Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Pon Lis 19, 2018 3:39 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: wysoki cholesterol a masło i margaryny - dylemat
PostWysłany: Czw Sty 17, 2013 12:56 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Czw Sty 17, 2013 12:48 pm
Postów: 2
Witam.
Mam następujący dylemat z uwagi na wysoki zły cholesterol LDL - czy jeść jakieś smarowidła do pieczywa czy nie.
W związku z wysokim LDL zmieniłem nieco nawyki żywieniowe i odstawiłem m.in. definitywnie masło.
Do tej pory używałem normalnego masła 82%.
Ostatnio pojawił się jednak dylemat - czy lepiej nie jeść masła ani żadnych smarowideł takich jak margaryny np. Rama, Kama, Delma itd. czy właśnie jeść,
ale np. Florę Pro Activ, która podobno cholesterol skutecznie obniża.
Jak to jest z tym? Czy jeśli już nie jem niczego do smarowania chlebka to lepiej tak to zostawić czy właśnie taka margaryna jak Flora Pro Activ byłaby wskazana?


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: Re: wysoki cholesterol a masło i margaryny - dylemat
PostWysłany: Czw Sty 17, 2013 1:54 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Śro Sty 16, 2013 8:50 pm
Postów: 17
Witam,
do nawyków żywieniowych proponuję dołożyć trochę ruchu, na pewno skutecznie wpłynie na pobudzenie metabolizmu i lepszego krążenia. A jak wiadomo LDL przyczynia się między innymi do zacieśniania tętnic i później miażdżyca na starość lub inne choroby serca. Co do masła czy margaryny, ciężko powiedzieć, gdzieś w poradach wyczytałem, że żeby wspomóc obniżenie złego cholesterolu można używać margaryny z dodatkiem steroli roślinnych, a takie sterole posiada Flora Pro Activ. Jednak nigdzie nie pisze (albo nie znalazłem) czy jak się przedawkuje to niekorzystnie one nie wpłyną na już i tak wysoki LDL. Przykładowo dawka jednej łyżeczki jest zalecana, ale jak komuś będzie się nabierało 3 łyżeczki? Ciężko powiedzieć.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: wysoki cholesterol a masło i margaryny - dylemat
PostWysłany: Pią Sty 18, 2013 8:58 am 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Czw Sty 17, 2013 12:48 pm
Postów: 2
Dzięki. Nadal jednak nie wiem czy lepiej nie jeść w ogóle czy jeść tę "zdrową" margarynę :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: wysoki cholesterol a masło i margaryny - dylemat
PostWysłany: Pią Sty 18, 2013 9:16 am 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3294
Witam silencer7 :)

Autor diet zgodnych z grupą krwi i GenoTypem generalnie nie zaleca jadania margaryn. Muszę sprawdzić czy przestrzega przed nimi wszystkie GenoTypy)... Powinieneś zobaczyć na jego stronie (dadamo.com) w Food Values jakie produkty są dla Ciebie (dla Twojej grupy krwi) beneficial... i zacząć właśnie je głównie jadać. Poprawę wyników cholesterolu można szybko uzyskać podnosząc wartość HDL... mnie po zastosowaniu BTD bardzo HDL podskoczył...Przeczytaj wątki na naszym forum o podobnej tematyce... (lub wyguglaj sobie na forum dadamo.com)

Pozdrawiam z Wołomina :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: wysoki cholesterol a masło i margaryny - dylemat
PostWysłany: Pią Sty 18, 2013 10:02 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Śro Sty 16, 2013 8:50 pm
Postów: 17
Najlepiej nie jeść


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: wysoki cholesterol a masło i margaryny - dylemat
PostWysłany: Pon Lut 04, 2013 4:14 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Czw Gru 22, 2011 11:27 am
Postów: 134
Tłuszcze zwierzęce (masło) niestety podnoszą cholesterol, dlatego przy Twoim problemie należałoby je całkowicie odstawić. Margaryny jednak także nie są szczytem zdrowia, dlatego lepiej będzie jak zastąpisz je np. twarożkami do smarowania, masłem orzechowym itp. A jeśli to możliwe, zrezygnuj z nich całkowicie. Zawsze też możesz pójść w ślady Greków i Włochów i maczać kawałki chleba w oliwie lub naszym rodowitym oleju rzepakowym, który dzięki kwasom omega-3 pomaga obniżyć cholesterol :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: wysoki cholesterol a masło i margaryny - dylemat
PostWysłany: Wto Lut 12, 2013 6:02 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Pon Sie 27, 2012 10:41 am
Postów: 86
Ja proponuję smarować pieczywo serkiem topionym lub twarożkiem. W wielu przypadkach to pomaga obniżyć cholesterol. Poza tym w grę wchodzi aktywność fizyczna,uprawiasz jakiś sport?

_________________
www.Galen-Evita.pl- apteka internetowa.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: wysoki cholesterol a masło i margaryny - dylemat
PostWysłany: Czw Lut 14, 2013 1:20 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Pon Sty 07, 2013 6:35 pm
Postów: 3
są specjalne margaryny i masła obniżające cholesterol.

_________________
<a href"http://zajazd-regionalny.pl/">www</a>


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: wysoki cholesterol a masło i margaryny - dylemat
PostWysłany: Pon Mar 04, 2013 8:29 am 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Czw Gru 22, 2011 11:27 am
Postów: 134
zajreg7 napisał(a):
są specjalne margaryny i masła obniżające cholesterol.

Nie ma czegoś takiego jak masło obniżające cholesterol. Masło, żeby mogło nazywać się masłem musi zawierać przynajmniej 82% tłuszczu mlecznego czyli tłuszczu zwierzęcego, który niestety cholesterol podwyższa. Wpływ na obniżenie cholesterolu mają tylko tłuszcze roślinne i to tylko te, bogate w kwasy omega-3 np. olej rzepakowy czy lniany.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: wysoki cholesterol a masło i margaryny - dylemat
PostWysłany: Pią Kwi 26, 2013 8:51 am 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Pią Wrz 03, 2010 3:49 pm
Postów: 653
Witam

Cholesterol całkowity dzielimy na dobry HDL (High Density Lipoprotein Cholesterol) zawierający w swoim składzie wysoki poziom kompleksów białkowo-lipidowych i zły LDL (Low Density Lipoprotein Cholesterol) o niskim poziomie wspomnianych kompleksów. Różnica między jednym a drugim polega na tym, że cholesterol LDL lubi osadzać się na ściankach naczyń krwionośnych zamykając powoli ich światło. To doprowadza w konsekwencji do chorób serca i układu krążenia. Głównie wymienić należałoby tu chorobę niedokrwienną serca (Morbus ishaemicus coris) oraz miażdżycę (Arteriosclerosis).
Nie wiem jakie badania robiłeś, ale bardzo szczegółowym badaniem jest lipidogram, który wskazuje nie tylko poziom obydwu cholesterolów, ale również poziom trójglicerydów, co jest ważne dla utrzymania zrównoważonej gospodarki lipidowej organizmu.
Przy zbyt wysokim poziomie cholesterolu LDL, bo o takim należałoby mówić i trójglicerydów zmiana diety, nawyków żywieniowych i stylu życia jest konieczna.
W diecie należałoby przejść na tłuszcze roślinne zawierające w swoim składzie nienasycone kwasy tłuszczowe, a w szczególności kwasy Omega 3 i Omega 6 mające właściwości obniżania poziomu złego cholesterolu. Są do dostania w sklepach specjalne, jak to się wyraziłeś, smarowidła obfite we wspomniane kwasy tłuszczowe.
Wysoki poziom kwasów Omega 3 i Omega 6 zawiera mięso ryb, dlatego warto włączyć je do swojej diety, a w szczególności łososie, makrele, śledzie i sardynki.
Z preparatów dostępnych w sklepach zielarskich polecam CYNAREX zawierający w swoim składzie wyciąg z karczochów, które również obniżają poziom złego cholesterolu.
Dobrym preparatem jest też płyn CHOLESOL lub krople SOLAREN. Medykamenty te wspomagają pracę wątroby (hepar) odpowiedzialnej za produkcję cholesterolu własnego.
Dobre jest używanie w kuchni octu jabłkowego, który reguluje gospodarkę lipidową.
Poza tym radzę zastosować się do wcześniejszych porad.
Pozdrawiam
dany


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: wysoki cholesterol a masło i margaryny - dylemat
PostWysłany: Nie Maj 12, 2013 12:20 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Wto Kwi 30, 2013 2:51 pm
Postów: 1
To są półśrodki.Żeby naprawdę poprawić swoją kondycję i zdrowie należy zainteresować się dietą optymalną i porozmawiać z tymi , co ją stosują.Negatywne opinie o diecie optymalnej pochodzą od osób,które nie miały z nią styczności a próbują się na ten temat wypowiadać.Proponuję znaleźć osobę która taką dietę stosuje i wypytać się u "źródła".Taka dyskusja będzie najbardziej miarodajna.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: wysoki cholesterol a masło i margaryny - dylemat
PostWysłany: Czw Lis 20, 2014 1:04 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Czw Mar 07, 2013 6:30 pm
Postów: 40
mnie zamiast maseł, margaryn polecił lekarz używać oleju lnianego - smarowałam nim pieczywo, dodawałam do sałatek. Po jakimś czasie cholesterol rzeczywiście sporo się zmniejszył :) kupowałam w kapsułkach Gal, kapsułka w sam raz na raz mi wystarczała. W takiej formie nie utlenia się jak w butelkach.

_________________
http://msadvertising.pl/


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: wysoki cholesterol a masło i margaryny - dylemat
PostWysłany: Czw Lis 20, 2014 8:06 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Śro Paź 27, 2010 8:07 am
Postów: 281
Miejscowość: grupa krwi 0 Rh + , Le (-a, +b), wydzielacz, GT2 zbieracz.
nie ma dobrego i nie ma złego cholesterolu, cholesterol jest jeden.
poziom cholesterolu to nie problem dla organizmu, to jest tylko pozorny problem dla lekarza i jego statyno-lecznictwa.
zamiast walczyć z cholesterolem proponuję zainteresować się poziomem homocysteiny, to jest prawdziwy problem dla nas, nie poziom cholesterolu.
a blaszki miażdzycowe likwidujemy wit. K2-mk7, wit. D3 oraz wit. A.
tak na marginesie wcale tak duzo nie potrzebujemy oleji roślinnych, dzienna dawka NNKT (niezbedny nienasycony kwas tłuszczowy) to dziennie tylko jedna , dwie łyżeczki mieszaniny oleju lnianego (omega-3) i oleju słonecznikowego (omega-6) w stosunku 1:3.
nigdy ale to przenigdy nie smażymy na oleju roślinnym, z tego procederu powstaje tłuszcz trans i to on się odklada w blaszkach miażdzycowych , zaraz obok wapnia.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: wysoki cholesterol a masło i margaryny - dylemat
PostWysłany: Pią Lis 21, 2014 12:15 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Pią Wrz 03, 2010 3:49 pm
Postów: 653
Witam

Może będę kontrowersyjny, ale jeśli chodzi o stosowanie masła lub margaryny w kuchni przy podwyższonym poziomie cholesterolu to zdecydowanie nie odradzałbym w ogóle spożywanie masła. Jak się bowiem okazuje masło zawiera w swoim składzie bardzo korzystny aminokwas pt lizyna, która zabezpiecza nas przed cholesterolem LDL. Paradoks? A jednak to prawda. Lizyna występuje tylko w jednej postaci masła - w postaci nie podgrzewanej. Jest tak bowiem istnieje pewne ekstremum temperaturowe dla lizyny - 90st C. Przy podgrzewaniu masła np podczas smażenia temperatura znacznie przekracza wspomniane ekstremum i wtedy spożywanie takiego masła jest niekorzystne, ponieważ lizyna chroniąca przed cholesterolem LDL zostaje zlikwidowana, jeśli tak to można nazwać. Tak więc masło najlepiej używać do bezpośredniego smarowania na kanapki.
A tak poza tym to myślę że cała ta antyreklama dotycząca masła wiąże się ściśle z pewnym rodzajem kampanii marketingowej. Otóż nie wiem czy drodzy forumowicze zauważyli ale w momencie kiedy nie ma tzw bumu na margaryny krytykuje się spożywanie masła, zaś chwali się spożywanie margaryn - niby że takie zdrowe. Natomiast kiedy sytuacja jest odwrotna tzn jest przesyt na margaryny, wtedy chwali się spożywanie masła. To taki chłyt marketingowy, posługując się słowami Kabaretu Ani Mru Mru.
W sprawie szkodliwości masła oraz jego pozytywnych cech radziłbym zajrzeć na You Tube do porad dr Jadwigi Kempisty. Otóż Pani Doktor słusznie zauważa iż kiedyś na wsi, gdzie wyrabiane było prawdziwe wiejskie masło z krowiego mleka nie wiedziano nic o jego szkodliwości, a długość życia nie odbiegała od normy, wręcz przeciwnie mówiono o długowieczności mieszkańców wsi. Z tego widać że jednak masło nie jest tak szkodliwe jak się sądzi.
I jeszcze jedno na koniec. W ostatnim poście kolega stwierdził że nie ma złego lub dobrego cholesterolu. Otóż może ta nazwa jest niefortunna, jednak trzeba zauważyć że przyżyciowo jedną z podstawowych jednostek budulcowych są tzw kompleksy białkowo-lipidowe. I to już mamy do czynienia z tymi kompleksami na poziomie komórki. Błonę komórkową budują bowiem właśnie połączenia tłuszczu i białka. To te właśnie połączenia gwarantują sprawne funkcjonowanie błony komórkowej. A jedną z funkcji tej struktury przypomnę jest transport. To właśnie kompleksy białkowo-lipidowe gwarantują jego sprawność.
Tak samo jest w przypadku cholesterolu - im więcej będzie w jego budowie kompleksów białkowo-lipidowych tym jego transport przez krew będzie sprawniejszy. Tak jest w przypadku cholesterolu HDL, na co wskazuje nazwa High Density Lipoprotein Cholesterol. Natomiast w przypadku gdy wspomnianych kompleksów będzie mniej, transport takiego cholesterolu będzie upośledzony i będzie się on odkładać na ściankach naczyń krwionośnych, co jest wysoce niekorzystne ponieważ grozi ich zamknięciem. Tak jest w przypadku cholesterolu LDL, na co wskazuje jego nazwa Low Density Lipoprotein Cholesterol.
Jeśli chodzi o wartości prawidłowe poziomu cholesterolu, to trzeba stwierdzić że rzeczywiście są one płynne i zależą od laboratorium. Według jednych norm powinny one wynosić nie więcej jak 250 jednostek dla całego cholesterolu, w przypadku drugich norm wartość ekstremalna całkowitego cholesterolu winna wynosić 200 jednostek. Ze swej strony muszę dodać iż jestem za tą pierwszą wartością. Tak jak zmieniają się ekstrema dla całkowitego cholesterolu, tak w zasadzie nie zmienia się ekstremum dla LDL cholesterolu, powinno ono wynosić 90 jednostek. Resztę jednostek całkowitego cholesterolu powinno przypadać na HDL cholesterol.
Tak jak pisałem poprzednio najdokładniejszym badaniem w zakresie cholesterolu i trójglicerydów jest tzw lipidogram. O takie badanie można postarać się u lekarza rodzinnego.
Pozdrawiam serdecznie
dany


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: wysoki cholesterol a masło i margaryny - dylemat
PostWysłany: Pią Lis 28, 2014 12:25 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Wto Cze 24, 2008 7:37 am
Postów: 3294
Możesz też odsłuchać na YT, co na temat cholesterolu mówi Jerzy Zięba (w tv niezależnej)... on jest dociekliwym badaczem... nb. jego definicja cholesterolu niczym nie różni się od wersji D'Adamo... u nas na forum jest natomiast wątek o niepożądanych skutkach działania leków opartych o statyny... czyli leków
przepisywanych na obniżanie cholesterolu...

Pozdrawiam z Wołomina


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności