w dietcie śródziemnomorskiej , bardzo ważnym składnikiem jest oliwa z oliwek. Na krecie gdzie ludzie spożywają około 70 ml oliwy dziennie(edit) , wykazują najniższy na świecie wskaźnik zachorowalności na raka i choroby ukladu krwionośnego
większość oliw dostępnych na polskim rynku są to mieszanki oliw z różnych odmian oliwek.
osobiście polecam oliwy powstałe z jednego rodzaju oliwek.
Metoda wytwarzania oliwy również jest różna:
1)na ciepło metodą przemysłową
2)na zimno metodą wirówkową przemysłową
3)kamiennymi żarnami na zimno (szczególnie polecana)
Jedyna oliwa dostępna w Polsce która uzyskała rekomendację Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka podpisaną przez prof.dr.hab.n.med. Marka Naruszewicza i doc.dr.hab.n.med. Małgorzatę Kozłowską-Wojciechowską, to oliwa Olivabio ( http://www.olivabio.com/ )
Cena małych opakowań zabija, ale jeśli weźmiemy pod uwagę opakowanie 3l bag in box, nie wychodzi wiele drożej niż sklepowe.
Bardzo ważnym atrybutem jest też kwasowość zbioru, dobrą oliwe poznamy po tym , że ta kwasowość w ogóle jest podana
, im mniejsza tym lepsza, niskie wartośći możliwe są do osiągnięcia jedynie poprzez wytłaczane kamiennymi żarnami.
Skandaliczne dla mnie jest podawanie na forum "żyj zdrowo" gotowych mieszanek mrożonek.
Pozdrawiam
Marcin Szewczyk