Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Pią Mar 29, 2024 11:34 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Smaczne i zdrowe czarne nasiona Chia
PostWysłany: Czw Cze 09, 2011 8:13 am 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Wto Paź 27, 2009 8:39 pm
Postów: 63
Nasiona chia są doskonałym źródłem kwasów omega -3, -6, antyoksydanótw i błonnika .

Chia zwana również szałwią hiszpańską (łac. Salvia hispanica) - rodzaj: szałwia, rodzina: jasnotowate, pochodzi z Doliny Meksyku. Prawdopodobnie jest to najbardziej odżywczy pokarm występujący w przyrodzie.

Stanowiła ona podstawę żywności plemion Azteków oraz Majów ze względu na swoje właściwości energetyczne oraz wytrzymałość. Roślina ta była uprawiana przez Azteków jako jeden z pięciu najważniejszych pokarmów. Po przybyciu Hiszpanów do Meksyku, chia prawie wyginęła z przyczyn religijnych oraz kulturowych.

Obecnie jest ona znowu uprawiana na szeroką skalę stanowiąc najbogatsze źródło kwasów omega-3. Ponadto, ta bezglutenowa i wolna od składników modyfikowanych genetycznie roślina zawiera również białko, błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, antyoksydanty oraz imponującą listę witamin i minerałów. Olej z nasion chia zawiera 30% kwasów omega-3 oraz 40% kwasów omega-6. Zakłada się, że jest to optymalna równowaga egzogennych kwasów tłuszczowych, które są uznawane za konieczne dla zdrowego ciała i umysłu.

Nasiona chia świetnie nadają się dla sportowców ze względu na swoje właściwości hydrofilowe tzn. mogą one wchłaniać i zatrzymywać wodę. Mogą zatrzymywać dziesięciokrotność swojej wagi dzięki czemu wspaniale wspomagają nawilżanie organizmu. Badania wykazały również, że nasiona chia spowalniają rozkład węglowodanów na cukry proste. Uważa się, że nasiona te mogą być korzystne dla diabetyków ponieważ spowalniają wchłanianie cukrów.

Nasiona chia w połączeniu z woda tworzą żel (podobnie jak siemię lniane).

Żel ten w układzie pokarmowym pomaga zapobiegać zbyt szybkiemu wchłanianiu niektórych węglowodanów. Nasiona te mogą również pomóc tym, którzy chcą schudnąć poprzez powodowanie uczucia sytości oraz zmniejszenie uczucia głodu między posiłkami.

Nasion chia nie trzeba mielić, gdyż są stosunkowo łatwo trawione po dokładnym pogryzieniu. Można również zmielić nasiona chia w młynku do kawy i dodawać do sałatek lub podawać z owocami.

Osobiście uwielbiam chudy biały ser, plus dwie łyżki oleju lnianego, posiekany szczypiorek oraz parę łyżek nasion chia i to wszystko zmiksować blenderem
śniadanko palce lizać:)


Góra
 Profil  
 

zdrowie



Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 26 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności