Witam
Ziemniak (Solanum turberosum) jest bulwiastym słodkim warzywem przywiezionym przez królową Bonę Sforce do Polski z Ameryki Pd a dokładnie z Peru. Ziemniaki najczęściej występują w kilku odmianach, z których najpopularniejsze to biała (irys), żółta (bryza), czy różowa (amerykan). Im intensywniejsza barwa ziemniaka, tym jest on słodszy i bardziej obfity w skrobię jako wielocukier złożony. Najsłodsze ziemniaki to popularne w krajach południowych bataty, zwane też patatami. Spożywanie ziemniaków kiedyś w Polsce było większe niż dzisiaj. W tamtym okresie mówiło się że jest to warzywo ubogich, treściwe i sycące choć nie dostarczające wartości zdrowotnych. Dzisiaj spożycie ziemniaków spadło a wzrosło wysokotłuszczowych produktów ziemniaczanych jak np frytki, czy chipsy. Dlatego słuszny jest kierunek motywujący do spożywania większej ilości ziemniaków, albowiem jak się współcześnie uważa, oprócz trującej solaniny ziemniaki są obfite w witaminy, głównie z grupy B i C, a także minerały. Bodajże najważniejszym minerałem ziemniaków szczególnie ugotowanych jest zapewniający długie uczucie sytości chrom (cromium Cr). Oprócz ziemniaków minerał ten spotkać możemy w pieczonym mięsie drobiowym. Chrom ma także działanie uspokajające w czym jest głównym sprzymierzeńcem cynku (zincum Zn). W swojej publikacji pt Dieta południowych plaż Artur Agatston pisze iż najzdrowsze są białe najmniej słodkie ziemniaki. Nie powodują one bowiem zmiany drastycznej chemicznego składu krwi. To z kolei nie nadweręża narządu wyspowego trzustki (organum insulae pancreas), którego komórki beta wydzielają mniejsze ilości hormonu insuliny. Inaczej jest w przypadku ziemniaków żółtych i różowych których spożywanie może powodować skokowe zmiany cukru we krwi i skokowe wyrzuty insuliny. Tak też uważa prof Edward Ratuszniak z Akademii Pomorskiej w Słupsku, który mimo to docenia wartości odżywcze słodkich patatów. W miarę przechowywania ziemniaków po październikowym zbiorze wzrasta w nich wydajnie poziom bulwiastej solaniny. Dlatego właściwie młode ziemniaki są najzdrowsze. Ziemniaki są także dobrym warzywem o działaniu nasennym, dlatego przy bezsenności warto spożywać je w ciągu dnia. W ziemniakach jest więcej kwasu askorbinowego niż np w cytrusach, a wiemy przecież jak jest on korzystny dla naszego organizmu. Ale uwaga, należży dbać o to by nie przejadać się ziemniakami, gdyż mają one dość silne właściwości tuczące. Ziemniaki podawane ze skwarkami i zsiadłym mlekiem są jednym z najsmaczniejszych polskich dań. Można je okrasić masłem ale w świeżej postaci, nie z patelni aby nie zniszczyć poprzez denaturację obecnej w maśle lizyny. Sok ze świeżych ziemniaków leczy schorzenia żołądka i układu trawiennego. Najlepiej jest go przyjmować babim latem - porą żołądka według żywienia pięciu przemian.
Korzeń kuzu, przez niektórych zwany kudzu to chińska roślina, a w zasadzie chińskie zioło. Podobno jest on skutecznym lekiem przeciwko wszelkim nałogom. Szczególnie w zwalczaniu nałogu palenia papierosów podobno uzyskuje się lepsze efekty od terapii drogim Desmoxanem. To tyle co wiem o tej roślinie. Niestety nie jestem ekspertem od ziołolecznictwa chińskiego. Pozdrawiam serdecznie dany
|