W Internecie znalazłam bardzo ciekawy artykuł na temat badań naukowych dotyczących spożywania jajek :
Cytuj:
W kwietniowym numerze "Journal of the American Medical Association" opublikowane zostały wyniki badań, podważające dotychczasowe powszechne przekonanie o szkodliwości spożywania jajek. Badania sponsorowane przez National Institute of Health prowadził dr Frank B. Hu z Harvard School of Public Health. Przez długi czas badano ok. 40 tysięcy mężczyzn w wieku 40-75 lat i 80 tysięcy kobiet w wieku 34-59 lat. Osoby poddane badaniu nie były obciążone żadnymi ciężkimi schorzeniami, takimi jak: cukrzyca, nowotwory, choroby układu krążenia. Stwierdzono, że osoby względnie zdrowe, zjadające 1 jajko dziennie, nie są szczególnie zagrożone chorobą naczyń wieńcowych. W ten sposób zanegowano dotychczasową opinię, że jajka są głównym winowajcą w powstawaniu tzw. złego cholesterolu i że wyeliminowanie ich z diety stanowi najskuteczniejszy sposób unikania miażdżycy i chorób układu krążenia. Nie znaczy to, oczywiście, że można lekceważyć zalecenia dietetyczne. Zakaz spożywania nadmiaru cholesterolu obowiązuje nadal, lecz nie jajka uważane są teraz za jego główne źródło.
Zalecenie spożywania nie więcej niż 1 jajka tygodniowo utrzymane zostało w stosunku do osób chorych na cukrzycę. Badania potwierdziły, że w tej grupie podniesienie spożycia do 1 jajka dziennie istotnie zmienia poziom cholesterolu we krwi. Organizm tych chorych inaczej asymiluje cholesterol: zamiast używać substancji tłuszczowych do budowy komórek i produkcji hormonów, magazynuje je głównie w arteriach, wywołując ryzyko zatorów. źródłohttp://www.resmedica.pl/zdinfo799.html