WITAJ Halutek
Twój promotor "troszkę" coś pokręcił - oczywiście syntetycznie można uzyskać prawie wszystko.
Związki flawonowe (nazywane flawonoidami lub bioflawonoidami ) - to jeden z typów substancji fitochemicznych .
zobacz szerzej:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Flawonoidy
W duzym skrócie: Flawonoidy (bioflawonoidy, izoflawony ) :
* związki fenolowe charakterystyczne dla roślin, zawierające dwa pierścienie benzenowe, połączone fragmentem trójwęglowym, który może tworzyć dodatkowy pierścień z udziałem atomu tlenu,
* znaczące zwiększenie aktywności dysmutazy ponadtlenkowej. Jest ona silnym naturalnym przeciewutleniaczem i zmiataczem rodników o udowodnionej skuteczności w procesie starzenia się człowieka.
* działanie terapeutyczne karotenoidów związane jest z dwoma mechanizmami. Pierwszy z nich zależy od przekształcenia beta-karotenu w retynol, drugi zaś z bezpośrednimi właściwościami antyoksydacyjnymi betakarotenu i zapobieganiem uszkodzeniom wywołanym przez wolne rodniki,
* działa również pobudzająco na enzymy-katalazę i dysmutazę,
* Flawonoidy zawierają glikozydy - są stosowane w lecznictwie jako środki nasercowe, przeczyszczające i ściągające,
* Glikozydy nasercowe bezpośrednio pobudzają pracę skurczowo-rozkurczową mięśnia sercowego.
Idąc dalej flawonoidy to naturalne antyoksydanty.
Wejdź na sprawkę do działu pytania i odpowiedzi
http://www.surawka.republika.pl/
Tam znajdziesz obszerny artykuł :
ZESTAWIENIE ZAWARTOŚCI PRZECIWUTLENIACZY (ANTYOKSYDANTÓW) W WYBRANYCH PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
( na początku jest link do całej pracy badawczej nad przeciwutleniaczami )
Na chomiku tej OSOBY
znajdziesz tłumaczenie całego art.:
http://chomikuj.pl/jedrus1a
Po prosu musisz pojęciowo wszystko pookładać a wtedy otrzymasz jednolity obraz całości.
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY