U ludzi, których dieta zawiera dużo fruktozy występuje większe ryzyko nadciśnienia. Wyniki badania sugerują, że ograniczenie pokarmów i napojów z dużą ilością fruktozy może zmniejszyć ryzyko nadciśnienia. Nadciśnienie to główny czynnik ryzyka chorób serca i nerek. Zwiększenie ilości spożywanej fruktozy, stosowanej do słodzenia wielu produktów przetworzonych, miało miejsce jednocześnie ze zwiększonym występowaniem nadciśnienia. Jak podaje Newsie: „W badaniu brało udział 4 528 dorosłych Amerykanów w wieku 18 lat i więcej u których nie występowało nadciśnienie. Uczestnicy badania odpowiadali na pytania związane z jedzeniem i piciem soków owocowych, napoi bezalkoholowych, wyrobów piekarniczych oraz słodyczy.” Dziś prawie jedna dorosła osoba na trzy cierpi na nadciśnienie, poważne schorzenie, które może przyczynić się do chorób serca i zwiększyć ryzyko udaru mózgu. Ale nie zawsze tak było. Nadciśnienie rzadko występowało przed XX w. W 1900r. jedynie u 5% populacji występowało ciśnienie 140/90 lub wyższe. Do 1939r. wzrosło ono do 10%, a dziś 31% osób dorosłych ma nadciśnienie. Co przyczyniło się do tego znacznego wzrostu w ciągu kilkudziesięciu lat? Fruktoza stała się podstawowym składnikiem naszej diety. Fruktoza powoduje szybki wzrost ciśnienia Producenci pokarmów i napojów w latach 1970-tych zaczęli zastępować sacharozę (zwykły cukier) syropem kukurydzianym, kiedy odkryto, że ten syrop o dużej zawartości fruktozy jest znacznie tańszy. Zamiana ta radykalnie zmieniła dietę Amerykanów. Syrop ten występuje teraz we wszystkich produktach przetworzonych i pakowanych. Stosowanie go w USA wzrosło o 10 673% w latach 1970 – 2005, jak podaje USDA. Jest on obecnie głównym źródłem kalorii w Ameryce. Wzrost spożycia fruktozy i nadciśnienia spowodował, że naukowcy zaczęli badać czy jest związek między nimi i znaleźli go. W najnowszym badaniu przeprowadzonym m.in. przez dr Richarda Johnsona, kierownika wydziału chorób nerek i nadciśnienia na Uniwersytecie Kolorado, wykazano, że u osób spożywających 74g lub więcej fruktozy dziennie (ilość w 2,5 słodkich napoi) występowało o 77% większe ryzyko ciśnienia wynoszącego 160/100 mmHg. Dla porównania prawidłowe ciśnienie wynosi 120/80 mmHg. Spożywanie 74g lub więcej fruktozy dziennie również zwiększyło o 26% ryzyko ciśnienia wynoszącego 135/85, a o 30% wynoszącego 140/90. Jest to istotne, gdyż typowy Amerykanin spożywa 70g fruktozy CODZIENNIE. 100 lat temu spożywano jej średnio 15g głównie w postaci zdrowych owoców. Teraz spożywamy 500% więcej niż 100 lat temu. Rozmawiając z dr Johnsonem o jego badaniu nad niebezpieczną dla zdrowia fruktozą, szczególnie jak fruktoza powoduje nadciśnienie, otyłość i cukrzycę, wspomniał on jak szkodliwa jest fruktoza dla kwasu moczowego. Fruktoza podnosi poziom kwasu moczowego i ciśnienie krwi Gorąco zachęcam wszystkich do zbadania poziomu kwasu moczowego i wpływu fruktozy na niego. Zaraz wyjaśnię o co chodzi. Dzięki badaniu dr Johnsona wiemy, że fruktoza wytwarza kwas moczowy podczas trawienia. Wysoki poziom tego kwasu ma związek ze skazą moczanową, ale wiadomo, że ludzie z nadciśnieniem i chorobami nerek oraz z nadwagą często mają podwyższony poziom kwasu moczowego. Uważano, że podwyższony poziom tego kwasu wynika z choroby, ale okazuje się teraz, że może on powodować chorobę! Glukoza i fruktoza to różne rodzaje cukrów prostych. Po rozdzieleniu przechodzą one różne drogi przemian metabolicznych. Glukoza jest wykorzystywana przez każdą komórkę organizmu, a organizm wykorzystuje ją jako źródło energii. Jednak fruktoza ulega rozkładowi na różne zbyteczne produkty przemiany materii, niekorzystne dla organizmu, a jednym z nich jest kwas moczowy. Kwas ten podwyższa ciśnienie krwi hamując tlenek azotu w naczyniach krwionośnych. Tlenek azotu pomaga zachować elastyczność naczyń, a więc zablokowanie tego związku prowadzi do podwyższenia ciśnienia krwi. 17 spośród 17 badań wykazało, że podwyższony poziom kwasu moczowego prowadzi do nadciśnienia. Według najnowszego badania w tej dziedzinie, najbezpieczniejszy poziom kwasu moczowego to 3-5,5 mg/dl. Dr. Johnson sugeruje, że idealny poziom tego kwasu to ok. 4 mg/dl w przypadku mężczyzn i 3,5 mg/dl u kobiet. Kiedy poziom kwasu moczowego przekracza 5,5 mg/dl istnieje większe ryzyko licznych innych chorób oprócz nadciśnienia, tj.: - Choroby nerek - Odporność na insulinę, otyłość i cukrzyca - Stłuszczenie wątroby - Podwyższone trójglicerydy, LDL oraz choroba układu sercowo-naczyniowego - U kobiet ciężarnych stan przedrzucawkowy Dr Johson opracował program mający na celu poprawić poziom kwasu moczowego, a jego kluczowym elementem jest całkowite wyeliminowanie fruktozy. Moje nowe zalecenia dotyczące spożywania fruktozy Fruktoza występuje praktycznie we wszystkich przetworzonych produktach, łącznie z tymi “zdrowymi” dosładzanymi agawą. Jest też obecna w napojach gazowanych, sokach owocowych i z nich na początek powinniśmy zrezygnować (również z produktów przetworzonych). CAŁKOWITE spożycie fruktozy powinno wynosić mniej niż 25g dziennie. Fruktoza występuje również naturalnie w świeżych owocach, ale nie są one tak niebezpieczne jak fruktoza z dodanych cukrów. Świeże owoce zawierają dużo naturalnych antyoksydantów i innych związków, które pomagają przeciwdziałać szkodliwemu wpływowi fruktozy. Jeśli masz już nadciśnienie lub objawy odporności na insulinę tj. cukrzycę, otyłość i wysoki cholesterol, powinieneś szczególnie zmniejszyć ilość spożywanej fruktozy, łącznie z tą zawartą w owocach, do 15g lub mniej dziennie. Jeśli zbadałeś poziom kwasu moczowego i wynosi on 4 u mężczyzn i 3,5 u kobiet masz prawdopodobnie bardzo małe ryzyko szkodliwego wpływu fruktozy i nie musisz tak bardzo ograniczać jej spożycia. Im wyższy poziom tego kwasu, tym bardziej powinieneś ograniczyć lub nawet wyeliminować fruktozę, aż poziom kwasu moczowego unormuje się. Owoc Porcja Fruktoza w g limona 1 średnia 0 cytryny 1 średnia 0,6 żurawiny 225ml 0,7 marakuja 1 średnia 0,9 śliwka suszona 1 średnia 1,2 morela 1 średnia 1,3 gujawa 2 średnie 2,2 daktyle (Deglet Noor) 1 średni 2,6 kantalupa 1/8 śred. melona 2,8 maliny 225ml 3,0 klementynka 1 średnia 3,4 kiwi 1 średnie 3,4 jeżyny 225ml 3,5 karambola 1 średnia 3,6 wiśnie, słodkie 10 3,8 truskawki 225ml 3,8 wiśnie, kwaśne 225ml 4,0 ananas 1 plaster (3,5”x0,75”) 4,0 grejpfruit różowy lub czerwony ½ średniego 4,3 Owoc Porcja Fruktoza w g malinojeżyna 225ml 4,6 mandarynka/pomarańcza 1 średnia 4,8 nektaryna 1 średnia 5,4 brzoskwinia 1 średnia 5,9 pomarańcza 1 średnia 6,1 papaja ½ średniej 6,3 melon 1/8 śred. melona 6,7 banan 1 średni 7,1 borówka 225ml 7,4 daktyle (Medjool) 1 średni 7,7 jabłko 1 średnie 9,5 persymona 1 średnia 10,6 arbuz 1/16 śred. melona 11,3 gruszka 1 średnia 11,8 rodzynki 60ml 12,3 winogrona, bezpestkowe (zielone lub czerwone) 225ml 12,4 mango ½ średniego 16,2 suszone morele 225ml 16,4 suszone figi 225ml 23,0
Co jeszcze wpływa na ciśnienie krwi? Fruktoza jest istotnym czynnikiem w nadciśnieniu, więc unikanie jej za wszelką cenę jest ważne. Jednak jeśli masz nadciśnienie powinieneś unikać produktów, które podwyższają poziom insuliny czyli cukru i zbóż. Nawet organiczne zboża ulegają rozkładowi na cukry, więc ich też powinieneś unikać. Przy wysokim ciśnieniu (lub wysokim cholesterolu lub otyłości) powinieneś unikać: - Chleba - Makaronów - Ryżu - Płatków zbożowych - Ziemniaków Jednym z najskuteczniejszych sposobów na obniżenie insuliny i ciśnienia są ćwiczenia. Regularne ćwiczenia zawierające elementy aerobiku, trening siłowego mogą pomóc zmniejszyć poziom insuliny i ciśnienie krwi. Wiele osób może regulować ciśnienie poprzez następujące sposoby: - Zmniejszenie stresu – stres, m.in. nie zakończone sprawy, mogą przyczynić się do nadciśnienia u niektórych osób. Modlitwa, medytacje lub Technika Emocjonalnego Wyzwolenia (Emotional Freedom Technique) pomogą kontrolować stres. - Regulowanie poziomu wit.D – wykazano ostatnio, że regulowanie poziomu tej witaminy może mieć wpływ na regulowanie ciśnienia. Niski poziom wit.D ma niewątpliwie związek z większym ryzykiem chorób serca. Ponadto, poprzednie badania wykazały, że jeśli ciśnienie nie spadnie wyraźnie w ciągu nocy, istnieje wtedy większe ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Wykazano również, że wit.D ma pozytywny wpływ na cukrzycę. - Przyjmowanie wysokiej jakości kwasów omega-3 pochodzenie zwierzęcego – kwasy omega-3 tj. olej z kryla są niezbędne dla zdrowego serca i obniżają one ciśnienie krwi. Przyjmuj olej z kryla codziennie, a pomożesz swojemu sercu. Powyższe sposoby powinny pomóc rozwiązać problemy z wysokim ciśnieniem u większości ludzi. Jednak KONIECZNIE stosuj leki na obniżenie ciśnienia jeśli jest ono bardzo wysokie! Jest to jeden przypadek kiedy przyjmowanie leków jest konieczne, gdyż bez nich istnieje poważne ryzyko udaru mózgu, a przy tym uszkodzenie mózgu podczas udaru jest nieodwracalne i trwałe. Kiedy zmienisz styl życia, aby pozbyć się przyczyny problemu zdrowotnego, potem stopniowo odzwyczaisz się od leków.
Dr.Mercola
|