Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Czw Mar 28, 2024 10:26 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Zdrowe tłuszcze
PostWysłany: Wto Maj 05, 2015 11:03 am 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Pią Wrz 03, 2010 3:49 pm
Postów: 652
Witam

W dzisiejszych czasach przyjęło się mówić i pisać że zdrowe tłuszcze to te roślinne i rybie jedno i wielonienasycone. Do tłuszczów tych należą zarówno te zawierające w swym składzie kwasy tłuszczowe omega 3, czyli kwas linolenowy przekształcany w kwas erukowy EPA oraz kwas DHA, jak również te z kwasami tłuszczowymi omega 6, jak kwas linolowy, prowadzący do syntezy kwasu gamma linolenowego GLA. Takie tłuszcze spotkać możemy w rybach, owocach morza,margarynach, czy olejach roślinnych.
Ale czy to co napisałem powyżej jest prawdą i pewnikiem? Według niektórych autorów owszem, a do nich należy na przykład Patrick Holford, autor publikacji pt Zasady zdrowego żywienia, zaś według innych autorów tj np Jean Carper autorki publikacji pt Żywność twój lek, czasy się zmieniły i wymagają innego podejścia do powyższego zagadnienia.
Otóż ostatnie badania nad tłuszczową rewolucją i rewelacją wykazały że tak jak tłuszcze jednonienasycone omega 3 obecne w tranie i rybim mięsie są zdrowe i można ich dowolnie dostarczać organizmowi, tak tłuszcze omega 6 i omega 9 nie należą już do grupy tłuszczów bezpiecznych. Tłuszcze te występują w margarynach, czy olejach roślinnych tj krotoszowy, czy kukurydziany. Także oliwa z oliwek ma pewne domieszki tłuszczów omega 6 i omega 9.
Skąd taka zła sława tłuszczów omega wielonienasyconych? Ano stąd że ich spożywanie przez nas powoduje w naszym organizmie syntezę szkodliwych związków jak na przykład kwasu arachidonowego, który powoduje aglutynację w naczyniach krwionośnych niekorzystnych lipoprotein LDL, co zaostrza procesy miażdżycowe. Poza tym wielonienasycone tłuszcze omega wzmagają reakcje utleniania lipoprotein LDL, a szczególnie lipoprotein A, co dodatkowo wzmaga proces odkładania się wyjątkowo twardej blaszki miażdżycowej. Widać stąd że spożywanie tłuszczów bogatych w kwasy omega o wyższej niż 3 wartości po prostu nie popłaca.
Czego zatem musimy się wystrzegać, w sensie jakich produktów? Otóż według Jean Carper i Arthura Agatstona najzdrowsze jest mięso ryb zawierające korzystne kwasy omega 3. Prym wiodą tu tłuste ryby jak łosoś, tuńczyk, sardynki, szproty, makrele i śledzie. Także owoce morza są bogate w kwasy omega 3. Prym wiodą tu małże i ostrygi, na drugim miejscu znajdują się kraby. Natomiast mięso ośmiornic, czy krewetek niekoniecznie jest zdrowe ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega o wyższym niż 3 wyznaczniku. Z olei jadalnych najzdrowszy jest rzepakowy, sezamowy oraz lniany, natomiast niekoniecznie zdrowe są oleje arachidowy, kukurydziany, krotoszowy, czy oliwa z oliwek zawierająca domieszki kwasów omega 6 i 9.
Stałe tłuszcze roślinne jak margaryny nie zawsze są zdrowe ze względu na wyżej wspomniane domieszki i wzbogacenia.
Tak więc jeśli już wybieramy tłuszcze roślinne to decydujmy się na te najzdrowsze o wysokiej zawartości kwasów omega 3.
A co Drodzy Forumowicze o tym sądzą? Bo przyznam, że jest to jakaś odmiana dość konserwatywnego myślenia w tym aspekcie.
Pozdrawiam serdecznie
dany


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: Re: Zdrowe tłuszcze
PostWysłany: Wto Maj 05, 2015 7:06 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Wto Kwi 21, 2015 9:05 pm
Postów: 7
dany10 napisał(a):
Z olei jadalnych najzdrowszy jest rzepakowy, sezamowy oraz lniany, natomiast niekoniecznie zdrowe są oleje arachidowy, kukurydziany, krotoszowy, czy oliwa z oliwek zawierająca domieszki kwasów omega 6 i 9.

Oliwa jest jak najbardziej zdrowa. Jeśli chodzi o wpływ na zdrowie odpowiednich frakcji kwasów tłuszczowych, kwestią zasadniczą jest stosunek Omega 3 do Omega 6, nie zaś brak którejś z nich.
Olej lniany - OK, pod warunkiem, że organizm jest w dobrym stanie (działa enzym delta 6 desaturaza). Dodatkowo należy go przechowywać z dala od światła, w niskich temperaturach. Niestety - sklepy, apteki - przechowują go niewłaściwie.

dany10 napisał(a):
Stałe tłuszcze roślinne jak margaryny nie zawsze są zdrowe ze względu na wyżej wspomniane domieszki i wzbogacenia.

Akurat tłuszcze roślinne w postaci stałej nie mają nic wspólnego ze zdrowiem. Przeciwnie - są źródłem tłuszczów trans. I wcale nie chodzi tu o domieszki i wzbogacenia.

_________________
InnaDieta.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Zdrowe tłuszcze
PostWysłany: Śro Maj 06, 2015 2:49 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Pią Wrz 03, 2010 3:49 pm
Postów: 652
Witam

Masz całkowitą rację, sprawa z frakcjami kwasów tłuszczowych dotyczy odpowiedniego stosunku poszczególnych frakcji względem siebie. Oczywiście stosunek ten musi być jak najbardziej z korzyścią dla omega 3, gdyż te kwasy tłuszczowe są najbardziej zdrowe dla organizmu.
Jeśli chodzi o oliwę z oliwek (oleum olivei) to rzeczywiście jest ona w pełni zdrowa pod warunkiem że wykorzystywana jest przez mieszkańców Basenu Morza Śródziemnego. I rzeczywiście tam stosowana jest nagminnie dla poprawy smaku potraw i zdrowia. Z tym że oczywiście przoduje tutaj kuchnia grecka nie włoska. Helleni bowiem jedzą sałatki będące kompozycją warzywną z dodatkiem wspomnianej oliwy, czy oliwek, zaś Włosi za bardzo oddają się tradycji spożywania makaronu. Kuchnia helleńska jest też obfita najbardziej w kwasy omega 3 ze względu na spożywanie ryb i owoców morza. Zdrowotne właściwości kuchni greckiej potwierdzone zostały badaniami Aniczkowa. Podawał on królikom hodowlanym czysty cholesterol i zaobserwował szybkie pojawianie się u nich zmian miażdżycowych w naczyniach tętniczych. Potem drugiej grupie badanych zwierząt serwował dania warzywne (podobieństwo do kuchni helleńskiej) i wynikiem tego był całkowity brak zmian miażdżycowych.
Do czego zmierzam? Otóż kuchnia helleńska nie zawsze może służyć mieszkańcom rejonu morza Bałtyckiego ze względu na jej specyficzny charakter. Już dawno bowiem wiadome było że aby odżywiać się zdrowo trzeba jeść to co mamy w najbliższym otoczeniu (w zasięgu ręki). To jest zasadą kuchni anopsologicznej, powstałej w okresie pasterskim ok 10000 lat temu. To dlatego oliwa z oliwek może nam po prostu nie służyć i warto się nad tym zastanowić zanim zamówimy sobie sałatkę grecką.
Druga sprawa to tzw formy trans tłuszczów roślinnych. Izomery trans tworzą się zazwyczaj w wysokich temperaturach ok 150 st C. Takie temperatury uzyskiwane są w procesie smażenia, w którym dodatkowo wydziela się akroleina - substancja o toksycznych właściwościach. Izomery trans tłuszczów nie mogą być wykorzystane przez nasz organizm i jako związki niepotrzebne przekształcają się w zły LDL cholesterol lub po prostu w podściółkę tłuszczową (paniculus adiposus). To nagromadzenie tej podściółki sprzyja nadwadze i otyłości. To dlatego proces smażenia potraw jest tak niebezpieczny i szkodliwy dla zdrowia. Warto więc zachowywać dietę dwunastniczą w której potrawy warzywne są gotowane na parze lub duszone.
Trzeba pamiętać o powyższych uwagach, jeśli chce się zachować w pełni zdrowie i dobrą kondycję na długie lata. Istnieją bowiem teorie o silnym wpływie diety na organizm człowieka, czego dowodzą kolejne badania biochemiczne.
Pozdrawiam serdecznie
dany


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Zdrowe tłuszcze
PostWysłany: Czw Maj 07, 2015 11:21 am 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Śro Paź 27, 2010 8:07 am
Postów: 281
Miejscowość: grupa krwi 0 Rh + , Le (-a, +b), wydzielacz, GT2 zbieracz.
- a co się dzieje z rybka, która ponoć zawiera Omega-3, podczas smażenia w temperaturze + 160 st C ?.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Zdrowe tłuszcze
PostWysłany: Czw Maj 07, 2015 1:37 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Wto Kwi 21, 2015 9:05 pm
Postów: 7
euroscan napisał(a):
- a co się dzieje z rybka, która ponoć zawiera Omega-3, podczas smażenia w temperaturze + 160 st C ?.

Omega-3 szlag trafia.
Obecne hodowlane rybki nie zawierają zbyt dużo omegi 3, ale to chyba marne pocieszenie... :)

_________________
InnaDieta.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Zdrowe tłuszcze
PostWysłany: Czw Maj 07, 2015 1:45 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Pią Wrz 03, 2010 3:49 pm
Postów: 652
Witam

O tym autorzy znanych pozycji bibliograficznych niestety nie wspominają. Ale Patrick Holford nadmienia o tym iż każdy proces smażenia jako obróbki cieplnej w bardzo wysokiej temperaturze jest niekorzystny, bo powoduje przejście przyswajalnej formy tłuszczów cis w nieprzyswajalną formę trans. Dlatego jedynie zdrowe procesy obróbki cieplnej to gotowanie, a szczególnie gotowanie na parze oraz np duszenie, czy pieczenie w folii.
Poza tym w procesie smażenia produktów białkowych niszczymy tak potrzebny organizmowi aminokwas lizynę. Lizyna ulega denaturacji w temperaturze ok 94 st C, a jak wspomniałem wcześniej temperatura smażenia wynosi ok 150-160 st C.
Dodatkowo, przy używaniu tłuszczów stałych podczas smażenia wydziela się wspomniana już akroleina. Jest to związek wysoce toksyczny dla organizmu.
Według Holforda i Agatstona te trzy ważne powody są świadectwem na szkodliwość procesu smażenia, nawet jeśli jesteśmy na zdrowej diecie pestkariańskiej, czyli z udziałem mięsa rybiego.
Proces smażenia zaburza metabolizm tłuszczów i jest wysoce niekorzystny dla pracy wątroby, w której odbywają się przecież przemiany cholesterolowe i wytwarzana jest żółć (choles) odpowiedzialna za emulgację i trawienie tłuszczów.
To cała jak na razie moja wiedza na ten temat. Byłbym wdzięczny, gdyby znalazła się osoba mogąca ją uzupełnić.
Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do dyskusji
dany


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Zdrowe tłuszcze
PostWysłany: Sob Sie 08, 2015 12:52 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Czw Cze 18, 2015 2:52 pm
Postów: 243
Miejscowość: Warszawa
a czy są jakieś przeciwwskazania do zjadania dużej ilości tych tłuszczy?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Zdrowe tłuszcze
PostWysłany: Nie Sie 09, 2015 11:42 am 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Pią Wrz 03, 2010 3:49 pm
Postów: 652
Witam

Preparaty suplementacyjne z kwasami omega 3 mają zwykle określoną dawkę ich stosowania. Zazwyczaj są to kapsułki z tranem, jako tłuszczem rybim i przyjmuje się je po 2 dziennie. Ale tu muszę wyznać że nie jestem zwolennikiem sztucznej suplementacji np tranem z wątroby rekina tak zachwalanym jako środek na zwiększenie odporności. Najlepsza jest suplementacja naturalna poprzez spożywanie mięsa ryb, wtedy żadnych ograniczeń nie ma. Kwas linolenowy omega 3 i jego pochodne w postaci kwasów EPA i DHA to bardzo bezpieczne związki. Nie tak dawno oglądałem w tv program Wojciecha Cejrowskiego o mieszkańcach pewnej rybackiej wioski w Gambii. Otóż ci ludzie z powodu prawdopodobnie braku innego pożywienia jedli tylko oceaniczne gatunki ryb. Według Cejrowskiego żyli oni bardzo długo ciesząc się dobrym zdrowiem i kondycją. Tak więc czy można tu mówić o jakiejś dawce granicznej? Chyba nie.
Natomiast stosowanie w kuchni oleju lnianego, sezamowego, czy ogórecznikowego zawierających w swoim składzie najwięcej kwasu linolowego może rzeczywiście mieć dawki graniczne. Jaka jest tego przyczyna? Otóż stosowanie dużych dawek może niekorzystnie wpływać na procesy trawienne o czym przekonałem się na własnej skórze i jest to niewątpliwie sprawą najważniejszą, a także umniejszać skutecznie walory smakowe potraw. To samo tyczy się oliwy z oliwek która przecież ma swój specyficzny smak.
Ogólnie naukowcy są zdania że tłuszcz rybi zawierający kwasy omega 3 jest dla naszego organizmu najzdrowszy i tak naprawdę mięsem ryb można się rozkoszować do woli, co jest przeciwstawne do opychania się mięsem wołowym, czy wieprzowiną. No cóż pozostaje nam wierzyć w pestkarianizm i to w każdym tego słowa znaczeniu.
Pozdrawiam serdecznie
dany


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Zdrowe tłuszcze
PostWysłany: Nie Sie 09, 2015 2:38 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Wto Mar 25, 2014 7:43 pm
Postów: 173
Witam,
Do tematu zdrowe tłuszcze
W książce pana Jana Pokrywki: „Na zdrowie!” z zaskoczeniem przeczytałem, że mózg lubi smalec i masło. Oczywiście w stosunkowo niewielkich ilościach. Korzystne jest także wtedy spożywać nieoczyszczony olej lniany budwigowy, bo dostarcza organizmowi kwasy tłuszczowe omega-3.

A co do tranu: Kiedyś miałem duże kłopoty z klękaniem w kościele. Gdzieś wyczytałem, że trzeba zażywać tran, bo wtedy on przenika do torebek stawowych kolan. Zacząłem trzy razy dziennie przy posiłku rozgryzać kapsułki elastyczne z tranem i po pewnym czasie moje kłopoty z bolesnym klękaniem się skończyły. Od wielu już lat przy śniadaniu rozgryzam kapsułki elastyczne tranu (większe od poprzednio wspomnianych) i nie mam kłopotów z klękaniem.

Pozdrawiam,
Ryszard Roszkowski


http://ryszrosz.blogspot.com


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Zdrowe tłuszcze
PostWysłany: Pon Wrz 07, 2015 12:48 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lip 14, 2015 11:06 am
Postów: 210
Moim zdaniem wszystko to co w nadmiarze,może nam zaszkodzić,to samo dotyczy również tłuszczów,ich spożywania w nadmiernej ilości. Podstawą zdrowia jest zdrowa,dobra dieta na której możemy bazować. Starajmy się aby zawsze była zrównoważona,a w ostateczności można sięgnąć także po suplementy.

_________________
www.Optilux.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Zdrowe tłuszcze
PostWysłany: Pon Lis 23, 2015 12:22 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Pią Wrz 25, 2015 12:41 pm
Postów: 53
Najlepsze tłuszcze to takie tłoczone na zimno, a w szczególności olej z kokosa jest świetny bo można dodatkowo na nim smażyć i nie traci swoich wartości :)Ja odkąd mam swoją prasę do tłoczenia nie kupuje już żadnych sklepowych tłuszczy


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Zdrowe tłuszcze
PostWysłany: Pon Lis 23, 2015 12:47 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Pią Wrz 03, 2010 3:49 pm
Postów: 652
Witam

Wszystkie tłuszcze jednonienasycone jak te omega 3 są bardzo zdrowe dla naszego organizmu, ponieważ oprócz wielu pozytywnych walorów wspomagających funkcje naszego organizmu, do tego zabijają tzw patogenne drobnoustroje jak np bakterie szkodliwe, czy grzyby, które są zazwyczaj przyczyną infekcji jak np Candida albicans lub procesów fermentacyjnych niezwykle szkodliwych dla naszego organizmu. Poza tym tłuszcze jednonienasycone jak np olej rzepakowy, czy oliwa z oliwek mogą być z powodzeniem używane do smażenia, ponieważ nie uwalniają szkodliwych wolnych rodników. Temperatura smażenia to przeważnie ok 160-170 st C, a np oliwa z oliwek przechodzi w stan rodnikowo szkodliwy dopiero w temperaturze ok 210-230 st C.
Tłuszcze wieloonienasycone jak np te omega 6 nie mogą być używane do smażenia, ponieważ mają o wiele zaniżone spektrum temperaturowe przechodzenia w formę rodnikowo szkodliwą. Przykładem takich tłuszczy jest olej słonecznikowy tak popularny na naszym rynku. Tłuszczy wielonienasyconych nie moŻemy więc użyć do smażenia ani żadnej innej obróbki termicznej pożywienia. Możemy zaś je używać na zimno do sałatek.
I jeszcze jedna bardzo ważna uwaga - nie kupujmy tłuszczy w plastikowych butelkach, albowiem są one wtedy bogactwem szkodliwych związków nazwanych ogólnie plastycydami. Jeżeli kupujemy olej wybierajmy ten w szklanym opakowaniu, a najlepiej by było ono ciemne. Ciemne opakowania nie dopuszczają szkodliwego światła, które powoduje przejście tłuszczu we wspomnianą formę wolnorodnikową. Po prostu światło przyspiesza ten negatywny proces.
Pozdrawiam serdecznie
dany


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Zdrowe tłuszcze
PostWysłany: Śro Gru 02, 2015 9:47 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Wto Gru 01, 2015 11:35 am
Postów: 21
Witam ja sobie chwalę olej z ostropestu jest dobry do twarożku i używam też do sałatek, polecam.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Zdrowe tłuszcze
PostWysłany: Czw Gru 03, 2015 9:56 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Wto Gru 01, 2015 9:00 am
Postów: 7
Witaj Jola 073-64 co to za olej z ostropestu,można na nim smażyć, możesz coś o nim napisać?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Zdrowe tłuszcze
PostWysłany: Pon Gru 07, 2015 2:07 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lip 14, 2015 11:06 am
Postów: 210
Co do oleju kokosowego to pełna zgoda,jest chyba najzdrowszy jeżeli dużo smażymy i znakomicie zdaje egzamin,wiec warto go używać. Pytanie tylko gdzie można go kupić,bo w sklepach rzadko kiedy się go spotyka.

_________________
www.Optilux.pl


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 35 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności