Heinrich zaintrygowałeś mnie olejem rycynowym i za twoją inspiracją podążyłam jego "tropem". Oto co znalazłam.
Ogólnie znane jest działanie przeczyszczające oleju rycynowego.
Tą cechę wykorzystywali bardzo skutecznie ok. 100 lat temu poszukiwacze diamentów na pustyni w Namibii, w osiedlu Pomona. Pracownicy, którzy chcieli osiedle opuścić musieli wypić solidną porcję oleju rycynowego. Ewentualnie połknięte diamenty powracały dosyć szybko na światło dzienne.
Olej rycynowy używany jest także zewnętrznie. Działa pozytywnie na skórę i tkankę podskórną. Różnego rodzaju brodawki, wypryski i plamy na skórze mają zniknąć jeżeli się będzie je nacierało rano i wieczorem olejem rycynowym.
Olej rycynowy pielęgnuje włosy, brwi i rzęsy.
Olej rycynowy jest najbardziej błyszczącym olejem roślinnym, dlatego jest głownym składnikiem szminek i błyszczyków.
Mydło z olejem rycynowym w składzie bardzo dobrze się pieni.
Olej rycynowy w kremie nadaje mu śnieżnobiały kolor.
źródło: >http://www.jaworek.net/kosmetyki/fascynacja_olej_rycynowy.phpW krajach trzeciego świata do dziś używany jest przeciwko chorobom skóry, ale wiedział już o tym angielski herbalista John Gerard już w 1597 roku.
Liście także znalazły zastosowanie medyczne. Rzekomo okładanie dużymi liśćmi rącznika piersi kobiet znacznie wzmaga produkcję mleka. Może ze względu na kształt liści przypominający dłonie i samą nazwę.
Najciekawsze jednak, a może obyczajowo najważniejsze, było zastosowanie olejku rycynowego w Anglii Wiktoriańskiej. Przyjął się tam zwyczaj podawania dzieciom raz w tygodniu odpowiedniej dawki rycyny (olejku rycynowego, oczywiście). Uważano, że solidne, regularne przeczyszczanie to najlepszy sposób na utrzymanie w zdrowiu ducha i ciała. Czasem był to prawie rodzinny rytuał tygodniowy i można sobie wyobrazić jak to wyglądało w rodzinach wielodzietnych, kiedy nie było łazienek.
źródło: >http://www.antoranz.net/CURIOSA/ZBIOR4/C0406/04-QZD01019_Rycyna.HTMHeinrich mam pytanie do Ciebie, czy gradówkę też można nim leczyć? Będę zobowiązana za szybką odpowiedź.
Z góry dziękuję i gorąco pozdrawiam

.