Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Nie Wrz 23, 2018 4:11 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Propolis - naturalny antybiotyk
PostWysłany: Czw Maj 02, 2013 7:51 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Sob Kwi 27, 2013 7:46 pm
Postów: 12
Witam.
Ktoś wspomniał ,żeby propolis w wodzie rozpuścić ......, propolis w wodzie nie rozpuszcza się.

Zamiast wymyślać cuda ,proszę przeczytać.


Propolis, to lepka, żywiczna substancja o barwie brunatnej, zielonkawej. Słowo propolis w języku Greckim oznacza "przedmurze miasta". Propolis jest używany przez pszczoły do pokrywania nim wszelkich elementów wewnętrznych ula, uszczelniania gniazda. Czynią tak, aby zabezpieczyć rodzinę pszczelą przed bakteriami, zakażeniami, pleśniami i innymi mikroorganizmami. Pszczoły wykorzystują tu właściwości silnie bakteriobójcze i bakteriostatyczne propolisu.
Propolis wytwarzany jest przez pszczoły głównie z substancji żywicznych zebranych z pączków niektórych drzew. Młode pączki drzew pokryte są balsamem chroniącym je przed bakteriami, roztoczami, grzybami, owadami itd. To ewolucyjne przystosowanie,warunek przetrwania rośliny. Pszczoły nauczyły się wykorzystywać substancje pokrywające pączki do swoich celów, zbierając je i znosząc do ula.
Propolis dobrze rozpuszcza się w alkoholu etylowym, dzięki czemu możemy dość łatwo sporządzać lecznicze ekstrakty. Każda domowa apteka powinna posiadać proste w wykonaniu leki z propolisu.
Właściwości lecznicze propolisu
W propolisie wykryto kilkaset różnorodnych związków chemicznych: flawonoidy, kwasy aromatyczne, estry, alkohole, aldehydy, kumaryny, terpeny, sterole, kwasy tłuszczowe, mikroelementy.
Lecznicze działanie propolisu jest efektem synergistycznym zawartych w nim związków chemicznych. Propolis ma zdolność niszczenia, blokowania bakterii, grzybów chorobotwórczych, wirusów i pierwotniaków. Właściwości farmakologiczne propolisu umożliwiają miejscowe znieczulenie, regulację ciśnienia, wzmocnienie wydzielania żółci, odtruwanie wątroby, leczenie wrzodów, ran.
Przepisy na leki z udziałem propolisu. Propolis - apteka w ulu.
Propolis wykazuje różnokierunkowe działanie w profilaktyce i leczeniu szeregu chorób. Wykorzystywany jest w postaci surowca uzyskiwanego w pasiece, postaci wyciągów w alkoholu, maści. Przed zastosowaniem określonego przepisu zachęcam do konsultacji z lekarzem, niektóre osoby mogą być uczulone na propolis.
Propolis a choroby układu oddechowego
Propolis znalazł zastosowanie w profilaktyce i leczeniu grypy, zaziębień. Szereg bakterii wykazuje wrażliwość na działanie propolisu. Zaobserwowano, że propolis hamuje rozwój szczepów bakteryjnych odpornych na działanie antybiotyków.
Nalewka z propolisu. Do butelki z 50 gramami surowca propolisu nalać 350 cm3 spirytusu etylowego i 150 cm3 wody. Nalewkę pozostawić w temperaturze pokojowej przez okres 2-3 tygodni szczelnie zamkniętą, codziennie mieszając. Przefiltrować przez watę, przechowywać w ciemniej butelce.
Wskazania: grypa, katar, przeziębienia górnych dróg oddechowych, nieżyty, angina.
15-20 kropli na łyżeczkę cukru 3 razy dziennie
30 kropli na 200 ml ciepłej herbaty do płukania gardła i popijania.
Zaparzyć herbatę z rumianku, dodać 50 kropli nalewki. Płukać gardło 3 razy dziennie przy zapaleniu krtani, tchawicy.
Inhalacje. Do talerza z gorącą wodą wlać 40-50 kropli nalewki, używać do inhalacji pod ręcznikiem.
Zaparzyć herbatę z rumianku, dodać 2 łyżki miodu, soku z połowy cytryny, 40 kropli nalewki propolisowej. Pić 3 razy dziennie przy grypie, przeziębieniach.
Na łyżeczkę miodu wkroplić 20 kropli nalewki. Spożywać powoli 3 razy dziennie przy przeziębieniach, grypie.
Propolis surowiec. Uformować grudkę z surowego propolisu. Mięknie pod wpływem ciepła rąk. Żuć kilka razy dziennie. Wskazania: parandotoza, zapalenie jamy ustnej, tchawicy.
Propolis a choroby układu pokarmowego
Propolis znalazł zastosowanie w leczeniu zapaleń jamy ustnej i dziąseł, paradontozy, nieżytach żołądka, ochronie wątroby, zabezpiecza organizm przed zatruciem ołowiem, arsenem.
Nalewka z propolisu. Do butelki z 50 gramami surowca propolisu nalać 350 cm3 spirytusu etylowego i 150 cm3 wody. Nalewkę pozostawić w temperaturze pokojowej przez okres 2-3 tygodni szczelnie zamkniętą, codziennie mieszając. Przefiltrować przez watę, przechowywać w ciemniej butelce.
Wskazania:nieżyty i zapalenia żołądka, zapalenia jamy ustnej, zapalenie wątroby.

Do ½ szklanki letniej wody dodać 40 kropli nalewki. Płukać jamę ustną kilka razy dziennie przy paradentozie, zapaleniu jamy ustnej.
Na łyżeczkę miodu nakropić 20 kropli nalewki. Spożywać 3 razy dziennie 20 minut przed jedzeniem przy wrzodach żołądka i dwunastnicy.
Do połowy szklanki wody, herbaty lub innego płynu wkropić 20-40 kropli nalewki. Pić 2-3 razy dziennie 20-30 minut przed jedzeniem przy stanach zapalnych żołądka i jelit, początkowym stadium choroby wrzodowej żołądka wspomagająco.

Likier propolisowy. Do ½ litra wódki dodać dwie łyżki miodu. Wymieszać i dodać nalewki propolisowej 50-100 ml według smaku.
Wypijać kieliszek likieru propolisowego 30 minut przed obiadem przy nieżytach żołądka.
Zaparzyć siemię lniane. Do ½ szklanki naparu dodać 30-50 kropli nalewki. Pić dwa razy dziennie przy nieżytach żołądka, dwunastnicy, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Do ½ szklanki ciepłego mleka dodać 30-40 kropli nalewki. Pić na czczo 2-3 razy dziennie przy owrzodzeniach żołądka i jelit.
Nalewka propolisowa na wrzody żołądka, dwunastnicy według Aripowa.
Pałeczki Campylobacter pylori uczestniczące w powstawaniu wrzodów żołądka i dwunastnicy zwykle są zwalczane antybiotykami dającymi negatywne efekty uboczne, osłabiają mechanizmy obronne organizmu. Tymczasem propolis wykazuje silne działanie antyseptyczne, jednocześnie stymuluje układ immunologiczny.
Propolis a choroby skóry, rany, oparzenia
Propolis wykazujący działanie przeciwdrobnoustrojowe (przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne), oraz regenerujące na uszkodzone tkanki znalazł zastosowanie w leczeniu szeregu chorób skóry, ran. Stosuje się go w formie nalewki lub maści propolisowej.

Typowy sposób postępowania przy ranach, oparzeniach, odmrożeniach, owrzodzeniach, czyrakach, grzybicach: przemyć chore miejsce wodą utlenioną, posmarować nalewką propolisową (można rozcieńczyć przy świeżych ranach), po przeschnięciu posmarować maścią lub przyłożyć kompres z nalewki.
Nalewka z propolisu. Do butelki z 50 gramami surowca propolisu nalać 350 cm3 spirytusu etylowego i 150 cm3 wody. Nalewkę pozostawić w temperaturze pokojowej przez okres 2-3 tygodni szczelnie zamkniętą, codziennie mieszając. Przefiltrować przez watę, przechowywać w ciemniej butelce.
Maść propolisowa. Odparowywać 100 ml nalewki propolisowej w łaźni wodnej (naczynie z nalewką wstawić do drugiego z gorącą wodą) aż do uzyskania gęstego płynu. Następnie dodać około 100 gram wazeliny, dobrze wymieszać.
Oparzenia, odmrożenia, skaleczenia, rany, wrzody, czyraki, odleżyny - nakładać na chore miejsca cienką warstwę maści dwa razy dziennie.
Do 100 ml przegotowanej wody wlać 1 ml nalewki. Używać do przemywania ran, stłuczeń, oparzeń oraz do wykonywania kompresów. Zamoczyć kilka warstw gazy i nałożyć na chore miejsce, stłuczenie.
Przemywać rozcieńczoną nalewką 1:50 palce nóg przy grzybicy międzypalcowej.
Smarować chore miejsca maścią propolisową przy grzybicy międzypalcowej.
Rany żylakowe. Przykładać kompresy nasączone rozcieńczoną nalewką 1:50, owinąć bandażem.
Zwierzęta domowe - rany, owrzodzenia. Przemyć chore miejsce rozcieńczoną nalewką, posmarować nalewką, po wyschnięciu nałożyć maść.
Inne zastosowania propolisu. Apteka w ulu.
Zapalenie prostaty. Zażywać dwa razy dziennie po 20 kropli nalewki na łyżeczkę miodu lub ½ szklanki wody, mleka lub innego napoju.
Nadciśnienie tętnicze. Zażywać raz dziennie 30 kropli nalewki na łyżeczkę miodu lub ½ szklanki wody, mleka lub innego napoju.
Zapalenie pęcherza, cewki moczowej. Zażywać po 15 kropli nalewki 4-5 razy dziennie.
Propolis na nagniotki, odciski. Odpowiednią do wielkości odcisku ilość propolisu (1-3 gram) rozgnieść w palcach dla uzyskania dużej plastyczności.
Następnie nałożyć cienki plaster propolisu na odcisk i zabandażować. Po kilku (3-4) dniach zdjąć opatrunek a z nim nagniotek.
Zalecane jest przed nałożeniem propolisu, dobrze odcisk wymoczyć w osolonej, gorącej wodzie, aby zmiękczyć nagniotek.



Wiecej: http://www.eioba.pl/a/1ti2/kit-pszczeli-propolis#ixzz2SA7vHTIo



Propolis używam od kilku lat codziennie, codziennie piję wodę z miodem na czczo od kilku lat.Dodatkowo pyłek pszczeli.

Od lat nie mam nawet kataru :D :D :D
Pozdrawiam.


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: Re: Propolis - naturalny antybiotyk
PostWysłany: Czw Maj 02, 2013 7:58 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Sob Kwi 27, 2013 7:46 pm
Postów: 12
Jeszcze coś od pszczółek :D

Pyłek pszczeli

Pyłek kwiatowy to męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Do wydania przez roślinę owoców, nasion konieczne jest dostanie się pyłku z pylników na znamię słupka, następnie zapłodnienie i rozwój zarodka nowej rośliny. Aby zwiększyć szansę na zapłodnienie, rośliny produkują pyłek w bardzo dużych ilościach.
Pyłek kwiatowy jest oprócz miodu podstawowym pokarmem pszczół. Miód to pokarm energetyczny, pyłek to białko, tłuszcze, sole mineralne, witaminy, kwasy organiczne i hormony.
Pszczoły zbierają z kwiatów pyłek, mieszają z odrobiną miodu, nektaru lub śliny i w postaci uformowanych kulek, obnóży przenoszą do ula w specjalnych koszyczkach na tylnych nogach. Pyłek w formie obnóży nazywamy pyłkiem pszczelim.
Znoszony do ula pyłek przeznaczony jest na bieżące potrzeby pokarmowe, oraz tworzone są zapasy na okres braku pyłku w przyrodzie. Świeży pyłek składany jest do komórek, ubijany, pokrywany miodem. Następuje proces fermentacji (zbliżony do fermentacji kiszonej kapusty). Zakonserwowany pyłek to pierzga.
Pyłek pszczeli może być w części przechwytywany przez pszczelarza przy użyciu poławiaczy pyłku. Następnie jest suszony, zamrażany lub w inny sposób konserwowany. Jest cennym produktem odżywczym i leczniczym.

Wysuszony pyłek pszczeli.
Skład chemiczny pyłku
Właściwości odżywcze i terapeutyczne pyłku wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego, zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków chemicznych.Są to: węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne, witaminy, rutyna, olejki eteryczne, fitocydy, antybiotyki-inhybiny, hormony, enzymy, kwasy organiczne,stymulatory wzrostu.
Węglowodany - to przede wszystkim fruktoza, glukoza, maltoza, oraz w mniejszej ilości: arabinoza, ryboza, izomaltoza i wiele innych.
Tłuszcze. W pyłku wyodrębniono 12 kwasów tłuszczowych, między innymi: kwas palmitynowy, linolowy, linoleowy, arachidonowy.
Białka W pyłku wykryto 32 aminokwasów. Są to: fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna i inne. Zawartość aminokwasów w pyłku dochodzi do 12%.
Składniki mineralne. Pyłek jest bogaty w wiele składników mineralnych: makroelementów i mikroelementów. Wyodrębniono: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen i inne.
Witaminy. W pyłku pszczelim zidentyfikowano następujące witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę.
Inne składniki. Enzymy: amylaza, inwertaza, fosfatazy, peroksydazy i inne, których stwierdzono 42. Kwasy organiczne: jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy, szczawiowy, bursztynowy, i wiele innych.
Właściwości odżywcze i lecznicze pyłku pszczelego
Własności biologiczne pyłku wynikają z jego składu chemicznego. Zobacz!
"Pyłek jest bez wątpienia najwartościowszym odżywczym produktem roślinnym. Wszak to męskie komórki płciowe roślin decydujące o ich budowie i rozwoju. W nich koncentrują się wszelkie składniki, podstawa budowy organizmu przyszłej rośliny". -Cz. Bańskowoski ("Farmacja Polska")
Badania przeprowadzone nad pyłkiem pszczelim, szczególnie z ostatnich lat potwierdzają korzystny wpływ pyłku na zdrowie człowieka.
Badania potwierdziły następujące właściwości pyłku:
Odżywcze. Pyłek stanowi bardzo cenną odżywkę uzupełniającą dzienne racje żywnościowe w aminokwasy, biopierwiastki, witaminy.
wzmacnia apetyt, skutek widoczny już po kilku dniach przyjmowania,
reguluje przemianę materii, doprowadza do normalizacji, spadku wagi osób otyłych,
wzmacnia organizm, szczególnie zalecany osobom ciężko pracującym w szkodliwych warunkach, dzieciom, osobom starszym, osłabionym, regeneruje,
działa antyanemicznie (zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi), zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi.
Odtruwające (detoksykacyjne). Pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych na organizm człowieka.
pyłek osłania tkankę wątrobową przed zatruciem substancjami toksycznymi, a w przypadku zatrucia ułatwia wydalanie toksyn,
ułatwia odnawianie tkanki wątrobowej uszkodzonej innymi przewlekłymi chorobami, przyjmowaniem dużej ilości leków,
wspomaga leczenie choroby alkoholowej, uzupełnia niedobory bioelementów (będące wynikiem choroby),
pyłek podnosi odporność organizmu na zakażenia, zwiększa ilość limfocytów, zwiększa ilość przeciwciał, przyspiesza leczenie zakażeń.
Antydepresyjne, uspokajające. Pyłek pszczeli poprawia psychiczne samopoczucie człowieka.
zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy osłabiony na skutek stresu lub przepracowania,
wspomaga leczenie depresji, umożliwia obniżenie dawek preparatów antydepresyjnych,
wspomaga także leczenie nerwic wegetatywnych,
zwiększa ukrwienie tkanki nerwowej, podwyższa sprawność psychiczną, zwiększa koncentrację układu nerwowego,
Antyalergiczne. Pyłek pszczeli wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych.
stosowanie pyłku wspólnie z miodem skutecznie leczy katar sienny, astmę lub znacznie łagodzi ich objawy.
Przeciwmiażdżycowe. Pyłek ma wyraźne działanie przeciwmiażdżycowe.
pyłek obniża poziom lipidów (trójglicerydów i cholesterolu), hamuje agregacje (zlepianie) płytek krwi, wspomaga więc ograniczanie miażdżycy,
wspomaga leczenie stanów pozawałowych,
wspomaga leczenie nadciśnienia, zaburzeń krążenia obwodowego.
Antybiotyczne. Wyciągi z pyłku kwiatowego mają silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, działają na bakterie, na grzyby.
jest skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, szczególnie gdy jest użyty razem z propolisem,
w przewodzie pokarmowym pyłek niszczy lub wstrzymuje działalność bakterii chorobotwórczych.
Regulujące trawienie. Pyłek jest stosowany przy rozstroju żołądka.
wspomaga leczenie silnych zaparć.
przynosi poprawę w niektórych biegunkach,
wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zmniejsza krwawienia.
Lecznicze schorzeń prostaty. Wyciągi z pyłku wykazują lecznicze działanie w schorzeniach gruczołu krokowego.
w początkowym stadium choroby hamuje ją, zmniejsza możliwość nawrotów,
w przewlekłym zapaleniu wspomaga leczenie prostaty antybiotykami i fizykoterapią.
Wspomagające leczenie cukrzycy. Wyciągi z pyłku kwiatowego zwiększają wydzielanie insuliny. Pyłek spożywany przez chorych na cukrzycę skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
Poprawiające wzrok. Pyłek poprawia ostrość widzenia, jest to skutek dużej zawartości ryboflawiny (wit. B2) i innych bioelementów w pyłku.
Przeciwzapalne. Pyłek wspomaga leczenie wewnętrznych stanów zapalnych organizmu.
Kosmetyczne. Odżywiające, wzbogacające i odmładzające skórę.
Pierzga, czyli pszczele zapasy pyłku kwiatowego
Jerzy Gala

Pierzga wzmacnia nasze zdrowie,
osłabione po chorobie.
Ona siły nam przywraca,
stosować się ją opłaca.

Naturalna pierzga, to zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy. Spożywana jest przez pszczoły w okresach braku pyłku w przyrodzie, jesień, późna zima, wczesna wiosna. Pszczoły po przyniesieniu pyłku do ula układają go warstwami w komórkach, dodają wydzielinę gruczołów ślinowych, dopełniają komórki miodem. W temperaturze ula ok. 30° C. dochodzi do fermentacji mlekowej pyłku, zarazem jego zakonserwowania.
Pierzga ma wyższą wartość spożywczą niż pyłek, lepszą przyswajalność i bogatszy skład chemiczny. Jest pokarmem o dużej zawartości białka, witamin, składników mineralnych, substancji biotycznych. Podobnie jak pyłek posiada dobre właściwości lecznicze, odtruwające. Zastosowanie pierzgi jest analogiczne jak pyłku.
Stosowanie pyłku pszczelego
Zaleca się przyjmować pyłek pszczeli 3 razy dziennie ½ godz. przed jedzeniem. Zaleca się rozmieszać pyłek z miodem, serkiem, mlekiem, wodą lub sokiem owocowym. Dokładnie przeżuwać przed połknięciem dla zwiększenia przyswajalności pyłku.
Dawki dzienne:
dzieci 3-5 lat 10 gram pyłku,
dzieci 6-12 lat 15 gram pyłku,
dzieci powyżej 12 lat i dorośli 20 gram pyłku,
dorośli leczniczo 30-40 gram pyłku.
Łyżeczka od herbaty zawiera około 5 gram pyłku.
Kuracje pyłkowe
Zaleca się stosować kurację pyłkową zażywając pyłek przez okres 1-3 miesięcy dwa razy w roku, jesienią i wiosną.
jesienią uodparnia na zimowe przeziębienia, grypy, katary,
wiosną wzmacnia organizm, uzupełnia braki witamin i mikroelementów.
Przepisy z pyłkiem
Stosuje się wiele sposobów na sporządzanie odżywek, leków z udziałem pyłku pszczelego. Po sporządzeniu leku odczekać kilka godzin, zanim zażyjemy. Przy dawkowaniu należy uwzględnić obecność dodawanych składników.
Przed zastosowaniem określonego przepisu zachęcam do konsultacji z lekarzem, niektóre osoby mogą być uczulone na pyłek kwiatowy.
Pyłek, obnóża. Do ½ szklanki letniej wody, mleka wsypać łyżkię obnóży pyłkowych i pozostawić na kilka godzin. Następnie lekko podgrzać, dosłodzić miodem do smaku. Spożywać na czczo rano i wieczorem. Zalecana długość kuracji 1-2 miesiące.
Pyłek sproszkowany. Sproszkować pyłek w młynku do kawy. Zażywać z dodatkiem napojów.
Krem pyłkowy. Wymieszać 20% pyłku z 80% miodu. Zamiast miodu może być użyty serek, dżem.
Pasta pyłkowa. Wymieszać 500 gram pyłku z 500 gramami miodu, przekręcić kilka razy przez maszynkę do mięsa.
Pyłek przy alergii. Do 100 gram pyłku dodać 900 gram miodu, wymieszać. Trzytygodniową kurację rozpocząć na 3-4 tygodnie przed przewidywanym atakiem kataru siennego, astmy. Zacząć od małych dawek pyłku, codziennie zwiększanych do 11 dnia, następnie dawki stopniowo zmniejszamy.
Deser pyłkowy. Do ¾l śmietanki lub mleka dodać łyżkę pyłku kwiatowego. Odczekać kilka godzin, dodać 2 łyżki miodu, 2 łyżki rozdrobnionych orzechów, wiórków kokosowych lub migdałów, następnie zmiksować.
Pyłek pszczeli w kosmetyce
Maseczka 1. Wymieszać 1 łyżeczkę sproszkowanego pyłku z 1 żółtkiem. Można dodać łyżeczkę miodu. Nanieść na twarz, pozostawić na ½ godz. Wygładza i odżywia skórę.
Maseczka 2. Wymieszać dwie łyżeczki sproszkowanego pyłku w małej ilości wody dla uzyskania papki. Nałożyć na twarz na 20 minut.
Maseczka 3. Wymieszać 2 łyżki pyłku, 2 łyżki miodu, 1 żółtko, 1 łyżkę twarogu. Nałożyć na twarz na 20 minut. Wzmacnia, upiększa skórę.
Pierzga domowym sposobem. Naturalna pierzga pozyskiwana jest w niewielkiej ilości w pasiekach. Czynione są próby uzyskiwania podobnego produktu w sposób sztuczny, bez udziału pszczół.
Oto sposób przesłany przez Pana Eugeniusza Tomiaka z Nowego Sącza.



Wiecej: http://www.eioba.pl/a/1ti1/pylek-pszczeli#ixzz2SABTBdQl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Propolis - naturalny antybiotyk
PostWysłany: Pią Maj 03, 2013 5:41 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Pią Wrz 03, 2010 3:49 pm
Postów: 653
Witam

W dwóch ostatnich postach napisano w zasadzie wszystko o najważniejszych apiterapeutykach. Pozostało jeszcze mleczko pszczele nazywane przez Francuzów galaretką królewską, wosk pszczeli, no i oczywiście jad pszczeli. Liczę na to, że ktoś uzupełni tak bogatą wiedzę mojego poprzednika i nawiąże do jeszcze tych pszczelich specyfików, bo chętnie bym powiększył swoje wiadomości również we wspomnianym aspekcie.
Pozdrawiam
dany


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Propolis - naturalny antybiotyk
PostWysłany: Pią Maj 03, 2013 6:43 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Sob Kwi 27, 2013 7:46 pm
Postów: 12
Witam.


Szczególnie cenionym pszczelim produktem o silnych właściwościach wzmacniających jest mleczko pszczele. Poprawia ono sprawność psychiczną i fizyczną. Jest też z powodzeniem stosowane w kosmetyce. Młode 3-9-dniowe pszczoły robotnice wytwarzają w swoich gruczołach gardzielowych galaretowatą substancję o barwie kremowej i cierpkim smaku. Jest to mleczko pszczele, które służy do karmienia larw pszczół robotnic i trutni przez 3 pierwsze dni ich życia. Królowa pszczół jest nim natomiast karmiona przez całe życie. Pewnie dlatego żyje 40 razy dłużej niż reszta mieszkańców ula.
Mleczko pszczele pozyskuje się w okresie od połowy maja do końca lipca. Świeże mleczko zawiera wiele cennych składników: białka (zwłaszcza globuliny i albuminy), substancje lipidowe, węglowodany, kwasy organiczne, witaminy (szczególnie z grupy B), neurohormon (acetylocholina), biopierwiastki (potas, wapń, sód, magnez, żelazo, mangan).
Mleczko pszczele ma cenne właściwości odżywcze, stymuluje odnowę biologiczną tkanek. Zestaw biologicznie czynnych substancji w nim zawartych poprawia sprawność psychiczną i fizyczną. Usprawnia pracę mózgu, pamięć i funkcje myślenia oraz zdolność koncentracji. Wykazuje pozytywne działanie przy miażdżycy naczyń krwionośnych, w stanach zapalnych żył, po zawale serca, w chorobach krwi oraz niewydolności krążenia. Opóźnia procesy starzenia, a jako naturalny afrodyzjak przeciwdziała impotencji u mężczyzn. Mleczko pszczele zwiększa nasz potencjał fizyczny i intelektualny, przywraca optymizm i chęć do życia (ułatwia pokonanie stanów depresyjnych i bezsenności). Jest też stosowane w kosmetyce, ponieważ nawilża i wygładza skórę, przywracając jej naturalną świeżość. Dodaje się je do niektórych kremów odżywczych i balsamów, szczególnie przeznaczonych do pielęgnacji skóry starzejącej się.

Wartość mleczka pszczelego doceniają bardzo Japończycy, którzy spożywają je m.in. w postaci specjalnych galaretek. Zalecane jest stosowanie kuracji mleczkiem pszczelim co najmniej dwa razy w roku. Pamiętajmy jednak, że mleczko pszczele nie jest antidotum na każde schorzenie. Nie wszyscy także mogą je stosować. Ostre choroby zakaźne, nowotworowe, uczulenia na produkty pszczele i alergie, zmiany skórne, choroba Addisona, astma to przeciwwskazania do jego używania.

Mleczko pszczele można kupić w aptekach, sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością. Występuje w formie tabletek do ssania, kapsułek, syropu. Preparaty z zawartością mleczka pszczelego podaje się doustnie, podjęzykowo (ten sposób jest uznawany za najskuteczniejszy). Podczas takiej kuracji nie wolno pić alkoholu.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Propolis - naturalny antybiotyk
PostWysłany: Pią Maj 03, 2013 6:46 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Sob Kwi 27, 2013 7:46 pm
Postów: 12
JAD PSZCZELI
Jad pszczeli w lecznictwie i profilaktyce

Jad pszczeli jest wydzieliną gruczołów jadowych robotnic i matek pszczoły miodnej. Pszczoła produkuje go od drugiego do dwudziestego dnia swego życia. Aktywność gruczołów jadowych sukcesywnie rośnie do piętnastego dnia życia, a następnie od szesnastego do dwudziestego dnia maleje, by po tym czasie zaniknąć.


Jad gromadzony jest w zbiorniczku błoniastym znajdującym się w odwłoku, u nasady aparatu obronnego - żądła. Jest on produkowany przez dwa gruczoły: większy - produkujący właściwy jad o odczynie kwaśnym, i mniejszy - produkujący substancję o odczynie zasadowym, służącym do zwilżania aparatu żądłowego i neutralizacji resztek jadu. Zbiorniczek jadowy otwiera się do kanału sztyletu żądła i w momencie jego wbijania jad wpływa do ranki w skórze. Woreczek jadowy może pomieścić od 0,3-0,4 mg jadu, a pszczoła w czasie użądlenia wprowadza około 0,012 mg, co odpowiada jednej międzynarodowej jednostce jadu pszczelego, czyli 10 μg suchego produktu.

Jad jest środkiem obronnym pszczoły i służy jej do walki z wrogami, a także wykorzystywany jest przez matkę pszczelą do zabijania konkurentek. Interesujące jest, że do najbardziej uczulonych na jad należą same pszczoły, a z innych gatunków najwrażliwsze są konie, psy, gęsi, kury i gołębie.
Sobole, tchórze syberyjskie, szczury i jeże są natomiast niewrażliwe na jad. Produkcja jego zależy w dużym stopniu od ilości spożywanych przez pszczoły substancji białkowych, a więc pyłku kwiatowego i pierzgi, które wzmagają aktywność gruczołów jadowych.

Jad jest bezbarwną, szybko schnącą cieczą o słabym, aromatycznym zapachu, gęstości 1,1313 g/cm3, odczynie kwaśnym (pH 5-5,5) i smaku kwaśno-gorzkim. Dobrze rozpuszcza się w wodzie i kwasach, a nie rozpuszcza się w alkoholu. W stanie suchym bez dostępu światła i wilgoci może być przechowywany w temperaturze otoczenia przez kilka miesięcy.
Optymalną temperaturą przechowywania jest -15 do 2oC. Po zamrożeniu znacznie dłużej zachowuje swoją wartość. Nie traci swoich właściwości w temperaturze 100oC. Największą trwałość ma w postaci liofilizowanej. Pod wpływem promieni słonecznych i w temperaturze 40oC szybko ulega rozkładowi.

Jad stanowi mieszaninę różnych związków chemicznych, przede wszystkim białek, które stanowią 57% jego suchej masy. W jadzie oprócz histaminy, fosfolipazy A i hyaluronidazy, znajduje się jeszcze kilka innych toksycznych peptydów, między innymi melitynina i silna neurotoksyna - apamina, a także adolapina. Zawiera też substancje o lipoidalnych właściwościach oraz feromony alarmowe. Ponadto, w jadzie pszczelim stwierdzono obecność kwasu indolowego, fosforowego, palmitynowego i kwasów tłuszczowych oraz choliny i gliceryny. Ze związków mineralnych zawiera m.in.: wapń, magnez, węgiel, fosfor, wodór, azot i siarkę.

Jad pszczeli wzmaga działanie streptomycyny i biomycyny oraz sulfonamidów, a osłabia penicyliny i wykazuje działanie ochronne przed promieniowaniem jonizującym. Jad pszczeli wykazuje działania: bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwkrzepliwe, hypotyniczne (obniżające ciśnienie tętnicze krwi), alergizujące.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Propolis - naturalny antybiotyk
PostWysłany: Pią Maj 03, 2013 6:48 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Sob Kwi 27, 2013 7:46 pm
Postów: 12
cdn jad pszczeli

Zastosowanie jadu pszczelego w lecznictwie
i profilaktyce

Właściwości jadu pszczelego są szansą w leczeniu wielu schorzeń, ale stanowią też zagrożenie dla zdrowia a nawet życia człowieka.
Po wykonaniu badań i prób pozwalających na rozpoczęcie kuracji jad pszczeli może być stosowany w leczeniu następujących schorzeń:

choroby reumatoidalne - reumatoidalne zapalenie stawów, choroba zwyrodnieniowa stawów kolanowych, barkowych, łokieć tenisisty, zespół bolących palców;
migrena;
choroby obwodowego układu nerwowego - rwa kulszowa, zapalenie korzonków nerwowych, dyskopatia, lumbago, nerwobóle, zapalenie nerwów obwodowych, porażenie nerwu trójdzielnego;
choroby układu mięśniowego - gościec mięśniowy, zapalenie mięśni, bóle mięśniowe, zapalenie kaletek maziowych, zapalenie pochewek ścięgien;
choroby skóry - łuszczyca, egzemy, troficzne zapalenia skóry, trudno gojące się rany, blizny, odmrożenia;
choroby jamy ustnej - zapalenie błony śluzowej jamy ustnej i języka, paradentoza;
choroby alergiczne - astma oskrzelowa atopowa, pokrzywka, pyłkowica;
choroby mięśnia sercowego - reumatyczne zapalenie mięśnia sercowego
choroby naczyń - zakrzepowe zapalenie żył, zapalenie tętnic, miażdżyca tętnic kończyn dolnych, choroba Buergera, nadciśnienie;
choroby ginekologiczne - zapalenie błony śluzowej macicy, przymacicza, zapalenie przydatków, torbiele jajników;
choroby układu moczowego - zapalenie pęcherza moczowego.
Jad pszczeli może być stosowany w leczeniu metodą bezpośrednią, polegającą na żądleniu przez pszczoły określonych miejsc organizmu pacjenta, lub pośrednią - podskórne podawanie jadu za pomocą elektroforezy, fonoforezy, akupunktury, chemoakupunktury, inhalacji i nacierań skóry preparatami z jadem.

Przy podejmowaniu decyzji o zastosowaniu jadu pszczelego w leczeniu należy pamiętać, że jest to środek silnie i szybko działający, a u osób nadwrażliwych działający nawet gwałtownie, prowadząc do stanu zagrożenia życia. Dlatego istnieją przeciwwskazania do stosowania go w następujących przypadkach: uczulenia na jad, choroby psychiczne, zaawansowane choroby serca (z wyjątkiem reumatycznego zapalenia mięśnia sercowego), ostra choroba reumatyczna, gruźlica płuc, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, żółtaczka, cukrzyca, choroby nerek z krwiomoczem, choroby krwi, ostre choroby zakaźne, nowotwory złośliwe, przypadki zakwalifikowane do leczenia operacyjnego, dzieci do lat 5 i dorośli powyżej 70 lat, ciąża i okres miesiączki u kobiet.

Jad pszczeli stanowi dla człowieka wielką szansę, ale i zagrożenie życia. Może być stosowany tylko pod nadzorem doświadczonego lekarza, ponieważ niewłaściwe zastosowanie może mieć fatalne skutki.

Apitoksynoterapia, w ostatnich latach znajduje coraz więcej zwolenników i jest stosowana na szerszą skalę. Doświadczenia przeprowadzane w wielu krajach wykazały, że najbardziej efektywnie działa jad wprowadzony do ciała osobiście przez żywą pszczołę. Nic i nikt tego lepiej nie wykona.

Najlepszym jednak sposobem, aby nie zaszkodzić pszczole - jest żądlenie przez specjalną siateczkę. W ten sposób pszczoła przeżywa zabieg,
a pacjęt odczuwa mniejszy ból. Takie zabiegi stosuje m.in. dr Jan Giza w Centrum Medycyny Naturalnej (Kazimierz Dolny)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Propolis - naturalny antybiotyk
PostWysłany: Pią Maj 03, 2013 6:51 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Sob Kwi 27, 2013 7:46 pm
Postów: 12
:wink:

Wosk pszczeli

Wosk pszczeli jest jednym z najczystszych produktów Natury. Wosk jest wydzieliną gruczołów woskowych 12-18 dniowych pszczół, tzw. woszczarek. Do wyprodukowania 1kg. wosku rodzina pszczela zużywa ok. 3,6 kg. miodu. Podstawowym surowcem, z którego pszczoła wytwarza wosk, są węglowodany.
Wosk służy pszczołom do budowy plastrów potrzebnych do wychowu młodych pszczół oraz magazynowania w nich pierzgi i miodu. W dobrych warunkach w ciągu sezonu rodzina pszczela może wyprodukować 2-3 kg. wosku.

Wosk pszczeli jest ciałem stałym, barwy białej poprzez jasnożółtą, pomarańczową, do ciemnobrązowej. Zapach jest podobny do aromatu miodu. Wosk stanowi mieszaninę ok. 15 związków chemicznych, głównie estrów, ale także występują w nim wolne kwasy, alkohole i węglowodory. Są też związki mineralne oraz barwniki i substancje aromatyczne, a także nieco kitu pszczelego. Nie rozpuszcza się w wodzie i glicerynie, słabo - w alkoholu i eterze. Natomiast rozpuszcza się w benzynie, acetonie, trójchloroetylenie, czterochlorku węgla i chloroformie.

Wosk uzyskuje się zwykle ze starej woszczyny, zrzynków pozostających przy odsklepianiu plastrów oraz innych nieużytecznych kawałków plastrów.

Wosk, poza pszczelarstwem (wyrób węzy), znalazł zastosowanie w wielu cennych dla gospodarki gałęziach przemysłu (około 50). Przemysł farmaceutyczny wykorzystuje wosk do wyrobu maści i plastrów, a kosmetyczny do produkcji kremów, pomadek do ust, kredek i szminek.

Wielu farmaceutów uważa, że większość plastrów, maści i kremów powinno być przygotowywanych na pszczelim wosku. Jest on bowiem łatwo wchłaniany przez skórę, nadaje jej gładkość oraz delikatność.

Niektórzy lekarze polecają, by zamiast gumy żuć, odkrajane kawałki plastra z miodem lub woskowo miodowe cukierki. Żucie aktywizuje wytwarzanie śliny, podwyższa przemianę materii, wosk mechanicznie oczyszcza zęby z nalotu i wzmacnia dziąsła, pomaga w zapaleniu jamy ustnej, w astmie i gorączce siennej.
Jest też polecany dla palaczy, którym jednocześnie pomaga odzwyczaić się od nałogu.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Propolis - naturalny antybiotyk
PostWysłany: Pią Maj 03, 2013 6:53 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Sob Kwi 27, 2013 7:46 pm
Postów: 12
:wink: Coś dla kobiet i nie tylko :wink:

Wosk

Krem oliwkowy dla cery tłustej

Składniki: 6 łyżek wosku, 4 łyżki wytłaczanej na zimno oliwy z oliwek, szczypta boraksu, 50ml wody, 10 kropli nalewki benzoesowej.
Przygotowanie: Roztapiamy wosk w łaźni wodnej (może być naczynie w garnku z wrzącą wodą) i dodajemy do niego oliwę, następnie rozpuszczony w wodzie boraks. Na koniec wkraplamy nalewkę benzoesową i mieszamy krem aż do ochłodzenia. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Krem do cery tłustej (dr E. Kałużny)

Roztopić 5g wosku w porcelanowym naczyniu, dodać 5ml spirytusu amoniakalnego i 7,5ml wody. Wymieszać.
Stosowanie: nałożyć na twarz na ok. 25 minut.

Krem dla cery suchej i szorstkiej, głownie na noc. (dr E.Kałużny)

5g białego wosku stopić na wrzątku razem z 5g masła kakaowego, 10g lanoliny i 2 g alkoholu lanolinowego; dodać 40g olejku z zarodków pszennych. Wymieszać i podgrzać do temperatury 60°C. Do tej masy wmieszać 40g wody różanej, pogrzanej też do 60°C. Wolno mieszać, a przed zastygnięciem, uperfumować 2 kroplami olejku różanego.

Krem oczyszczający cerę (dr E. Kałużny)

Włożyć do porcelanowego naczynia i odgrzać w łaźni wodnej aż do roztopienia następujące składniki: 6g wosku pszczelego, 0,5g boraksu, 27,5g oleju brzoskwiniowego i 16ml wody. Mieszać i ucierać drewnianą lub porcelanową łopatką aż do wystygnięcia.
Stosowanie: umyć twarz i nałożyć krem na ok. 30 minut (obficie).


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Propolis - naturalny antybiotyk
PostWysłany: Pią Maj 03, 2013 6:56 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Sob Kwi 27, 2013 7:46 pm
Postów: 12
:wink: Coś dla panów i nie tylko :D :D :D

Wino grzane z miodem

(8 porcji, jedna ok. 206 kcal)

1 butelka (0,7 l) wina czerwonego, wytrawnego
3 łyżki cukru
5 łyżek miodu (1/2 szklanki)
1/3 szklanki wódki czystej
kawałek skórki pomarańczowej
kawałek skórki cytrynowej
kawałek cynamonu
5 goździków
Wino zagotować z przyprawami i cukrem, miód zagotować, zebrać pianę. Połączyć wino, wódkę i miód. Podawać gorące w porcelanowych lub kamionkowych kubkach.

Miodowy flip

(4 porcje, jedna ok. 290 kcal)

1/2 szklanki rumu
8 łyżek śmietanki 30%
1 szklanka mleka (ok. 200 ml)
2 łyżki miodu
4 żółtka
8-10 orzechów
Orzechy zetrzeć na tarce lub zemleć w maszynce do orzechów. Pozostałe składniki plus kilka kostek lodu włożyć do mieszalnika (shakera) i wstrząsnąć mocno 5-10 minut (można przyrządzać w mikserze). Przecedzić do wysokich kieliszków do wina lub koktajlowych, posypać startymi orzechami.

Brandy z miodem

(4 porcje, jedna ok. 225 kcal)

1 szklanka brandy
1 1/2 łyżki miodu
2 łyżki wody
3 łyżki śmietanki 30%
kostki lodu
Miód rozpuścić w wodzie, wszystkie składniki wlać do mieszalnika (shakera) i wstrząstnąć mocno do spienienia. Odcedzić od lodu, podawać w szklankach i literatkach do wody.

Grog miodowy

(4 porcje, jedna ok. 175 kcal)

40 dag truskawek
1/2 szklanki białego wina
2-3 łyżki miodu lipowego
Truskawki umyć, obrać z szypułek (4 zostawić do dekoracji), zmiksować z winem i miodem. Podawać z bitą śmietaną.

Krupnik polski

(na 1 l wódki – 10 porcji, jedna to ok. 430 kcal)

1 szklanka miodu
1 szklanka wody
1/2 l spirytusu
5-8 goździków
2 dag cynamonu
1/2 laski wanilii
2 dag skórki pomarańczowej
1/4 gałki muszkatołowej
Miód z wodą zagotować, starannie zebrać pianę, dodać kilka goździków, cynamonu, kawałek gałki muszkatołowej, wanilię, skórkę pomarańczową. Po kilkakrotnym zagotowaniu zestawić na chwilę, by miód nasiąknął korzeniami, przecedzić i znów zagotować. Do gorącego napoju ostrożnie wlać spirytus. Podawać gorący.

Krupnik wyborowy o mocy 45%

(na 1 litr wódki – 10 porcji, każda ok. 510 kcal)

1/2 kg miodu
1/2 litra spirytusu
1 łyżeczka zaprawy korzennej
1/2 łyżeczki 10% roztworu kwasku cytrynowego
1/2 szklanki wody
Zaprawa: cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, wanilia (laska), spirytus 60% - 150 ml. Surowce rozdrobnić, zalać spirytusem na dwa tygodnie (mieszając co drugi dzień). Po dwóch tygodniach zalać gotową zaprawę.

Do wysokiego garnka wlać wodę, garnek ustawić na wolnym ogniu, do wody dodać miód. Miód gotować, zebrać pianę, zdjąć garnek z ognia. Do nieco ostudzonego miodu wlać kwasek, zaprawę i stale mieszając wlać spirytus. Całość przelać do słoja, dobrze zakorkować i pozostawić na pół roku (najkrócej na 3 miesiące).


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Propolis - naturalny antybiotyk
PostWysłany: Sob Maj 04, 2013 5:42 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Pią Wrz 03, 2010 3:49 pm
Postów: 653
Witam

Dziękuję Ci Pepko za tak obszerne potraktowanie tematu apiterapeutyków i ich zastosowania w lecznictwie. Szczególne dzięki za bardzo ciekawe przepisy. Myślę, że twoje posty przydadzą się każdemu, kto zechce tylko z nich skorzystać.
Jako małe uzupełnienie mogę dodać, że jad pszczeli będący toksyną wykorzystuje się w metodzie leczenia Samuela Hanemana, czyli w homeopatii, gdzie substancja bazowa jest wielokrotnie rozcieńczana aż do uzyskania właściwych proporcji leku. W homeopatii chorobę zwalcza się jej bronią, a maksyma tej metody głosi Symilla symilibus curentur (Podobne zwalczaj podobnym).
Wosk pszczeli wykorzystuje się do produkcji specjalnych świec używanych w metodzie Indian Hopy, czyli w tzw świecowaniu uszu. W metodzie tej chory kładzie się w pozycji bocznej, a terapeuta osłania za pomocą specjalnej chusty jego głowę i twarz, pozostawiając odkryte jedynie ucho. Następnie podpala świecę zataczając nią koła w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, aż do inicjacji płomienia. Kolejno wkłada płytko świecę do ucha pacjenta i trzyma ją tam do całkowitego wypalenia.
Świecowanie uszu oczyszcza kanały słuchowe i zatoki. Stosuje się je przy niedosłuchu i zapaleniu zatok przynosowych.
Pozdrawiam
dany


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Propolis - naturalny antybiotyk
PostWysłany: Czw Cze 28, 2018 11:17 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Pon Cze 11, 2018 6:05 pm
Postów: 6
Propolis jest super! Na ból gardła, ugryzienia i rany nawet działa bardzo dobrze. Cudowny jest też pyłek i mleczko pszczele. Ale najlepsza na świecie jest pierzga pszczela. Te granulki działają cuda! Poprawia się metabolizm, odporność, wygląd włosów i paznokci, a nawet ma się więcej energii. No cudo! Polecam wszystkim! Drogie jest ale na prawdę warto! Jeszcze lekarze zajmujący się medycyną naturalną na pewno coś poradzą https://ranking.abczdrowie.pl/s/Medycyna%20naturalna


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności