Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Pią Kwi 19, 2024 12:29 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: MonaVie
PostWysłany: Nie Lut 09, 2014 1:20 pm 
Offline
Team Leader
Team Leader

Dołączenie: Pią Wrz 03, 2010 3:49 pm
Postów: 652
Witam

Obiecałem że dokończę temat pięciu przemian w kuchni a więc do dzieła.
Wiosna - sezon wątroby. W tej porze roku musimy dać jej odpocząć. Spożywajmy więc warzywa wprost z naszego ogródka, a będziemy pewni, że nie zawierają one żadnych chemikaliów i nie będą tym samym nas truły.
Lato - pora serca. Jedzmy czerwone i pomarańczowe warzywa i owoce, a także mięso ryb bogate w kwasy omega. Także odpowiednie w tym okresie jest spożywanie chudego mięsa drobiowego i kasz gruboziarnistych. Najzdrowsza dla serca jest kasza gryczana - naturalne źródło potasu i magnezu.
Babie lato - pora żołądka. Spożywajmy warzywa kapustne i pijmy sok z kapusty tak zdrowy dla żołądka. Równie wskazane są kefiry i jogurty L+. Dbajmy o to aby zachować naturalne środowisko dla żołądka w którym najlepiej działają enzymy żołądkowe.
Jesień - pora jelit. Pamiętajmy że najzdrowszy dla tej części przewodu pokarmowego jest błonnik i odpowiednia dawka probiotyków. Jedzmy warzywa cebulowe, produkty wieloziarniste, suszone owoce i produkty bogate w pektyny.
Zima - pora nerek. W tym okresie nie obciążamy zbytnio tego narządu. Zimą gromadzimy zapasy. Jest to pora mięsna ponieważ organizmowi ludzkiemu potrzebne jest białko mięsne zawierające egzogenne aminokwasy w liczbie 8. Jedzmy więc posiłki ciepłe nie zapominając o tym jakże ważnym składniku. Jest to zgodne nie tylko z zasadą 5 przemian ale i z zasadą makrobiotyki wywodzącej się z kuchni chińskiej.
To na razie na tyle. Po resztę informacji mogę skierować do publikacji Anny Czelej - Pięć przemian w kuchni wegetariańskiej.
Pozdrawiam
dany


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: Re: MonaVie
PostWysłany: Pon Lut 10, 2014 5:59 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Pon Lut 10, 2014 5:19 pm
Postów: 1
Zgadzam się z Ewito, że najważniejszy jest nie kraj pochodzenia, a skład produktu. zawsze stawiam na jak najmniej przetworzone jedzenie i oczywiście produkty sezonowe, bo w nich jest najmniej chemii podtrzymującej trwałość. Obserwacja mojego organizmu prowadzi mnie do tego, czego on potrzebuje. Dlatego dzięki za wzmiankę o pięciu pzremianach w kuchni, bo jest mi ona bardzo bliska.

Pozdrawiam,

Róża


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 22 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności