Witam
Dziś zajmę się zaleceniami dietetycznymi na wzmocnienie naszej pamięci. Co najmniej kilka składników żywieniowych może służyć naszej pamięci, a w zasadzie jej polepszeniu. Opiszę je tu w kolejności od najważniejszych do tych mniej ważnych.
Żelazo (ferrum) - jest to jeden z najważniejszych składników pamięci. Stymuluje ono procesy myślowe i uczenia się na co wskazują liczne dowody. W zasadzie nie znany jest dokładny mechanizm działania żelaza, więc pozwolą Forumowicze że wytłumaczę to po swojemu. Otóż mózg potrzebuje do swej pracy tlenu, a jego transporterem jak wiadomo jest krew. Żelazo wchodzi w skład hemu, barwnika krwi, który to spełnia szczególną rolę właśnie w transporcie tlenu. To dlatego jest ono tak ważnym składnikiem wspomagającym proces myślenia i zapamiętywania. Gdzie znajdziemy żelazo? Przede wszystkim w wątróbce i czerwonym mięsie. Ale żelazo występuje także w czerwonych, pomarańczowych i żółtych warzywach, w warzywach ciemnozielonych jak szpinak, czy natka pietruszki, w suszonych owocach jak jabłka, śliwki, morele, czy rodzynki, w orzechach i bakaliach, a także w ziołach tj pokrzywa.
Cynk (zincum) - to również bardzo ważny minerał dla pracy mózgu. Cynk bowiem wraz z wapniem steruje procesami myślenia i uczenia się. Znajdziemy go głównie w pestkach dyni i słonecznika, a także w owocach morza.
Wapń (calcium) - waz z cynkiem i metioniną bierze udział w procesie zapamiętywania i myślenia. Steruje wytwarzaniem przekaźników nerwowych tj acetylocholina, czy serotonina. Neuroprzekaźniki zaś biorą udział właśnie w procesie zapamiętywania i przypominania. Wapń znajdziemy w produktach nabiałowych, ale także w ostrygach, sardynkach, czy szprotach.
Selen (selenium) - jest to pierwiastek śladowy wspomagający cynk w jego funkcji. Selen znajdziemy w rybach i owocach morza, gdzie występuje on dość obficie.
Witamina A (akseroftol) - jest to jedna z witamin młodości także dla naszego mózgu. Ponieważ jest rozpuszczalna w tłuszczach istnieją hipotezy iż wspomaga ona syntezę neuroprzekaźników. Witaminę A znajdziemy w czerwonych, pomarańczowych i żółtych warzywach i owocach gdzie występuje ona w postaci beta karotenu, a także w szpinaku, natce pietruszki, warzywach korzeniowych, warzywach liściastych tj kapustne i sałata.
Witamina D3 (cholekalcyferol) - podobnie jak witamina A bierze udział w syntezie neuroprzekaźników. Znajdziemy ją w tłuszczach roślinnych oraz mleku.
Witamina E (tokoferol) - wspomaga witaminę A i D w ich funkcji, a ponadto zwana jest witaminą młodości również naszego mózgu, chroniąc komórki mózgowe przed obumieraniem. Znajdziemy ją w zielonych warzywach liściastych i w produktach zbożowych.
Witamina B5 (biotyna) - jest witaminą nadzorującą proces syntezy acetylocholiny z fosfatydylocholiny jako najważniejszego neuroprzekaźnika sterującego procesem myślenia i zapamiętywania. Witaminę tą znajdziemy obficie w mleku.
Kwasy tłuszczowe omega 3 - biorą wraz z witaminą B5 udział w syntezie i funkcji neuroprzekaźników tj acetylocholina i serotonina. Znajdziemy te niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe w rybach tj łosoś, makrela, śledź, czy węgorz. Dużo kwasów omega 3 występuje w tłuszczach roślinnych które dodatkowo są nimi wzbogacane.
Tryptofan - jest to aminokwas biorący udział w syntezie acetylocholiny, melatoniny i serotoniny. Są to trzy najważniejsze aminokwasy biorące udział w procesach zapamiętywania. Tryptofan znajdziemy w sałacie, brokułach, orzechach brazylijskich, orzechach nerkowca, bananach, czy mleku.
Tyrozyna - jeden z aminokwasów uczestniczący w syntezie melatoniny, neuroprzekaźnika snu i zapamiętywania. Tyrozynę znajdziemy w mięsie, w szczególności mięsie drobiowym.
Acetylo L karnityna - jest to związek biorący udział w syntezie neuroprzekaźników. To jest zaś walorem działającym na korzyść naszej pamięci. Acetylo L karnitynę najlepiej jest uzupełniać w suplementacji diety.
Bor - to pierwiastek również wspomagający pamięć. Bor dość obficie występuje w jabłkach. Dlatego dzienne spożycie 2 jabłek wystarcza aby wspomóc proces zapamiętywania.
I to w zasadzie wszystkie składniki żywieniowe wspomagające naszą pamięć. Na koniec warto dodać że w przypadku osłabienia pamięci warto jest stosować kompleksową, a niejednorodną terapię, wzorującą się na wszystkich trzech rodzajach rekomendacji, a więc zarówno dietetycznych, jak i percepcyjnych i racjonalnych. Dopiero to przyniesie najlepsze efekty wzmacniające, które posłużą nam na dobre. Pozdrawiam serdecznie dany
|