dr Mercola “Przełom” w zakresie antyoksydantów – 5-8 razy silniejszy od wit.E i C może pomóc wzmocnić odporność, zachować prawidłowy poziom cholesterolu i zahamować proces starzenia się
Zapewne wiecie, że dużą wagę przywiązuję do jedzenia nieprzetworzonej, naturalnej żywności dla zachowania optymalnego zdrowia. Jednym ze sposobów utrzymania dobrego zdrowia jest spożywanie ziół i przypraw oczywiście tych nieprzetworzonych oraz naturalnych. Jedną z niezwykłych korzyści jakie przynoszą zioła jest bardzo mała zawartość kalorii, ale za to duża ilość witamin i minerałów. Mają one działanie termogeniczne, tzn. naturalnie wzmacniają metabolizm i pomagają spalać kalorie. Szybciej stajemy się syci, a przez to jemy mniej. Badania wykazują, że spożywanie pewnych ziół i przypraw przed posiłkiem może zmniejszyć ilość spożywanych kalorii. Ze względu na dużą zawartość składników odżywczych, zapewniają one dobre samopoczucie dzięki antyoksydantom, które są silniejsze niż wiele owoców i warzyw. Zioła i przyprawy zapewniają zdrowie i dobre samopoczucie w całym organizmie, a nie w poszczególnych układach. Dlatego uważam, że te zioła i przyprawy mogą przynieść nam wiele korzyści dla zdrowia. Na szczególną uwagę zasługuje bardzo stara przyprawa, o niezwykłych właściwościach. Nie marnuj czasu i zdrowia na syntetycznie przetwarzane zioła i przyprawy.
Tak jak istotne jest wybieranie i spożywanie zdrowych, nieprzetworzonych naturalnych produktów, to samo dotyczy ziół i przypraw. Należy uważnie wybierać zioła i przyprawy. Jeśli te, których szukasz są przetworzone lub hodowane w sztucznych warunkach wtedy istnieje ryzyko, że nie zawierają one najbardziej korzystnych składników, których potrzebujesz. Jeśli zioła lub przyprawy nie są hodowane, zbierane, produkowane ani pakowane z zastosowaniem certyfikowanych procesów organicznych, wtedy nie zawierają prawdopodobnie zdrowych, aktywnych składników. Zalecam unikać ziół i przypraw nie zawierających 100% certyfikowanych organicznych składników. Po co tracić czas i ryzykować konsekwencjami pochodzącymi ze sztucznych składników i wątpliwych chemicznych procesów przetwarzania? Ajurweda z Indii uznana jest za wiarygodne źródło wiedzy i prawdy na temat naturalnej promocji zdrowia, a zioła i przyprawy znajdują się w samym centrum praktyk Ajurweda. Dlatego najlepiej jest stosować zioła pochodzące z Indii.
Jak to starożytne zioło powstało tysiące lat temu. Jednym z powodów mojej podróży do Indii w zeszłym roku było znalezienie źródła tych ziół. Podczas tej podróży zaobserwowałem jak filozofia Ajurwedy oraz procesy organiczne współdziałają. Spośród licznych ziół, które badałem, jeden zwrócił moją szczególną uwagę. Jest to szafran indyjski, który może przynieść następujące korzyści: wspomaga prawidłowe funkcjonowanie stawów przyczynia się do promiennej skóry pomaga poprawić trawienie Nie ustalono daty, kiedy szafran indyjski był po raz pierwszy stosowany jako prozdrowotna przyprawa. Jedno jest pewne, kilka tysięcy lat temu była ona używana przez ludność Indii i Chin. Niektórzy podają, że była stosowana nawet 10 000 lat temu w Indiach, kiedy Lord Rama chodził po ziemi. Również starożytni Polinezyjczycy zabierali ze sobą szafran w podróże przez Ocean Spokojny na Hawaje. Dziś przyprawa ta jest tam nadal używana. Podczas pobytu w Chinach w 1280 n.e. Marco Polo odnotował taką informację o szafranie indyjskim: „Jest pewne warzywo bardzo przypominające szafran uprawny, zarówno zapachem jak i kolorem, jednak to nie jest to ten szafran.” Szafran indyjski był używany w Europie przez ponad 700 lat w zastępstwie szafranu uprawnego. Jednym z najzdrowszych składników szafranu indyjskiego jest kurkumina (kurkuminoid), która nadaje mu żółty kolor. Zachodni naukowcy po raz pierwszy wyodrębnili kurkuminę w 1815r., otrzymali jego krystalicznie czystą formę w 1870r., a jego strukturę określili w 1910r. Kurkuma może przynieść korzyści, gdyż:
wspomaga układu odpornościowy do obrony przed stresem pomaga zachować zdrowy układ trawienny wspomaga zdrowe kości, stawy oraz cały układ szkieletowy pomaga zachować poziom cholesterolu na optymalnym poziomie wspomaga zachować prawidłowe działanie krwi oraz nerek wspomaga układ odpornościowy Jak szafran indyjski zapewnia antyoksydanty Zapewne wiesz, że antyoksydanty są ważnymi składnikami wspomagającymi zdrowie. Uważam, że antyoksydanty są najważniejsze w neutralizowaniu wolnych rodników oraz że pomagają spowolnić oznaki typowego procesu starzenia. Oksydacja wywołana przez wolne rodniki może uszkodzić komórki oraz DNA i w ten sposób wpływać na proces starzenia. Ponadto, antyoksydanty są ważnymi składnikami, które: wspomagają funkcje pamięci wspomagają zdrowie serca zwiększają wydajność układu immunologicznego Antyoksydanty zawarte w szafranie indyjskim pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Występujące w szafranie indyjskim przeciwutleniacze to aktywne związki zwane kurkuminoidami, które są: 5 do 8 razy silniejsze niż wit.E, a także silniejsze niż wit.C 3 razy silniejsze niż pestki winogron lub ekstrakt z kory sosny wystarczająco silne, aby usuwać rodniki hydroksylowe, uważane za najbardziej reaktywne ze wszystkich rodników. Jak to zioło może pomóc poprawić wygląd zewnętrzny Wspominając o antyoksydantach i ich wpływie na proces starzenia, pierwszymi oznakami jakie możesz zauważyć są zmiany skóry. Naturalne składniki występujące w szafranie indyjskim mogą pomóc wspomagać zdrowie twojej skóry. Dzieje się to w następujący sposób. Kurkuminoidy wspomagają ważne funkcje krwi i nerek, prawidłowe działanie stawów i ogólne samopoczucie. To z kolei pomaga zachować promienną, elastyczną skórę. W Indiach i innych kulturach szafran indyjski jest uważany za “pożywienie dla skóry” od tysięcy lat. Szafran indyjski pomaga: oczyszczać skórę i zachować jej elastyczność odżywiać skórę utrzymywać równowagę wpływu flory skóry Szafran stanowi więc obronę przed typowym procesem starzenia, a także wspomaga skórę i ma właściwości antyoksydantów dla zachowania zewnętrznego piękna i wewnętrznego oczyszczania. Potrójne, komórkowe wzmocnienie i adaptogen Kolejna zaleta stosowania szafranu dotyczy najmniejszych żywych cząstek twojego organizmu czyli komórek. Szafran może pomagać komórkom na trzy sposoby poprzez: pomoc w neutralizowaniu substancji, które mogą spowodować stres komórkowy zachowanie integralności komórek, gdy wystąpi zagrożenie ze strony czynnika wywołujące stres dostarczanie antyoksydantów, które mają pomagać komórkom walczyć z nadmierną oksydacją i wolnymi rodnikami Szafran indyjski jest również uznawany za adaptogen, który pomaga walczyć organizmowi ze stresem oraz w funkcjonowaniu układu immunologicznego. Jak to starożytne zioło znalazło się w indyjskich praktykach Ajurwedy Szafran indyjski, jak inne zioła i przyprawy, jest najważniejszym ziołem w Ajurwedzie – medycynie starożytnych Indii. Ajurweda oznacza „wiedza o zdrowym życiu”, a zioła znajdują się w samym centrum tej filozofii. Szafran indyjski ma wiele zastosowań w Ajurwedzie, łącznie z oczyszczaniem krwi oraz zachowywaniem zdrowej skóry. W terminologii Ajurwedy, szafran indyjski: wspomaga układ nerwowy oraz usuwa tymczasowe uczucie dyskomfortu wspomaga wchłanianie witamin i minerałów pomaga usuwać zbyteczne produkty przemiany materii oraz wytwarza zdrową krew wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia Jest to zaledwie kilka zastosowań szafranu indyjskiego w Ajurwedzie. Jest on używany w kulturze Indii od tysięcy lat z licznych prozdrowotnych powodów. Szacuje się, że ok. 500 mln Hindusów stosuje tą przyprawę do dziś dnia. Jakie jest najlepsze źródło szafranu indyjskiego?
Zapewne wiecie, że szafran ten możecie znaleźć w swoim lokalnym sklepie spożywczym. Jednak nie polecam go tam kupować ze względu na jakość sprzedawanych tam ziół i przypraw. Choć pewnie można tam kupić dobre przyprawy, nie można ocenić ich jakości i skuteczności. Również szafran w postaci proszku dostępny w lokalnym sklepie nie koniecznie pochodzi z wysokiej jakości naturalnych ziół. Ponadto, w jego produkcji nie stosowano certyfikowanych procesów przez co istnieje ryzyko utraty cennych dla zdrowia właściwości. Ponadto, szafran zakupiony w sklepie prawdopodobnie będziecie używać sporadycznie do gotowania i tym samym nie skorzystacie z jego niezwykłych korzyści. Dlatego polecam wysokiej jakości, w 100% organiczny suplement szafranu indyjskiego. Jednak szukając takiego preparatu należy uważać na kilka rzeczy.
Unikaj niepotrzebnych wypełniaczy, dodatków i substancji pomocniczych Kiedy szukałem suplementów zawierających szafran indyjski, znalazłem zaskakująco wiele takich preparatów. Oprócz kurkuminy i kurkuminoidów, kilka produktów zawiera kontrowersyjne składniki tj. wypełniacze, dodatki i substancje pomocnicze. Stearynian magnezu (zwany również kwasem stearynowym) to toksyczna substancja stosowana do produkcji tabletek. Inną substancją występującą w wielu suplementach szafranu indyjskiego jest fosforan dwuwapniowy (DCP), który może nawet zahamować wchłanianie cennych minerałów w organizmie. Występuje w nich również wiele podobnych substancji, które są niepotrzebne, a nawet stanowią zagrożenia dla zdrowia.
Upewnij się, że twój suplement pochodzi od certyfikowanego organicznego producenta nastawionego na najwyższą jakość produktu W kwestii producenta nastawionego na najlepszy produkt wysokiej jakości jest stworzenie suplementu szafranu indyjskiego na bazie naturalnych składników. Sądzę, że jeśli nie stosowane są procesy dot. jakości sam surowiec nie jest tak istotny. Końcowy produkt i tak nie będzie najlepszym organicznym preparatem. A tym samym nie przyniesie maksymalnych korzyści płynących z zioła. Dlatego należy sprawdzić kompetencje każdego producenta suplementów. Jednak producent to nie koniec. Należy pamiętać, że cały proces organicznej uprawy obejmuje obsiewanie, uprawę, zbiory, a następnie produkcję i pakowanie produktu końcowego. Poniżej są certyfikaty, których należy szukać u producentów:
HACCP - System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Jest to międzynarodowy certyfikat bezpieczeństwa żywności spełniający wymagania Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). SQF (Safe Quality Food) – System zarządzania ryzykiem i bezpieczeństwem żywności w oparciu o HACCP. Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) – Międzynarodowy certyfikat zapewniający, że zachowano wszystkie wymogi bezpieczeństwa żywności. (ISO) 9001:2000 – Międzynarodowy standard obejmujący jakość, bezpieczeństwo, ekologię, odpowiedzialność, zgodność, wydajność i skuteczność. Certyfikat Koszerności (OU) Certyfikaty organiczne przyznane przez: USDA, Unię Europejską oraz NSOP (Indie) Jaki powinien być najwyższej jakości szafran indyjski? Aby w pełni skorzystać z właściwości szafranu indyjskiego istnieje kilka dodatkowych i ważnych wskazówek koniecznych przy wyborze preparatu. Nie zadowalaj się drugorzędnym preparatem. Poniżej lista wskazówek jak znaleźć najlepsze źródło szafranu indyjskiego: Produkt zawiera jedynie 100% organiczne składniki z certyfikatem – ekstrakt szafranu z co najmniej 95% kurkuminoidów. Występuje on w postaci suplementu – nie ufaj przyprawom o niskiej jakości, które możesz znaleźć w swoim lokalnym sklepie. Ponadto, podczas gotowania tracisz wiele cennych właściwości przypraw. Unikaj wypełniaczy, dodatków oraz substancji pomocniczych – „pozostałe składniki” wchodzące w skład preparatu są zupełnie niepotrzebne. Występuje on w postaci kapsułek roślinnych – unikaj kapsułek żelatynowych. Jego producent posiada organiczne certyfikaty ¬obejmujące wysokiej jakości organiczne oraz bezpieczne praktyki produkcyjne. Nie zadowalaj się drugorzędnym produktem!
13 sposobów na to jak zioło to może poprawić życie i zdrowie Poniżej lista korzyści jakie 100% organiczny preparat z szafranem indyjskim może przynieść dla naszego zdrowia: 1. wzmacnia ochronę przed wolnymi rodnikami 2. pomaga poprawić zdrowy wygląd skóry 3. wspomaga ogólny stan oczu 4. wspomaga układ odpornościowy 5. wspomaga układ kostny i stawowy 6. poprawia działanie wątroby 7. pomaga zachować zdrowe komórki poprawiając ochronę przeciw wolnym rodnikom 8. utrzymuje w równowadze funkcje układu trawiennego 9. wspomaga układ krwionośny oraz krew 10. pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, aby wspomagał układ sercowo-naczyniowy 11. pomaga utrzymać prawidłową odpowiedź na stres 12. wspomaga prawidłowe działanie układu rozrodczego u kobiet 13. pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i wiele innych. Miliony ludzi na świecie regularnie stosują szafran indyjski. W samym Indiach, prawie 500 mln ludzi stosuje to zioło pod różnymi postaciami. Zalecenia dotyczące suplementu szafranu indyjskiego Moje poszukiwania i badania ziół oraz przypraw w Indiach przekonały mnie, że istnieje tylko jeden szafran indyjski godny polecenia – Organiczny szafran z certyfikatem USDA. Nie tylko przynosi on korzyści dla zdrowia wspomniane wyżej, ale jego producentem jest firma Organic India. Dlaczego jest to tak istotne? Podczas moich podróży do Indii widziałem na własne oczy uprawę i proces produkcji w firmie Organic India. Firma ta oprócz produkcji najwyższej jakości organicznego szafranu indyjskiego: Pomaga chronić środowisko - firma ta otrzymała wyłączne prawo do zbioru organicznych, certyfikowanych plonów z terenów centralnych i północnych Indii. Przestrzega oraz ustanawia nowe standardy certyfikatów – Organic India stosuje się do standardów dotyczących najwyższej jakości przy produkcji organicznych preparatów. Stosuje się do procedur związanych z jakością produktu oraz ochroną środowiska – począwszy od ochrony nasion oraz użyźniania gleby, poprzez uprawę, zbiory, produkcje oraz pakowanie – wszystkie z tych etapów produkcji mają na względzie najwyższą jakość produktu końcowego. Szkoli hodowców i rolników w zakresie organicznych upraw – otrzymują oni szkolenia w zakresie upraw organicznych. Międzynarodowa instytucja przyznaje im certyfikaty organiczne. Traktuje z poważaniem i szacunkiem rolników organicznych – dzięki temu wszyscy czerpią z tego korzyści. Organic India jest jedną z kilku firm w Indiach, która posiada następujące certyfikaty: SQF -- Safe Quality Food (wydany przez SGS India Pvt. Lmt.) HACCP -- wydany przez SGS GMP – Dobra Praktyka Produkcyjna (wydany przez SGS) ISO 9001:2000 -- międzynarodowy standard dotyczący jakości i bezpieczeństwa Certyfikat Koszerności (OU) Certyfikaty organiczne przyznane przez: Skal International, Ecocert International, USDA, Unię Europejską oraz NSOP (Indie)
|