WITAJ Man7i!!!
Mam pytania: jak duży udział procentowy w Twoim odżywianiu zajmują surowe świeże warzywa i owoce A PRZEDE WSZYSTKIM ŚWIEŻO PRZYGOTOWANE Z NICH SOKI ?
Czy spożywasz odpowiednie ilości KWASÓW OMEGA 3 i OMEGA 6 ?
oraz
Czy kiedykolwiek badałeś poziom witaminy B-12 lub przyjmowałeś jej suplementy ( oczywiści chodzi mi o aktywną formę b12) ?
Pomiary poziomu witaminy B12 we krwi nie są najlepszym testem , szczególnie dla tych, którzy są na tzw.komercyjnej diecie ( dużo produktów przetworzonych i gotowych).
Wodorosty oraz inne pokarmy roślinne zawierają odpowiedniki B12 (fałszywą witaminę B12), które mogą zostać mylnie rozpoznane jako właściwa witamina B12,kiedy to, tak naprawdę, utrudniają proces metabolizmu tej witaminy - dlatego to też odnosi się do wegan. Badania krwi także nie są wiarygodne, gdyż duża podaż kwasu foliowego sprawia, iż bardzo trudno wykryć objawy anemii spowodowanej niedoborem B12. Bardziej wiarygodnym sposobem jest pomiar poziomu homocysteiny, który powinien być mniejszy niż 10 mmol/litr. Najwłaściwszym testem na poziom B12 jest test na poziom kwasu metylomalonowego. Jeśli wyniki dla krwi (<370 nmol/litr) lub moczu (mniej niż 4mg/mg kreatyniny) mieszczą się w dopuszczalnych wartościach, wtedy wiadomo, iż poziom witaminyB12 jest właściwy.
Wielu lekarzy nadal polega na ogólnych badaniach krwi czy też poziomie samej B12 w krwi. Wyniki te nie są miarodajne,szczególnie dla dwóch powyżej wymienionych przeze mnie grup ludzi.
Dlatego możesz przeprowadzić test określający poziom HOMOCYSTEINY we krwi lub w moczu :
Tutaj znajdziesz więcej info:
http://www.labtestsonline.pl/tests/Homocysteine.html?lnk=2
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY
!!!