Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Czw Mar 28, 2024 12:10 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Trawa Pszeniczna
PostWysłany: Wto Sty 04, 2011 4:39 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Czw Lip 15, 2010 12:28 pm
Postów: 1
Witam , jestem nowy w temacie trawy pszenicznej a kilka dni temu dowiedziałem sie ze moge wyciskac sok z trawy wobec czego mam kilka pytan a mianowicie jak dostac nasiona (znalazłem w necie do zamowienia pszenice w ilosci jedna Tona a tyle mi nie potrzebne ) gdzie mozna kupic takie bio nasiona i eko ziemie w mniejszej ilosci tak na potrzeby własnej uprawy


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: Re: Trawa Pszeniczna
PostWysłany: Pon Mar 21, 2011 2:32 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Pią Maj 09, 2008 10:28 am
Postów: 247
WITAM :o

"Pewne ciekawe fakty na temat trawy pszenicznej."
http://surawka.republika.pl/S5.htm
Cytuj:
Artykuł pochodzi z www.rawfoods.com
Tłumaczenie Joanna Grajecka

Trawa pszeniczna to młoda pszenica. Jest to obecnie jeden z najpopularniejszych dodatków zdrowotnych do żywności.Jest ona skoncentrowanym żródłem witamin, minerałów, chlorofilu i enzymów.Picie świeżego soku z trawy pszenicznej to wyjątkowy sposób na zwiększenie zawartości warzyw zielonolistnych w diecie. (Na tym wczesnym etapie życia rośliny trawa jest traktowana jako warzywo a nie zboże i jest bezpieczna dla osób z nietolerancją glutenu.)

Około 7.5 kg trawy pszenicznej odpowiada około 175kg dorodnych warzyw!

Wyciskanie soku uwalnia składniki odżywcze w warzywach i owocach, zwiększa ich stężenie i sprawia że są lepiej przyswajalne prze komórki naszego ciała.Taca o powierzchni 16x16 trawy pszenicznej daje od 400 do 600g soku, w zależności od wysokości trawy.

Tabletki i proszek są dobrym substytutem świeżego soku z trawy pszenicznej.

Ann Wigmore wprowadziła sok z trawy pszenicznej do Ameryki ponad trzydzieści lat temu.
W swoich książkach Wigmore twierdzi że jest to idealne pożywienie odżywiające ciało i oczyszczające je z toksyn.Jest zwłaszcza istotne dla tych którzy skarżą się na bóle i choroby.

Duża zawartość chlorofilu w trawie pszenicznej działa jak “magnes” wyciągając toksyny z organizmu.Chlorofil to wewnętrzny dezodorant który oczyszcza tkanki i ma właściwości łagodzące i kojące. Chlorofil, “krew roślin”, jest bardzo podobny do naszej krwi.

Jego struktura molekularna bardzo przypomina hem, barwnik, który łacząc się z białkiem tworzy hemoglobinę.

Zacznij od około 30g soku z trawy pszenicznej dziennie. Program terapeutyczny może zawierać nawet 60 lub 90g.

Sok trawy pszenicznej ma wiele innych zastosowań. Może być używany zewnętrznie jako:

1. odżywka do skóry głowy dla włosów bez połysku

2. środek oczyszczający i ściągający dla wszystkich rodzajów skóry

3. lek na zablokowane zatoki (wpuść kilka kropli do każdej dziurki od nosa)

4. środek pobudzający krążenie (wlej kilkadziesiąt gramów do kąpieli lub wcieraj w skórę)
środek wspomagający gojenie skaleczeń i siniaków


"ZIELENINA PSZENICY, JEJ SOK DIETETYCZNE I MEDYCZNE KORZYŚCI"

http://www.surawka.republika.pl/S9.htm
Cytuj:
Autor: www.rawfoods.com
Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski

JAKO ŚRODEK OCZYSZCZAJĄCY USTRÓJ

Zielenina pszenicy (jej sok) jest znakomitym środkiem oczyszczającym, jest w stanie natychmiast rozpocząć ww. działanie w walce z truciznami oraz śluzem w żołądku; na początku może to wywoływać mdłości (objawy odtruwania). Chlorofil pomaga w usuwaniu toksyn komórkowych zwłaszcza z tkanki tłuszczowej, ww. toksyny kierowane są w pierwszej kolejności do krwioobiegu (ww. objawy odtruwania) [z krwioobiegu do nerek, następnie wraz z moczem zostają wydalane]. Początkowe dawki ww. soku to ok. 30 mL, [bardzo ważne: pobieranie] przed posiłkiem; ww. umiarkowane dawki zaczną stopniowo oczyszczać [metabolizm]. Wymagane jest picie ww. soku [po nocy] na pusty żołądek. Picie świeżo zrobionego soku, ewentualnie zrobionego tego samego dnia, przechowywanie w lodówce (1-4oC).

JAKO ŚRODEK BUDULCOWY

Sok z zieleniny pszenicy jest bardzo bogaty w enzymy oraz chlorofil. Zawiera ok. 70% chlorofilu, niezastąpiony budulec ustrojowy. Struktura cząsteczki chlorofilu jest zbliżona do hemu w hemoglobinie, pigmentu powiązanego z białkiem, całość ww. kompleksu zwana jest hemoglobiną [przenośnik metaboliczny tlenu]. Główną różnicą pomiędzy [hemem a chlorofilem] jest rodzaj metalu, chlorofil zawiera obudowany jon magnezu, natomiast hem zawiera jon żelaza. Uwzględniając pozostałe aspekty strukturalne to ww. związki są niemal identyczne.

JAKO ŚRODEK WYSOKOENERGETYCZNY ZMNIEJSZAJĄCY ŁAKNIENIE

Skrobia zawarta w zielonych kłosach pszenicy [stadium woskowe] (ang. wheat berry) jest magazynem energii łatwo zamienianym na cukry proste – łatwoprzyswajalne, czyste źródło energii. Ww. jest szczególnie przydatna dla sportowców, wyczynowców; sok z ww. kłosów jest wchłaniany w ciągu 20 minut. Pszenica [poprzez system korzeniowy] pobiera z gleby ok. 92 pierwiastki na 102 naturalnie występujące, ponad to zawiera wszystkie witaminy znane nauce [co do witaminy B12 ww. informacja może być nieaktualna, zobacz: nieczynne analogi B12 w artykule: Wszystko o witaminie B12]. Ponieważ 30 mL soku to ekwiwalent 1kg pożywek z innych produktów, więc w naturalny sposób ww. sok wyłącza ośrodek głodu w mózgu, co w konsekwencji zmniejsza apetyt.

JAKO ŚRODEK ANTYBAKTERYJNY

Udowodniono naukowo, że [surowy, świeży] chlorofil wstrzymuje wzrost i rozwój bakterii chorobotwórczych. Wytwarza raczej niekorzystne dla bakterii środowisko niż bezpośrednio niszczy bakterie. Badacze: Rapp i Gurney (Loyola University) udowodnili, że rozpuszczony w wodzie chlorofil wstrzymuje działanie bakterii proteolitycznych (bakterii rozkładających białko na prostsze związki) oraz enzymów proteolitycznych. Stąd pobieranie ww. soku doustnie lub wlewem doodbytniczym hamuje proces rozkładu bakteryjnego białek, dotyczy to przede wszystkim systemu pokarmowego mięsożerców [duże zawartości białek w pokarmie].

JAKO ŚRODEK PRZECIW NOWOTWOROWY

Dr. Chiu-nan Lai (University of Texas Cancer Center, Dept. of Biology, Houston, Texas) przeprowadził badania używając testów mutagenezy bakteryjnej (AMES), stwierdził że chlorofil jest aktywnym czynnikiem w ekstrakcie z kiełków pszenicy hamującym metaboliczną aktywność mutagenów. W 20 letnich badaniach na 20000 osobach zatrudnionych w przeciębiorstwie telekomunikacyjnym stwierdził, że naturalne składniki w soku marchewkowym oraz w warzywach liściowych, znacząco zmniejszyły ryzyko zapadania na raka płuc u osób palących papierosy. Stwierdzono, że dieta bogata w beta-karoten (prowitamina A) usuwa niekorzystne efekty 30 lat nałogu palenia. The National Cancer Institute [odpowiedznik Polskiego Instytutu Onkologicznego] opublikował: z listy 21 wieloletnich badań aż w 19 stwierdzono, że dieta bogata w beta-karoten zmniejsza ryzyko rozwoju różnorodnych nowotworów co najmniej o 40% [beta-karoten oprócz soku marchewkowego, zawarty jest również w soku z zieleniny pszenicy].

JAKO ŚRODEK LECZĄCY ANEMIĘ

Chlorofil (z soku z zieleniny) pomaga w odbudowie krwi. Badania na różnych gatunkach zwierząt [włącznie z człowiekiem] potwierdzają, że chlorofil nie wywołuje żadnych reakcji ubocznych. W 4-5 dni po podaniu chlorofilu poziomy czerwonych ciałek krwi dochodzą do normy, nawet u tych osobników, które były ekstremalnie anemicznie lub wykazywały niskie poziomy czerwonych ciałek krwi.

JAKO ŚRODEK POLEPSZAJĄCY ZAPACH W JAMIE USTNEJ I PRZEPOCONYCH CZĘŚCIACH CIAŁA

Dr F. Howard Westcott stwierdza, że podawanie chlorofilu w odpowiednich ilościach zmniejsza lub eliminuje nieprzyjemny zapach z ust i z innych części ciała. Jego badania wskazują na efektywność chlorofilu w zmniejszeniu nieprzyjemnego zapachu z ust, i innych części ciała pochodzącego ze spożywania niezbalansowanych pokarmów, komercyjnych napojów, palenia papierosów oraz we wszelkiego rodzaju zmianach metabolicznych (halitosis). Chlorofil efektywnie neutralizuje nieprzyjemny zapach potu podczas wysiłków fizycznych, nerwowości, oraz zapach podczas menstruacji u kobiet.

JAKO ŚRODEK W LECZENIU SCHORZEŃ SKÓRY

Różnego rodzaju łagodzące kremy oparte na wyciągach z chlorofilu są bardzo korzystne w leczeniu wszelkiego rodzaju chorób skóry, zarówno naskórka jak i głębszych warstw skóry włączając w to: swędzenie oraz zapalenia wyściółki w jelicie prostym, podrażnienia skóry wywołane dotknięciem liści niektórych roślin (ang. ivy poison) [t.j. Toxicodendron radicans, T. diversilobum, T. vernix, T. quercifolium ww. należą do rodziny Anacardiaceae], suchej i wilgotnej egzemie, ukąszeniach owadów lub innego rodzaju infekcjach.

W leczeniu oparzeń I i II stopnia stwierdzono, że chlorofil jest niezwykle pomocnym środkiem. Oparzenia słoneczne również leczy się kremami zawierającymi wyciągi chlorofilowe, zaleca się ww. kremy w czasie opalania. Ww. krem zmniejsza negatywne efekty np. zapalenia, zaognienia w przypadku nadmiernego opalania się. Nawet zastosowany na ostre oparzenia słoneczne skóry odziaływuje uśmierzająco, lecząco. To samo dotyczy oparzeń skóry wywołanych promieniowaniem Rentgena (X). Chlorofil również zmniejsza nieprzyjemny zapach związany z ww. oparzeniami.

JAKO ŚRODEK W LECZENIU SCHORZEŃ POPROMIENNYCH

Doświadczenia przeprowadzone przez pracowników armii USA dotyczące napromieniowywania świnek morskich letalnymi dawkami promieniowania przenikliwego. Kiedy ww. zwierzęta karmiono pokarmem bogatym w chlorofil np. kapusta, brokuły itp. śmiertelność u tej grupy zwierząt była dwukrotnie niższa w porównaniu do grupy zwierząt na ‘suchej’, bezchlorofilowej paszy.

JAKO ŚRODEK W LECZENIU ZATRUĆ SZKODLIWYMI ZWIĄZKAMI CHEMICZNYMI

Dr. Earp Thomas wykazał, że 30 gram soku z zieleniny rozpuszczonego w 4,5L fluorowanej [chlorowanej] kranówki kompleksuje (unieszkodliwia) związki wapniowo-fosforanowo-fluorowe-[chlorowe]. Użyty do kąpieli daje miękkość skórze twarzy, ręcom itp. Kąpiel ww. roztworze działa łagodząco, uzdrawiająco [na rany, zaognienia itp.] Wstrzymuje krwawienia, oraz swędzenia; pomaga w leczeniu zimna na ustach, krost, owrzodzeń. Dr. Earp Thorp odkrył, że owoce oraz warzywa zanieczyszczone środkami ochrony, a myte wodą z dodatkiem soku z zieleniny pszenicy podnoszą efektywność ww. zabiegu [polecam to zrobić we własnym zakresie].

JAKO ŚRODEK W LECZENIU ARTERIOSKLEROZY

Dr. Theodore M. Rudolph stwierdził: w arteriosklerozie codzienne spożywanie chlorofilu jest najbardziej korzystne, co najmniej do pewnego stopnia, a używany w połączeniu z innymi metodami pomaga w leczeniu ww. schorzenia oraz nadciśnienia, nawet artretyzmu. Wydaje się, że możliwości chlorofilu w wiązaniu tlenu oraz jego oczyszczające właściwości znacząco usprawniają usuwanie obcych ciał ze ścian naczyń krwionośnych (arterioskleroza) dając upragnioną ulgę.

JAKO ŚRODEK W LECZENIU ZAPALEŃ ZATOK

Lekarze: R. Redpath i J. C. Davis stwierdzili, że dawki wyciągów chlorofilowych umieszczone w zatokach wykazywały osuszające właściwości, wstrzymywały krwawienia dając natychmiastową ulgę. Zaziębienia zatok połączone z krwawieniami były leczone w ciągu 24 godzin po podaniu chlorofilu.

JAKO ŚRODEK LECZĄCY INNE SCHORZENIA

Chlorofil stymuluje ruchy perystatyczne, wspomaga działanie jelit oraz jest lekko moczopędny. E. Bircher, [naukowiec w tej dziedzinie] stwierdził, że chlorofil wspomaga funkcjonowanie akcji serca, pozytywnie wpływa na pozostałe naczynia krwionośne, jelita, macicę oraz płuca. Wspomaga podstawową przemianę azotową i z tego właśnie powodu działa tonizująco [na cały ustrój], ww. stymulujące właściwości nie można porównać z niczym innym.

Podczas badań nad chlorofilem Redpath and Davis, specjaliści-laryngolodzy (Temple University) leczyli ponad 1000 pacjentów w różnym wieku, od bardzo młodych osób do osób w podeszłym wieku. Ww. pacjenci cierpieli na różnego rodzaju niedomagania t.j. zaziębienia okolicy głowy, ostre zatykające zapalenia górnych dróg oddechowych, alergie, ostre zapalenie zatok. Dr. Gurskin komentując znakomite efekty lecznicze chlorofilu ww. lekarzy napisał: „Warto podkreślić, że nie stwierdzono żadnego przypadku, aby [ww. terapia] nie poprawiła stanu, albo nie wyleczyła pacjenta.”
Dla kierowców [np. jazda nocą], studentów w noc przed egzaminami, lub przed wieczorną imprezą, żucie zieleniny z pszenicy pomaga w przezwyciężaniu zasypiania, przynosi odświeżenie.

PRZYKŁADY NAPOJÓW Z ZIELENINĄ PSZENICY
(i) Sok z zieleniny pszenicy z sokiem ananasa:
30g soku z zieleniny pszenicy
130-180g soku z ananasa
(ii) Sok wielowarzywny:
30g soku z zieleniny pszenicy
250g soku marchewkowego
60g soku z selera.


ŚWIEŻY SOK Z ZIELENINY PSZENICY -Znakomity naturalny uzdrawiacz
http://www.surawka.republika.pl/S4.htm
Cytuj:
autor: www.rawfoods.com
Tłumaczył: Aleksander Kwiatkowski

JAKO CZYNNIK WZMACNIAJĄCY:

Witalność jaką można uzyskać ze spożywania soku z siewek pszenicy jest niesamowita. 70 gram świeżego soku to ekwiwalent odżywczy ok. 2 kg organicznych warzyw liściowych w odniesieniu do zawartości witamin oraz organicznie obudowanych minerałów. Spożywając ww. zielony sok ‘na pusty żołądek’ w ciągu zaledwie 20 minut ww. sok jest przechwytywany przez krew. Jego witalne odziaływanie odczuwalne jest przez cały dzień.

JAKO CZYNNIK ODŻYWCZY:

Sok z siewek pszenicy jest bogatym rodzajem pożywienia, ww. może być pobieranym doustnie bez żadnych efektów ubocznych. Zawiera większość witamin oraz organicznie obudowanych minerałów potrzebnych człowiekowi do utrzymania tryskającego zdrowia. Zawiera również pełnej jakości białko wraz z ok. 30 enzymami? [tak naprawdę znacznie więcej, pod tym względem drugi po kiełkach], a przede wszystkim zawiera ok. 70% surowego, nierafinowanego chlorofilu.

JAKO CZYNNIK KRWIOTWÓRCZY:

Zarówno chlorofil (jak to ma miejsce w zieleninie pszenicy) oraz hemoglobina (czerwone ciałka krwi) są bardzo podobne pod względem struktury molekularnej. Jedyną znaczącą różnicą pomiędzy nimi jest to że atomem centralnym w cząsteczce chlorofilu jest atom magnezu, a u hemoglobiny atom żelaza. Chlorofil [raczej cała gama chlorofili] biorą udział w procesie fotosyntezy [fotoliza wody, rozpad wody na wodór i tlen]. Ww. zdolność wpływa hamująco na rozwój bakerii beztlenowych, wśród których znajdują się bakterie chorobotwórcze. Stwierdzono że sok z zieleniny pszenicy wspomaga odbudowę, regenerację czerwonych ciałek krwi [erytrocytów] i to w bardzo krótkim czasie po spożyciu. [używany przy leczeniu anemii]. Powoduje unormowanie ciśnienia krwi w przypadku nadciśnienia oraz stymuluje wzrost zdrowych komórek.

JAKO CZYNNIK OCZYSZCZAJĄCY ORGANIZM:

Wiele składników zawartych w soku z zieleniny pszenicy działa oczyszczająco na układ limfatyczny umożliwiając ustrojowi pozbywanie się wielu toksyn. Podczas zaburzeń lub uszkodzeń (np. nadciągnięcie ścięgien, uszkodzenia stawów, w chorobach zwyrodnieniowych itd.); wydziela się naturalny śluz (obrzmienia) w uszkodzonych okolicach. Ww. wydzielina jest uwięziona, ma na celu pomagać w przepływie limfy. Sok z zieleniny pszenicy pomaga w rozkładzie oraz pozbyciu się śluzu obrzękowego. W ten sposób obniża się ciśnienie płynów pozwalające na szybkie gojenie się [uszkodzonych miejsc].

JAKO CZYNNIK UZDRAWIAJĄCY USTRÓJ:

Wg. książki: ‘Przeżycie w 21-wieku’ „W ilościach terapeutycznych ww. sok oczyszcza ustrój poprzez eliminację stwardniałego śluzu, skrystalizowanych soli kwasów organicznych [np. szczawianów] oraz stałych, rozkładających się (gnijących w jelitach) cząstek kału. Duża zawartość enzymów w soku z zieleniny pszenicy pomaga w leczniu - zanikaniu guzów (tumorów). Picie ww. soku jest najszybszym, najpewniejszym sposobem na pozbycie się wewnętrznych złogów [np. w arteriach, żyłach] oraz [cellulitu - Paniculopathia oedemosclerotica ]; dostarcza optymalnych odżywek dietetycznych. Sok z zieleniny pszenicy może być używany zewnętrznie jako okład lub płyn przemywający [rany], stymuluje regenerację [miejsca uszkodzenia] przyśpieszając wzrost młodych, prężnych komórek; nieoceniony środek w walce z infekcjami.”

Od tłumacza:
Zamiast zieleniny z pszenicy można zastępczo używać zieleninę z jęczmienia, a najlepiej mieszankę zieleniny pszenicy i jęczmienia. Podobnie jak homogenat (mleczko) kiełkowe jest gorzki, dla poprawienia smaku homogenizuję zieleninę (pszenica, jęczmień, mięta) wraz z kiełkami (pszenica, jęczmień, żyto, soja, ciecierzyca, fasola mung) oraz lekko obranymi pomarańczami, po homogenizacji (mikser nożykowy, blender) odcedzam nadmiar włókna na sitku (dla lepszej ekstrakcji powtarzam ww. zabieg). Można dodać do smaku różnego rodzaju soki, cynamon i inne ulubione przyprawy.


Warto także zerknąć na
"Podsumowanie korzyści chlorofilu"
http://www.surawka.republika.pl/artrawgN19.htm


POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :o


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Trawa Pszeniczna
PostWysłany: Czw Kwi 18, 2013 5:19 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Czw Kwi 18, 2013 4:41 pm
Postów: 5
Sok z Młodego Jęczmienia też jest super. Polecam odwiedzić stronę: green-ways.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Trawa Pszeniczna
PostWysłany: Śro Cze 11, 2014 2:12 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Wto Maj 13, 2014 11:22 am
Postów: 37
Ja taką kupuję: http://terapiasokami.pl/nasiona-na-kielki-pszenicy-durum-bavicchi


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Trawa Pszeniczna
PostWysłany: Czw Cze 12, 2014 8:38 am 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Nie Sie 05, 2012 7:49 am
Postów: 186
Ja tak szczerze mówiąc rzadko kiedy mam styczność z tą trawą pszeniczną więc ciężko mi coś napisać na jej temat,czy faktycznie jest taka dobra i zdrowa jak to opisujecie i dodatkowo czy warto pić sok z jęczmienia? Im więcej opinii tym rzecz jasna lepiej.

_________________
www.Stylion.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Trawa Pszeniczna
PostWysłany: Pon Cze 16, 2014 1:26 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Pon Cze 16, 2014 1:18 pm
Postów: 5
Na pewno sok z jęczmienia nie zaszkodzi, to też grupa traw zbóż. One generalnie są bardzo zdrowe, można pić wymiennie.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Trawa Pszeniczna
PostWysłany: Wto Cze 17, 2014 12:40 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Wto Maj 13, 2014 11:22 am
Postów: 37
Przyznaję, że najpierw mi te zielone koktajle niezbyt smakowały. Na początek do tych traw warto dodać inne składniki, żeby przyzwyczaić organizm. Później już sam się będzie domagał :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Trawa Pszeniczna
PostWysłany: Pon Lip 07, 2014 12:04 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Pon Lip 07, 2014 9:20 am
Postów: 60
Ja nigdy nie próbowałam,więc ciężko mi się odnieść w kwestii smaku ale z pewnością warto zaryzykować,gdyż możemy sobie tylko pomóc i zdrowiej się odżywiać niż zaszkodzić:) W wolnej chwili dam znać czy mi przypadł do gustu:)

_________________
www.SarmackieSmakolyki.pl


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 24 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności