Zdrowie
Zdrowy styl życia
- strona główna portalu

Żyj zdrowo -forum dyskusyjne

Forum dyskusyjne o zdrowym stylu życia
Obecny czas: Czw Mar 28, 2024 4:18 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Proszek kakao
PostWysłany: Czw Paź 02, 2014 4:53 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Czw Paź 02, 2014 4:51 pm
Postów: 1
Cześć, mam pytanie, czy proszek z kakao zawiera w sobie magnez?
Szukając jego zawartość w internecie natrafiłem na jakiejś stronie na informację, że jest go 0%.

Pozdrawiam


Góra
 Profil  
 

zdrowie



 Temat postu: Re: Proszek kakao
PostWysłany: Pią Paź 03, 2014 11:33 am 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Czw Wrz 11, 2014 9:53 am
Postów: 31
http://nutritiondata.self.com/facts/sweets/5471/2 - raczej nie, pamietaj, że każdy może stworzyć stronę i napisać na niej co chce. Strona którą ci linkuję należy do Conde Nast - a więc do uznanego wydawnictwa. Warto sprawdzać źródła, wykształcenie i doświadczenie autorów - zwłaszcza jeśli dotyczy to zdrowia i diety.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Proszek kakao
PostWysłany: Pią Paź 03, 2014 1:08 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Pią Maj 30, 2014 12:53 pm
Postów: 222
Pomidory zawierają magnez,podobnie jak np śmietanka,natomiast kakao w proszku już nie bardzo,nawet na składzie nie ma wyszczególnionego magnezu.

_________________
www.Skworcu.com.pl- herbaty,kawy smakowe Yerba Mate.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Proszek kakao
PostWysłany: Sob Paź 04, 2014 12:28 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Nie Wrz 14, 2014 2:59 pm
Postów: 118
Skworcu.com.pl napisał(a):
Pomidory zawierają magnez,podobnie jak np śmietanka,natomiast kakao w proszku już nie bardzo,nawet na składzie nie ma wyszczególnionego magnezu.

Na składzie np. koncentratu pomidorowego czy keczupu nie ma wyszczególnionego likopenu. Czy to znaczy, że go nie ma? Błędne rozumowanie.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Proszek kakao
PostWysłany: Czw Gru 04, 2014 8:55 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Śro Lip 24, 2013 7:10 pm
Postów: 160
Może nie w tym sens,chodzi o to że w wielu przypadkach należy patrzeć nie tyle na skład ile na zawartość pierwiastków i minerałów gdzie wszystko mamy wyszczególnione,to dotyczy także proszku kakao,ale tam raczej magnezu nie znajdziesz,zawiera się on w innych produktach,składnikach.

_________________
www.SwojskaPiwniczka.pl


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Proszek kakao
PostWysłany: Pią Gru 05, 2014 7:28 am 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Śro Paź 27, 2010 8:07 am
Postów: 281
Miejscowość: grupa krwi 0 Rh + , Le (-a, +b), wydzielacz, GT2 zbieracz.
fakt, że na swojej stronie każdy może napisać co chce.

Cytuj:
KAKAO – 1 łyżka kakao 16% ważąca 10g zawiera 42mg magnezu. Możemy samodzielnie sporządzić z niego kakao poprzez wymieszanie go z mlekiem oraz miodem, ksylitolem, stewią lub małą ilością cukru. Równie dobrym pomysłem jest dodawanie kakao do jogurtu, muesli, owsianki, sera białego, kawy.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Proszek kakao
PostWysłany: Pon Gru 08, 2014 1:55 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pon Gru 08, 2014 1:53 pm
Postów: 12
W kakao? Raczej nie ;/ Chyba, że jest jakieś specjalne z dodatkiem magnezu.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Proszek kakao
PostWysłany: Wto Gru 09, 2014 7:41 am 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Śro Paź 27, 2010 8:07 am
Postów: 281
Miejscowość: grupa krwi 0 Rh + , Le (-a, +b), wydzielacz, GT2 zbieracz.
Cytuj:
Magnez jest składnikiem występującym powszechnie w żywności, ale jego zawartość jest bardzo zróżnicowana w poszczególnych produktach spożywczych (tab.), od niewielkich ilości w większości owoców, części warzyw czy niektórych produktach mlecznych, do znaczących ilości znajdujących się w kaszy gryczanej, nasionach roślin strączkowych, orzechach, kakao, czekoladzie gorzkiej i w ciemnym pieczywie. Dobrym źródłem magnezu mogą być również wody mineralne, zwłaszcza wysoko zmineralizowane, i „twarda” woda pitna. Zawartość magnezu w przykładowych produktach spożywczych przedstawiono w tabeli.

Przyswajalność magnezu z żywności wynosi około 50%.

Image


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Proszek kakao
PostWysłany: Nie Mar 01, 2015 1:21 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Śro Gru 10, 2014 12:51 pm
Postów: 92
Naturalnie że zawiera, ale z tego co wiem to jeszcze lepszy jest karob :) Musze go skądś kupić, bo jak wiadomo nie leży w pierwszym, lepszym spożywczaku

_________________
http://www.instytutreumatologii.pl/


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Proszek kakao
PostWysłany: Pią Sie 21, 2015 7:40 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Czw Cze 18, 2015 2:52 pm
Postów: 243
Miejscowość: Warszawa
co to jest ten karob ? :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Proszek kakao
PostWysłany: Czw Wrz 17, 2015 11:07 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Wrz 17, 2015 10:01 am
Postów: 10
Jeżeli zależy Ci na dużej przyswajalności magnezu to zamiast kakao szukaj może orzechów włoskich czy laskowych,które zawierają zdecydowanie większą dawkę magnezu,w ten sposób dostarczysz swojemu organizmowi tego
czego potrzebuje i wszystko naturalnymi metodami.

_________________
www.NaturalHarmony.pl


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 28 gości

Planujesz na urlop? - http://wypoczynek.turystyka.pl/


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Redakcja serwisu zdrowo.info.pl informuje, że publikowane komentarze są prywatnym opiniami użytkowników forum i nie ponosi odpowiedzialności za ich treść. | polityka prywatności