Najlepsze źródło omega-3 pochodzenia zwierzęcego Źródłem kwasów omega-3 pochodzenia zwierzęcego mogą być: ryby, olej z ryb, tran z wątroby dorsza lub olej z kryla. Uważam, że olej z kryla jest najlepszy spośród tych wspomnianych wyżej, a dlaczego wyjaśnię poniżej. • Ryby: w idealnym świecie, jedzenie ryb dostarczyłoby wszystkie potrzebne kwasy omega-3. Niestety, znaczna większość ryb jest teraz skażona szkodliwymi substancjami pochodzenia przemysłowego oraz toksynami tj. rtęć, PCB, metalami ciężkimi oraz truciznami radioaktywnymi, dlatego nie mogę ich już dłużej polecać. • Olej z ryb: kiedyś polecałem olej z ryb, aby zwiększyć spożycie kwasów omega-3. Olej ten wysokiej jakości przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Jednak nie zawiera on wiele antyoksydantów. Jest to główna słaba strona tego rodzaju oleju, gdyż zwiększając spożycie omega-3 poprzez spożycie oleju z ryb, zwiększa się również zapotrzebowanie na większą ochronę antyoksydacyjną. Dzieje się tak ponieważ olej rybi jest nietrwały, a oksydacja prowadzi do utworzenia niekorzystnych dla zdrowia wolnych rodników. Dlatego antyoksydanty mają zapewniać, że olej rybi nie utleni się i nie zjełczeje w organizmie. Należy więc spożywać dodatkową ilość antyoksydantów zarówno dla zachowania dobrego stanu zdrowia ORAZ ze względu na zwiększone zapotrzebowanie przy spożywaniu oleju z ryb. • Olej z wątroby dorsza: nie polecam już tego rodzaju oleju ponieważ stosunek wit. A i D może powodować problemy zdrowotne • Olej z kryla: moim faworytem wśród kwasów omega-3 pochodzenia zwierzęcego jest olej z kryla. Skuteczność antyoksydantów w oleju z kryla jest 48 razy większa niż w oleju z ryb. Olej z kryla zawiera również astaksantynę – wyjątkowy flawonoid – która wiąże się z kwasami EPA i DHA, co pozwala na bezpośredni metabolizm antyoksydantów, przez co mają one lepszą biodostępność. Kryl to również zrównoważone i bezpieczne dla środowiska źródło kwasów omega-3. Jest on nie tylko największą biomasą na świecie, ale jego połowy są jednym z najlepiej kontrolowanych na świecie, z zastosowaniem surowych, międzynarodowych przepisów dot. limitów połowów.
Autor:Dr.Mercola
|