Witam
Dobrze jest poszerzyć swą wiedzę na temat ekologicznej uprawy roślin w zgodzie z naturą. Warzywa z ekologicznej działki będą nie tylko czyste od toksyn wszelkiego rodzaju, ale również dostarczą organizmowi potrzebnych witamin i soli mineralnych. Jak uzupełnić te składniki żywieniowe? Ano najlepszym sposobem na to jest spożywanie warzyw na surowo, nie poddanych obróbce cieplnej, która przede wszystkim zabija witaminy. Jednakże spożywanie w postaci surowej warzyw kupowanych w markecie może nam zaszkodzić, gdyż są one skażone najczęściej związkami azotu tj azotany i azotyny, ze względu na stosowanie sztucznych nawozów typu np Azotox. Poza tym trujące właściwości mają związki ochrony roślin typu pestycydy lub herbicydy. Trujące działanie mają także metale ciężkie typu ołów, rtęć, kadm, czy inne. Jest to niekorzystny skutek rozwoju cywilizacyjnego i związanego z tym zanieczyszczenia powietrza. Także siarka i jej związki typu dwutlenek siarki SO2 lub siarkowodór H2S mają działanie toksyczne. Stosowanie hormonów wzrostu roślin typu auksyny i gibereliny również jest toksyczne. I wreszcie związki i substancje przyspieszające dojrzewanie typu etylen również w dużym stężeniu są trujące. Zdrowe dla naszego organizmu warzywa i owoce są wolne od tych związków, a ich cechą wyróżniającą jest to że szybko ulegają zepsuciu ponieważ brak jest w nich substancji chemicznych odpowiedzialnych za dobry wygląd, ale nie za walory zdrowotne. Jak je uzyskać? Oczywiście w hodowli ekologicznej opartej na naturalnych warunkach. Dlatego zamiast zaopatrywać się w dużych sklepach i ogólnej sprzedaży lepiej poszukać tych ze zdrową żywnością. Duże znaczenie ma też własna hodowla warzyw i owoców zgodnie z zasadami ekologii i daleko od źródeł zanieczyszczenia spalinami i wyziewami. Idzie wiosna, więc jest to dodatkowa okazja do zakładania tego typu hodowli. Takiej właśnie zdrowej hodowli życzę każdemu i serdecznie pozdrawiam dany
|