Witam! Ile jest prawdy w tych stwierdzeniach: "powstałe w procesie homogenizacji mikrocząstki tłuszczu są tak małe, że w postaci niezmienionej (niestrawione), samoistnie przenikają przez nabłonek jelitowy do krwi" oraz "Rozdrobnione poprzez homogenizację cząsteczki tłuszczu bez żadnych problemów przenikają do krwi, omijając proces trawienia.Wynikiem tego, na ściankach arterii i naczyń krwionośnych odkłada się niestrawiony tłuszcz"
Jeśli powyższe stwierdzenia są prawdziwe, to czy blendery, malaksery i miksery są wstanie rozbić tłuszcz na tak małe cząsteczki? Czy koktajl mleczny (np. zmiksowany banan z mlekiem) albo "domowy" majonez (zmiksowany olej z jajkiem) albo zmiksowany obiad dla niemowlaka są bezpieczne? Czy może lepiej uważać co się miksuje i nie pakować do blendera niczego co zawiera tłuszcz?
|