Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Czw Mar 28, 2024 3:33 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: dieta dukana jest lepsza
PostWysłany: Wto Lip 23, 2013 7:26 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Pon Lip 22, 2013 10:33 am
Postów: 3
Stosowałam tą diete, jednak myślę, że dieta Dukana jest lepsza, odsyłam zainteresowanych do tematu :) Jest to obszerna baza wiedzy na ten temat :)
***


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: Re: dieta dukana jest lepsza
PostWysłany: Wto Sie 06, 2013 9:54 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Wto Sie 06, 2013 9:44 pm
Postów: 4
Podobno Dieta Dukana bardzo niszczy organizm, specjaliści - dietetycy odradzają ją, chociaż jeśli chodzi o zrzucanie zbędnych kilogramów, na pewno jest ona skuteczną dietą. Zdecydowanie lepsza jest dieta, która opiera się na wypijaniu koktajli proteinowych jako zamienników posiłków - jednego lub dwóch w ciągu dnia. W ten sposób moja waga z 66 kilo, spadła do 53, ale dokładnie stosowałam się do wytycznych na stronie www dieta1.pl, tak jak: jedzenie 1-2 porcji warzyw dziennie, picie 2 litrów płynu, itp. Prawdopodobnie bez "wspomagania się" koktajlami odchudzającymi nie byłabym w stanie przestrzegać tych wszystkich wskazówek dietetycznych, związanych ze zdrowym żywieniem. A, tę dietę stosowałam jakiś czas temu i na razie nie widzę u siebie żadnych efektów jojo.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: dieta dukana jest lepsza
PostWysłany: Czw Sie 29, 2013 12:33 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Śro Lip 24, 2013 7:10 pm
Postów: 160
Według mnie każda dieta niszczy organizm. Nawet nie zdajecie sobie sprawy jak to wpływa na każdy element naszego organizmu. Efekty nie muszą wyjść od razu, ale mogą wyjść za parę lat - a wtedy będzie za późno.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: dieta dukana jest lepsza
PostWysłany: Nie Wrz 01, 2013 12:23 am 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Wto Sie 06, 2013 9:44 pm
Postów: 4
SwojskaPiwniczka_pl napisał(a):
Według mnie każda dieta niszczy organizm. Nawet nie zdajecie sobie sprawy jak to wpływa na każdy element naszego organizmu. Efekty nie muszą wyjść od razu, ale mogą wyjść za parę lat - a wtedy będzie za późno.


Nawet jeśli jest połączona ze zdrowym żywieniem i z aktywnością fizyczną? Myślę, że i tak lepiej i zdrowiej jest się odchudzać (i schudnąć) niż żyć z nadwagą.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: dieta dukana jest lepsza
PostWysłany: Pon Wrz 09, 2013 2:19 am 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Czw Gru 22, 2011 11:27 am
Postów: 134
BO to nie chodzi o to, żeby być na diecie i zacząć sobie odmawiać jakichś grup jedzenia, tylko o to, żeby zmienić styl życia. I to nie tylko o dietę dukana mi chodzi. Na przykład wykluczenie całkowicie tłuszczów zwierzęcych dla wielu osób jest niewykonalne, ale zawsze można je ograniczyć, na rzecz zdrowszych tłuszczów roślinnych które obniżają cholesterol i wspomagają odchudzanie. W dukanie wykluczamy wszystkie węglowodany, a przecież nie wszystkie węglowodany powodują tycie...


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: dieta dukana jest lepsza
PostWysłany: Czw Wrz 12, 2013 9:48 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Wrz 12, 2013 7:51 pm
Postów: 18
sashimi napisał(a):
... na rzecz zdrowszych tłuszczów roślinnych które obniżają cholesterol i wspomagają odchudzanie. W dukanie wykluczamy wszystkie węglowodany, a przecież nie wszystkie węglowodany powodują tycie...

Które tłuszcze roślinne są Twoim zdaniem zdrowsze od tłuszczów zwierzęcych? Na pewno nie rafinowane, produkowane przemysłowo oleje roślinne (rzepakowy, sojowy, kukurydziany, słonecznikowy). Są bardzo szkodliwe, bo zawierają wiązania typu trans.
Do zdrowych tłuszczów roślinnych zaliczają się oliwa z oliwek tłoczona na zimno, olej lniany, olej kokosowy, palmowy oraz oleje tłoczone z orzechów.
Do smażenia nadają się tylko te tłuszcze, które podczas obróbki cieplnej pozostają stabilne i nie wydzielają toksycznych substancji.
Do takich tłuszczów zaliczają się przede wszystkim tłuszcze zwierzęce (łój wołowy - najbardziej stabilny, smalec wieprzowy i masło klarowane) oraz niektóre tłuszcze roślinne (olej kokosowy i palmowy). Pozostałe tłuszcze roślinne nie powinny być stosowane do smażenia, zwłaszcza długotrwałego.
Tłuszcze zwierzęce, zawierające 40-50% nasyconych kwasów tłuszczowych, są właśnie przez to nasycenie mało wrażliwe na rozpad podczas podgrzewania i dlatego najlepiej nadają się do smażenia.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: dieta dukana jest lepsza
PostWysłany: Sob Wrz 14, 2013 1:25 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Pią Wrz 03, 2010 3:49 pm
Postów: 652
Witam

Powiem szczerze, że autor poprzedniego wpisu bardzo mnie zaciekawił swoją wypowiedzią na temat tłuszczów zwierzęcych i ich przydatności w zdrowym żywieniu. Czyżby dr Kwaśniewski proponujący w swoim założeniu spożywanie właśnie tego rodzaju tłuszczów miał racje wbrew utartej powszechnie opinii o ich szkodliwości? Otóż według Kwaśniewskiego to właśnie wręcz rygorystyczne spożywanie pokarmów bogatych w tłuszcze zwierzęce a rezygnacja ze słodkości ma racje w sensie walorów zdrowotnych pożywienia. Ciekaw jestem, co o tym sądzą inni forowicze? Czy warto spożywać tłuszcze bogate w kwasy omega 3 i omega 6, czy też tłuszcze zwierzęce przez niektórych uznawane jako wysoce szkodliwe i przyczyniające się do zwiększenia w organizmie poziomu złego cholesterolu (Low Density Lipoprotein Cholesterol)? Przecież to właśnie dieta dwunastnicza wyklucza z jadłospisu tłuszcze nasycone i ich pochodne.
Jest bardzo wiele diet stosowanych w celach zdrowotnych, nie tylko dla zmiany wyglądu. Wspomnę chociażby o diecie wegańskiej, wegetariańskiej, laktowegetariańskiej, laktoowowegetariańskiej, pestkariańskiej i innych. Mnie w tym miejscu przychodzi na myśl dieta dr Herberta Sheltona opisana wcześniej w hinduskiej księdze zdrowego żywienia Jadżurwedzie. Dla nas ten sposób żywienia wydawałby się śmieszny. Otóż według Sheltona nie można łączyć w posiłku białka ze złożonymi węglowodanami, np ze skrobią. Tak więc kotlet schabowy z ziemniakami jest w tej diecie wykluczony. Także należy wystrzegać się chleba z wędliną. Natomiast łączenie w posiłku białka zwierzęcego z warzywami, czy skrobi z warzywami jest jak najbardziej wskazane. Tego rodzaju dziwactwo, jak byśmy to nazwali, pozwala organizmowi na skuteczne strawienie pokarmu i jego wykorzystanie we własnym zakresie. Interesuje mnie, jakie jest zdanie uczestników forum również na ten temat? Czy u nas byłoby to do przyjęcia, czy też raczej potraktowane by zostało jako kolejny wymysł medycyny tradycyjnej Dalekiego Wschodu?
Pozdrawiam serdecznie
dany


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: dieta dukana jest lepsza
PostWysłany: Nie Wrz 15, 2013 2:50 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Wrz 12, 2013 7:51 pm
Postów: 18
dany10 napisał(a):
Witam

Otóż według Sheltona nie można łączyć w posiłku białka ze złożonymi węglowodanami, np ze skrobią. Tak więc kotlet schabowy z ziemniakami jest w tej diecie wykluczony. Także należy wystrzegać się chleba z wędliną.
dany

Jest to dieta rozdzielna wprowadzona na pocz. XX wieku przez Williama Howarda Haya.
Nową odmianą tej diety jest dieta rozdzielająca tłuszcze i węglowodany, bardzo popularna obecnie w Niemczech (Trennkost).
Diety rozdzielne bazują na tym, że poszczególne grupy produktów są w inny sposób trawione w organizmie człowieka, a więc rozdzielenie ich spożywania poprawia trawienie i sprzyja właściwemu przyswajaniu zawartych w nich składników.
Ciekawe jest to, że dieta low-carb (np. Kwaśniewskiego) w praktyce prowadzi do tego samego. Poprzez wyeliminowanie węglowodanów z diety, nie ma niebezpieczeństwa, że będziemy je spożywać razem z tłuszczem, czy białkiem.
Ciekawe jest również to, że w obu wersjach diety rozdzielnej, problemem są w obu przypadkach węglowodany. Tłuszcz można spożywać razem z białkiem zawsze. Dlaczego? Ponieważ takie zestawienie występuje w przyrodzie w sposób naturalny od początku. Taki jest przecież skład mięsa (białko + tłuszcz).
Zestawienie węglowodany + tłuszcz, występuje natomiast powszechnie w żywności przetworzonej przez przemysł. Cukier dodaje się praktycznie do wszystkich produktów spożywczych!


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: dieta dukana jest lepsza
PostWysłany: Nie Wrz 15, 2013 4:09 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Pią Wrz 03, 2010 3:49 pm
Postów: 652
Witam

Dziękuję za cenne informacje na temat diety rozdzielnej. Rzeczywiście mięso to przede wszystkim białko i tłuszcz. Podzielę się tutaj swoimi spostrzeżeniami na temat diety mięsnej. Otóż jestem przykładem typowego mięsożercy. W naszej rodzinie ten rodzaj pokarmu był podstawą. Zauważyłem jednocześnie, co moim zdaniem potwierdza Twoją tezę, że spożywając mięso codziennie nie potrzebowałem nigdy dodatku w postaci prostych węglowodanów, a mówiąc ściślej słodyczy. Mięso po prostu mi je zastępowało.
Natomiast przeciwnie do mojej diety mięsno-tłuszczowej moja Mama nie spożywała mięsa w ogóle. Dla Niej podstawą były zawsze słodycze w postaci ciasta, czy cukierków. To było zastępstwo prawie wszystkich posiłków. To z kolei przyczyniło się do rozregulowania gospodarki węglowodanowej, czego następstwem była senność i ogólnie złe samopoczucie.
Tak się składa, że w obecnym czasie ja też zaniedbałem swoją podstawową dietę i dzisiaj przez to nie stronię od słodyczy. Wynika z tego, że mięso, jakie by ono nie było, jest doskonałym ich zamiennikiem.
Są też inne tezy według których spożywanie mięsa przyczynia się do zbytniego zakwaszenia organizmu, co może okazać się wysoce niekorzystne przy niektórych schorzeniach. W związku z tym nasuwa się pytanie - Jak się ma do tego dieta typowo mięsna? Zwolennicy tego poglądu twierdzą bowiem, że do neutralizacji wspomnianej acydozy przyczynia się spożywanie warzyw, które mają charakter zasadowy. To niejako sprzyja opisywanej diecie rozdzielnej Sheltona, zalecającego łączenie mięsa z warzywami.
A co na to makrobiotyka, która zaleca łączenie w diecie produktów Yang i Yin? Otóż zgodnie z tym poglądem mięso należy do produktów jak najbardziej Yang, czyli rozgrzewających, dodających energii życiowej. A więc spożywanie mięsa zalecane jest po prostu osobom które tej energii mają za mało, np osobom o temperamencie flegmatycznym lub melancholijnym. Inaczej jest w przypadku osób mających za dużo energii życiowej np choleryków. Tym zalecane są potrawy z surowych warzyw, produktów zaliczanych do typu Yin, czyli ochładzających.
Ciekawe, jakie są wasze poglądy na ten temat i jaką dietę wobec powyższego wy preferujecie? Czy tą, w której podstawą jest mięso (monotypową), czy też mniej lub bardziej zróżnicowaną?
Pozdrawiam
dany


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: dieta dukana jest lepsza
PostWysłany: Pon Wrz 16, 2013 9:35 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Wrz 12, 2013 7:51 pm
Postów: 18
dany10 napisał(a):
Witam
A co na to makrobiotyka, która zaleca łączenie w diecie produktów Yang i Yin?

Wszystko układa się w jedną całość. Jedzenie mięsa z warzywami jest jak najbardziej wskazane (Yin + Yang). Natomiast z ziemniakami już nie bardzo. Podobnie nie powinno się jeść wędlin z pieczywem, chleba z masłem, mąki z tłuszczem (sosy zatrzepywane mąką, tzw zasmażki) itd.
Jeżli o mnie chodzi, to stosuję dietę low carb od prawie roku. Jem sporo mięsa, wędlin, ryb, owoców morza, jaj, serów, śmietany, ale też dużo warzyw - surowych i gotowanych.
Całkowicie zrezygnowałem z pieczywa, cukru, makaronów, klusek, pizzy itp. Ziemniaki i ryż jem bardzo rzadko. Używam dużo zdrowych tłuszczów roślinnych - oliwa z oliwek, olej lniany, olej kokosowy.
Do smażenia stosuję wyłącznie olej kokosowy, klarowane masło albo smalec (wieprzowy lub gęsi).


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: dieta dukana jest lepsza
PostWysłany: Pon Wrz 16, 2013 6:43 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Pią Wrz 03, 2010 3:49 pm
Postów: 652
Witam

Dieta low carb którą stosujesz jest bardzo dobrym zamiennikiem diety high carb bo tak sobie ją nazwałem. Otóż w organizmie ludzkim węglowodany zamieniane są na tłuszcz, który lubi odkładać się tu i ówdzie. Szczególnie u Pań, u których podściółka tłuszczowa (panniculus adiposus) jest niestety lepiej rozwinięta. Jeśli osoba nie prowadzi aktywnego trybu życia tym bardziej zagrożona jest otyłością ze wszystkimi jej konsekwencjami.
No dobrze białko i tłuszcz to podstawa. A co powiesz Pawle na temat jeszcze jednego ważnego moim zdaniem komponentu jakim jest błonnik? Uzupełnianie błonnika oraz prebiotyków i probiotyków reguluje pracę przewodu pokarmowego, zabezpiecza przed chorobami metabolicznymi, a także otyłością. Pisząc o chorobach metabolicznych mam na myśli np alergię pokarmową przed którą dobrze zabezpieczają szczepy bakteryjne najpierw Lactobaccillus humanus w mleku mamy, a potem Acidophillus i Bifidus w mlecznych produktach naturalnie zakwaszanych i wzbogacanych o wspomniane szczepy.
Dużo błonnika występuje zaś w roślinach strączkowych lub w wieloziarnistych produktach zbożowych. Czy warto więc rezygnować całkowicie z pieczywa, czy może wybierać właśnie zdrowsze pieczywo resztkowe? Istnieje przecież na rynku piekarniczym wiele jego odmian.
Poza tym moim zdaniem należy dietę uzupełniać o kasze gruboziarniste lub ryż niełuskany (brązowy). I okaże się wtedy, że wcale niepotrzebne są ziemniaki.
Zamiast zawiesistego sosu można okrasić kaszę tłuszczykiem ze skwareczkami.
No i jak Ci się Pawle podoba takie menu? Co o tym sądzisz?
Pozdrawiam
dany


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: dieta dukana jest lepsza
PostWysłany: Wto Wrz 17, 2013 7:48 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Wrz 12, 2013 7:51 pm
Postów: 18
dany10 napisał(a):
Witam
Dieta low carb którą stosujesz jest bardzo dobrym zamiennikiem diety high carb bo tak sobie ją nazwałem.
dany

No cóż, dieta high carb, to dieta, którą forsuje się obecnie w mediach, literaturze itp. Wmówiono ludziom, że tłuszcze zwłaszcza nasycone tłuszcze zwierzęce, są niezdrowe, ba ... wręcz zabójcze dla człowieka. Efektem było wprowadzenie na rynek mnóstwa produktów o niskiej lub wręcz zerowej zawartości tłuszczu. Niestety, tłuszcze musiały zostać zastąpione czymś innym. Do wyboru pozostały zatem węglowodany. To właśnie histeria antytłuszczowa doprowadziła do tak gwałtownego wzrostu spożycia węglowodanów. Jeśli wejdziemy dzisiaj do sklepu spożywczego, to na półkach są prawie same produkty o wysokiej zawartości węglowodanów - począwszy od pieczywa, przez makarony, ciastka, słodycze, dżemy, musli oraz wszelkie półprodukty wytwarzane przemysłowo. Do nich dodaje się zawsze w dużych ilościach skrobię oraz wszelkiego rodzaju cukry (glukozę, dekstrozę, fruktozę, sacharozę itd.). Proszę poczytać sobie skład na etykietach konserw, gotowych potraw w słoikach itd. Dla mnie dieta high carb jest synonimem żywności niezdrowej, wręcz zatruwającej organizm.
Co do błonnika, to nie przeceniałbym jego roli w pracy układu pokarmowego. Właściwa, zbilansowana i optymalna dieta, która nie powoduje niepożądanych, alergicznych reakcji przewodu pokarmowego wskutek zatruwania się glutenem, nadmiarem kazeiny (kleju) np.poprzez picie w dużych ilościach słodkiego mleka, spożywania kwasów tłuszczowych typu trans oraz żywności przetworzonej genetycznie, takiej jak soja, pszenica, kukurydza itd., nie wymaga jedzenia błonnika w zbyt dużych ilościach. Błonnik dostarczamy jedząc choćby warzywa i owoce. Trzeba również pamiętać o tym, że błonnik składający się głównie z celulozy, nie jest przez człowieka trawiony, a więc zbyt duża dawka błonnika za bardzo obciąża układ pokarmowy w sposób bezproduktywny.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: dieta dukana jest lepsza
PostWysłany: Czw Wrz 19, 2013 3:58 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Pią Wrz 03, 2010 3:49 pm
Postów: 652
Witam

Za bardzo zająłeś się Pawle krytyką żywności przetworzonej, a w szczególności tej przetworzonej genetycznie. Tymczasem ja wspominałem w swej wypowiedzi o składnikach żywnościowych pochodzenia jak najbardziej naturalnego. To prawda, że współcześnie na rynku kusi się potencjalnego klienta urokami produktów poddawanych różnego typu zabiegom. Swoją drogą nawet nie jestem pewien, czy takie produkty nie istnieją w ofercie sklepów z tzw zdrową żywnością. Bo czy przetworzeniu nie ulegają np kotlety sojowe, czy flaczki z soi. Niby to samo zdrowie, a jednak wydaje się, że nie do końca.
Błonnik uzyskiwany drogą naturalną nie jest szkodliwy, a wręcz wspomaga procesy trawienne. Jest jeszcze taka pora, że spożywanie świeżych warzyw i owoców daje taką okazję. Cieszy mnie, że ty też o tym wspomniałeś. Zbliża się sezon zimowy, a wraz z nim w kuchni 5 przemian sezon w którym należy zadbać o ogrzanie organizmu. Wtedy spożywanie posiłków mięsno - tłuszczowych jest jak najbardziej wskazane. Tak więc widzisz Pawle, że proponowany przez ciebie sposób żywienia ma racje również w sensie nazwijmy to sobie Dalekowschodnim.
Nie wypowiedziałeś się na temat prebiotyków i probiotyków oraz ich zastosowania w diecie. Dlatego ponawiam pytanie, jak uważasz czy rzeczywiście przyjazne szczepy bakteryjne takie jak Lactobaccillus humanus, czy Acidofillus i Bifidus uczestniczą w zwiększaniu poziomu naszej odporności, a tym samym zapobiegają alergią pokarmowym oraz uzupełniają skutecznie florę bakteryjną przewodu pokarmowego? Co sądzisz na temat stosowania w diecie produktów nabiałowych zakwaszanych drogą naturalną? Czy według ciebie i te produkty należałoby zaliczyć do uzyskanych na drodze przetworzenia, choć powtarzam, nie jest to przetworzenie na drodze sztucznej?
A co w świetle powyższego sądzisz na temat miodu (Mel) i jego zastosowania w żywieniu i lecznictwie naturalnym? Dodam tylko od siebie, że miód zawiera antybiotyczne właściwości dzięki jego przetworzeniu naturalnym w obrębie pszczelego wola. Na skutek udziału w tym przetworzeniu enzymów tj beta fruktofuranozydaza, czy oksydaza glukozy powstaje substancja zwana nadtlenkiem wodoru H2O2 o wyżej wspomnianych właściwościach. Tak więc miód można z powodzeniem zaliczyć do najbardziej naturalnych wytworów pszczół (Apis mellifica). Oprócz nadtlenku wodoru posiada on szereg witamin i soli mineralnych. To dowodzi że nie jest on, wbrew temu co niektórzy opiniują, tylko i wyłącznie czystą glukozą. Jakie jest twoje zdanie na ten temat? Czy według ciebie jest to mit, czy też prawda?
Pozdrawiam
dany


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: dieta dukana jest lepsza
PostWysłany: Pią Wrz 20, 2013 2:35 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Śro Lip 24, 2013 7:10 pm
Postów: 160
Moim zdaniem nie ma lepszej i gorszej diety,wszystko tak na dobrą sprawę zależy od naszego organizmu,przemiany materii oraz wielu innych czynników. Akurat tej diety nigdy nie stosowałam więc ciężko mi cokolwiek o niej napisac.

_________________
www.SwojskaPiwniczka.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: dieta dukana jest lepsza
PostWysłany: Pią Wrz 20, 2013 10:32 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Wrz 12, 2013 7:51 pm
Postów: 18
dany10 napisał(a):
Witam
Dlatego ponawiam pytanie, jak uważasz czy rzeczywiście przyjazne szczepy bakteryjne takie jak Lactobaccillus humanus, czy Acidofillus i Bifidus uczestniczą w zwiększaniu poziomu naszej odporności, a tym samym zapobiegają alergią pokarmowym oraz uzupełniają skutecznie florę bakteryjną przewodu pokarmowego? Co sądzisz na temat stosowania w diecie produktów nabiałowych zakwaszanych drogą naturalną?
Pozdrawiam
dany

Jestem zdania, że produkty przetworzone w sposób naturalny, np. w drodze fermentacji, są bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Przecież takie produkty, jak jogurt, zsiadłe mleko, czy kefir są o wiele lżej strawne, niż np. słodkie mleko, zwłaszcza gotowane. Wynika to z faktu, że produkty te są już wstępnie strawione przez określone szczepy bakterii. To samo dotyczy procesu kiszenia (ogórki, kapusta), podczas którego wydziela się szereg bardzo korzystnych dla zdrowia substancji, jak choćby witamina C. W Rosji kisi się znacznie więcej warzyw niż w Polsce. Warzywa takie są nieocenionym śródłem witaminy C, zwłaszcza w czasie zimy. W niektórych produktach podczas procesu fermentacji neutralizowane są szkodliwe dla zdrowia składniki, jak np. w procesie fermentacji soji, która wskutek tego staje się zdatna do spożycia. Dlatego też w Azji soja spożywana była prawie wyłącznie w postaci przefermentowanej (sos sojowy, tempeh).
W ostatnim okresie bardzo wzrasta spożycie wszelkiego typu jogurtów. Niestety, w procesie produkcji dodaje się do nich szereg substancji, które nie powinny się tam znajdować (dodatki smakowe, cukier, a nawet żelatyna aby jogurt zagęścić). Najzdrowszy jogurt otrzymamy zatem produkując go samemu w domu ze słodkiego mleka. Fermentacja zachodzi w temperaturze 35-40 stopni, więc najlepiej podgrzać mleko do takiej temperatury, wlać do termosu, dodać szczepy bakterii jogurtowych albo kilka łyżeczek naturalnego jogurtu i postawić w ciepłym miejscu na noc. Rano jogurt jest gotowy.
Polecam.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności