Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Czw Mar 28, 2024 9:48 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: ODPAROWANE WĘGLOWODANY. ODCHUDZANIE. SM. INDEKS GLIKEMICZNY.
PostWysłany: Pią Gru 21, 2012 4:29 pm 
Offline
Member
Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Śro Gru 23, 2009 5:19 pm
Postów: 87
Miejscowość: Warszawa
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________
ODPAROWANE WĘGLOWODANY TJ. DO STRUKTURY C. IG TO BŁĘDY. ♥♥♥♥♥

BH.140.
MOTTO: INFO O WĘGLOWODANACH. :D *****

WYSOKIE WĘGLOWODANY, to takie, które po spożyciu produktu zawierającego właśnie węglowodany, podnoszą poziom cukru o więcej niż 26% (od 26,01% wzrostu).

NISKIE WĘGLOWODANY; to,
1. zalecane: wzrost poziomu cukru po spożyciu od 0-13%, lub
2. dozwolone: wzrost poziomu cukru od 13,01-26,00%.

ODPAROWANE WĘGLOWODANY:
Uzyskujemy po dokładnym, dłuższym dopieczeniu produktu czyli CHLEBA TYPU KR-IRL, także wszystkich pozostałych rodzajów chleba upieczonych / dopieczonych, a przygotowanych wg przepisów opracowanych w INSTYTUCIE IRL KRAKÓW.

STAN PO UPIECZENIU / DOPIECZENIU:
Węglowodany 80% (upieczenie + 30%, dopieczenie dodatkowo + 20%) = 150% energii w stosunku do energii ryżu białego ugotowanego, którego 100% energii stanowi 80% węglowodanów odzyskiwanych dużo wolniej. Ważne jest dopieczenie produktu / chlebka, czyli tzw. ODPAROWANE WĘGLOWODANY TJ. DO STRUKTURY C.

TEN POZIOM WZROSTU MOŻNA SOBIE SAMEMU SPRAWDZIĆ, WŁASNYM GLUKOMETREM:
I nie jest to trudne.

NP. ODCZYT NA GLUKOMETRZE JEST/MAMY 100 mg/dL, NA CZCZO:
Po spożyciu 50 gram czystej glukozy poziom wzrośnie; o ok. 74% przy odczycie najwyższym (sprawdzamy co 15 minut przez ok. 1,5-2,5 godziny), po spożyciu 50 gram winogron o ok. 12% (ten najwyższy), po ugotowanym ryżu ok. 14-18% (zależy od rodzaju ryżu), po kaszy jaglanej o ok. 17%. Po spożyciu cukru spożywczego też poziom wzrośnie o około 73-74%. Po spożyciu czekolady tzw. min. 70% cacao, poziom cukru wzrośnie o ok. 42%, to jest dużo, ponieważ w takiej czekoladzie jest mnóstwo WYSOKICH WĘGLOWODANÓW czyli cukru białego lub brązowego. Po spożyciu chleba pszenno-żytniego poziom cukru wzrasta uwaga o ok. 74%, czyli jak przy czystej glukozie. Są to tzw. WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU, niezdrowe dla człowieka.

TO JEDEN Z DRAMATYCZNYCH, UJEMNYCH PRZYRODNICZYCH REKORDÓW ! :roll: *****

I TENŻE WZROST POZIOMU CUKRU PO SPOŻYCIU, MOŻNA SOBIE SPRAWDZIĆ:
Samemu tj. należy tylko odczyty, wykonywać co 15 minut określając najwyższy poziom wzrostu i jest to łatwe, no ale należy te badania wykonać osobiście. Zaczynamy na czczo, określamy wówczas; poziom cukru np. 100mg/dL (tj. 5, 5 mmol/L). Następnie zjadamy 50 gram produktu, w którym chcemy określić wzrost poziomu cukru po spożyciu i badamy co 15 minut, określając odczyt najwyższy; może tym najwyższym być 2-gi, a może być 4-ty odczyt. To oczywiście zależy od rodzaju węglowodanów zawartych w zjedzonym przez nas produkcie.

TAKIMI BADANIAMI MOŻNA ŁATWO I JEDNOZNACZNIE POTWIERDZIĆ SOBIE:
Tzw. Indeks glikemiczny i zobaczyć, ile jest w tych tabelach z IG: elementarnych błędów.

TO WŁAŚNIE PRZY PROBLEMACH Z ODŻYWIANIEM, PRZY ZWALCZANIU WSZELKICH CHORÓB / OTYŁOŚCI, NADCIŚNIENIA, MIAŻDŻYCY, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2:
Niezmiernie pomocne są tabele z produktami odpowiednio prozdrowotnie, odchudzająco i antycukrzycowo sklasyfikowanymi wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU.

KONKLUZJA FINALNA:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB TYPU KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk / 24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

R E F L E K S J A:
INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

CHLEB NA OTYŁOŚĆ-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
75% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 22% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

ZOBACZ TAKŻE; CUKRZYCA TYPU 2, WG: IRL KRAKÓW.
Książka, pt. PORADNIK ŻYWIENIOWY CZŁOWIEKA W XXI WIEKU. :cool: *****
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL
ADRES: http://www.instytutirl.com.pl/

BH.140.
ENGLISH VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.
3._: http://www.powitaminy.pl/artykuly/nowy_chleb.php

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

_________________
REALIA. http://sandrarecho.pinger.pl/m/8256460


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: Re: ODPAROWANE WĘGLOWODANY. ODCHUDZANIE. SM. INDEKS GLIKEMICZNY.
PostWysłany: Nie Lip 27, 2014 1:33 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Śro Lip 09, 2014 10:37 am
Postów: 23
ok, a co sądzisz o mące orkiszowej i węglowodanach w produktach z takiej mąki?

ostatnio zainteresowałem się tym tematem i ciekawią mnie zdania innych na ten temat.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: ODPAROWANE WĘGLOWODANY. ODCHUDZANIE. SM. INDEKS GLIKEMICZNY.
PostWysłany: Czw Wrz 04, 2014 12:06 pm 
Offline
Member
Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Wrz 01, 2014 9:41 am
Postów: 63
Miejscowość: Krak
Jarosz napisał(a):
ok, a co sądzisz o mące orkiszowej i węglowodanach w produktach z takiej mąki?

ostatnio zainteresowałem się tym tematem i ciekawią mnie zdania innych na ten temat.


Zależy jaka i skąd. Orkisz się mniej nadaje pod GMO, dlatego sama mąka jest lepszej jakości ( w porównaniu do np. pszennej, która już się tak nie powinna nazywać)

Tak czy inaczej produkty z mąki nadal są produktami przetworzonymi :)

Porównaj sobie makaron orkiszowy tego producenta http://www.bio-fabijanscy.pl/gnocchi-sardi-rustici,a3 ze zwykłym pszennym makaronem z marketu, np. Lubella. Od razy odczujesz różnicę, w smaku wiadomo, bo to inna mąka, ale także w trawieniu i przez to samopoczuciu :) Ja jem orkisz od dawna i naprawdę czuję ogromną różnicę na co dzień. Jestem po prostu lżejsza :P

_________________
Grupa krwi: A Trening: bieganie Dieta: indywidualnie dobrana na podstawie do

Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności