Witam, Kto z nas nie lubi zjeść schabowego? Niestety schabowy z wieprzowiny był do niedawna zakazany jako niezdrowy: zawierał za dużo tłuszczu i za mało potrzebnych nam składników: kwasów omega i witamin.
Napisałem, że schabowy był zakazany, ale nie nie musi tak być. Dzięki staraniom hodowców świnek wieprzowina zmienia się korzystnie dla konsumentów: boczek wieprzowy jest mniej tłusty i korzystniejszy jest w w wieprzowinie stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3.
Oczywiście Autorka artykułu, informuje też nas kto i dlaczego bezwzględnie powinien ograniczyć jedzenie wieprzowiny.
Pisze o tym Pani Małgorzata Stadryniak z Poradni Metabolicznej „Likofit” w swoim artykule:”A to świnia”. Artykuł ten zamieszczony jest na stronie 23 nr 7/2015 tygodnika „Gwiazdy mówią..”.
Co Państwo o tym sądzicie?
Ryszard Roszkowski http://ryszrosz.blogspot.com
|