Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Śro Paź 23, 2019 8:17 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Czym się rózni żywność tradycjna od produkowanej masowo
PostWysłany: Śro Paź 05, 2011 9:44 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Śro Lut 03, 2010 11:12 pm
Postów: 19
Wiele się czyta na temat „polepszczaczy” stosowanych przy produkcji masowej kiełbasy czy wędliny. Od samych nazw robi mi się słabo…chlorek sodu, azotyny i azotany - sodu, potasu, fosforany, przeciwutleniacze - izoaskorbinian i askorbinian sodu, wzmacniacze smaku i zapachu - glutaminian sodu, regulatory kwasowości - cytrynian sodu, dwuoctan i octan sodu, mleczan sodu, kwas cytrynowy, także glukono- delta-lakton i konserwanty - sole kwasu sorbowego oraz kwas sorbowy……. Lista jest długa..

Powszechnie używane są także cukry i ich pochodne - glukoza, maltodekstryny, substancje uzyskiwane z mleka, dodatki smakowe, ekstrakty, hydrolizat, izolat i koncentrat białka sojowego, emulgatory i hydrokoloidy - guma guar i rzadziej karageny, przeciwutleniacze, rzadziej kwas octowy oraz barwniki, które głównie rozpuszczalne są w wodzie, a nie w tłuszczach!

Brrrrrrrrrrr! Ochyda.. Co my jemy ?????????
Ja polecam Wam wędliny tradcyjne z Wasz Sklep na ul. Koszykowej 20 w Warszawie.Wędliny z masarni Mądry, kiełbasy z Jasiółki i wędliny tradycyjne z Podlasia..


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: Re: Czym się rózni żywność tradycjna od produkowanej masowo
PostWysłany: Czw Paź 06, 2011 7:44 am 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Wto Paź 04, 2011 1:47 pm
Postów: 4
WItam,
Niestety nie każdy ma dostęp do sklepu z prawdziwymi wędlinami. Ja sam sobie robie :) pieczone lub gotowane, najczęściej schab i szynkę.
Wędliny z polepszaczami staram się omijać szerokim łukiem. Fakt, że to nie jest zbyt zdrowe to jedno, ale dla mnie chyba najważniejsze jest to, że są one po prostu niesmaczne :!:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Czym się rózni żywność tradycjna od produkowanej masowo
PostWysłany: Wto Sty 10, 2012 3:09 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Pon Lis 07, 2011 4:20 pm
Postów: 55
Myślę,że w głównej mierze chodzi tutaj o produkcję masową,czyli przekłada sie to na jakość wędlin lub czegoś innego co kupujemy w takich ilościach. Właśnie dlatego wolę mniejsze zakłady.

_________________
www.grzybowysklep.pl - grzyby lecznicze.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Czym się rózni żywność tradycjna od produkowanej masowo
PostWysłany: Pią Maj 31, 2013 3:29 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pią Maj 31, 2013 2:55 pm
Postów: 22
Witam, zapraszam do wsparcia wszystkich nowej inicjatywy społecznej polegającej na utworzeniu Instytutu Biodynamiki i Permakultury - Samoochrona www.daj.im/Biodynamika -tu taj dowiecie się czym różni się żywność tradycyjna od produkowanej masowo


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności