Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Śro Lip 08, 2020 11:59 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Nietolerancja mięsa i uczulenie na chemiczne dodatki
PostWysłany: Sob Sty 10, 2015 3:01 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Sob Sty 10, 2015 2:55 pm
Postów: 5
Ciekawi mnie, czy są tutaj osoby które nie mogą jeść mięsa i takie, które mają nietolerancję na chemiczne dodatki do żywności, typu glutaminian sodu, rybonukleotydy, syrop glukozowo-fruktozowy itp. Ciekawią mnie jakie dają u Was objawy. Ja niestety przekonałam się, że trzeba umiejętnie leczyć się samemu bo lekarze często nie potrafią zdiagnozować choroby. Ja mam nietolerancję na E a moja córka nie może jeść jakiegokolwiek mięsa, wędlin. Może są osoby, które mają podobne doświadczenia? :lol:


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: Re: Nietolerancja mięsa i uczulenie na chemiczne dodatki
PostWysłany: Sob Sty 10, 2015 3:50 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Pią Wrz 03, 2010 3:49 pm
Postów: 653
Witam

Czy ta nietolerancja u Twojej córki dotyczy także mięsa białego? Zwykle bowiem to spożywanie mięsa czerwonego jest nader szkodliwe. Pewno znaczenie ma tu także obróbka mięsnych produktów - wędzenie, czy smażenie.
Tak się składa że niestety większość sprzedawanych produktów posiada tzw dodatki, czy domieszki substancji konserwujących czy wzmacniaczy smaku. Te składniki bardzo niekorzystnie wpływają na nasz organizm, mogą uczulać, czy też powodować inne komplikacje zdrowotne. Bardzo źle tolerowana jest przez nasz organizm sól, ze względu na dużą zawartość sodu (Natrium). Sól kuchenna to przede wszystkim NaCl czyli chlorek sodu. Teraz również produkowana jest sól nie zawierająca sodu, jako wzmacniacz smaku.
Także niektóre gotowe medykamenty ziołowe mają w swym składzie substancje konserwujące w postaci cytrynianu sodu, czy potasu. Tak jest w przypadku na przykład uroseptu, jako znanego leku ziołowego na stany zapalne układu moczowego. Dlatego lepsze są gotowe mieszanki ziołowe tj gastrosan, urosan, czy diabetosan, zawierające czysty susz składników roślinnych.
Można by tu zakończyć zaleceniem unikania niezdrowej konserwowanej żywności ze wspomagaczami, ale niestety w dzisiejszych czasach nie da się tego do końca wyeliminować. Dlatego pozostaje nam ufać w możliwości regeneracyjne i detoksykacyjne naszego organizmu i nie przejmować się zbytnio następstwami, chyba że są one wyjątkowo dokuczliwe. Ale przecież zawsze możemy przedsięwziąć stosowne kroki w celu wyeliminowania niekorzystnych objawów.
Pozdrawiam
dany


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Nietolerancja mięsa i uczulenie na chemiczne dodatki
PostWysłany: Nie Sty 11, 2015 6:32 am 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Sob Sty 10, 2015 2:55 pm
Postów: 5
Witaj

Dotyczy to wszystkich rodzajów mięsa. Drobiu (kurczak, gęś, kaczka, indyk), wołowiny, cielęciny. O wędlinach nie wspomnę - bo tam jak wiadomo mięso z psa 3 kategorii zmielonego razem z budą - nikt nie wie co tam jest. Przez dwa lata moja córka miała potworne bóle głowy, chodziliśmy do neurologa, tomograf, leki, po prostu cuda. Przy tym pojawiły sie problemy z koncentracją - jak wiadomo, głowa boli, człowiek nie może się skupić, problemy ze spaniem. Niestety po roku chodzenia zrezygnowaliśmy z lekarza, bo jej dolegliwość wrzucił do worka z mianownikiem "napięciowe bóle głowy". Jak chciałam, żeby mi podał przyczyny, powiedział że może ich być milion. Co prawda trochę mi zeszło, ale sama w końcu znalazłam przyczynę. Przeanalizowałam wszystko - efekt, nie je mięsa - głowa nie boli, zje nawet odrobinę - dwie godziny i chce jej rozsadzić głowę. Przerzuciła się na warzywa, ryby i jest ok. Po prostu jadła dużo mięsa, bo bardzo lubiła i doszło do gigantycznego zakwaszenia organizmu. Stosuję teraz dwa razy w tygodniu metodę odkwaszania octem jabłkowym i miodem i jest wszystko ok. Używam mało soli, raczej stosuję dużo przypraw, a mam na ich temat spora wiedzę, więc tutaj jest ok.
U mnie w domu nie ma nawet jednej rzeczy która zawiera gluty czy cokolwiek z tego rodzaju, ja po prostu czytam etykiety i przypraw używam z firmy która je produkuje, a są bez żadnych E. To firma www.przyprawyani.pl. Koleżanka mi poleciła i już od 3 lat tam się zaopatrujemy, a jakość i smak jest zupełnie inny niż te sklepowe śmieci. Męża wyleczyłam ziołami z chorej wątroby, dzięki temu, ze nie stosuję żadnych kucharków i innych badziewi, wyniki wszyscy mamy takie, ze nasz lekarz rodzinny jest w szoku, bo mówi, ze takie wyniki to widziała tylko w książce, wszystkie są książkowe. Jedynie te nietolerancja córki na mięso, ale teraz też już jest ok. Z uczuleniem na E ja miałam problem, bo mnie po zjedzeniu swędziała skóra, a odkąd tego nie jem jest ok, wielokrotnie testowane - sprawdzone, potwierdzone.

Pozdrawiam


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Nietolerancja mięsa i uczulenie na chemiczne dodatki
PostWysłany: Nie Sty 11, 2015 12:35 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Pią Wrz 03, 2010 3:49 pm
Postów: 653
Witam

Rzeczywiście przyczyn bólu głowy może być wiele. Jeśli na przykład ból obejmuje czoło a szczególnie u podstawy nosa, po bokach tzn że mamy problem z zatokami (sinus infectio). Jeśli ból kumuluje się powyżej czoła jednakże dalej dotyczy przedniej części głowy tzn że mamy problemy z układem nerwowym. Bóle skroniowe lub boczne oznaczają problemy z trawieniem. Czasem takie bóle mamy wtedy gdy jesteśmy głodni a często następstwem głodu jest kumulacja soków trawiennych zakwaszających wnętrze przewodu pokarmowego. I wreszcie ból po tylnej stronie głowy oznacza najczęściej kłopoty z ciśnieniem. Najczęściej taki ból kojarzony jest z nadciśnieniem tętniczym (Hypertonia arterialis).
To dobrze że skojarzyłaś bóle występujące u Twojej córki ze spożywaniem przez nią określonego rodzaju żywności. To znaczy że jesteś bardzo mądrą i inteligentną mamą. Zbytnie zakwaszenie organizmu może być przyczyną wielu dolegliwości. Czasami wiąże się ono ze zbytnią retencją w organizmie jednego z niekorzystnych aminokwasów o nazwie arginina. Arginina powoduje że wzrasta poziom hormonów androgennych, a to z kolei prowadzi u nas do drażliwości, nerwowości, rozkojarzenia, jednym słowem nadmiernego pobudzenia. Czasem takie pobudzenie prowadzi do obkurczania się naczyń krwionośnych, także tych głowy. To z kolei może być przyczyną uciążliwego bólu. Dlatego uważam że dokonałaś prawidłowego wyboru zmieniając dietę córki. Jeśli mogę coś dodać to według mnie należałoby przywrócić balans hormonalny stosując w diecie takie warzywa jak kapustne, buraki, marchew, rzodkiewka a przede wszystkim karczochy. Warzywa te nie tylko uregulują sekrecję hormonów, ale również zmienią pH organizmu na bardziej korzystne. Takie działanie ma też seler korzeniowy i naciowy.
Mięso ryb jest rzeczywiście w tym przypadku bardziej korzystne, ze względu na obecność kwasów omega 3 które dobrze wpływają na tkankę nerwową.
Jeśli chodzi o alergię pokarmową występującą u Ciebie to oczywiście zmiana diety jest podstawą. Polecam również herbatkę z pokrzywy (Urtica dioica decoct), która ma działanie antyuczuleniowe.
Zajrzyj do publikacji znanych autorów, szczególnie polecam prof Jadwigę Górnicką - Apteka Natury, jest tam wiele informacji na temat prawidłowej diety i stosowania octu jabłkowego własnej produkcji. Również ciekawą pozycją jest publikacja pani Hazel Courtney - Wielki Leksykon Medycyny Alternatywnej. W tej książce znajdziesz zastosowania dietetyczne i środki naturalne na szereg schorzeń, jest to jedno z najbardziej dokładnych kompendiów. I wreszcie publikacja Josepha Jonasa - Energia Natury (bodajże taki był tytuł) gdzie znajdziesz zarówno informacje diagnostyczne i terapeutyczne.
Pozdrawiam serdecznie
dany


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Nietolerancja mięsa i uczulenie na chemiczne dodatki
PostWysłany: Nie Sty 11, 2015 8:40 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Sob Sty 10, 2015 2:55 pm
Postów: 5
Wielkie dzięki za odpowiedź. Co do pokrzywy, to ją piję a zmiana diety była podstawą żeby się wyleczyć. Oprócz tych "chemicznych" dolegliwości miałam pecha i w wypadku trochę mnie pokiereszowało, skończyło się to na 5 operacjach ręki no i jej niesprawnością. Dwa lata temu dołaczył się problem z kolanami - traciłam w nich władzę, nie mogłam chodzić po schodach. Mój ortopeda leczył mnie pół roku i wreszcie rozłożył ręce, bo nie mógł mnie zoperować, ponieważ nie utrzymałabym się na kulach, więc sama znalazłam na moje schorzenia sposób. Zastosowałam moją własną, wymyślona i sprawdzoną na mnie, na mężu, zaprzyjaźnionych lekarzach, wielu moich znajomych i pacjentach - kuracja białym pieprzem. Efekt jest taki, ze nie skończyłam na wózku, chodzę bez problemu. Stan zapalny się cofnął, zlikwidowałam przykurcze przykręgosłupowe. Pomaga również na wiele innych schorzeń, jak się w końcu okazało, - zgaga, refluks, zaburzone krążenie obwodowe, usuwa nadmiar wody z organizmu, problem ze stawami, przykurcze. Jak widać medycyna naturalna jest najlepszą formą leczenia, bo tradycyjna medycyna niestety w wielu przypadkach rozkłada ręce.
Wiem, jak lekarze podchodzą do wielu spraw zwłaszcza tych związanych z medycyna naturalną.... ale wynika to jeszcze ze studiów no i firmy farmaceutyczne....

Pozdrawiam
Ania


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Nietolerancja mięsa i uczulenie na chemiczne dodatki
PostWysłany: Nie Sty 11, 2015 9:15 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Śro Lis 12, 2014 7:37 pm
Postów: 23
Miejscowość: Wroc
Zakwaszenie organizmu jest przyczyną wielu chorób, ten temat bardzo mnie kiedyś zainteresował, szybkim sposobem jest odkwaszanie za pomocą sodki oczyszczonej, ale podstawą jest prawidłowe odżywianie, też popełniam wykroczenia, staram się nie jadać kupnych słodyczy i wędlin, ale czasem mnie dopadnie, bo jednak sporo czasu spędzam w pracy. Przykro mi się robi jak patrzę na otyłą młodzież która zjada po kilka batoników dziennie i hamburgerów ze sztucznymi sosami, to dopiero będą mieli problem za kilka lat

_________________
Zielony Nurt pl BIO oleje


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Nietolerancja mięsa i uczulenie na chemiczne dodatki
PostWysłany: Pon Sty 12, 2015 3:18 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Pią Wrz 03, 2010 3:49 pm
Postów: 653
Witam

Choć jestem przeciwnikiem stosowania suplementów diety w leczeniu różnych dolegliwości także tych związanych z acydozą czyli zakwaszeniem organizmu, to jednak ostatnio na rynku farmaceutycznym ukazał się produkt pod tytułem Eliminacid, który służy procesowi odkwaszania. Jakby na to nie spojrzeć alkalizacja jest bardziej pozytywna dla ogólnego stanu zdrowia.
Zbyt duże zakwaszenie organizmu może być także przyczyną schorzeń układu kostno-stawowego, a przykładem tu może być podagra, czy inne zmiany zapalne. Zmiana diety to też w tym przypadku podstawa. Składnikiem pieprzu białego jest podobnie jak dojrzałych ziaren (Capsaicum nigra) kapsaicyna. Kapsaicyna zaś jest środkiem przeciwzapalnym i pobudzającym cyrkulację płynów ustrojowych co dodatkowo zmniejsza proces infekcyjny. Takie samo działanie, ale moim zdaniem odrobinę słabsze ma imbir czy salicylany naturalne (cortex salicis). Cebula czy czosnek dodatkowo do działania pobudzającego wzmacniają odporność organizmu ze względu na bioflawonoid kwercetynę. Bardzo słabo ale jednak zwiększają odporność ananasy ze względu na obecność w ich miąższu bromeliny. Duża odporność to nie tylko profilaktyka antyinfekcyjna ale również antyalergiczna.
Pozdrawiam
dany


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Nietolerancja mięsa i uczulenie na chemiczne dodatki
PostWysłany: Wto Sty 13, 2015 11:06 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Wto Mar 25, 2014 7:43 pm
Postów: 173
Witam,
Może Panią zainteresuje książka Pani Julity Bator: „Zamień chemię na jedzenie”. U synów Autorki stwierdzono objawy alergopodobne. Po badaniach u jej synów nie stwierdzono jednak alergii.

Wtedy autorka zaczęła przyglądać się jakie składniki zawierają poszczególne produkty , której jej synowie jadali. Efekty swojego śledztwa przedstawiła w wymienionej wyżej książce.

Książka zawiera też przepisy kulinarne autorki bez dodatków chemicznych.
Podobno już ukazała się już następna książka Autorki z nowymi przepisami kulinarnymi.
Pozdrawiam,
Ryszard Roszkowski


http://ryszrosz.blogspot.com


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Nietolerancja mięsa i uczulenie na chemiczne dodatki
PostWysłany: Czw Sty 15, 2015 5:31 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Sob Sty 10, 2015 2:55 pm
Postów: 5
Panie Ryszardzie dziękuje za książkę, z pewnością do niej zajrzę, ale myślę, że co do gotowania i radzenia sobie w tej zchemizowanej rzeczywistości weszłam już na wysoki pułap.
Co do sody, ja raczej stosuję ocet jabłkowy i miód, też tak działa odkwaszająco.

Pozdrawiam
Ania


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Nietolerancja mięsa i uczulenie na chemiczne dodatki
PostWysłany: Wto Sty 20, 2015 9:58 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Wto Sty 20, 2015 9:40 pm
Postów: 7
Przyłączę się do dyskusji...
A jakie objawy poza bólem głowy mogą jeszcze wystąpić przy podejrzeniu alergii na pokarm?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Nietolerancja mięsa i uczulenie na chemiczne dodatki
PostWysłany: Śro Sty 21, 2015 11:29 am 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Śro Paź 27, 2010 8:07 am
Postów: 281
Miejscowość: grupa krwi 0 Rh + , Le (-a, +b), wydzielacz, GT2 zbieracz.
- proszę zabaczyć na stronie
http://www.ukryteterapie.pl
filmy i film 9 Zakwaszenie organizmu.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Nietolerancja mięsa i uczulenie na chemiczne dodatki
PostWysłany: Czw Sty 22, 2015 8:50 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Wto Sty 20, 2015 9:40 pm
Postów: 7
Dziękuję, zaraz włączę :D


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Nietolerancja mięsa i uczulenie na chemiczne dodatki
PostWysłany: Nie Wrz 16, 2018 4:44 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pią Sie 10, 2018 2:03 pm
Postów: 10
Mnie notorycznie bolała głowa, nie mówiąc już nic o swatach czy kościach. Później mój chłopak więcej o tym rozpoczął czytać i szukać źródła. Podesłał mi stronkę https://www.eurolinefood.pl/euroline-food-sklady-testow/ gdzie przeczytałam,że to reakcja organizmu na nietolerancję.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Nietolerancja mięsa i uczulenie na chemiczne dodatki
PostWysłany: Pon Wrz 17, 2018 9:57 am 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Pon Wrz 17, 2018 9:54 am
Postów: 9
Chemiczne dodatki to niestety zmora :( ja się zawsze bardzo źle czuję gdy zjem coś z glutaminianem itd... Staram się unikać, nic dobrego w tym nie ma, a potrafią do przypraw też dodawać.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Nietolerancja mięsa i uczulenie na chemiczne dodatki
PostWysłany: Śro Wrz 26, 2018 8:57 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Śro Wrz 26, 2018 8:51 pm
Postów: 39
Bardzo współczuję. W takim wypadku warto trzymać się założeń dietetycznych Twojego lekarza. Możesz posiłkować się na przykład pomysłami z artykułów pisanych przez fachowców. https://lekarzpomaga.pl/artykuly/zdrowe-odzywianie Jak znajdziesz chwile to polecam zobaczyć.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 8 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności