Człowiek jest zadziwiającą istotą niszczy środowisko naturalne, zabija swoją planetę, zanieczyszcza powietrze i "ładuje" w jedzenie mnóstwo konserwantów. Czasy w których żyjemy są po prostu przerażające - sami kopiemy sobie grób. Ale czy kogoś poza garstką ekologów to obchodzi ? Przecież najważniejsze w życiu są imprezy i dobra zabawa, kto by się tam przejmował środowiskiem.
Mam nadzieję, że niniejszy artykuł otworzy oczy chociaż kilku osobom.
Zacznijmy od tego, że substancje dodatkowe dodawane do żywności, m. in. barwniki i konserwanty, mogą prowadzić do wzrostu ilości substancji toksycznych w ludzkim organizmie i mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Wśród źródeł toksyn, które są szkodliwe dla ludzkiego organizmu można wymienić m. in. odpady przemysłowe, zanieczyszczoną wodę i powietrze, ale też substancje dodatkowe dodawane do żywności m. in. barwniki i konserwanty.
Przyczyną chorób cywilizacyjnych jesteśmy My sami ? człowiek sam wyniszcza swój gatunek.
Każdy z nas marzy o długowieczności, jednak starszy człowiek bez dolegliwości fizycznych jest w naszym kręgu cywilizacyjnym ciągle zjawiskiem rzadkim. Naukowcy prowadzący badania wielu krajach zarówno w wysoko rozwiniętych jak i zacofanych ekonomicznie doszli do wniosku, że najlepsze dla naszego zdrowia i zachowania sprawności fizycznej nawet w późnej starości są: zdrowe i czyste powietrze, czysta zasobna w minerał woda, aktywny tryb życia, częste przebywanie na świeżym powietrzu, brak stresów i przede wszystkim odpowiednia dieta niezawierająca konserwantów.
W krajach wysoko rozwiniętych przy naszym trybie życia wszystkie te warunki są niemożliwe do spełnienia.. Dodatkowo tradycyjna polska kuchnia jest bogata w tłuszcze i uboga w warzywa. Niektóre nasze przyzwyczajenia są szkodliwe dla naszego zdrowia, takie jak spożywanie zbyt dużej ilości słodyczy lub zbyt obfite posiłki. Takie niewłaściwe odżywianie prowadzi do otyłości, która jest jedną z najważniejszych chorób cywilizacyjnych. Dodatkowo trudnością w doborze odpowiednich produktów są środki konserwujące występujące w wielu produktach. Środki te mogą wywoływać reakcje uczuleniowe a także prowadzić do poważnych chorób takich jak rak żołądka czy zaburzenie pracy wątroby. Ze względu na nasze zdrowie powinniśmy uważnie sprawdzać produkty, które kupujemy i unikać tych, które zawierają środki konserwujące.
Czy wykazujesz się inteligencją i czytasz skład kupowanych produktów ? Czy wiesz, że jedne jogurty zawierają skrobie modyfikowaną a inne nie ?
Czas zacząć myśleć!!!
Więcej informacji znajdziecie na mojej stronie
www.poszukiwacz.za.pl