasów we krwi może ulec zwiększeniu również w wyniku stresu, pośpiechu, stosowania kuracji odchudzających, nadmiaru przyjmowanych leków, braku ruchu lub zbyt intensywnej aktywności fizycznej.

Kwasy powodują starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia, gdy organizm zatrzymuje wodę, aby je rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom. Komórki rakowe szybko rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy zdrowe komórki giną.
Jeżeli jesteś zakwaszony organizm wyraźnie to komunikuje. Jedną z pierwszych oznak są ciemne kręgi pod oczami. Bóle głowy, niestrawność, pryszcze i krosty, częste zaziębienia, zawroty głowy, nudności, mroczki przed oczami, gorycz lub kwas w ustach, obłożony język, uderzenia krwi do głowy, osłabienie fizyczne to tylko niektóre, najczęściej występujące objawy nadmiernej kwasowości.
Przy zakwaszeniu organizm traci bardzo wiele energii, aby z trudem utrzymać prawidłowe pH krwi; ta energia mogłaby być użyta na przykład do likwidowania nadwagi.

Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów.

Objawy zakwaszenia

Zakwaszenie ma swój udział w niemal wszystkich chorobach przewlekłych - albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek.
Poniżej wymieniamy jedynie główne choroby spowodowane nadmiarem kwasów w organizmie.
1. Przewód pokarmowy
Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.
2. Mięśnie - stawy
Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.
3. Skóra - włosy - zęby
Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, neurodermitis, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.
4. Układ metaboliczny
Nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.
5. Układ sercowo-naczyniowy
Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca.
6. Cały organizm
Chroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się.

Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej są także przyczyną osłabienia bariery immunologicznej organizmu.
W jaki sposób dochodzi do zakwaszenia?
Reakcje chemiczne i biologiczne w naszym ciele zachodzą głównie w środowisku wodnym. W wodzie są rozpuszczone składniki odżywcze i elektrolity, podstawowy budulec przemiany materii. Płyny międzykomórkowe i wewnątrzkomórkowe w organizmie zapewniają ściśle określoną równowagę dynamiczną między kwasami a zasadami. Jest to warunek wstępny prawidłowego funkcjonowania organów.

W roztworach wodnych kwasy uwalniają jony wodorowe H+. Im więcej jest uwolnionych jonów H+, tym silniejszy jest kwas. Określa to tak zwana wartość pH, która jest tym niższa, im kwas jest silniejszy.
Zasady są związkami, które w roztworze wodnym uwalniają jony wodorotlenowe OH-. Jony OH- mają zdolność wiązania jonów H+, zobojętniając w ten sposób kwasy. Pozostający w roztworze nadmiar jonów wodorowych (H+) powoduje jego zakwaszenie.

W tabeli poniżej przedstawiono prawidłowe wartości pH niektórych płynów ustrojowych.
Płyn ustrojowy Wartość pH
Sok żołądkowy 2,5
Mocz 6,2
Wydzielina pochwowa 4,0 do 4,7
Krew 7,4
Pęcherzyk żółciowy 7,5 do 8,8
Sok trzustkowy 7,5 do 8,8


Nawet niewielkie odchylenia od normy powodują poważne zaburzenia procesów przemiany materii. Regulacja równowagi kwasowo-zasadowej jest zabezpieczona wewnętrznymi mechanizmami ustroju, którą zapewniają:

* układy buforowe krwi i tkanek
* nerki
* płuca

Płuca i nerki czynnie eliminują z organizmu końcowe produkty przemiany materii, układy buforowe krwi neutralizują kwaśne produkty tej przemiany. Prawidłowe działanie tych mechanizmów ściśle zależy od prawidłowej czynności nerek i płuc, jak również od dostępności w pożywieniu składników mineralnych o oddziaływaniu zasadowym. Źródłem tych składników mogą być owoce, warzywa, kiełki, orzechy, ziarno. Zrównoważona dieta powinna składać się w 80 procentach z produktów zasadotwórczych, a tylko w 20 procentach z kwasotwórczych.

Wymieniając przyczyny zakwaszenia organizmu pominiemy czynniki natury biochemicznej, skupimy się natomiast na tych, które można przypisać naszemu stylowi życia.

Nagromadzenie kwasów może nastąpić jako efekt:
1. Nadwagi i braku ćwiczeń fizycznych.
2. Spożywania nadmiernej ilości białek zwierzęcych, węglowodanów, tłuszczu i cukru.
3. Niedostatecznej ilości produktów alkalizujących w diecie (np. owoce, warzywa).
4. Uzależnień od: alkoholu, nikotyny, kofeiny.
5. Nadmiernej fermentacji jelitowej spowodowanej niewłaściwą dietą.
6. Stosowania kuracji odchudzających.
7. Przyjmowania zbyt małej ilości płynów.
8. Stresu i szybkiego tempa życia.
9. Skutków ubocznych niektórych leków.
10. Nadmiernego wysiłku lub niewłaściwego treningu fizycznego.
11. Uszkodzenia komórek spowodowanego niedoborem tlenu.
12. Zaburzeń procesów wydzielania kwasów.
13. Zatrucia (np. metalami ciężkimi).
14. Chorób zakaźnych przebiegających z gorączką.
15. Upośledzenia funkcji nerek.
16. Chorób przemiany materii, takich jak cukrzyca i wiele innych.

Wystarczy jeden czynnik z powyższej niekompletnej listy, aby spowodować przesunięcie równowagi kwasowo-zasadowej w kierunku kwasów.

W naszym ciele nie ma organu, jednostki funkcjonalnej ani pojedynczych komórek, które nie mogłyby zostać uszkodzone lub nawet całkowicie zniszczone przez nadmiar kwasów.

Nasz styl życia i nawyki żywieniowe powodują jednak ciągłe zakwaszanie organizmu, które w końcu doprowadza do zużycia rezerw i do wyczerpania się systemów buforowych. Jeśli zakwaszenie przekracza pojemność buforową systemu, nadwyżka kwasów nie może być zneutralizowana i jest magazynowana w tkankach miękkich oraz stawach, w postaci bolesnych złogów, składających się głównie z soli wytrąconych z kwasów. Są one oznaką chronicznych zmian i przyczyną wielu skarg pacjentów.

Najlepszymi przykładami lokalnego nagromadzenia kwasów są:

* Bóle mięśni - gromadzenie się kwasu mlekowego w przeciążonych mięśniach
* Dna moczanowa - miejscowe gromadzenie się kwasu moczowego i jego kryształów w stawach
* Nadkwasota i zgaga - nadmiar kwasów żołądkowych, powodujących stany zapalne błony śluzowej żołądka
---
Nadmiar kwasów a dolegliwości reumatyczne

Nadmiar kwasów ma udział w zasadzie niemal we wszystkich chorobach przewlekłych albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek.
Szczególnie ważną rolę odgrywa przy wszystkich schorzeniach reumatoidalnych. Odłożone w tkance łącznej kwasy, niezależnie od innych czynników, uszkadzają kości i chrząstki stawowe
Od zakwaszenia bierze początek większość zależnych od przemiany materii schorzeń kości, stawów i dyskopatii!
Złogi soli różnych kwasów są wyraźne zwłaszcza w mięśniach górnej części pleców i szyi, a także w okolicach kości krzyżowej. Można tam z łatwością wyczuć "guzki".
W wyniku niewłaściwej diety (zwykle po obfitym jedzeniu i piciu) wiele osób natychmiast odczuwa dolegliwości w dolnej części pleców lub różnych stawach. Często połączenie nadwagi, nadmiaru kwasów i chorób stawów tworzy jednostkę chorobową, która jest olbrzymim obciążeniem dla organizmu.
Najbardziej drastycznym przykładem jest ostry atak dny, przy którym następuje gromadzenie się kwasu moczowego, najczęściej w stawach dużego palca stopy. Kwas powoduje ostry stan zapalny. Każdy chory na dnę otrzymuje leki łagodzące ból. Nadmiar kwasów, który jest rzeczywistą przyczyną schorzenia, nie jest jednak neutralizowany.

Zlikwidowanie nagromadzonych w organizmie złogów wymaga czasu. W takich przypadkach odkwaszanie trzeba przeprowadzać bardzo długo. Sukces terapii jest widoczny wówczas, gdy chory potrzebuje coraz mniej leków przeciwreumatycznych.
Zaleca się również stosowanie diety niskosodowej i niskobiałkowej.

Jak można zdiagnozować zakwaszenie organizmu?
Szczególnie ważny dla oceny stopnia zakwaszenia organizmu jest stan tkanek łącznych. Na przykład z badania palpacyjnego tkanki łącznej na wysokości kości krzyżowej (twardość tkanek) można określić stopień zakwaszenia organizmu. Innymi objawami są kolor i stan skóry oraz kolor języka.
Pomiar wartości pH płynów ustrojowych nie odzwierciedla faktycznego stanu kwasowo-zasadowego całego organizmu człowieka. Pokazuje nam jedynie stan, jaki jest w danej chwili w danym płynie.
Typowymi objawami sugerującymi zakwaszenie organizmu są:
* Duży brzuch
* Obfita tkanka tłuszczowa
* Baryłkowaty kształt tułowia
* Cienkie nogi
* Sztywny kręgosłup
* Sztywna dynamika ciała
* Mało elastyczna, wiotka skóra
* Podpuchnięte oczy
* Przewlekły ból
Jak można temu zapobiec?
Jeśli przy pomocy specjalisty lub własnej diagnozy stwierdziliśmy nadmierne nagromadzenie kwasów w organizmie, należy zastosować się do kilku istotnych reguł, aby naprawić powstałe uszkodzenia i zapobiec dalszym:

1. Przyjmować wystarczające ilości płynów.
W zależności od wzrostu i masy ciała danej osoby niezbędne jest picie przeciętnie od 2,5 do 4 litrów czystej wody wysokiej jakości. Przynajmniej raz dziennie mocz powinien być prawie przezroczysty.
2. Zmienić dietę.
Należy spożywać jak najmniej mięsa wieprzowego, bardzo mało tłuszczu, niewiele cukru. Wymagane jest przestrzeganie regularnych pór posiłków. Jedzenie powinno być starannie rozgryzane w jamie ustnej. Wieczorem przed spaniem nie należy jeść owoców.
3. Należy unikać sodu (soli kuchennej). Nadmiar soli przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego, uszkadza błonę śluzową żołądka, zwiększa także ryzyko udaru mózgu. Spożywamy jej za dużo, nawet 13-krotnie więcej w stosunku do zapotrzebowania. Szczelnie dużo "ukrytej soli" zawiera gotowa, wysoko przetworzona żywność, konserwy, wędliny, sosy i zupy w proszku.
4. Unikać nadmiernego spożycia alkoholu, nikotyny i kofeiny.
5. Zażywać dużo ruchu o umiarkowanym obciążeniu
Unikać przeciążenia!! Lepiej iść na długi spacer niż na krótką przebieżkę. Ruch o umiarkowanym obciążeniu i świeże powietrze dostarczają płucom tlenu i zwiększają wydolność systemu buforowego krwi.
6. Zmniejszyć stres.

Doświadczenie pokazuje, że najważniejszym krokiem w leczeniu choroby jest usunięcie jej przyczyny. Wiele metod terapeutycznych zawodzi, ponieważ nie uwzględniają konieczności zobojętnienia nadmiaru kwasów. Przy już istniejących schorzeniach sama zmiana odżywiania jest niewystarczająca, żeby zneutralizować zakwaszenie tkanki. Dodatkowo należy systematycznie przyjmować substancje zasadowe takie jak Proszek Zasadowy według receptury doktora Auera.

--- Dalsza część artykułu odwołuje się do konkretnego preparatu Auera, który jednak jest obecnie trudno dostępny, proszę więc traktować go jako przykład. Oprócz oryginalnego proszku Auera dostępne są na rynku inne podobne preparaty: firmy Fa. Langsteiner (np. http://vitamarket.pl/sklep/p909-Proszek-zasadowy-przwroc-prawidlowa-rownowage-organizmu-300g.html) , PROSZEK ZASADOWY Z INULINĄ (http://www.dolomico.pl/ ), firmy Sanum - Alkalan (http://ekozdrowie.abc24.pl/default.asp?kat=29168&pro=163721),... - LK ---

Proszek Zasadowy doktora Auera dzięki odpowiednio dobranym składnikom przywraca i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

Czym jest Proszek Zasadowy?

Proszek Zasadowy został opracowany przez doktora Wolfganga Auera przy współudziale Helmuta Reidlingera, specjalisty w dziedzinie farmacji, w wyniku unikatowych badań nad szkodliwym wpływem podwyższonej kwasowości na prawidłowe działanie organizmu. Odznacza się wysoką starannie kontrolowaną jakością. Do jego produkcji używa się wyselekcjonowanych, naturalnych surowców. W skład preparatu wchodzą związki szybko neutralizujące duże ilości kwasów, a także regulujące procesy metaboliczne organizmu: cytryniany wapnia, magnezu, potasu, wodorowęglan potasu, fosforany wapnia i magnezu oraz selen.

Proszek Zasadowy doktora Auera:

* Neutralizuje nadmiar kwasów oraz pomaga utrzymać prawidłową równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
* Poprawia perystaltykę jelit
* Łagodzi zgagę
* Wspomaga odchudzanie
* Oczyszcza organizm
* Dodaje sił witalnych

Skuteczność była głównym celem, jaki postawił sobie doktor Auer w trakcie tworzenia receptury Proszku Zasadowego. Preparat nie zawiera substancji korygujących jego smak, mogących działać niekorzystnie na organizm.
Szczególne znaczenie ma fakt, że Proszek Zasadowy doktora Auera nie zawiera sodu, który nadmiernie obciąża nerki. Dzięki temu nie zostaje zaburzona funkcja wydalnicza nerek. Może być więc stosowany nawet przez osoby ze schorzeniami nerek oraz osoby w podeszłym wieku. Mogą go bez obawy przyjmować kobiety ciężarne. Zwłaszcza podczas ostatnich trzech miesięcy ciąży wiele kobiet cierpi z powodu zgagi. Nie mogą one jednak stosować leków konwencjonalnych, gdyż w okresie ciąży są niedozwolone.
Kolejną zaletą Proszku Zasadowego doktora Auera jest dodatek substancji o bardzo skutecznych właściwościach oczyszczających przewód pokarmowy.
Ponadto preparat został wzbogacony selenem. Niedobór tego pierwiastka śladowego występuje u około 80% populacji.

Dotychczas nie stwierdzono żadnych skutków niepożądanych działania Proszku Zasadowego doktora Auera.

Proszek Zasadowy doktora Auera jest dostępny w opakowaniach 150 g. Celowo nie stosuje się dużych opakowań, aby zagwarantować wysoką jakość produktu.

Dla preparatu wybrano formę rozpuszczalnego proszku, ponieważ:

* Rozpuszczone substancje mineralne są lepiej przyswajane przez organizm
* Rozpuszczony Proszek Zasadowy wywołuje uczucie sytości
* Skuteczniej neutralizuje nadmiar kwasów w żołądku

Jak stosować Proszek Zasadowy?

Na podstawie badań oraz po uwzględnieniu opinii wielu konsumentów stosujących Proszek Zasadowy opracowano następujące zalecenia:

* Jeden raz dziennie ok. 7-8 g Proszku Zasadowego (czubata łyżeczka do herbaty) rozpuścić w ? szklanki wody i pić małymi łykami, najlepiej 30 min. przed posiłkiem.
* Stosując preparat po raz pierwszy w celu szybkiej neutralizacji kwasów, zaleca się zwiększenie dawki do 2-3 łyżeczek dziennie.
* Żeby zmniejszyć wagę ciała, Proszek Zasadowy należy przyjmować 30 min przed posiłkiem (patrz także poniżej: Proszek Zasadowy a nadwaga).
* Żeby zneutralizować nadmiar kwasu mlekowego, Proszek Zasadowy należy zażywać przed i po treningu (więcej w rozdziale Proszek Zasadowy a sportowcy).

Podczas pierwszego tygodnia stosowania Proszku Zasadowego występuje zwykle zwiększona perystaltyka przewodu pokarmowego. Objawia się to czasem jako luźne stolce. Służy jednak oczyszczeniu przewodu pokarmowego, a w efekcie przyczynia się do poprawy ogólnego samopoczucia.

Proszek zasadowy a sport

Do pracy mięśni niezbędna jest energia. Energia ta jest wyzwalana w wyniku przemian metabolicznych (spalania) węglowodanów zgromadzonych w mięśniach. Podczas intensywnego i długotrwałego wysiłku po pewnym czasie krew nie nadąża z dostarczaniem odpowiedniej ilości tlenu do mięśni, wobec czego dochodzi do beztlenowego metabolizmu węglowodanów, którego produktem jest kwas mlekowy. Mięsień zostaje zakwaszony, sportowiec jest wyczerpany, a następnego dnia cierpi na uciążliwe bóle mięśniowe, bądź doprowadza się do stanu przetrenowania.
Podczas bardzo intensywnego treningu powstają także inne kwasy. Mogą one powodować trwałe uszkodzenia organizmu.
Aby zregenerować układy buforowe organizmu i wspomóc jego kontrolę biochemiczną nad wytwarzaniem mleczanów, niezbędne jest dostarczanie odpowiedniej ilości substancji zasadowych. Umożliwi to osiąganie lepszych wyników.

Proszek Zasadowy doktora Auera pomaga zneutralizować nadmiar kwasu mlekowego w organizmie, co daje sportowcom szansę osiągania lepszych wyników. Zwiększa się wydolność organizmu, mięśnie wolniej się zakwaszają.
Dzięki wzmocnionemu działaniu układów buforowych, podczas zawodów i intensywnego treningu nie odkłada się kwas mlekowy, a to z kolei prowadzi do wymiernej poprawy wyników.

Żeby zneutralizować nadmiar kwasu mlekowego:
wystarczy rozpuścić jedną pełną łyżeczkę preparatu w 250 ml wody i wypić przed i po treningu. Aby utrzymać swoje możliwości fizyczne na odpowiednim poziomie, sportowcy muszą pamiętać o piciu odpowiedniej ilości płynów.


Proszek Zasadowy doktora Auera:

* Redukuje poziom kwasu mlekowego
* Optymalizuje wyniki
* Wspomaga regenerację
* Zapobiega przetrenowaniu

Proszek Zasadowy a nadwaga

Gdy nasz wzrok, węch lub inne zmysły zarejestrują spożycie pokarmu, mózg wysyła do wszystkich organów wiadomość, że wkrótce nadejdzie posiłek i należy się na to przygotować (żołądek, trzustka, wątroba, pęcherzyk żółciowy). Żołądek otrzymuje polecenie, by zaczął produkować soki trawienne. Na zasadzie sprzężenia zwrotnego przesyła on z kolei do mózgu sygnał, że wytworzył już wystarczającą ilość soków i że teraz, przez wywołanie silnego uczucia głodu, mózg powinien zachęcić organizm do natychmiastowego jedzenia, gdyż w przeciwnym razie nadmiar kwasu uszkodzi błonę śluzową żołądka.
Najbardziej uderzający przykład takiej reakcji łańcuchowej można zaobserwować podczas jedzenia czekolady: 80% osób postanawia zjeść tylko jeden kawałek i na tym poprzestać. Ponieważ jednak po skosztowaniu pierwszego kawałka wydziela się nadmiar kwasu, wywołane tym uczucie niepowstrzymanego głodu sprawia, że czekolada szybko znika.
Proszek Zasadowy doktora Auera, neutralizując kwaśną treść żołądka, umożliwia zatrzymanie tej reakcji łańcuchowej, co prowadzi do zmniejszenia uczucia głodu, a w efekcie do ubytku wagi. Już usunięcie z organizmu złogów i soli powoduje natychmiastowe zrzucenie paru kilogramów.
Proszek Zasadowy doktora Auera nie jest środkiem odchudzającym w ścisłym tego słowa znaczeniu, eliminuje jednak najczęstszą przyczynę otyłości - nadmiar kwasów.
Regularne zażywanie Proszku Zasadowego sprawia, że pokarm przechodzi przez jelita w krótszym czasie, a jelito grube zostaje oczyszczone z zalegających w nim resztek. Dzięki temu znika uczucie pełności, które bardzo często towarzyszy nadwadze.

Aby zwiększyć efektywność działania preparatu, należy przestrzegać poniższych reguł:

* Nie pić alkoholu
* Zrezygnować ze słodkich napojów
* Pić dużo wody
* Jeść powoli
* Dokładnie rozgryzać każdy kęs
* Spożywać bardzo mało tłuszczu
* Zażywać dużo umiarkowanego ruchu
* Spożywać bardzo mało białka pochodzenia zwierzęcego
* Unikać potraw o konsystencji kremowej i oleistych
* Używać jak najmniej sosów
* Zrezygnować z konserw i sztucznej żywności
* Unikać soli

Stosowanie się do tych reguł sprawia, że Proszek Zasadowy doktora Auera może skutecznie pomóc w walce z nadwagą.

Żeby zmniejszyć wagę ciała Proszek Zasadowy doktora Auera należy zażywać w następujący sposób:
30 minut przed każdym posiłkiem należy wypić łyżeczkę proszku rozpuszczonego w 250 ml wody, a następnie w ciągu kwadransa wypić ok. 1/2 l wody. Zmniejszy to automatycznie napady wilczego głodu, które często prowadzą do niekontrolowanego objadania się i nadwagi.
Jeśli mimo tego, zwłaszcza w pierwszym tygodniu, nadal nie można powstrzymać się od nadmiernego jedzenia, Proszek Zasadowy należy zażywać przed i po każdym posiłku.
Preparat należy pić małymi łykami, w przeciwnym wypadku można nadmiernie pobudzić perystaltykę jelit.

Uwaga!
Diety odchudzające zakwaszają organizm. Z jednej strony prowadzą do uwalniania z tkanki tłuszczowej kwasów ketonowych, z drugiej zaś często są nieodpowiednio zbilansowane (zbyt mało węglowodanów w porównaniu do białek i tłuszczów).

Chroń organizm przed skutkami zakwaszenia i bądź w dobrej kondycji.

Dr Wolfgang Auer
Lekarz internista

Więcej informacji na temat równowagi kwasowo-zasadowej organizmu oraz Proszku Zasadowego doktora Auera znajdziesz w książce Mai Błaszczyszyn i doktora Wolfganga Auera!
Nie bądź skwaszony
Maja Błaszczyszyn, Wolfgang R. Auer

Po przeczytaniu tej książki będziesz umiejętnie regulować stan swojego organizmu.
Pierwsza część książki to prawie w całości tekst przygotowany przez dr. W.Auera.
Druga cześć to konkretne zalecenia jak odkwasić organizm jak odtruć i oczyścić z pomocą octu jabłkowego, diety oczyszczającej, diety żywieniowej, dowiesz się również jak prawidłowo łączyć produkty aby nie dopuścić do ponownego zakwaszenia.
Cześć trzecia to przepisy, propozycje śniadań, toniki, sałatki, zupy, dania gorące.

Wydawnictwo Interspar, 2004 (wydanie I)stron: 148format: 145x205oprawa: miękka

Autor:
Dr Wolfgang Auer jest lekarzem internistą i od wielu lat zajmuje się wszelkimi dziedzinami medycyny naturalnej, a temat zakwaszenia organizmu fascynował go od zawsze.
Swoje zainteresowania w tym kierunku rozwijał studiując na uniwersytetach austriackich, niemieckich i w Północnej Ameryce, a także pracując w klinikach austriackich. Szkolił się w technikach akupunktury, homeopatii, medycyny naturalnej i holistycznej oraz psychoterapii. Wiele podróżował do Afryki, Azji i Ameryki Południowej, prowadząc intensywne badania naukowe na temat równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. W ich rezultacie, jako wynik wieloletniej pracy jego zespołu badawczo-naukowego, powstał Proszek Zasadowy doktora Auera.
Do tej pory kuracji odkwaszającej poddały się z sukcesem setki tysięcy osób. To uzasadnia ponoszenie wysokich nakładów naukowych w zakresie prac badawczych. A to zapewnia doktorowi Auerowi przewagę w wiedzy na temat kwasowego obciążenia organizmu.



POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :o


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Na czym polega oczyszczanie organizmu
PostWysłany: Pią Lip 08, 2011 7:00 am 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Pią Lip 08, 2011 6:45 am
Postów: 1
"W medycynie termin „niestrawione resztki pokarmowe” oznacza substancje, których organizm nie może zużyć w procesie trawienia i które powinny zostać wydalone, jednak z różnych przyczyn odkładają się w jelitach. Niektóre przedostają się z jelit do krwi, a z krwią do poszczególnych narządów. Przez oczyszczanie rozumie się stosowanie wszelkich metod prowadzących do wydalania zbędnych produktów przemiany materii, co powoduje odtrucie i oczyszczenie organizmu. W prawidłowych warunkach trawienie spożytych pokarmów odbywa się automatycznie. Jednak, gdy dochodzi do zaburzeń wydalania, gdy przemiana materii pogarsza się, zbędne produkty rozpadu gromadzą się w organizmie. Związki te odkładają się w jelitach, w naczyniach krwionośnych, stawach i mięśniach oraz w innych tkankach i narządach, co prowadzi do wielu poważnych chorób."

Oczyszczanie jelit jest jednym z najskuteczniejszych sposobów leczenia większości chorób. Kuracja oczyszczająca jelita ze złogów gnijącego pokarmu i kamieni kałowych znacząco poprawi stan nie tylko jelita ale i całego organizmu. Detoksykacja jelita to zabieg dzięki któremu do wnętrza organizmu będą się przedostawać swobodnie, wyłącznie składniki odżywcze. To ważne, bo z trujących substancji nie można zbudować zdrowego organizmu.

Polecam świetną stronę na temat oczyszczania organizmu: http://www.e-detox.pl/


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Odkwaszanie organizmu
PostWysłany: Czw Lip 05, 2012 1:42 pm 
Offline
New Member
New Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Czw Lip 05, 2012 12:42 pm
Postów: 7
Miejscowość: Warszawa
Bardzo dobrym sposobem jest zastosowanie oczyszczającej głodówki leczniczej, najlepszą jej formą jest dieta warzywno-owocowa, a później wprowadzenie na stałe zasad zdrowego odżywiania.

W czasie diety warzywno-owocowej spożywa się warzywa ubogie w stubstancje odżywcze (typu marchew, seler, kapusta kiszona, kalafior, por, burak itd.) Taką kurację stosuje się 2 tyg. - 6 tyg.

_________________
[color=#800000]Niczego nie nale

Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Odkwaszanie organizmu
PostWysłany: Czw Lip 05, 2012 9:03 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3501
Ja wszystkim na tym forum przypominam... że warto każdą dietę przepuszczać przez filtr grupy krwi... bo niektóre warzywa i owoce niestety nie służą tak samo dobrze wszystkim... często wręcz szkodzą :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Odkwaszanie organizmu
PostWysłany: Pon Lip 09, 2012 3:09 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Czw Lip 28, 2011 9:26 am
Postów: 177
Ja oczywiście także jestem za taką formą oczyszczania organizmu,ale pamiętajmy aby nie przesadzić. Nasze ciało "wewnątrz" rządzi się swoimi prawami,więc należy znać granicę.

_________________
www.optilus.pl - soczewki.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Odkwaszanie organizmu
PostWysłany: Pią Lis 27, 2015 8:39 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Nie Maj 17, 2015 6:34 pm
Postów: 16
Poza głodówką do odkwaszenia organizmu przydają się dodatkowe suplementy jak np proszek zasadowy z firmy Langsteiner. Substancje czynne, które są zawarte w tym proszki przywracają odpowiedni poziom kwasowo-zasadowy. Dodatkowo poprawiają stan flory bakteryjnej i usuwają z organizmu toksyny i metale ciężkie. Moim zdaniem warto zastosować sobie taką kurację.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Odkwaszanie organizmu
PostWysłany: Sob Lis 28, 2015 1:42 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Pią Wrz 03, 2010 3:49 pm
Postów: 653
Witam

Niewątpliwie wszystkie zamieszczone tu informacje są bardzo cenne, ale ja jednak miałbym kilka uwag.
Po pierwsze - nie warto wprowadzać w codziennej diecie zbyt drastycznych i zbyt ogólnych zmian, tj choćby gwałtowne przestawianie się na dietę zasadową. Taka zmiana mogłaby tylko nam zaszkodzić. Pozwolą Drodzy Forumowicze, że jako przykład wymienię tu zmianę diety typowo mięsnej na dietę typowo warzywną. Otóż taka gwałtowna zmiana mogłaby wyrządzić więcej szkód niż potencjalnych korzyści. My od zarania dziejów jako gatunek ludzki jesteśmy mięsożercami. To mięso i pokarm mięsny uzupełnia w naszym organizmie większość jak nie wszystkie aminokwasy egzogenne. Czyli tak naprawdę pokarm mięsny jest dla nas pełnowartościowy. A pokarm roślinny? No cóż spójrzmy na chwilę wstecz - w pliocenie ok 3mln lat temu w Afryce żyły dwa gatunki australopiteków - Australopithecus robustus odżywiający się pokarmem roślinnym i Australopithecus africanus odżywiający się pokarmem mięsnym, czyli bądźmy szczerzy padliną. Traf chciał aby to właśnie ten drugi gatunek był bardziej progresywny, dając nowe pokolenie hominidów - Homo habilis poprzez gatunek przejściowy - Australopithecus afarensis (Lucy). Po co ta historia? Otóż chciałem unaocznić że pokarm mięsny jest nam również bardzo potrzebny co zdecydowanie odróżnia nas od małp jako zwierząt typowo roślinożernych. Gdyby człowiek był roślinożercą musiałby albo mieć rozbudowany układ pokarmowy jak to jest w przypadku np krów czyli przedstawicieli przeżuwaczy, gdzie oprócz żołądka trawiącego tzw trawieńca mamy przedżołądki - żwacz i księgi, gdzie pokarm poddawany jest wolnej obróbce, albo rozbudowane jelito jako odcinek przewodu pokarmowego u innych roślinożerców. Dlatego porównywanie człowieka do konia w niektórych źródłach jest oczywiście nie na miejscu.
Pokarm roślinny jest nam potrzebny, ale nie może on całkowicie zastąpić pokarmu mięsnego, po prostu nie ma on dla nas takiej wartości. Nawet białko soi i innych strączkowych, uważane za podobne do mięsnego, no cóż jest tylko podobne i nigdy nie będzie równe w sensie analogiczne. Tak samo jest w przypadku wielu alg - jak np spirulina (alga niebieska), czy chlorella (alga zielona).
Owszem pokarm warzywny, szczególnie warzywa z rodziny krzyżowe (Crussiferae), cebulowe (Aliaceae), czy korzeniowe (Radiceae) jest dla nas bardzo wskazany w celu utrzymania istotnej równowagi kwasowo-zasadowej, ale do jasnej anielki mówimy tu o równwadze, a nie o zmianie jednej jednostronnej diety na inną równie jednostronną. To bynajmniej nie sprzyja balansowi. Mięso jest nam równie potrzebne i w zasadzie chociaż raz w tygodniu wypadałoby je dodać do naszej diety. Najzdrowszy jest oczywiście pestkarianizm oparty na spożywaniu mięsa ryb, czy choćby spożywanie białego mięsa drobiowego. Nie wiem jaka jest nazwa tego ostatniego typu odzywiania więc nazwijmy go sobie pterokarianizmem. Dopiero łączenie w jadłospisie diety mięsnej z warzywną jest pełnowartościowe.
Nie wiem dlaczego nikt tu nie wspomniał o regule Herberta Sheltona o łączeniu składników pokarmowych w jednym posiłku. Oczywiście proces trawienia pokarmu odbywa się już w jamie ustnej (cavum oris). Tam działa enzym ptialina i amylaza ślinowa, które trawią głównie cukry. Białka trawione są zaś dopiero w żołądku, a tłuszcze w dwunastnicy przy udziale żółci wątrobowej. Chcę tu mocno podkreślić, iż cukry mają pierwszeństwo, czyli tzw priorytet w trawieniu. Jeśli więc w jednym posiłku połączymy skrobię ziemniaków i białko mięsa organizm całą swoją wydolność trawienną odda skrobii, białko zaś będzie podlegać procesom gnilno-fermentacyjnym a nie służyć jako materiał budulcowy, cco winno być konsekwencją prawidłowego trawienia i przetwarzania. Dlatego w posiłkach nie należy nigdy łączyć mięsa z ziemniakami, tylko spożywać te składniki oddzielnie. Wtedy zapobiegniemy procesom gnilno-fermentacyjnym co ściśle wynika z reguły Sheltona.
I na koniec słowo o zgadze, czyli refluksie żołądkowo-przełykowym. Przyczyną zgagii jest oczywiście zła dieta, tu się zgodzę. Ale inne jest tak naprawdę następstwo tego procesu. Otóż napisano że przyczyną zgagi jest nadkwaśność soku żołądkowego (Hyperacidosis succus ventriculi), a to nie jest prawdą. Przyczyną zgagi jest tak naprawdę zbyt mała retencja kwasu w żołądku (Hypoacidosis succus ventriculi) na skutek upośledzonego wydzielania tzw komórek okładzinowych, wydzielających kwas solny HCL. Owa zbyt mała retencja nie sprzyja procesowi trawienia w żołądku i pokarm zamiast być przetwarzany po prostu zalega i podlega procesom fermentacyjnym co powoduje zgagę. Ponadto w cofaniu się treści żołądkowej do przełyku, czyli w tzw zarzucaniu pomaga też słaby mięsień wpustowy. Jest to okrężne pasmo włókien mięśniowych kontrolujące wypełnianie żołądka treścią pokarmową. Dlatego to niedokwasota, a nie nadkwasota jest tu typową przyczyną zgagi.
I to na razie tyle jako uzupełnienie.
Pozdrawiam serdecznie
dany


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Odkwaszanie organizmu
PostWysłany: Pon Lis 30, 2015 10:00 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pon Lis 30, 2015 8:52 am
Postów: 22
Co sądzicie o takiej metodzie odkwaszania organizmu,uważacie że jest skuteczne i sami próbowaliście,czy też wręcz przeciwnie i odradzacie? Im więcej opinii tym oczywiście lepiej,bezpieczniej.

_________________
www.NaFitness.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Odkwaszanie organizmu
PostWysłany: Śro Gru 02, 2015 4:08 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Śro Gru 02, 2015 3:00 pm
Postów: 14
Z własnego doświadczenia polecam kaszę jaglaną. Jest zasadotwórcza, dzięki czemu przyczynia się do powstawania równowagi kwasowo-zasadowej.
Najlepsze jest to, że jest idealna zarówno do słodkich jak i słonych potrwaw ;)

Co do mięsa, to muszę się zgodzić. Mięso jest kwastwórcze, ale nie można nagle jego odstawić. Jeśli ktoś chce wyeliminować mięso z diety należy zrobić to stopniowo.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Odkwaszanie organizmu
PostWysłany: Pon Gru 07, 2015 2:24 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lip 14, 2015 11:06 am
Postów: 210
Kasza jaglana jako składnik naszej diety na pewno nie zaszkodzi,możemy na nie bazować nawet jeżeli nie chodzi nam o odkwaszanie organizmu,jest zdrowa i pełnowartościowa,a co do samych metod to polecam pić dużo wody źródlanej lub mineralnej i efekt będzie taki sam.

_________________
www.Optilux.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Odkwaszanie organizmu
PostWysłany: Wto Sie 09, 2016 1:40 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Wto Sie 09, 2016 1:28 pm
Postów: 1
Jak chcecie odkwaszać organizm to najlepiej moim zdaniem sprawdzają się przy tym produkty BIO i ekologiczne. Ich naturalny skład pozwala naszemu ciału "zapomnieć" o jakichś niezdrowych dodatkach i skutecznie je z siebie wyrzucić. Ja od jakiegoś czasu przestawiłam się częściowo na produkty BIO i EKO i jestem bardzo zadowolona, bo gołym okiem widzę (czuję?) poprawę swojego zdrowia i samopoczucia. Zazwyczaj kupuję te produkty w sieci w sklepie DrPelc.pl -> http://drpelc.pl/ , ale jak mieszkacie bądź przebywacie w Krakowie to możecie odwiedzić ich osobiście :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Odkwaszanie organizmu
PostWysłany: Śro Sie 10, 2016 12:04 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Pią Wrz 03, 2010 3:49 pm
Postów: 653
Witam

W zasadzie wszystko już zostało powiedziane i napisane. Chciałbym tylko dodać że zakwaszenie organizmu może być wywołane błędami żywieniowymi oczywiście polegającymi na niezrównoważonej ilości składników żywieniowych. Na przykład zbyt duże spożywanie białek zwierzęcych co wiele razy tu podkreślano prowadzić może do przemian metabolicznych obniżających pH organizmu. Białka są metabolizowane podobnie jak węglowodany i tłuszcze oczywiście w cyklu komórkowym Hansa Krebsa. W przemianach tych da się zaobserwować powstanie związku o nazwie Bursztynylo CoA. I to właśnie Bursztynylo CoA wchodzi bezpośrednio do cyklu przemian cytrynianowych, jako substrat. W wyniku przemian cytrynianowych powstają dwa podstawowe związki produkty jak Rybulozo 1 Fosforan i związek amonowy NH4. I to właśnie dalsza przemiana związku amonowego jest dla nas tak toksyczna. Powoduje ona bowiem utworzenie moczanów, a w tym kwasu moczowego, który właśnie gromadzi się w stawach będąc przyczyną główną Podagry. Stąd bierze się niewątpliwie zalecenie ograniczające podaż białek zwierzęcych w diecie.
Pozdrawiam serdecznie
dany

Bibliografia:

Ewa Witoszek - Dieta optymalna


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Odkwaszanie organizmu
PostWysłany: Wto Wrz 13, 2016 1:42 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Wto Wrz 13, 2016 1:07 pm
Postów: 11
Moja walka o odtrucie organizmu trwała, długie miesiące, nie raz mimo brania różnego rodzaju suplementów, ruchu i pewnej zmiany nawyków żywieniowych widziałam dalej po sobie brak sił i motywacji, a efekty niewspółmierne do tych jakie chciałam osiągnać dodatkowo demotywowały. Pamiętam, że czynnikiem decydującym było spotkanie mojego obecnego jednego z najlepszych przyjaciół. Na początek polecił mi zrobić badanie z żywej kropli krwi, która wykazuje nie dobory: witaminowo minerałowe, pierwsze symptomy jeszcze nie rozwiniętych chorób, poziom zakwaszenia, zagrzybienia etc. Potem przestawiłam się na jeszcze więcej produktów jak najmniej przetworzonych, wiem, że chemikalii w nich też jest wiele, ale niestety mało kto ma na żywienie czysto eko. Dlatego wiele niedoborów tak samo dzięki otrzymaniu cynka od tego znajomego uzupełniłam preparatami. Po pierwsze wyrzuciłam wiele rzeczy które sotsowałam, całe te multiwitaminy, zaczęłąm brać po prostu witamine k2 (natto) plus witamine d, do tego dorzuciłam witamine c małe dawki możę 1 g profilaktycznie codziennie, przed snem na pusty zoladek kilka kropli wody utlenionej roztwor 3 % na szklanke przegotowanej wody. Cuda w moim organizmie dala uzupelnienie diety jodem, z tego co pamietaqm swietnej jakosci dodatkowo koenzym q10 jako pierwiastek zycia z omega 3 kupowalam w herbalfanie. Do tego reszta wymienionych suplementow w innych sportowych sklepach i duzo spokoju psychicznego pozytywne myslenie. I kilka miesiecy dzieki stanu zdrowia moje zycie sie calkowicie odmienilo.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Odkwaszanie organizmu
PostWysłany: Pią Cze 30, 2017 10:33 am 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Pią Cze 30, 2017 10:26 am
Postów: 1
Witam,
Na problem zakwaszenia organizmu bardzo polecam jonizator wody Aquator Silver Plus. Jonizator ten służy do wytworzenia wody zjonizowanej alkalicznej.
Woda zjonizowana to świetny patent na odkwaszanie organizmu. Woda tak lepiej nawadnia organizm niż zwyczajna woda z kranu, zapobiega tworzeniu się komórek rakowych, pomaga w procesie leczenia raka.
Ogólne więcej o zaletach jonizatorów wody poczytać możecie na stronie: zdrowiemojapasja.pl/pl/p/Jonizator-wody-AQUATOR-SILVER-Plus-Model-2017/467 w opisie.
Image
Ogólnie polecam ten sklep, mają szeroką ofertę produktów zdrowotnych. Często sam korzystam z oferty sklepu. Sprawdźcie sami jeśli chcecie:
http://zdrowiemojapasja.pl

Pozdrawiam, Przemek


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności