Na twór, kryjący się pod nazwą lecytyna , składają się dwa zasadnicze elementy : inozytol i cholina. Pierwszy produkowany jest w naszym organizmie przez bakterie układu pokarmowego . Cholina również jest produkowana w org. ludzkim jednakże z różnych badań wynika , że owych składników brakuje w naszych org. Zwykła dieta przeciętnego człowieka zawiera 400 -900 miligramów choliny i może to być zbyt mało a wtedy wątroba nie odprowadzi nadmiaru tłuszczu do innych narządów .
Połowę substancji składającej się na lecytynę , wypełniają tzw. kwasy tłuszczowe. Rej wśród nich wodzi kwas linolowy, który nie może być syntetyzowany w org. , a przecież spełnia niezwykle pożyteczną rolę uzdrowicielską:
1. pomaga likwidować podwyższony poziom cholesterolu ,
2. ma znaczący wpływ na obniżenie nadciśnienia tętniczego ,
3. daje poważne wsparcie przy leczeniu miażdżycy i chorób układu krążenia
Występuje w naszym org.jako składnik błon komórkowych , co oznacza , że jest inspiratorką międzykomórkowej wymiany SUPLEMENTÓW ,jakie spożywamy oraz wymiany WSZYSTKICH WITAMIN KRĄŻĄCYCH W TKANKACH.
Przydatność lecytyny można oceniać dwutorowo: JAKO SUPLEMENT LUB JAKO SUBSTANCJA LECZNICZA.jako sup. zwalcza wolne rodniki , które przyśpieszają proces starzenia ustroju. oczywiście , jest jeszcze kilka innych prześladowców wolnych rodników , jak chociażby witaminy a ,c, e, selen , cynk magnez itd. ale nie wolno zapominać , że zmasowany atak na 'upartego przeciwnika " zawsze jest bardziej skuteczny niż walka w pojedynkę.
Lecytyna ma właściwości emulgujące i to jest potężny atut w likwidowaniu cholesterolu- po prostu nadmiar cholester. zostaje zemulgowany - rozbity na małe cząsteczki.
Warto również wiedzieć , że lecyt. ordynuje się osobą cierpiącym na ALZHEIMERA. Robi się tak dlatego , że zawarta w niej Acetylocholina ( wyprodukowana przez cholinę ) doskonale SPRAWDZA SIĘ JAKO ODNOWICIEL PAMIĘCI . ( czyli dobre dla babci , dzidziusia , studenta , ucznia.
Badania potwierdziły ,że lecyt.spożywana 3 razy dziennie z proporcjonalną porcją miodu ma doskonały wpływ na funkcje tętniczek mózgowych.
Zwykle dawka terapeutyczna ( trzy łyżki dziennie ) (powtarzam to dawka terapeutyczna nie profilaktyczna) jest wystarczająca , aby wprawić w ruch wszystkie "uzdolnienia " tej substancji ,ALE OSOBY CHORE NA REUMATYZM ODCZUWAJĄCE BÓLE W STAWACH POWINNY APLIKOWAĆ SOBIE DAWKĘ PODWÓJNĄ.
Ponieważ lecyt. ma znaczący na przepływ komórkowy różnych substancji , więc jej zażywanie przyczynia się do skrócenia czasu regeneracji narządów po treningu , natomiast podczas treningu nietrudno zaobserwować zwiększona wydolność mięśni i stawów.
Wyliczając właściwości lecyt. można dojść do wniosku, Ze to nie tylko bodyguard , ale również omibus , bo zasięgiem działania przewyższa słynną aspirynę.
Między innymi chroni ona również PĘCHERZYK ŻÓŁCIOWY PRZED TWORZENIEM SIĘ KAMIENI , a jeżeli będziemy podawać lecyt. razem z Hepatilem , to mamy szansę na zmniejszenie lub CAŁKOWITE ROZPUSZCZENIE KAMIENI JUŻ ISTNIEJĄCYCH.
Lecyt. w syropie potrafi też chronić ściany żołądka u osób cierpiących na wrzody trawienne.
Lecyt. w każdej postaci odgrywa b. ważną rolę w zapobieganiu ŁUSZCZYCY, która jest rezultatem wadliwej gospodarki tłuszczowej.
JAKO WAŻNY FAKT NALEŻY ODNOTOWAĆ , iż kilka lat temu reumatolodzy i ortopedzi zauważyli , iż JEDNOCZESNE PODAWANIE LECYT Z NIESTERYDOWYM LEKIEM PRZECIWZAPALNYM O nazwie kwas tiaprofenowy ( nazwa handlowa : SURGAM) POZWALA ZMNIEJSZYĆ DAWKĘ TEGO LEKU AŻ 25 razy!!!!!!! przy zachowaniu skuteczności oddziaływania kwasu na choroby ortopedyczne , laryngologiczne , reumatyczne. Przykład ten doskonale oddaje siłę , z jaką działa lecytyna , w tym przypadku jako katalizator.
W sprzedaży jest lecyt pod różnymi postaciami .Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć , że najbardziej wydajna oraz "wychodzi najbardziej ekonomicznie " to stosownie lecytyny instant bądź w granulkach ( aplikujemy sobie wtedy łyżeczkami lub łyżkami ). Dodatkowo jest bardzo smaczna , poprwia i podkreśla smak posiłków , można ją wykorzystać do zrobienia domowych zdrowych majonezów , sosików itp -TROCHĘ FANTAZJI a zdrowe tłuszcze z olejów tł. na zimno zostaną bardzo dobrze spożytkowane przez NASZ org. , dodać dzieciom do jogurtów , kefirów. Miłośnikom częstych jajecznic z 4-5 jaj proponuje dodawanie jej do "potrawy" i wszystkim innym spożywającym jaja a super związki zawarte w jajach zostaną maksymalnie wykorzystane a wątroby miłośników "uratowane" - chodzi tu o sytuację , w której lecytyna "wysyła " nienasycone kwasy tłuszcz. i te wiążą się z cholesterolem i transportuj jego nadmiar z krwi krążącej do wątroby.
Bardzo dobra jest lecytyna polskiego producenta olimp / instant ok.28 -31 zł za 250g.
Nadmienić muszę ,że bardzo dużo lecytyny występuje w nasionach lnu i bardzo dobry dla zdrowia jest koktajl "upłynniający błony komórkowe:
1 łyżka oleju lnianego
1 łyżka lecytyny
170 -220 g soku owocowego ( dobre z cytrynowym
! )
Zresztą tego typu kokt. poleca dr ADAMO w swoich książkach np.: " Jedz zgodnie z gr....Zapalenie Stawów" str.143 oraz w innych.
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY