Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Czw Kwi 18, 2024 2:00 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Rób sobie jaja
PostWysłany: Sob Lut 14, 2015 1:56 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Sob Lut 14, 2015 12:10 pm
Postów: 7
Nie można lepiej wybrać, POD WARUNKIEM, ŻE LEKARZ NIE ZALECI CI DIETY ANTYMIAŻDŻYCOWEJ. a I WTEDY MOŻESZ JEŚĆ 2-3 TYGODNIOWO. WSZYSCY INNI NAWET DWA RAZY WIĘCEJ. Tylko mleko matki może się z nim równać jeśli chodzi o wartości odżywcze. Ponieważ jesteśmy już w wieku pozamacierzystym nie pozostaje nam nic innego jak pozostawić na jajka i cieszyć się nimi. Są jednym z nielicznych źródeł naturalnej witaminy D, zawierają ważna dla mózgu cholinę, witaminy B2 i B12, luteinę poprawiającą wzrok, i lecyteninę poprawiająca pamięć. Nie podaje zawartych w niej minerałów, bo trzeba by wymienić pół tablicy Mendelejewa, a nie wolno pominąć tłuszczów. Aż 75% to te zdrowe omega-3i -6, a tylko kilka odpowiada za zły cholesterol.
Zjedzenie jajka na śniadanie pozwala zmniejszyć liczbę kalorii dostarczanych organizmowi w ciągu dnia.
Białko bywa silnym alergenem- zwłaszcza u dzieci, które mają tzw. skazę białkową -ale uczulać może tez żółtko.
Pamiętaj przed użyciem jajek należy je przemyć gorąca wodą. To samo powinno dotyczyć rąk, gdy np. rozbijesz JAJKA NA JEJECZNICĘ. WSZYSTKO PRZEZ SALMONELLĘ. WRZATEK ZABIJA BAKTERIĘ, WIĘC NIE WKŁADAJ JAJEK DO ZIMNEJ WODY, GOTUJĄC JAJKA NA TWARDO, TYLKO DO WRZĄCEJ.
www.arek-ciekaweposty.pl


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: Re: Rób sobie jaja
PostWysłany: Nie Lut 15, 2015 1:23 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Pią Wrz 03, 2010 3:49 pm
Postów: 652
Witam

Jest wiele negatywnych opinii na temat spożywania jajek. Podobno to źródło złego LDL cholesterolu osadzającego się na ściankach naczyń krwionośnych powodując zmiany miażdżycowe (Arteriosclerosis). Ale prof Jadwiga Kempisty docenia funkcję jajek, a zwłaszcza żółtka jaja kurzego, ponieważ jest ono nie tylko bogactwem odżywczym i zasobnym w luteinę, która odbudowuje plamkę żółtą w oku (macula lutea), ale również bogactwem aminokwasu egzogennego lizyny. I to tak naprawdę lizyna w żółtku może nas chronić przed złym cholesterolem, podobnie jak to jest w przypadku masła. Lizyna rozkłada się w temperaturze ok 94 st C, a więc spożywanie jajek w postaci smażonej, gdzie temperatura obróbki jest znacznie większa może być rzeczywiście szkodliwe. Inaczej jest w przypadku gotowania jajek w skorupkach. Skorupka chroni wtedy żółtko jaj przed rozkładem lizyny, która może spełniać wtedy swą jakże pozytywną funkcję. Dlatego spożywanie jajek w postaci gotowanej szczególnie na miękko nie jest wcale takie złe. I wtedy tak naprawdę stwierdzenie - Rób sobie jaja - ma właściwy sobie sens.
Pozdrawiam serdecznie
dany


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Rób sobie jaja
PostWysłany: Śro Sie 05, 2015 9:54 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Czw Cze 18, 2015 2:52 pm
Postów: 243
Miejscowość: Warszawa
ja już nie wiem co myśleć, jedni zalecają jedzenie ich, drudzy nie


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 25 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności