Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Śro Lis 13, 2024 10:49 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Czy jest wśród nas mająca implant zęba?
PostWysłany: Pon Paź 27, 2014 9:54 am 
New Member
New Member

Dołączenie: Wto Wrz 23, 2014 11:56 am
Niestety ale wygląda na to, że mojej leczonej kanałowo czwórki nie da się uratować :( Stomatolog zaleca mi wstawienie implantów stomatologicznych. Szczerze mówiąc nie wiele o nich wiem. Czy mógłby ktoś z Was przybliżyć mi opis takiego zabiegu? Jak funkcjonował po wszczepieniu tego zęba? Co z bólem?

zdrowie

Temat postu: Re: Czy jest wśród nas mająca implant zęba?
PostWysłany: Czw Lis 13, 2014 11:21 am 
New Member
New Member

Dołączenie: Pon Paź 13, 2014 1:39 pm
Ja jestem po zabiegu wszczepienia implantu. Jak każdy chyba miałam wiele obaw ale na szczęście obyło się bez komplikacji. Doszło nawet do tego że dzień przed planowanym zabiegiem chciałam wszystko odwołać :P Cieszę się, że tego nie zrobiłam. Ząb wygląda jak prawdziwy i mam nadzieję, że posłuży mi przez wiele lat. Co do samego zabiegu to był on bezbolesny. Najbardziej nieprzyjemny moment to wiercenie w kości. Dało się wytrzymać nawet kiedy znieczulenie przestało działać. Dopiero po trzech miesiącach od wszczepienia implantu lekarz zamontował mi koronę. Trochę to wszystko trwa ale warto było troszkę pocierpieć ;)

PostWysłany: Pon Gru 08, 2014 1:27 pm 
New Member
New Member

A czy bezpośrednio po zabiegu można normalnie funkcjonować? Tzn. czy byłaś opuchnięta i przez kilka dni nie mogłaś wychodzić z domu itp. Najbardziej boję się tego bólu i powikłań dlatego tak zwlekam :( Mogę wiedzieć gdzie miałaś wstawiane te implanty?

PostWysłany: Pon Gru 08, 2014 1:57 pm 
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pon Gru 08, 2014 1:53 pm
Właśnie, jak wygląda sytuacja po zabiegu? Też mnie to interesuje.

PostWysłany: Czw Gru 18, 2014 12:50 pm 
New Member
New Member

Dołączenie: Pon Paź 13, 2014 1:39 pm
Można normalnie funkcjonować. Byłam troszkę opuchnięta na twarzy co było widać ale opuchlizna szybko zeszła. Ja też obawiałam się okropnego bólu, więc na czas zabiegu wzięłam kilka dni wolnego w pracy. Przez ten czas oczywiście należy przyjmować jedynie płynne pokarmy a zęby płukać specjalnym płynem.

PostWysłany: Czw Sty 08, 2015 12:56 pm 
New Member
New Member

Czyli nie jest tak strasznie jak wszyscy mówią? ;) A mogę wiedzieć gdzie miałaś wykonywany zabieg?

PostWysłany: Śro Kwi 13, 2016 10:15 am 
Member
Member

Dołączenie: Pią Mar 01, 2013 9:12 pm
Moja mama miala wstawianego implanta gornej jedynki przez doktora Rybickiego. Przyjmuj on w klinice Dental-Design w Warszawie. Naprawde osoba godna polecenia - wybitny sppecjalista i przesympatyczny człowiek. Mama wstawiała go juz jakis czas temu i jest bardzo zadowolona nie ma z nim zadnych problemow.

PostWysłany: Pon Kwi 18, 2016 7:58 am 
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lip 14, 2015 11:06 am
Po każdym zabiegu w gabinecie stomatologicznym możemy mieć opuchniętą twarz,szczególnie jeżeli jesteśmy akurat po wstawieniu implanta zęba. Znam osoby które już od kilku lat go posiadają i są zadowolone,początkowo jest lekki dyskomfort,natomiast potem stopniowo uczucie mija.

PostWysłany: Czw Cze 20, 2024 8:54 pm 
New Member
New Member

Dołączenie: Czw Cze 20, 2024 8:45 pm
Hej, jednym z najczęstszych pytań przed zabiegiem wstawieniem implanta, jest pytanie, czy to boli oraz jak długo takie implanty się trzymają. Też zadawałam sobie takie pytania, ponieważ na implant (stety, niestety) musiałam się zdecydować.
Mnie osobiście nie bolało tak, jak wszyscy straszyli, a co do wytrzymałości — podsyłam wartościowy artykuł — https://www.portalzdrowie.com/jak-dlugo-wytrzymuja-implanty-zebowe/ - ponieważ sama jeszcze nie posiadam go tak długo, aby to określić :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina