Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Pią Mar 29, 2024 12:06 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Organiczny Mangostan „super orac"
PostWysłany: Wto Mar 27, 2012 2:19 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Wto Paź 27, 2009 8:39 pm
Postów: 63
Mangostan to owoc pochodzący głównie z Azji południowo-wschodniej (Tajlandia, Wietnam, Singapur, Cejlon, Indie, Filipiny), w mniejszych ilościach występuje także w Afryce.


ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) czyli zdolność absorpcji rodników tlenowych, to miara antyoksydacyjnych wartości substancji. Testy przeprowadzone metodą ORAC dowiodły, że mangostan posiada ORAC (Potencjał antyoksydacyjny w 100g produktu) na poziomie 17 000 μ mol TE/100g. Dla porównania - wartość ORAC jabłek ze skórką wynosi 2670 μ mol TE/100g

Mangostan – “pokarm bogów”


Od wieków mangostan był stosowany w tradycyjnej medycynie wschodu do walki z bardzo szeroką gamą chorób i dolegliwości.
Owoc mangostanu to jeden z najsmaczniejszych owoców tropikalnych. Ze względu na swoje wartości odżywcze oraz fenomenalny smak mangostan nazywany jest „królową owoców tropikalnych”. Występuje wyłącznie w klimacie tropikalnym przy bardzo dużej wilgotności, dlatego też niemożliwe jest uprawianie go w naszej strefie klimatycznej. Trudny do przechowywania i transportu a w stanie świeżym swoje właściwości zachowuje zaledwie przez kilka dni. Toteż najczęściej spożywa się go w postaci sproszkowanej lub soku.

Główne składniki znajdujące się w tym owocu to ksantony, polifenole, katechiny, polisacharydy, minerały: potas, wapń, fosfor, żelazo oraz witaminy: B1, B2, B6 i C, także cukry (głównie fruktoza i glukoza).

Mangostan zawiera ponad 40 różnych ksantonów, które przeważnie są skoncentrowane w skórce owocu. Nie jest ona jednak bezpośrednio spożywana z powodu cierpkiego smaku, zawiera natomiast najwięcej zdrowotnych składników, dlatego też suszy się ją, aby później sproszkować i użyć jako medykamentu na różne dolegliwości. Żaden inny owoc nie zawiera tylu ksantonów co mangostan. Wiele z nich występujących w tym owocu posiada właściwości antyoksydacyjne kilkukrotnie silniejsze niż wit.E i C

Właściwości mangostanu:
 pomocny przy obniżaniu złego cholesterolu
 działa wspomagająco przy obniżaniu ciśnienia krwi
 chroni mięsień sercowy
 zmniejsza otyłość
 łagodzi objawy i niedogodności związane z chorobą Alzheimera i Parkinsona
 wspomaga terapię w przypadku zapaleń skóry, zakażeń ran, grzybicy
 przeciwzapalne i przeciwgorączkowe
 immunostymulujące
 przeciwbiegunkowe
 zapobiegające starzeniu się


Góra
 Profil  
 

zdrowie



Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 17 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności